Flyttning

Till dig som flyttar ut

Ska du flytta ut ur en AUS-bostad? På den här sidan finns anvisningar för återlämningen av nycklarna och städningen när du flyttar ut.

Checklista för utflyttningen

 1. Säg upp ditt hyresavtal i Domo i tid. Uppsägningstiden för hyresavtal är en kalendermånad.
 2. Om du haft ett källar- eller vindsförråd ska du tömma det när du flyttar ut.
 3. Kom ihåg att göra en flyttanmälan. Du kan göra flyttanmälan på adressen posti.fi/flyttanmalan/. Kom ihåg att det är en lagstadgad skyldighet att göra flyttanmälan.
 4. Trots brådskan ska du städa din bostad ordentligt, så att det känns trevligt för nästa hyresgäst att flytta in. Om du har ett kylskåp ska du avfrosta det innan du flyttar ut. Gå igenom städanvisningarna i slutet av den här sidan. Om städningen försummats dras städkostnaderna av från hyressäkerheten.
 5. Inga egna möbler (eller t.ex. diskmaskin) får lämnas i bostaden om du inte kommit överens om det med den nya hyresgästen. Möbler får inte heller lämnas i ett studentrum eller i korridorerna. Vi fakturerar hyresgästen om möbler måste föras bort.
 6. Kom ihåg att låsa dörren till din bostad eller ditt rum!
Återvinning och avfallshantering
AYY's office white door for returning the keys
Nycklarna kan lämnas i brevinkastet på den vita trädörren mot Otsvängen. Lägg nycklarna i ett kuvert, slut kuvertet och skriv ditt eget namn samt vilken bostad nycklarna hör till på kuvertet.

Återlämning av nycklar

Återlämning av nycklar till AUS kontor

OBS! Hyresgäster på Jorddammsvägen återlämnar undantagsvis nycklarna direkt till servicebolaget.

Nycklarna ska återlämnas senast på den officiella utflyttningsdagen (den första vardagen efter att hyresavtalet löper ut). Det här gäller också interna flyttningar inom AUS. Följande hyresgäst har rätt att få bostaden till sitt förfogande kl. 12. Om du har flera nycklar till bostaden ska du återlämna åtminstone en av dem till bostadskontoret före kl. 12. Alla andra nycklarna ska återlämnas under samma dygnet.

Kl. 12 ska bostaden vara i ett sådant skick att den nya hyresgästen kan börja flytta in. Då ska bostaden alltså vara städad och det ska finnas tillräckligt med utrymme för både in- och utflyttningstrafiken.

Tillstånd, nycklar och fjärrkontroller för parkeringsplatsen ska återlämnas på den officiella flyttningsdagen senast kl. 23.59.

När AUS kontor är stängt kan nycklarna lämnas i brevinkastet på den vita trädörren mot Otsvängen. Lägg nycklarna i ett kuvert, slut kuvertet och skriv ditt eget namn samt vilken bostad nycklarna hör till på kuvertet!

Om nycklarna inte lämnats tillbaka i tid och på rätt sätt, dvs. senast under flyttningsdagen och tydligt markerade, registreras de som försvunna. AUS kan i egenskap av hyresvärd också använda hyressäkerheten för att ersätta kostnader för nycklar som hyresgästen tappat eller underlåtit att återlämna eller för serieläggning av lås.

Nyckelbyte med den nya hyresgästen

Den utflyttande och den inflyttande hyresgästen kan komma överens om överlåtelse av nycklar med det här avtalet om nyckelbyte.

Om ett avtal om nyckelbyte undertecknats och lämnats in till bostadskontoret återbetalas hyressäkerheten till den gamla hyresgästen, och från och med underteckningstidpunkten ansvarar och förfogar den nya hyresgästen över bostaden. Den utflyttande hyresgästen ansvarar för att lämna in avtalet till AUS senast under flyttningsdagen. Avtalet kan också skickas med denna form.

 

När en av hyresgästerna flyttar ut ur en kompis- eller familjebostad

Samma anvisningar för återlämning av nycklar gäller också fall där bara en av hyresgästerna lämnar en familje- eller kompisbostad. Den hyresgäst som flyttar ut ska göra ett nyckelbyte med den nya hyresgästen eller den hyresgäst som stannar i bostaden. Då bevisar avtalet om nyckelbyte att bostadens hyresgäster har samma antal nycklar när det nya avtalet träder i kraft som under det tidigare hyresavtalet som gällt den utflyttande hyresgästen.

 

Städanvisningar

Kök

 1. Alla ytor i skåp, bordsskivor och lådor ska vara rengjorda.
 2. Alla ytor på spisen och spiskupan, ugnsplåtarna och fettfiltret ska vara rengjorda. Rengör också bakre delen och utsidorna av spisen och golvet runt spisen.
 3. Kylskåpet och frysen ska vara avfrostade och rengjorda och dörrarna lämnas öppna. Se till att smältvattnet inte rinner ut på golvet.

Badrummet

 1. Toalettstolen, handfatet och kranarna ska rengöras och desinficeras.
 2. Duschväggen, smutstvättskåpet, spegelskåpet och golvbrunnen ska rengöras.
 3. Alla ytor (väggar, golv) ska rengöras.

Andra utrymmen

 1. Alla ytor ska rengöras så det inte finns damm eller fläckar på dem.
 2. Golv ska dammsugas och våttorkas.
 3. Alla skåpytor ska vara rengjorda.
 4. Inga saker och inget skräp får bli kvar i bostaden.
 5. Balkongen och förråden ska vara städade.
 6. Fönstren ska vara tvättade (vintertid endast inifrån).

Om du flyttar från ett studentrum måste du ta med dig alla dina saker också från gemensamma utrymmen.  Kom ihåg att vara försiktig med de andra invånarnas matvaror så att de inte förstörs när du rengör och avfrostar kylskåpet.

Om du haft en diskmaskin i din bostad ska du se till att anslutningen är pluggad för att undvika vattenskador.

Anvisningar till AUS nya hyresgäster
Vanliga frågor om flyttning
Kuvapankki_Toimistotarvikkeet_2

Blankettbank

På den här sidan hittar du blanketter för boende

Boende
Uusi asukas

Fråga om boende

Undrar du om något relaterat till boende eller AYY-lägenheter?

Boende
Otarannan kerhotilan hyllykkö

En checklista för rengöring gemensamma utrymmen

Från denna sida hittar du information om hur håller du de gemensamma utrymmena i lägenheten rena.

Boende
 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat