Flyttning

Till dig som flyttar ut

Ska du flytta ut ur en AUS-bostad? På den här sidan finns anvisningar för återlämningen av nycklarna och städningen när du flyttar ut.
JMT1

Säg upp ditt hyresavtal i tid

Uppsägningstiden för hyresavtal är en kalendermånad. Du kan säga upp din bostad i Domo.

Töm förrådsutrymmet

Om du ha haft ett källar-eller vindsförråd kom ihåg att tömma det innan du går och låsa förrådet. Om förrådet har AUS lås, lås förrådet och lämna tillbaka nyckeln till servicebyrån. Om du har använt ett eget lås ta bort det och lämna förrådsdörren olåst.

Lämna tillbaka nyckeln till servicebyrån om du bor i något av följande objekt:

 • Arkadiagatan
 • Harnäskvägen
 • Dvärgarnas stig
 • Kaj Francks gata
 • Trumslagaregatan
 • Otstranden
 • Bistervägen

Om du inte bor i dessa objekt och du har ett bostadsmässigt förråd dvs. ditt förrådsnummer motsvarar lägenhetens nummer kan du lämna nyckeln till den nya hyresgästen även i samband med nyckelbytet.

Gör flyttstädning

Städa bostaden enligt flyttstädningsanvisningarna. Om du bor i ett studentrum, se även till att de gemensamma utrymmena är i skick. Du får inte heller lämna egna möbler eller apparater i bostaden. Om städningen försummats dras städ- och tömningskostnaderna av från hyressäkerheten.

Kl. 12 på den officiella utflyttningsdagen ska bostaden vara i ett sådant skick att den nya hyresgästen kan börja flytta in. Då ska bostaden alltså vara städad och det ska finnas tillräckligt med utrymme för både in- och utflyttningstrafiken.

Lämna tillbaka nycklarna

 • Nycklarna till bostaden ska återlämnas senast på den officiella utflyttningsdagen (den första vardagen efter att hyresavtalet löper ut). Det här gäller även AUS interna bostadsbyten. Följande hyresgäst har rätt att få bostaden till sitt förfogande kl. 12. Om du har flera nycklar till bostaden ska du återlämna åtminstone en av dem till bostadskontoret före kl. 12. Restena av nycklarna ska lämnas tillbaka senast i slutet av samma dygn.
 • Du kan lämna tillbaka nycklarna direkt till servicedisken eller i postluckan vid den vita trädörren vid Otsvängen. Lägg nycklarna i ett kuvert, stäng kuvertet och skriv ditt namn och bostadens adress och lägenhetens nummer.
 • Om nycklarna inte lämnats tillbaka i tid och på rätt sätt, dvs. senast under flyttningsdagen och tydligt markerade, registreras de som försvunna. AUS kan i egenskap av hyresvärd också använda hyressäkerheten för att ersätta kostnader för nycklar som hyresgästen tappat eller underlåtit att återlämna eller för serieläggning av lås eller debitera kostnaderna av invånaren.
 • Tillstånd, nycklar och fjärrkontroller för parkeringsplatsen ska återlämnas på den officiella flyttningsdagen senast kl. 23.59.
 • Hyresgäster på Jorddammsvägen återlämnar undantagsvis nycklarna direkt till servicebolaget.
   

Kom ihåg flyttanmälan

Du kan göra flyttanmälan på adressen posti.fi/muuttoilmoitus. Kom ihåg att det är en lagstadgad skyldighet att göra flyttanmälan.

Uppdatera elavtalet och hemförsäkringen

 • Om du har ett eget elavtal, överför den till den nya adressen.
 • Uppdatera din hemförsäkring.
   

För onödiga saker till återvinning

 • Ge användbara saker och kläder till återvinning. Till exempel Kierrätyskeskus hämtar hela och rena möbler och andra små föremål som är i användbart skick. Du kan även själv föra donationsföremål  till återvinningscentralerna.
 • Kontrollera områdets återvinningsgrupper på t.ex. Teknologbyns Marknad på Facebook eller Otaniemi buy/sell på Telegram.
 • Se tipsen för återvinning och sopsortering. För större avfall kan man även hitta ett avfallsflak i närheten eller plats för elektronikavfall.
 • Det är strängt förbjudet att lämna saker i trappuppgångarna eller gemensamma utrymmena på grund av brandsäkerhetsrisken och det är förbjudet att förvara saker i korridorerna mot stöd av räddningslagen .
   

Återbetalning av säkerheten

Säkerhetsavgiften återbetalas på det konto som du har uppgett seast 20:e dagen i månaden om alla skyldigheter är omskötta och bostaden är i skick. Om du har frågor om säkerhetsavgiften ta kontakt.

Mer information?

Besöksadress: Otsvängen 11, 02150 Esbo
Kontrollera aktuella öppettider på webbsida.
Boendets telefonservice (må-to 12-16, fre 12-15): +358 50 520 9410
E-post: [email protected]

Nyckelbyte med den nya hyresgästen

Du kan komma överens med den nya hyresgästen om överlåtelse av nycklar med nyckelbytesavtal. Lämna in nyckelbytesavtalet till AUS omedelbart efter att avtalet undertecknats, senast under flyttdagen.

Flyttstädning
Kuvapankki_AYY_Ulkoa_4

AUS servicebyrån

Vid servicebyrån i Otnäs kan du fråga vad som helst om studentlivet. Vi betjänar dig också i frågor om bostadssökning, flyttning och allt annat som gäller boende. Du kan kontakta servicebyrån även per telefon.

AUS servicebyrån
Uusi asukas

Fråga om boende

Undrar du om något relaterat till boende eller AYY-lägenheter?

Boende
Otarannan kerhotilan hyllykkö

En checklista för rengöring gemensamma utrymmen

Från denna sida hittar du information om hur håller du de gemensamma utrymmena i lägenheten rena.

Boende
Kuvapankki_Toimistotarvikkeet_2

Blankettbank

På den här sidan hittar du blanketter för boende

Boende
 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat