Terrass till strandbastun och grill till Byns vardagsrum

Otnäs utvecklas kvarter för kvarter till invånarnas och medlemmarnas glädje. Under det gångna året fick vi en terrass framför strandbastun och en grill framför byns vardagsrum. Terrasstalkot organiserades av Elingenjörsgillet för att fira deras 100-årsjubileum, och grillen byggdes av Campussektionen. Ett stort tack till alla som deltog i projekten!
Rantasaunan valmis terassi

Strandbastuns nya terrass är Elingenjörsgillets gåva till gemenskapen

För Aalto-gemenskapen är Strandbastun i Otnäs en av de populäraste platserna att fira kvällen på. Läget vid Bredvikens strand, i hjärtat av Teknologbyn, är en utmärkt plats för att ordna olika evenemang och bastukvällar. Sommaren 2020 togs ett stort steg i fråga om tillgänglighet och trivsel i uterummen när Aalto-universitetets elingenjörsgille med talkokrafter byggde en terrass framför strandbastun för att fira sitt 100-årsjubileum.

”Många objekt och alternativ övervägdes. Stranden används av många, men utomhus fanns det inte tidigare någon trevlig plats där man kunde chilla” berättar Simo Hakanummi om hur idén kom till. Han är en av dem som deltog i talkot.

Sedan 2018 har en badtunna stått på strandbastuns gård för att pigga upp gemenskapens kvällsfirande, men ur tillgänglighetssynpunkt har gården varit svår att nå. Med hjälp av Elingenjörsgillets talko breddades terrassen betydligt och sträcker sig nu från ytterdörren och grillen till badtunnan. Ingången till gården är fortfarande lite brant och regnvattenrännorna ojämna, men nu är det möjligt att vistas på en ordentligt plan yta.

"I slutet av juli deltog cirka 40 gillemedlemmar i byggandet av terrassen", räknade Ellias Hirvonen, som organiserade projektet. ”Talkogänget hade kul och allt som allt var detta ett riktigt trevligt projekt. Alla hjälpte till trots att jag först undrade om någon alls skulle komma mitt i sommararbetet. Jag är ju ingen byggmästare, men genom att göra får man sig en lektion i bra byggmetoder. Slutresultatet testades genom att hoppa: Borde hålla för en teknolog, skrattar Hirvonen.

Byggnadsmaterialet för strandbastuns terrass sponsrades av TTE-Fonden och terrassbyggarna bjöds på mat av AUS. Öppnandet av terrassen firades i slutet av juli 2020 när Coronasituationen lättade.  Senare på hösten publicerades en artikel om projektet i Elingenjörsgillets tidning Sössö och en video om byggandets olika skeden

Campussektionen byggde en grill i anslutning till Byns vardagsrum

Syftet med campussektionen, som består av AUS-frivilliga, är att utveckla och upprätthålla en samhörighetskänsla på Otnäs campus. Som en del av sin verksamhet anordnar sektionen till exempel talkor i Byn och insamlingar av skrcyotklar, men utvecklar också i talkoanda bastu- och festlokaler som kan hyras av AUS. Varje år får ett av objekten för uthyrning ett nytt utseende, inredning eller vad som helst som vi hittar på!

År 2020 var målet Byns vardagsrum på adressen Bistervägen 5. Lokalerna fick ny inredning och nya möbler redan i samband med renoveringen 2019. Samtidigt byttes stenläggningen ut på innergårdssidan. På innergården invid byggdes sommaren 2020 en grill avsedd för alla invånare och personer som använder lokalerna.

”Det märktes att Teknologbyn behövde fler grillar och en lämplig plats hittades i anslutning till Byns vardagsrum”, säger Niilo Viitanen, som ledde projektet i campussektionen. "Samtidigt fick innergården som inte användes mycket en ny atmosfär och ett bättre användningsändamål då man på en naturligt sätt nu kan ta sig ut på gården”.

Grillen användes flitigt i slutet av förra sommaren efter några veckors slit i juli. Under det senaste läsåret har det varit nödvändigt att hålla lokalerna för uthyrning stängda på grund av Coronasituationen, men förhoppningsvis kommer Campussektionens grill till användning i sommar eller senast i höst.

Se bilderna!

Bilder på olika byggskeden av grillen i Byns vardagsrum och Strandbastuns terrass.

Grilli Kylän olohuoneen yhteydessä Jämeräntaival 5 sisäpihalla

Grillen som Campussektionen byggde på innergården på Bistervägen, i anslutning till byns vardagsrum. Foto: Maija Saari

Kampusjaostolaiset rakentamssa grilliä kesällä 2020

Campussektionens medlemmar Ville, Kyösti och Samu bygger grillen sommaren 2020. Foto: Laura Nikola

Kampusjaosto muuraamassa grilliä

Det tog några veckor att bygga grillen sommaren 2020. På bilden Laura, Niilo och Samu från Campussektionen. Foto: Maija Saari

Rantasaunan uusi terassi kesällä 2020

Terrassen framför Strandbastun som byggts med talkokrafter av Elingenjörsgillet. Foto: Oskari Lahti

Rantasaunan terassia rakennetaan kesällä 2020

Strandbastutens terrass byggs sommaren 2020. Foto: Sasu Saalasti

Rantasaunan terassin perustukset

SIK100, datum och byggarnas initialer murades in i strandbastuns terrass. Foto: Sasu Saalasti / Toni Ojala

Rantasaunan terassin rakennusvaihe

Strandbastuns terrass och trappor så gott som färdiga. Foto Sasu Saalasti / Toni Ojala

Rantasaunan valmis terassi

Färdigt! Foto: Oskari Lahti

Följande projekt planeras redan

Campussektionens projekt i år är renovering av planen för beachvolleyboll och möjligen även byggandet av ytterligare en grill någonstans i Teknologbyn. Dessutom börjar campussektionen kartlägga skrotcyklar genom att märka övergivna cyklar som finns i AUS:s fastigheters källare och gårdar för insamling av skrotcyklar under hösten. Mer detaljerad information om insamlingen uppdateras på AUS webbplats. Följ även Campussektionen på Instagram (@kampusjaosto)!

Både Strandbastun och Byns vardagsrum samt många andra fest- och bastulokaler kan hyras av AUS i Esbo och Helsingfors till medlemspris. Lokalerna kan hyras med Aalto-användarnamn på tila.ayy.fi eller genom att kontakta medlemstjänsten via det här formuläret.

OBS! Kontrollera det uppdaterade Coronameddelandet för uppdaterade instruktioner och restriktioner gällande användningen av lokalerna. Enligt besluten från juni 2021 kan Byns vardagsrum användas enligt personbegränsningar, men Strandbastuns stora del har ännu inte öppnats för bruk.

 

PS. Om din förening planerar andra projekt för att utveckla Otnäs och det gemensamma campuset gör vi gärna en nyhet av det på AUS webbplats! Kom också ihåg att söka bidrag från TTE-Fonden för projektet:  http://tter.ayy.fi/

Kampusjaosto Smökin katolla julistamassa Wappua

Campussektionen

Avsikten är att skapa en ännu trivsammare boende- och studiemiljö som skapar goda förutsättningar för studentkulturen, samhörigheten och välbefinnandet.

Frivilliga
Kylän_olohuone_2

Byns vardagsrum

Byns vardagsrum är en lokal som passar för många typer av träffar och tillställningar.

Byns vardagsrum
Rantsu_iso_sauna

Strandbastun

Strandbastun är en bastu som teknologerna byggt och bekostat med talkokrafter. Det finns också en badtunna vid bastun.

Strandbastun
Hyr lokal eller skåpbil
Tillgängligheten i hyreslokalerna
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

People in a meeting looking at the camera, smiling.
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Sök till FSF:s förbundsmötesdelegation eller kandidera för FSF:s styrelse!

Finlands studentkårers förbund FSF representerar universitetsstuderande i nationellt beslutsfattande. Verksamhetsplanen och linjedokumentet som styr FSF:s påverkansarbete godkänns under förbundsmötet, där även förbundets styrelse väljs. Förbundsmötet år 2022 ordnas den 18–19 november 2022 i Korpilampi.
AYY:n punatiilinen Miestentien-rakennus ja kylmä bensa-asema. Etualalla maantie ja tienviitat kehä 1:lle, leppävaaraan, keilaniemeen ja munkkiniemeen.
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS har beslutat sälja bostadsobjekt i Helsingfors - samtidigt planläggs mer studentboende i Otnäs

AUS har beslutat sälja bostadsobjekt i Helsingfors. Samtidigt planläggs mer studentboende i Otnäs.
Suvi Vendelin
Ajankohtaista Publicerat:

Studerandens röst hörs i Aaltos styrelseutnämningskommitté

Arkitekturstudent Suvi Vendelin har som första student fått tillträde till Aalto-universitetets styrelseutnämningskommitté (eng. BNC Board Nomination Committee) som studentmedlem. Hon deltog på sitt första möte i maj 2021 och får fortsätta i kommittén i ett år till.
Historiallisessa kuvassa kaksi henkilöä eduskuntatalon portailla pitävät kylttejä, joissa lukee "kehotamme homoseksuaalisuuteen" ja "olen hintti 25 tuntia vuorokaudessa".
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför firas Pride fortfarande?

Till äran av Pridemånaden belyser regnbågsstudentförening GAYY:s styrelse pride-rörelsens historia i denna blogg. Befrämjandet av könsminoriteters och sexuella minoriteters rättigheter och jämlikhet har hittills gått fram längs en en lång och stenig stig. Genom att förstå historien får vi en bättre bild av nuläget och vilka saker som förändrats och vad som ännu behöver förändras. Lyckligtvis blir samhället till en bättre plats men förändringen sker inte av sig själv.