Terrass till strandbastun och grill till Byns vardagsrum

Otnäs utvecklas kvarter för kvarter till invånarnas och medlemmarnas glädje. Under det gångna året fick vi en terrass framför strandbastun och en grill framför byns vardagsrum. Terrasstalkot organiserades av Elingenjörsgillet för att fira deras 100-årsjubileum, och grillen byggdes av Campussektionen. Ett stort tack till alla som deltog i projekten!
Rantasaunan valmis terassi

Strandbastuns nya terrass är Elingenjörsgillets gåva till gemenskapen

För Aalto-gemenskapen är Strandbastun i Otnäs en av de populäraste platserna att fira kvällen på. Läget vid Bredvikens strand, i hjärtat av Teknologbyn, är en utmärkt plats för att ordna olika evenemang och bastukvällar. Sommaren 2020 togs ett stort steg i fråga om tillgänglighet och trivsel i uterummen när Aalto-universitetets elingenjörsgille med talkokrafter byggde en terrass framför strandbastun för att fira sitt 100-årsjubileum.

”Många objekt och alternativ övervägdes. Stranden används av många, men utomhus fanns det inte tidigare någon trevlig plats där man kunde chilla” berättar Simo Hakanummi om hur idén kom till. Han är en av dem som deltog i talkot.

Sedan 2018 har en badtunna stått på strandbastuns gård för att pigga upp gemenskapens kvällsfirande, men ur tillgänglighetssynpunkt har gården varit svår att nå. Med hjälp av Elingenjörsgillets talko breddades terrassen betydligt och sträcker sig nu från ytterdörren och grillen till badtunnan. Ingången till gården är fortfarande lite brant och regnvattenrännorna ojämna, men nu är det möjligt att vistas på en ordentligt plan yta.

"I slutet av juli deltog cirka 40 gillemedlemmar i byggandet av terrassen", räknade Ellias Hirvonen, som organiserade projektet. ”Talkogänget hade kul och allt som allt var detta ett riktigt trevligt projekt. Alla hjälpte till trots att jag först undrade om någon alls skulle komma mitt i sommararbetet. Jag är ju ingen byggmästare, men genom att göra får man sig en lektion i bra byggmetoder. Slutresultatet testades genom att hoppa: Borde hålla för en teknolog, skrattar Hirvonen.

Byggnadsmaterialet för strandbastuns terrass sponsrades av TTE-Fonden och terrassbyggarna bjöds på mat av AUS. Öppnandet av terrassen firades i slutet av juli 2020 när Coronasituationen lättade.  Senare på hösten publicerades en artikel om projektet i Elingenjörsgillets tidning Sössö och en video om byggandets olika skeden

Campussektionen byggde en grill i anslutning till Byns vardagsrum

Syftet med campussektionen, som består av AUS-frivilliga, är att utveckla och upprätthålla en samhörighetskänsla på Otnäs campus. Som en del av sin verksamhet anordnar sektionen till exempel talkor i Byn och insamlingar av skrcyotklar, men utvecklar också i talkoanda bastu- och festlokaler som kan hyras av AUS. Varje år får ett av objekten för uthyrning ett nytt utseende, inredning eller vad som helst som vi hittar på!

År 2020 var målet Byns vardagsrum på adressen Bistervägen 5. Lokalerna fick ny inredning och nya möbler redan i samband med renoveringen 2019. Samtidigt byttes stenläggningen ut på innergårdssidan. På innergården invid byggdes sommaren 2020 en grill avsedd för alla invånare och personer som använder lokalerna.

”Det märktes att Teknologbyn behövde fler grillar och en lämplig plats hittades i anslutning till Byns vardagsrum”, säger Niilo Viitanen, som ledde projektet i campussektionen. "Samtidigt fick innergården som inte användes mycket en ny atmosfär och ett bättre användningsändamål då man på en naturligt sätt nu kan ta sig ut på gården”.

Grillen användes flitigt i slutet av förra sommaren efter några veckors slit i juli. Under det senaste läsåret har det varit nödvändigt att hålla lokalerna för uthyrning stängda på grund av Coronasituationen, men förhoppningsvis kommer Campussektionens grill till användning i sommar eller senast i höst.

Se bilderna!

Bilder på olika byggskeden av grillen i Byns vardagsrum och Strandbastuns terrass.

  Grilli Kylän olohuoneen yhteydessä Jämeräntaival 5 sisäpihalla

  Grillen som Campussektionen byggde på innergården på Bistervägen, i anslutning till byns vardagsrum. Foto: Maija Saari

  Kampusjaostolaiset rakentamssa grilliä kesällä 2020

  Campussektionens medlemmar Ville, Kyösti och Samu bygger grillen sommaren 2020. Foto: Laura Nikola

  Kampusjaosto muuraamassa grilliä

  Det tog några veckor att bygga grillen sommaren 2020. På bilden Laura, Niilo och Samu från Campussektionen. Foto: Maija Saari

  Rantasaunan uusi terassi kesällä 2020

  Terrassen framför Strandbastun som byggts med talkokrafter av Elingenjörsgillet. Foto: Oskari Lahti

  Rantasaunan terassia rakennetaan kesällä 2020

  Strandbastutens terrass byggs sommaren 2020. Foto: Sasu Saalasti

  Rantasaunan terassin perustukset

  SIK100, datum och byggarnas initialer murades in i strandbastuns terrass. Foto: Sasu Saalasti / Toni Ojala

  Rantasaunan terassin rakennusvaihe

  Strandbastuns terrass och trappor så gott som färdiga. Foto Sasu Saalasti / Toni Ojala

  Rantasaunan valmis terassi

  Färdigt! Foto: Oskari Lahti

  Följande projekt planeras redan

  Campussektionens projekt i år är renovering av planen för beachvolleyboll och möjligen även byggandet av ytterligare en grill någonstans i Teknologbyn. Dessutom börjar campussektionen kartlägga skrotcyklar genom att märka övergivna cyklar som finns i AUS:s fastigheters källare och gårdar för insamling av skrotcyklar under hösten. Mer detaljerad information om insamlingen uppdateras på AUS webbplats. Följ även Campussektionen på Instagram (@kampusjaosto)!

  Både Strandbastun och Byns vardagsrum samt många andra fest- och bastulokaler kan hyras av AUS i Esbo och Helsingfors till medlemspris. Lokalerna kan hyras med Aalto-användarnamn på tila.ayy.fi eller genom att kontakta medlemstjänsten via det här formuläret.

  OBS! Kontrollera det uppdaterade Coronameddelandet för uppdaterade instruktioner och restriktioner gällande användningen av lokalerna. Enligt besluten från juni 2021 kan Byns vardagsrum användas enligt personbegränsningar, men Strandbastuns stora del har ännu inte öppnats för bruk.

  PS. Om din förening planerar andra projekt för att utveckla Otnäs och det gemensamma campuset gör vi gärna en nyhet av det på AUS webbplats! Kom också ihåg att söka bidrag från TTE-Fonden för projektet:  http://tter.ayy.fi/

  Kampusjaosto Smökin katolla julistamassa Wappua

  Campussektionen

  Avsikten är att skapa en ännu trivsammare boende- och studiemiljö som skapar goda förutsättningar för studentkulturen, samhörigheten och välbefinnandet.

  Frivilliga
  Kylän_olohuone_2

  Byns vardagsrum

  Byns vardagsrum är en lokal som passar för många typer av träffar och tillställningar.

  Byns vardagsrum
  Rantsu_iso_sauna

  Strandbastun

  Strandbastun är en bastu som teknologerna byggt och bekostat med talkokrafter.

  Strandbastun
  Hyr lokal eller skåpbil
  Tillgängligheten i hyreslokalerna
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
  Dela
  URL kopierat

  Read more news

  vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
  Ajankohtaista, Blog Publicerat:

  Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

  I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
  Joona Lipponen melko totisena
  Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

  Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

  Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
  helsinki kiinteistö
  Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

  Förändringar av garantiavgifterna till hösten

  Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.
  Mante smiling with an EU flag
  Ajankohtaista, Blog Publicerat:

  Varför röstar jag i EU-valet?

  Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.