Ställningstagande: HRT:s ökade kostnader får inte hänga sig på studenternas betalning

På HRT:s styrelses mötes behandling 25.10 står resebiljetternas prisökningar, minskningen av studentrabatten samt begränsandet av rabatten till endast de studenter som får studiestöd. De här ändringarna skulle försvaga studenternas möjligheter att använda kollektivtrafik.
Aalto-yliopiston metroasema

Begränsandet av studeranderabatten skulle lämna studerande vars studiestödsmånader tagit slut utanför stödet. Det nuvarande antalet stödmånader tillåter inte branschbyte eller att studietakten blir långsammare till exempel på grund av psykisk hälsa. Om begränsningen förverkligas riktar den sig till just de studenter som allra mest skulle behöva rabatten.

”Försörjningen och situationen bland de studenter som hamnat utanför studiestödet är särskilt svag och prisökningarna borde inte rikta sig till dem”, säger AUS styrelsemedlem Velma Pohjonen.

Att dessutom binda rabatten till studiestödmånaderna skulle avgränsa internationella studenter helt utanför rabatten för de omfattas inte av det finländska socialskyddet. Målet för huvudstadsregionens städer är att locka internationella studenter att sysselsätta sig på området.

”Vill Esbo och Helsingfors verkligen förmedla budskapet att internationella studenter inte är välkomna hit?” frågar AUS styrelseordförande Otto Usvajärvi.

Ökningen av kostnaderna i  kollektivtrafiken försvagar studenternas möjlighet att använda kollektiv trafik. Man borde således få tillräckliga satsningar av huvudstadsregionens städer för stödandet av kollektivtrafiken. Studenterna får inte hamna ut för att betala HRT:s ökade kostnader.

AUS kräver att HRT:s styrelse annullerar de planerade nedskärningarna i studenternas kollektivtrafikrabatter.

 

Otto Usvajärvi, AUS styrelseordförande

Velma Pohjonen, AUS styrelsemedlem: socialpolitik och hållbar utveckling

 

Tilläggsinformation: 

Lauri Jurvanen, påverkansexpert: socialpolitik +358 50 520 9418

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Pictured AYY board members 2023 smiling and holding plants
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS styrelse för år 2023 har valts

På sitt möte den 24 november 2022 godkände Aalto-universitetets studentkårs delegation styrelsebildare Ida Parkkinens förslag till styrelsesammansättningen för år 2023. På mötet valdes även viceordförande för den nya delegationen.
kuvassa Antti Regelin nojaa seinään ja hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Antti Regelin vald till Finlands studentkårers förbunds styrelse år 2023

Antti Regelin har valts till Finlands studentkårers förbunds styrelse år 2023. Förbundsmötet som ordnades i Esbo i Korpilampi 18-19.11 röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
Nea Baarman hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Nea Baarman börjar som AUS chef för påverkan och kommunikation

Nea Baarman har blivit vald till Aalto-universitetets studentkårs nya chef för påverkan och kommunikation.
Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Publicerat:

Förhandsbokning av lokaler för våren 2023

Föreningarna som verkar inom AUS har rätt att boka bastu-, fest- och möteslokaler som hyrs ut på förhand. Under den här bokningsrundan kan lokalerna bokas för tiden 9.1.-6.8.2023.