Ställningstagande: HRT:s ökade kostnader får inte hänga sig på studenternas betalning

På HRT:s styrelses mötes behandling 25.10 står resebiljetternas prisökningar, minskningen av studentrabatten samt begränsandet av rabatten till endast de studenter som får studiestöd. De här ändringarna skulle försvaga studenternas möjligheter att använda kollektivtrafik.
Aalto-yliopiston metroasema

Begränsandet av studeranderabatten skulle lämna studerande vars studiestödsmånader tagit slut utanför stödet. Det nuvarande antalet stödmånader tillåter inte branschbyte eller att studietakten blir långsammare till exempel på grund av psykisk hälsa. Om begränsningen förverkligas riktar den sig till just de studenter som allra mest skulle behöva rabatten.

”Försörjningen och situationen bland de studenter som hamnat utanför studiestödet är särskilt svag och prisökningarna borde inte rikta sig till dem”, säger AUS styrelsemedlem Velma Pohjonen.

Att dessutom binda rabatten till studiestödmånaderna skulle avgränsa internationella studenter helt utanför rabatten för de omfattas inte av det finländska socialskyddet. Målet för huvudstadsregionens städer är att locka internationella studenter att sysselsätta sig på området.

”Vill Esbo och Helsingfors verkligen förmedla budskapet att internationella studenter inte är välkomna hit?” frågar AUS styrelseordförande Otto Usvajärvi.

Ökningen av kostnaderna i  kollektivtrafiken försvagar studenternas möjlighet att använda kollektiv trafik. Man borde således få tillräckliga satsningar av huvudstadsregionens städer för stödandet av kollektivtrafiken. Studenterna får inte hamna ut för att betala HRT:s ökade kostnader.

AUS kräver att HRT:s styrelse annullerar de planerade nedskärningarna i studenternas kollektivtrafikrabatter.

Otto Usvajärvi, AUS styrelseordförande

Velma Pohjonen, AUS styrelsemedlem: socialpolitik och hållbar utveckling

Tilläggsinformation: 

Lauri Jurvanen, påverkansexpert: socialpolitik +358 50 520 9418

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Sök till delegationen
Ajankohtaista Publicerat:

Nöj dig inte med att gnälla, sök till delegationen

Du kan anmäla dig som kandidat för delegationsvalet fram till 2.10 kl. 16.
Hae vapaaehtoiseksi
Ajankohtaista Publicerat:

Sök till volontär

Det är din möjlighet att få göra världens bästa studentliv.
Mies hymyilee värikkäässä paidassa
Ajankohtaista Publicerat:

AUS nominerar Totti Korpua som kandidat till FSFs styrelse 2024

Aalto-universitetets studentkår nominerar Totti Korpua till styrelsen för Finlands studentkårers förbund. Styrelsen väljs på förbundsmötet den 17-18 november 2023 i Tammerfors.
"Vi kräver ryggrad av beslutsfattarna för att rensa ut rasism"
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Vi kräver ryggrad av beslutsfattarna för att rensa ut rasism

Studentkårerna AUS, HUS, ISYY, JYY, SHS, TYY, TREY, VYY, ÅAS, OYY, LTKY och KonSt är bestörta över den nuvarande rasismdiskussionen i samhället och kräver konkreta åtgärder för att rensa ut rasismen. Inflytelserika människors rasistiska utlopp har visat vad som är felet i rasismdebatten: man lyssnar inte på människor som är mål för rasism, rasistiska kommentarer underskattas och kvitteras som skämt och diskussionen vältras över ämnet. Vi behöver antirasistiska gärningar, förståelse och solidaritet.