Kannanotto: HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi

HSL:n hallituksen kokouksen käsittelyssä 25.10. on matkalippujen hintojen korotukset, opiskelija-alennuksen pieneminen sekä alennuksen rajaaminen vain opintotukea saaviin opiskelijoihin. Nämä muutokset heikentäisivät opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää joukkoliikennettä.
Aalto-yliopiston metroasema

Opiskelija-alennuksen rajaus jättäisi tuen ulkopuolelle opiskelijat, joiden opintotukikuukaudet ovat loppuneet. Tukikuukausien nykyinen määrä ei mm. salli alanvaihtoa tai opiskelutahdin hidastumista esimerkiksi mielenterveyden takia. Jos rajaus toteutuu, se kohdistuu nimenomaan niihin opiskelijoihin, jotka alennusta kipeimmin tarvitsisivat.

”Opintotuen piiristä pudonneiden opiskelijoiden toimeentulo ja tilanne on erityisen heikko, ja korotusten ei tulisi kohdistua heihin”, sanoo AYY:n hallituksen jäsen Velma Pohjonen.

Lisäksi alennuksen sitominen opintotukikuukausiin rajaisi kansainväliset opiskelijat kokonaan alennuksen ulkopuolelle, sillä he eivät ole suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien tavoitteena on kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelu työllistymään alueelleen.

"Haluavatko Espoo ja Helsinki todella lähettää viestin, että kansainväliset opiskelijat eivät ole tervetulleita tänne?" kysyy AYY:n hallituksen puheenjohtaja Otto Usvajärvi.

Joukkoliikenteen kustannusten nousu opiskelijoille heikentää opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä. Joukkoliikenteen tukemiseen tulisi näin ollen saada riittäviä panostuksia pääkaupunkiseudun kaupungeilta. HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi.

AYY vaatii, että HSL:n hallitus peruuttaa suunnitellut leikkaukset opiskelijoiden joukkoliikenteen alennuksiin.

Otto Usvajärvi, AYY:n hallituksen puheenjohtaja

Velma Pohjonen, AYY:n hallituksen jäsen: sosiaalipolitiikka ja kestävä kehitys

Lisätietoja:

Lauri Jurvanen, vaikuttamisen asiantuntija: sosiaalipolitiikka +358 50 520 9418

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vaikuttamisrauha
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Vetoomus: Vaikuttamisrauha ja turvallinen tila taattava Aalto-yhteisössä

AYY:lle on tärkeää huolehtia, että Aalto-yhteisössä vaikuttaminen ja oman mielipiteen esille tuominen on mahdollista turvallisesti.
Kynttilät
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Paloturvallisuusviikko 25.11.-1.12.2023

Paloturvallisuusviikko 25.11.-1.12.2023
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelijoiden mielenterveyskriisi ei odota

Tutkimukset puhuvat taas puolestaan – opiskelijoiden pahoinvointi on riistäytymässä käsistä. Vaadimme, että päättäjät ottavat mielenterveyskriisin tosissaan ja puuttuvat riittämättömiin resursseihin pikimmiten.
People standing in the hall
Ajankohtaista Julkaistu:

Totti Korpua valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen vuodelle 2024

Totti Korpua on valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen jäseneksi vuodelle 2024. Korpua oli AYY:n virallinen SYL-hallitusehdokas. Tampereen yliopistolla 17.–18.11. pidetty liittokokous äänesti hallituksen jäsenistä lauantai-iltana.