Kannanotto: HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi

HSL:n hallituksen kokouksen käsittelyssä 25.10. on matkalippujen hintojen korotukset, opiskelija-alennuksen pieneminen sekä alennuksen rajaaminen vain opintotukea saaviin opiskelijoihin. Nämä muutokset heikentäisivät opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää joukkoliikennettä.
Aalto-yliopiston metroasema

Opiskelija-alennuksen rajaus jättäisi tuen ulkopuolelle opiskelijat, joiden opintotukikuukaudet ovat loppuneet. Tukikuukausien nykyinen määrä ei mm. salli alanvaihtoa tai opiskelutahdin hidastumista esimerkiksi mielenterveyden takia. Jos rajaus toteutuu, se kohdistuu nimenomaan niihin opiskelijoihin, jotka alennusta kipeimmin tarvitsisivat.

”Opintotuen piiristä pudonneiden opiskelijoiden toimeentulo ja tilanne on erityisen heikko, ja korotusten ei tulisi kohdistua heihin”, sanoo AYY:n hallituksen jäsen Velma Pohjonen.

Lisäksi alennuksen sitominen opintotukikuukausiin rajaisi kansainväliset opiskelijat kokonaan alennuksen ulkopuolelle, sillä he eivät ole suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien tavoitteena on kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelu työllistymään alueelleen.

"Haluavatko Espoo ja Helsinki todella lähettää viestin, että kansainväliset opiskelijat eivät ole tervetulleita tänne?" kysyy AYY:n hallituksen puheenjohtaja Otto Usvajärvi.

Joukkoliikenteen kustannusten nousu opiskelijoille heikentää opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä. Joukkoliikenteen tukemiseen tulisi näin ollen saada riittäviä panostuksia pääkaupunkiseudun kaupungeilta. HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi.

AYY vaatii, että HSL:n hallitus peruuttaa suunnitellut leikkaukset opiskelijoiden joukkoliikenteen alennuksiin.

 

Otto Usvajärvi, AYY:n hallituksen puheenjohtaja

Velma Pohjonen, AYY:n hallituksen jäsen: sosiaalipolitiikka ja kestävä kehitys

 

Lisätietoja:

Lauri Jurvanen, vaikuttamisen asiantuntija: sosiaalipolitiikka +358 50 520 9418

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Pictured AYY board members 2023 smiling and holding plants
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY:n vuoden 2023 hallitus on valittu

Kokouksessaan 24.11.2022 Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto hyväksyi hallituksen muodostajan, Ida Parkkisen, esityksen hallituskokoonpanosta vuodelle 2023. Kokouksessa valittiin myös edustajiston varapuheenjohtajat.
kuvassa Antti Regelin nojaa seinään ja hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Antti Regelin valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen vuodelle 2023

Antti Regelin on valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäseneksi vuodelle 2023. Espoon Korpilammella 18.–19.11. pidetty liittokokous äänesti hallituksen jäsenistä lauantai-iltana.
Nea Baarman hymyilee
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Nea Baarman aloittaa AYY:n vaikuttamisen ja viestinnän päällikkönä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan uudeksi vaikuttamisen ja viestinnän päälliköksi on valittu Nea Baarman.
Aalto-yliopiston metroasema
Ajankohtaista Julkaistu:

HSL:n hallitus teki 1.11. päätöksiä opiskelijan etuuksista

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta seuraa tilannetta ja on valmis puuttumaan epäkohtiin jatkossakin.