Kannanotto: HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi

HSL:n hallituksen kokouksen käsittelyssä 25.10. on matkalippujen hintojen korotukset, opiskelija-alennuksen pieneminen sekä alennuksen rajaaminen vain opintotukea saaviin opiskelijoihin. Nämä muutokset heikentäisivät opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää joukkoliikennettä.
Aalto-yliopiston metroasema

Opiskelija-alennuksen rajaus jättäisi tuen ulkopuolelle opiskelijat, joiden opintotukikuukaudet ovat loppuneet. Tukikuukausien nykyinen määrä ei mm. salli alanvaihtoa tai opiskelutahdin hidastumista esimerkiksi mielenterveyden takia. Jos rajaus toteutuu, se kohdistuu nimenomaan niihin opiskelijoihin, jotka alennusta kipeimmin tarvitsisivat.

”Opintotuen piiristä pudonneiden opiskelijoiden toimeentulo ja tilanne on erityisen heikko, ja korotusten ei tulisi kohdistua heihin”, sanoo AYY:n hallituksen jäsen Velma Pohjonen.

Lisäksi alennuksen sitominen opintotukikuukausiin rajaisi kansainväliset opiskelijat kokonaan alennuksen ulkopuolelle, sillä he eivät ole suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien tavoitteena on kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelu työllistymään alueelleen.

"Haluavatko Espoo ja Helsinki todella lähettää viestin, että kansainväliset opiskelijat eivät ole tervetulleita tänne?" kysyy AYY:n hallituksen puheenjohtaja Otto Usvajärvi.

Joukkoliikenteen kustannusten nousu opiskelijoille heikentää opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä. Joukkoliikenteen tukemiseen tulisi näin ollen saada riittäviä panostuksia pääkaupunkiseudun kaupungeilta. HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi.

AYY vaatii, että HSL:n hallitus peruuttaa suunnitellut leikkaukset opiskelijoiden joukkoliikenteen alennuksiin.

 

Otto Usvajärvi, AYY:n hallituksen puheenjohtaja

Velma Pohjonen, AYY:n hallituksen jäsen: sosiaalipolitiikka ja kestävä kehitys

 

Lisätietoja:

Lauri Jurvanen, vaikuttamisen asiantuntija: sosiaalipolitiikka +358 50 520 9418

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

AYY, TREY & OYY: "Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen!"
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston viime vuonna aloittamat tekniikan polkuopinnot ovat laajenemassa Oulun yliopistoon.
A big tree in front of metro station in the summer. A student walking by.
Ajankohtaista Julkaistu:

Usein kysyttyä asumisesta ja jäsenpalveluista

Täältä löydät vastauksen useimpiin opiskelijoita mietityttäviin kysymyksiin koskien asunnonhakua, opiskelijakorttia ja jäsenmaksua.

Palvelutoimisto ja puhelinpalvelu ovat suljettuna kesällä 5.-26.7. Vastaamme kuitenkin sähköposteihin.
Kuva asunnosta
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelija-asumista ei saa jättää erityisryhmien investointiavustuksen ulkopuolelle

Valtiovarainministeriön julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa (6.3.2023) ehdotettu opiskelijoiden poistaminen erityisryhmien investointiavustuksen piiristä on aivan väärillä perusteilla. Opiskelija-asuntorakentamista ja peruskorjaamista tuetaan valtion asuntorahasta maksettavalla erityisryhmien investointiavustuksella.
Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Julkaistu:

Tilojen ennakkovarauskierros syksylle 2023

AYY:n piirissä olevilla yhdistyksillä on ennakkovarausoikeus kertavuokrattaviin sauna-, juhla- ja kokoustiloihin. Tällä varauskierroksella voi varata tiloja aikavälille ma 7.8.2023 - su 7.1.2024.