Läsårsanmälan slutar den 1.9 – kom också ihåg hälsovårdsavgiften

Du kan anmäla dig till läsåret 2023–2024 och samtidigt betala studentkårens medlemsavgift fram till den 1.9. Hälsovårdsavgiften betalas separat till FPA för att du ska kunna använda SHVS tjänster.
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Kåravgiften

Universitetsstuderande ska varje läsår anmäla sig som närvarande eller frånvarande för höst- och vårterminen. Endast som studerande som har anmält sig som närvarande kan du avlägga studier, få handledning och ta din examen. I samband med närvaroanmälan betalas Aalto-universitetets studentkårs kåravgift som berättigar till olika medlemsförmåner och tjänster.

Läs mer om betalningen av kåravgiften

Läsårsanmälan

Anmälningstiden för nya studenter börjar genast när studerandeurvalet publicerats, du kan alltså anmäla dig genast när du fått information om studieplats. Anmäl dig så snart som möjligt, senast 31.7.2023.

Anmälningstiden för fortsättande studenter för läsåret 2023-2024 är 2.5  - 1.9.2023. Det lönar sig att närvaro- eller frånvaroanmäla sig för hela läsåret. För vårterminen 2024 finns ändå en separat anmälningstid 27.11.2023-5.1.2024.

Observera att du endast kan ändra din närvaroanmälan under anmälningstiden. Du kan ändra din frånvaroanmälan till närvaro också utanför anmälningstiden.

Mer information om läsårsanmälan finns på Aaltos webbplats.

Aalto Studentguide - Läsårsanmälan

Aalto: Nya studerande

Nya studerande har tillgång till förmåner från och med början av augusti

Läsåret startar officiellt 1.8, då alla studentförmåner börjar gälla för nya studerande. Även om en ny studerande gör sin anmälan genast i maj, börjar studentstatusen och förmåner i anknytning till den gälla först i början av augusti. Ett digitalt studentkort kan beställas via Frank eller Pivo. Plastkorten kan beställas via Frank. Mera information hittar du på Franks och Pivos webbsida. Observera också att det tar 1–5 vardagar för uppgifter att överföras från universitetet till exempel till Frank.

  • Du hittar närmare anvisningar för nya studerande för början av läsåret på AUS webbplats.
  • Du hittar svar på vanliga frågor här.
     

Det lönar sig för utbytesstuderande att anmäla sig när informationen om inledandet av studierna har bekräftats

Alla universitetets grundexamensstuderande betalar studentkårens kåravgift, och detta gäller även internationella grundexamensstuderande. Utbytesstuderande kan om de så vill bli medlemmar i studentkåren. Det är möjligt att bo i AUS lägenget bara som AUS medlem. Observera att kåravgiften inte återbetalas till utbytesstuderande om medlemskapet återkallas. Därmed lönar det sig att betala AUS kåravgift först när det är säkert att studierna börjar enligt planer.

Läs mer om kåravgiften som utbytesstuderande

Front door of YTHS in Töölö.

Hälsovårdsavgift för studerande hösten 2023

Alla studerande betalar hälsovårdsavgiften på eget initiativ till Folkpensionsanstalten (FPA) via FPA:s e-tjänst.

Beloppet av hälsovårdsavgiften för högskolestuderande är 36,80 euro per termin år 2023. AUS kan inte kontrollera om du redan har betalat avgiften – kontakta därför FPA i oklara situationer.

Läs svaren på vanliga frågor

A big tree in front of metro station in the summer. A student walking by.

Ofta förekommande frågor om boende och medlemstjänster

Här får du svar på de flesta frågor som de studerande ofta funderar över, frågor om hur man söker bostad, om studentkort och kåravgift.

Ofta förekommande frågor om boende och medlemstjänster
Pyöräily

Medlemskap och studiekort

När du är medlem i studentkåren kan du utnyttja alla AUS tjänster och otaliga studentförmåner nationellt och till och med globalt. Läs mer om medlemskapet och studiekort.

Students walking with a banner "The best students life in the world"

Tjänster för medlemmarna

Aalto-universitetets studentkår erbjuder sina medlemmar många olika tjänster, till exempel förmånliga studentbostäder, evenemangslokaler att hyra, intressebevakning och olika förmåner. Läs mer om studentkårens tjänster!

Mantan lakitus, ihmnisia nosturissa, konfettia

Välkommen till Aalto-universitetet och studentkåren!

På den här sidan har vi samlat viktig information och tips för studiestarten.

Din studentkår
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kynttilät
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Studenternas mentalhälsokris väntar inte

Undersökningar talar återigen för sig- studenternas illamående håller på att glida ur händerna. Vi kräver att beslutsfattarna tar mentalhälsokrisen på allvar och tar tag i otillräckliga resurser snarast möjligt.
People standing in the hall
Ajankohtaista Publicerat:

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund för 2024

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund (FSF) för 2024. Korpua var AUS officiella kandidat till SYL:s styrelse. Förbundets förbundsmöte som hölls vid Tammerfors universitet den 17-18 november röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
vanhempi naisoletettu osoittaa keraamisia taideteoksia Opiskelijakulttuurimuseon vitriineissä
Ajankohtaista Publicerat:

Öppen ansökning till AUS konstsamling

Ansökning till Aalto-universitetets studentkårs konstsamling pågår 17–30.11.2023.