Demokrati och fred måste förverkligas i Hong Kong

Aalto-universitetets studentkår, Svenska Handelshögskolans Studentkår och Finlands Studentkårers Förbund vill visa sitt stöd och sin solidaritet gentemot studenterna i Hong Kong, varav en del ännu sitter fast på universitetscampusen.

Ställningstagande

Får publiceras

Aalto-universitetets studentkår, Svenska Handelshögskolans Studentkår och Finlands Studentkårers Förbund vill visa sitt stöd och sin solidaritet gentemot studenterna i Hong Kong, varav en del ännu sitter fast på universitetscampusen.

Demokratidemonstranterna i Hong Kong har centraliserat sin verksamhet till Tekniska universitetets campus där även universitetsstudenter sitter fast. Polisen har blockerat universitetet och använder maktmedel mot demonstranterna, till exempel tårgas. Finska studenter har uppmanats att avlägsna sig från Hong Kong. Studenterna rekommenderas även att följa utrikesministeriets resemeddelanden.

Undertecknade vill uttrycka sin oro för den allvarliga risken för studenternas säkerhet på universitetscampusser i Hongkong. Den lokala polisen måste göra sitt allt för att studenterna tryggt kan ta sig från campus. Utöver principerna för demokrati betonar undertecknade också vikten av att uppnå allmän rösträtt.

Demonstrationerna som började i Hong Kong för ett halvt år sedan inleddes ursprungligen på grund av att man motsatte sig lagförslaget som skulle möjliggöra att brottsmisstänkta överlåts till Fastlandskina. Sedan har demonstrationerna utvidgats till demokratidemonstrationer som bland annat kräver en verklig och lika rösträtt i förvaltningsdirektörsvalet för invånarna i Hong Kong. För tillfället väljs förvaltningsdirektören av ett valutskott som utsetts separat.

Tapio Hautamäki

Ordförande

Aalto-universitetets studentkår

Andreas Lindén

Ordförande

Svenska Handelshögskolans Studentkår

Sanni Lehtinen

Ordförande

Finlands Studentkårers Förbund

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Publicerat:

EU i ett nötskal

De viktigaste sakerna om Europeiska unionen (EU) som varje student borde veta.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Tempaus ökar uppskattningen av frivilligarbete i Finland

Den Bisterskäggige ingenjören, Sheryl Tokyos och Kunniamursus Tempausbefallning lästes upp på Aalto Open Air och utlysningen av Wappen.
Fanni Matsson Ullanlinnanmäellä 1.5.2024
Ajankohtaista Publicerat:

Fannis första maj tal

Aalto-universitetets studentkårs styrelseordförande Fanni Mattsson höll AUS valborgstal på Ulrikasborgbacken den 1.5.2024.