Civiltjänst på AUS - Brända proppar och bättre människokännedom

Lassi Vainikainen håller på att avsluta sitt civiltjänstperiod som lokalassistent vid AUS. Vad har han lärt sig och hur ser arbetsdagen ut för en lokalassistent?
Winter view at Otaniemi

Kuopiobon Lassi Vainikainen, 24, håller på att avsluta sin civiltjänstperiod som lokalassistent vid Aalto-universitetets studentkår. I sin uppgift har han dragit nytta av sin utbildning som el- och automationsmontör då uppgifterna har bestått utöver av granskning av lokalerna även av att tolka fel. ”Om någon apparat inte fungerar kan man åtminstone kolla vad felet beror på. Har till exempel en propp gått eller har apparaten gått sönder”, konstaterar Vainikainen.

För Vainikainen var civiltjänst ett naturligt val. ”Jag vill inte lära mig kriga eller skada någon. Civiltjänst passar för mitt samvete”. AUS civiltjänstgöringsplats hittade han genom att googla civiltjänstgöringsplatser och en lämplig plats fanns på mol.fi-sidan.

En vanlig arbetsdag på AUS börjar med morgonkaffe och att gå igenom epost. Efter det förmedlar han eventuella felanmälningar till servicebolagen. ”På måndagar går jag igenom hyreslokalerna och granskar deras skick. Dessutom kan dagen även bestå av teamets veckomöte. Jag kan även gå på till exempel Ikea och skaffa nya kärl i stället för söndriga” räknar Vainikainen upp.

Projekthanteringsfärdigheter och människokännedom

Av civiltjänstcentralens en månad långa period hann Vainikainen avlägga endast en vecka på grund av coronabegränsningar. Han upplever ändå att han dragit nytta av perioden för han hann avlägga bland annat ordningsvaktskurs, första hjälpen-kurs och första släckningskursen.

När civiltjänstgöringen slutar fortsätter Vainikainen sitt arbete som gårdskarl. Uppgiften är färsk då Vainikainen inledde sin uppgift som gårdskarl först några dagar före intervjun. Han upplever att han drar nytta av civiltjänstperioden för många uppgifter är liknande i arbetet som gårdskarl. Även om Vainikainen får göra mer reparationsarbeten som gårdskarl har civiltjänsten på AUS lärt honom nödvändiga projekthanteringsfärdigheter. Dessutom har perioden lärt människokännedom såsom till exempel kontakt med människor med olika sinnesstämning.

Civiltjänstepliktig som del av teamet

AUS service- och uthyrningschef Minna Merensilta uppskattar högt Vainikainens arbetsinsats.

”Vi hade en enorm tur som fick en aktiv, mångkunnig och samarbetsvillig person som Lassi att sköta lokalerna. Lassi började systematiska granskningar av lokalernas  och möblernas skick och de har rapporterats tydligt till oss så  att vi kan följa upp dem. Det skulle vara lätt för efterföljaren  att fortsätta lokalernas uppföljning med färdiga verktyg”, säger hon. Merensilta önskar att man snart skulle hitta en ny lokalassistent.

De bästa sidorna med uppgiften som lokalassistent är till exempel att man inte behöver stanna upp och bekymra sig för arbetsärenden: ”I den här uppgiften behöver man inte stressa för någonting, utan det räcker att man sköter sin egen tomt.” I arbetet finns just alls inte överraskningar. Den enda skuggsidan, nämner han som aktiv människa, är de sporadiska tystare perioderna då jourandet lätt blir långtråkigt.

En god arbetsgemenskap har ändå gjort att det är smidigt och lätt att utföra uppgifterna. Han anser att civiltjänstgöringen på AUS varit mycket lyckad: ”Jag kan nog rekommendera den här platsen för den som söker civiltjänstplats!”.

AUS söker civiltjänstepliktiga - läs mer på finska!

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Sauna
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Basturna åter i bruk från 1.3.2023

Aalto-universitetets studentkår beslutade öppna basturna i sina hyreslokaler samt invånarnas egna bastuturer redan 1.3 med avvikelse från det tidigare beslutet.
Maintenance Officer Janne Kankaisto looking at the camera with a laptop in his hand.
Blog Publicerat:

Servicemästare Janne Kankaisto går omkring med laptopen under armen i trapporna

AUS fastighetssektor är värd för Aalto-universitetets studentkårs fastigheter. Janne Kankaisto arbetar som servicemästare för fastigheterna.
Kuvassa ikkunan äärellä Fon Krairiksh katsoo kameraan, totinen ilme
Blog Publicerat:

Studenternas A-uppehållstillstånd- kan Finland göra bättre?

Från och med april 2022 har internationella studenter kunnat ansöka om visum bundet till studiernas helhetslängd. Således behöver studenterna inte längre kämpa med penningärenden och ansökningar varje år. AUS anser att olika studentgrupper ändå borde vara i en jämlik ställning. Har man lyckats med det?
A huge snowy tree in the cold winter snow.
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS avvärjer energikrisen - bastur stängs för vinterperioden

Aalto-universitetets studentkårs invånarbasturer och evenemangslokalernas bastur stängs 1.1.-31.3.2023 på grund av energisparorsaker. AUS sparar energi också genom att tillexempel sänka temperaturen i trappuppgångar och förråd.