Sivarissa AYY:lla - Palaneita sulakkeita ja parempaa ihmistuntemusta

AYY:lla siviilipalvelustaan suorittaneen Lassi Vainikaisen kausi tila-assistenttina alkaa olla ohi. Mitä jäi käteen, ja millainen on tila-assistentin työpäivä?
Winter view at Otaniemi

Kuopiolainen Lassi Vainikainen, 24, lopettelee siviilipalvelustaan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan tila-assistenttina. Hommassa hän on hyötynyt koulutustaustastaan sähkö- ja automaatioasentajana, sillä työtehtäviin on kuulunut paitsi tilojen tarkastamista, myös vikojen tulkitsemista. ”Jos joku laite ei toimi, osaa ainakin katsoa, mistä vika johtuu. Onko esimerkiksi sulake mennyt tai laite palanut rikki”, Vainikainen toteaa.

Vainikaiselle siviilipalvelus oli selvä valinta. ”En halua opetella sotimaan tai vahingoittamaan ketään. Sivari sopii omalle omatunnolle”. AYY:n sivaripaikan hän löysi googlaamalla siviilipalveluspaikkoja, ja sopiva paikka osuikin silmään mol.fi -sivustolla. 

Vainikaisen tavallinen työpäivä AYY:lla alkaa aamukahvilla ja sähköpostin läpikäynnillä. Tämän jälkeen hän välittää mahdolliset vikailmoitukset huoltoyhtiöille. ”Maanantaisin kierrän vuokratilat läpi, ja tarkastan niiden kunnon. Lisäksi päivään voi kuulua tiimin viikkotapaaminen. Saatan myös käydä esimerkiksi Ikeassa hakemassa uusia astioita rikkoutuneiden tilalle”, Vainikainen listaa.

Projektinhallintataitoja ja ihmistuntemusta

Siviilipalvelukseen tavallisesti kuuluvasta noin kuukauden pituisesta siviilipalveluskeskusjaksosta Vainikainen ehti koronarajoitusten vuoksi viettää paikan päällä vain viikon. Hän kokee silti hyötyneensä jaksosta, sillä ehti suorittaa muun muassa järjestyksenvalvojakurssin, ensiapukurssin sekä alkusammutuskurssin. 

Siviilipalveluksen päätyttyä Vainikainen jatkaa työtään talonmiehenä. Talkkarin homma on tuore, sillä Vainikainen on aloittanut hommassa vasta pari päivää ennen tätä haastattelua. Hän kokee hyötyvänsä työssään siviilipalvelusjaksosta, sillä työssä on paljon samaa. Vaikka talonmiehenä Vainikainen pääsee enemmän itse korjaushommien pariin, on siviilipalvelus AYY:lla opettanut esimerkiksi työssä tarvittavia projektinhallintataitoja. Lisäksi sivari on opettanut ihmistuntemusta, kuten esimerkiksi yhteydenottoja erilaisissa mielentiloissa oleviin ihmisiin.

Sivari osana työtiimiä

AYY:n palvelu- ja vuokrauspäällikkö Minna Merensilta arvostaa suuresti Vainikaisen työpanosta. 

“Meillä kävi mieletön tuuri siinä, että Lassin kaltainen, aktiivinen, monitaitoinen ja yhteistyökykyinen henkilö löytyi tiloja hoitamaan. Lassi aloitti tilojen kunnon ja kalusteiden järjestelmälliset tarkastukset ja ne on raportoitu selkeästi meillä seurattaviksi. Seuraajan olisi helppo tästä jatkaa valmiilla työkaluilla tilojen seurantaa”, hän sanoo. Merensilta toivoo, että hommia jatkamaan löytyisi piakkoin uusi tila-assistentti. 

Tila-assistentin tehtävän parhaita puolia Vainikaisen mielestä on esimerkiksi se, että työasioita ei tarvitse jäädä murehtimaan: ”Tässä hommassa ei tarvitse stressata mistään, vaan riittää, kun hoitaa oman tonttinsa.” Yllätyksiä työssä ei juuri ole ollut. Ainoaksi varjopuoleksi hän aktiivisena ihmisenä mainitsee satunnaiset hiljaisemmat jaksot, joiden aikana päivystäminen pitkästyttää nopeasti. 

Hyvä työporukka on kuitenkin Vainikaisen mielestä tehnyt hommien hoitamisesta sujuvaa ja mukavaa. Hänen mielestään sivari AYY:lla on ollut varsin onnistunut: ”Voin kyllä suositella tätä hommaa sivaripaikkaa etsivälle!”

Siviilipalvelukseen AYY:lle?
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa

Tällä viikolla vietetään jälleen opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin hälyttävää mielenterveystilannetta sekä rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria korkeakouluyhteisöihin.
Sunny rooftop terrace
Ajankohtaista Julkaistu:

Tilojen ennakkovarauskierrokset syksylle 2024

AYY:n piirissä olevilla yhdistyksillä on ennakkovarausoikeus kertavuokrattaviin sauna-, juhla- ja kokoustiloihin. Tällä varauskierroksella voi varata tiloja aikavälille ma 5.8.2024 – su 5.1.2025.
teksti, jossa lukee "AYY rekrytoi"
Rekrytointi Julkaistu:

AYY hakee kiinteistöpäällikköä!

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta hakee joukkoonsa kokenutta kiinteistöpäällikköä merkitykselliseen tehtävään opiskelija-asumisen parissa.