Sivarissa AYY:lla - Palaneita sulakkeita ja parempaa ihmistuntemusta

AYY:lla siviilipalvelustaan suorittaneen Lassi Vainikaisen kausi tila-assistenttina alkaa olla ohi. Mitä jäi käteen, ja millainen on tila-assistentin työpäivä?
Winter view at Otaniemi

Kuopiolainen Lassi Vainikainen, 24, lopettelee siviilipalvelustaan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan tila-assistenttina. Hommassa hän on hyötynyt koulutustaustastaan sähkö- ja automaatioasentajana, sillä työtehtäviin on kuulunut paitsi tilojen tarkastamista, myös vikojen tulkitsemista. ”Jos joku laite ei toimi, osaa ainakin katsoa, mistä vika johtuu. Onko esimerkiksi sulake mennyt tai laite palanut rikki”, Vainikainen toteaa.

Vainikaiselle siviilipalvelus oli selvä valinta. ”En halua opetella sotimaan tai vahingoittamaan ketään. Sivari sopii omalle omatunnolle”. AYY:n sivaripaikan hän löysi googlaamalla siviilipalveluspaikkoja, ja sopiva paikka osuikin silmään mol.fi -sivustolla. 

Vainikaisen tavallinen työpäivä AYY:lla alkaa aamukahvilla ja sähköpostin läpikäynnillä. Tämän jälkeen hän välittää mahdolliset vikailmoitukset huoltoyhtiöille. ”Maanantaisin kierrän vuokratilat läpi, ja tarkastan niiden kunnon. Lisäksi päivään voi kuulua tiimin viikkotapaaminen. Saatan myös käydä esimerkiksi Ikeassa hakemassa uusia astioita rikkoutuneiden tilalle”, Vainikainen listaa.

Projektinhallintataitoja ja ihmistuntemusta

Siviilipalvelukseen tavallisesti kuuluvasta noin kuukauden pituisesta siviilipalveluskeskusjaksosta Vainikainen ehti koronarajoitusten vuoksi viettää paikan päällä vain viikon. Hän kokee silti hyötyneensä jaksosta, sillä ehti suorittaa muun muassa järjestyksenvalvojakurssin, ensiapukurssin sekä alkusammutuskurssin. 

Siviilipalveluksen päätyttyä Vainikainen jatkaa työtään talonmiehenä. Talkkarin homma on tuore, sillä Vainikainen on aloittanut hommassa vasta pari päivää ennen tätä haastattelua. Hän kokee hyötyvänsä työssään siviilipalvelusjaksosta, sillä työssä on paljon samaa. Vaikka talonmiehenä Vainikainen pääsee enemmän itse korjaushommien pariin, on siviilipalvelus AYY:lla opettanut esimerkiksi työssä tarvittavia projektinhallintataitoja. Lisäksi sivari on opettanut ihmistuntemusta, kuten esimerkiksi yhteydenottoja erilaisissa mielentiloissa oleviin ihmisiin.

Sivari osana työtiimiä

AYY:n palvelu- ja vuokrauspäällikkö Minna Merensilta arvostaa suuresti Vainikaisen työpanosta. 

“Meillä kävi mieletön tuuri siinä, että Lassin kaltainen, aktiivinen, monitaitoinen ja yhteistyökykyinen henkilö löytyi tiloja hoitamaan. Lassi aloitti tilojen kunnon ja kalusteiden järjestelmälliset tarkastukset ja ne on raportoitu selkeästi meillä seurattaviksi. Seuraajan olisi helppo tästä jatkaa valmiilla työkaluilla tilojen seurantaa”, hän sanoo. Merensilta toivoo, että hommia jatkamaan löytyisi piakkoin uusi tila-assistentti. 

Tila-assistentin tehtävän parhaita puolia Vainikaisen mielestä on esimerkiksi se, että työasioita ei tarvitse jäädä murehtimaan: ”Tässä hommassa ei tarvitse stressata mistään, vaan riittää, kun hoitaa oman tonttinsa.” Yllätyksiä työssä ei juuri ole ollut. Ainoaksi varjopuoleksi hän aktiivisena ihmisenä mainitsee satunnaiset hiljaisemmat jaksot, joiden aikana päivystäminen pitkästyttää nopeasti. 

Hyvä työporukka on kuitenkin Vainikaisen mielestä tehnyt hommien hoitamisesta sujuvaa ja mukavaa. Hänen mielestään sivari AYY:lla on ollut varsin onnistunut: ”Voin kyllä suositella tätä hommaa sivaripaikkaa etsivälle!”

Siviilipalvelukseen AYY:lle?
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Students enjoying dinner in a one-time rental facility
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Varauskalenteri kertavuokrattaviin tiloihin aukeaa kaikille 15.12.23 - lue uusista muutoksista

Kevätkauden varauskalenteri aukeaa perjantaina 15.12.23. Kuluvalla viikolla astuu voimaan muutokset yksityishenkilöiden tilavuokran maksutapaan, sekä Takkakabinetin, Pelitila Pelimannin, Vaasankadun saunatilan ja AYY:n pakettiauton käyttöaikoihin ja osin vuokrahintaan.
Asukastoiminta
Blogi Julkaistu:

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.
asukaskokous
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Lähde mukaan asukastoimintaan!

Vuoden varsinaiset asukaskokoukset tulevat taas ja se tarkoittaa mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa omaan asumiseensa.
A male student in blue overalls looking in the camera
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Liikkuvaa opiskelijaelämää ja suurmiesten oppeja

Opiskelijaelämä on monelle huikeaa aikaa, mutta se voi myös olla raskasta ja stressaavaa. Liikunta tarjoaa mahdollisuuden rentoutua, kohottaa kuntoa ja piristää aivotoimintaa. Johtaja Aaltolan sanoin: “jokainen liikuttu tunti tuo kaksi tehokasta työtuntia päivään”.