Muutokset asumisen aikana

Asunnon edelleenluovutus

Tältä sivulta löydät ohjeet ali- ja jälleenvuokraukseen sekä asunnon väliaikaiseen luovutukseen. Muistathan aina ilmoittaa AYY:lle, mikäli edelleenluovutat asuntosi toisen käyttöön!
Kuvapankki_Iloisia_Opiskelijoita_7

Alivuokraus, jälleenvuokraus vai väliaikainen luovutus?

Edelleenluovutustapa Asunnossa asuminen Syy Luvat
Alivuokraus Asut myös itse asunnossa tai joku yhteisen vuokrasopimuksenne osapuolista asuu asunnossa. Sinulla on ylimääräinen huone, jonka haluat vuokrata, tai muutat väliaikaisesti pois asunnosta, johon teillä on yhteisvastuullinen vuokrasopimus. Ilmoita AYY:lle, jotta alivuokralaisesi voi esim. varata vuoroja pyykkitupaan
Jälleenvuokraus Et asu itse asunnossa Muutat kesäksi  (1.4.–30.9.) muualle. Pyydä AYY:n lupa
Väliaikainen luovutus Et asu itse asunnossa Oleskelet muualla vaihdon, asepalveluksen, sairauden tai JOO-opintojen vuoksi. Pyydä AYY:n lupa, todistus muualla oleskelun syystä tarvitaan

Alivuokraus

Huoneiston alivuokraus tarkoittaa sitä, että päävuokralainen asuu asunnossa itse ja vuokraa asunnostaan osan alivuokralaiselle.

Alivuokralaiselle on osoitettava selkeästi tietty huoneiston osa, joten esimerkiksi yksiötä tai soluasuntoa ei voi alivuokrata ollenkaan. Yksiössä saa kuitenkin halutessaan asua ilman alivuokrasopimusta esimerkiksi kumppanin kanssa.

Jos alivuokraat asuntoasi, ilmoita siitä AYY:lle Domon kautta. Tällöin tieto asukkaista päivittyy myös huoltoyhtiölle ja myös alivuokralainen voi esimerkiksi varata vuoroja pyykkitupaan. Ilmoitukseen pääset Domossa vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Tee sopimus”. Domosta löydät tarkemmat ohjeet ilmoituksen täyttöön.

Alivuokraus perhe- tai kaveriasunnossa

Jos teillä on asuntoonne yhteisvastuullinen vuokrasopimus, ja haluatte alivuokrata osaa asunnostanne, teidän molempien tulee allekirjoittaa sopimus alivuokralaisen kanssa, vaikka vain toinen teistä oleskelisi asunnossa alivuokrauksen aikana. Voitte valita, kumpi teistä ilmoittaa alivuokralaisen Domo-järjestelmään.

Valmiin alivuokrasopimuspohjan löydät alta.

Jälleenvuokraus

Jälleenvuokraus tarkoittaa sitä, että päävuokralainen vuokraa asuntonsa väliaikaisesti eteenpäin yhdelle tai useammalle jälleenvuokralaiselle, eikä tuolloin itse asu asunnossa. Kesäaikana (1.4.–30.9.) asunnon voi jälleenvuokrata enintään neljäksi kuukaudeksi kenelle tahansa ja mistä tahansa syystä. Jälleenvuokraussopimusten tulee olla määräaikaisia.

Jos haluat jälleenvuokrata asuntosi, sinun täytyy pyytää siihen erikseen lupaa Domossa luomalla jälleenvuokrailmoitus. Ilmoitus on tehtävä vähintään kuukautta ennen jälleenvuokraussopimuksen alkamista. Liitä jälleenvuokrailmoitukseen jälleenvuokrasopimus, jossa on sekä päävuokralaisen (sinun), että jälleenvuokralaisesi allekirjoitus. Löydät ilmoituksen Domosta vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Tee sopimus”. Sieltä löydät myös tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttöön.

Asunto täytyy jälleenvuokrata samoilla ehdoilla ja vuokralla, jotka on kirjattu omaan vuokrasopimukseesi. Voit kuitenkin pyytää jälleenvuokralaiselta esimerkiksi vakuuden ja kohtuullista korvausta esimerkiksi huonekalujesi käytöstä. Merkitse nämä erikseen jälleenvuokraussopimukseen. AYY voi perustellusta syystä evätä luvan jälleenvuokraukseen, vaikka edellä olevat kohdat täyttyisivät. Jos asunto jälleenvuokrataan ilman AYY:n lupaa, on AYY:lla oikeus purkaa päävuokralaisen vuokrasopimus.

Jälleenvuokraukseen löydät valmiin sopimuspohjan alta.

Asunnon väliaikainen luovutus

Voit luovuttaa koko asuinhuoneistosi toisen käytettäväksi, jos oleskelet toisella paikkakunnalla esimerkiksi töiden, opintojen tai hoitoa vaativan sairauden vuoksi.

Voit tehdä ilmoituksen väliaikaisesta luovutuksesta Domossa. Ilmoitukseen pääset Domossa vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Tee sopimus”. Sivulta löytyvät tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttöön. Tee ilmoitus vähintään kuukautta ennen luovutusta.

Asumisoikeutta hyvitetään sinulle poissaolosi ajalta, jos luovutat asuntosi toiselle AYY:n jäsenelle siksi aikaa, kun olet armeijassa tai suoritat opintoja tai harjoittelua muualla. Väliaikaisella asukkaalla pitää olla asumisoikeusaikaa koko ajalle, jos luovutus kestää yli vuoden ajan.

Lue lisää asumisoikeuden hyvityksestä.

Väliaikaiseen luovutukseen löydät valmiin sopimuspohjan alta.

Vuokralaskut väliaikaisen luovutuksen, jälleenvuokrauksen tai alivuokrauksen aikana

Vuokralaskut lähetetään aina alkuperäiselle vuokralaiselle. AYY suosittelee, että väliaikainen vuokralainen maksaa vuokran alkuperäiselle vuokralaiselle, joka hoitaa maksun eteenpäin AYY:lle. Näin alkuperäinen vuokralainen voi varmistaa, että väliaikainen vuokralainen hoitaa vuokranmaksun ajallaan.

Väliaikaisen asukkaan, jälleenvuokralaisen tai alivuokralaisen löytäminen

Väliaikaisen asukkaan löytäminen on alkuperäisen vuokralaisen omalla vastuulla. Sopivaa vuokralaista voi etsiä esimerkiksi laittamalla ilmoituksen Aalto yhteisötoriin tai Facebook ryhmään Teekkarikylän markkinat. Asuntoa tulisi tarjota ensisijaisesti Aallossa opiskelevalle.

Jos edelleenluovutat asuntosi opiskelijavaihdon takia ja haet asumisoikeuden hyvitystä, hyvityksessä on yhden kuukauden liukumavara ennen pääkaupunkiseudun ulkopuolisia opintoja ja niiden jälkeen. Voit siis ilman vaikutusta asumisoikeusaikaan lähteä kuukautta ennen opintojen tai työharjoittelun alkamista ulkomaille tai muuttaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, jos opintojen tai työharjoittelun sujuva aloittaminen niin vaativat. Lisäksi voit myös varata kuukauden takaisin siirtymiseen tai esimerkiksi matkusteluun opintojen tai työharjoittelun päätyttyä.

Kuvapankki_Tiedonhaku_1

Asumisoikeuden hyvittäminen

AYY:n asumisoikeutta voidaan hyvittää ajalta, jolloin asukas ei ole voinut hyödyntää asumisen palveluita.

Muutokset asumisen aikana
A kitchen table, flowers and cinnamon rolls on top.

Asunnon vaihtaminen

Toisinaan elämäntilanteet voivat muuttua siten, ettei nykyinen asunto vastaa enää omia tarpeita. Asunnon vaihtoa voi hakea sijainniltaan toiseen asuntoon, kuten soluasunnosta toiseen soluasuntoon tai yksiöstä lapsiperheelle paremmin sopivaan kaksioon tai kolmioon.

Muutokset asumisen aikana
Asukas_Atlantinkatu

Asumisen ABC

Täältä löydät ohjeita sauna- ja pyykkivuorojen varaamiseen ja parkkipaikkoihin liittyen, sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.

Asuminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu