Muutokset asumisen aikana

Asunnon edelleenluovutus

Tältä sivulta löydät ohjeet ali- ja jälleenvuokraukseen sekä asunnon väliaikaiseen luovutukseen. Muistathan aina ilmoittaa AYY:lle, mikäli edelleenluovutat asuntosi toisen käyttöön!
Kuvapankki_Iloisia_Opiskelijoita_7

Alivuokraus

Huoneiston alivuokraus tarkoittaa sitä, että päävuokralainen asuu asunnossa itse ja vuokraa asunnostaan osan alivuokralaiselle.

Alivuokralaiselle on osoitettava selkeästi tietty huoneiston osa, joten esimerkiksi yksiötä tai soluasuntoa ei voi alivuokrata ollenkaan. Yksiössä saa kuitenkin halutessaan asua ilman alivuokrasopimusta esimerkiksi kumppanin kanssa.

Jos alivuokraat asuntoasi, ilmoita siitä AYY:lle Domon kautta. Tällöin tieto asukkaista päivittyy myös huoltoyhtiölle ja myös alivuokralainen voi esimerkiksi varata vuoroja pyykkitupaan. Ilmoitukseen pääset Domossa vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Tee sopimus”. Domosta löydät tarkemmat ohjeet ilmoituksen täyttöön.

Valmiin alivuokrasopimuspohjan löydät alta.

Asunnon väliaikainen luovutus

Asukkaalla on asuinhuoneistovuokralain 18 § mukainen oikeus luovuttaa koko asuinhuoneisto toisen käytettäväksi, jos hän työnsä, opintojensa, sairauden tai muun sellaisen syyn takia oleskelee toisella paikkakunnalla eikä vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta.

Voit tehdä ilmoituksen väliaikaisesta luovutuksesta Domossa. Ilmoitukseen pääset Domossa vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Tee sopimus”. Sivulta löytyvät tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttöön. Tee ilmoitus vähintään kuukautta ennen luovutusta.

Asumisoikeutta hyvitetään sinulle poissaolosi ajalta, jos luovutat asuntosi toiselle AYY:n jäsenelle siksi aikaa, kun olet armeijassa tai suoritat opintoja tai harjoittelua muualla. Väliaikaisella asukkaalla pitää olla asumisoikeusaikaa koko ajalle, jos luovutus kestää yli vuoden ajan.

Lue lisää asumisoikeuden hyvityksestä.

Väliaikaiseen luovutukseen löydät valmiin sopimuspohjan alta.

Jälleenvuokraus

Jälleenvuokraus tarkoittaa sitä, että päävuokralainen vuokraa asuntonsa väliaikaisesti eteenpäin yhdelle tai useammalle jälleenvuokralaiselle, eikä tuolloin itse asu asunnossa. Keäsaikana (1.4.–30.9.) asunnon voi jälleenvuokrata enintään neljäksi kuukaudeksi kenelle tahansa ja mistä tahansa syystä. Jälleenvuokraussopimusten tulee olla määräaikaisia.

Jos haluat jälleenvuokrata asuntosi, sinun täytyy pyytää siihen erikseen lupaa Domossa luomalla jälleenvuokrailmoitus. Ilmoitus on tehtävä vähintään kuukautta ennen jälleenvuokraussopimuksen alkamista. Liitä jälleenvuokrailmoitukseen jälleenvuokrasopimus, jossa on sekä päävuokralaisen (sinun), että jälleenvuokralaisesi allekirjoitus. Löydät ilmoituksen Domosta vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Tee sopimus”. Sieltä löydät myös tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttöön.

Asunto täytyy jälleenvuokrata samoilla ehdoilla ja vuokralla, jotka on kirjattu omaan vuokrasopimukseesi. Voit kuitenkin pyytää jälleenvuokralaiselta esimerkiksi vakuuden ja kohtuullista korvausta esimerkiksi huonekalujesi käytöstä. Merkitse nämä erikseen jälleenvuokraussopimukseen. AYY voi perustellusta syystä evätä luvan jälleenvuokraukseen, vaikka edellä olevat kohdat täyttyisivät. Jos asunto jälleenvuokrataan ilman AYY:n lupaa, on AYY:lla oikeus purkaa päävuokralaisen vuokrasopimus.

Jälleenvuokraukseen löydät valmiin sopimuspohjan alta.

Vuokralaskut väliaikaisen luovutuksen, jälleenvuokrauksen tai alivuokrauksen aikana

Vuokralaskut lähetetään aina alkuperäiselle vuokralaiselle. AYY suosittelee, että väliaikainen vuokralainen maksaa vuokran alkuperäiselle vuokralaiselle, joka hoitaa maksun eteenpäin AYY:lle. Näin alkuperäinen vuokralainen voi varmistaa, että väliaikainen vuokralainen hoitaa vuokranmaksun ajallaan.

Väliaikaisen asukkaan, jälleenvuokralaisen tai alivuokralaisen löytäminen

Väliaikaisen asukkaan löytäminen on alkuperäisen vuokralaisen omalla vastuulla. Sopivaa vuokralaista voi etsiä esimerkiksi laittamalla ilmoituksen Aalto yhteisötoriin tai Facebook ryhmään Teekkarikylän markkinat. Asuntoa tulisi tarjota ensisijaisesti Aallossa opiskelevalle.

Kuvapankki_Tiedonhaku_1

Asumisoikeuden hyvittäminen

AYY:n asumisoikeutta voidaan hyvittää ajalta, jolloin asukas ei ole voinut hyödyntää asumisen palveluita.

Muutokset asumisen aikana
A kitchen table, flowers and cinnamon rolls on top.

Asunnon vaihtaminen

Toisinaan elämäntilanteet voivat muuttua siten, ettei nykyinen asunto vastaa enää omia tarpeita esimerkiksi kokonsa tai sijaintinsa puolesta. Asunnon vaihtoa voi hakea sijainniltaan toiseen asuntoon, kuten Leppävaaran soluasunnosta toiseen soluasuntoon Teekkarikylään – tai ehkäpä soluasunnon sijaan yksiöön, tai yksiöstä lapsiperheelle paremmin sopivaan kaksioon tai kolmioon.

Muutokset asumisen aikana
Asukas_Atlantinkatu

Asumisen ABC

Täältä löydät ohjeita sauna- ja pyykkivuorojen varaamiseen ja parkkipaikkoihin liittyen, sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.

Asuminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu