Muutokset asumisen aikana

Asunnon vaihtaminen

Toisinaan elämäntilanteet voivat muuttua siten, ettei nykyinen asunto vastaa enää omia tarpeita esimerkiksi kokonsa tai sijaintinsa puolesta. Asunnon vaihtoa voi hakea sijainniltaan toiseen asuntoon, kuten Leppävaaran soluasunnosta toiseen soluasuntoon Teekkarikylään – tai ehkäpä soluasunnon sijaan yksiöön, tai yksiöstä lapsiperheelle paremmin sopivaan kaksioon tai kolmioon.
A kitchen table, flowers and cinnamon rolls on top.

Tarve toisenlaiselle asunnolle

Toisinaan elämäntilanteet voivat muuttua siten, ettei nykyinen asunto vastaa enää omia tarpeita esimerkiksi kokonsa tai sijaintinsa puolesta. Hae vaihtoa toisenlaiseen asuntoon täyttämällä normaaliin tapaan asuntohakemus Domossa. Lisää hakemukseen liitteet, joista käy ilmi, miksi sinun tarvitsee vaihtaa asuntoa, niin voimme priorisoida hakemustasi. Mikäli sinulla on jo voimassa oleva hakemus asuntoihin, joihin haluaisit vaihtaa, lisää liite valmiille hakemukselle. Uutta hakemusta ei tarvitse tehdä.

Mikäli asunnon vaihtamisen tarpeen taustalla on jokin terveydellinen syy, tulee hakemukselle liittää mukaan lääkärintodistus. Karenssiaika siirrossa on kuusi kuukautta, eli jos olet vasta saanut uuden asunnon AYY:lta, voit saada aikaisintaan kuuden kuukauden jälkeen uuden tarjouksen toisen asuntoryhmän asunnosta. Karenssista voidaan poiketa vain erityisen painavista syistä.

Mikäli olet asunut nykyisessä asunnossasi alle kaksi vuotta, tulee syiden vaihdolle olla painavat. Pidempään asuneena voit saada vaihdon lievemmillä perusteilla. Huomioithan ettei AYY pysty takaamaan vaihtoa, vaikka ehdot täyttyisivät. Alla olevasta taulukosta näet esimerkkejä asunnon vaihdon perusteille.
 

Vaihto toisenlaiseen asuntoon
Olet asunut nykyisessä asunnossasi Perusteet nopeutetulle asunnon vaihdolle
Alle 6 kk

Vain yllättävät ja painavat syyt, kuten:

  • Vesivahinko, jolloin yleensä pyritään järjestämään väliaikainen asumisratkaisu korjausten ajalle, mikäli asunnossa ei voi asua.
  • Yhtäkkinen tarve esteettömälle asunnolle, esim. loukkaantumisen vuoksi
6 kk - 2 v

Painavat syyt, kuten:

  • Toisen henkilön muutto pois nykyisestä asunnosta, kun jäät yksin liian suureen tai kalliiseen asuntoon
  • ​Muutto edullisempaan asuntoon taloudellisen tilanteen vuoksi
  • Muutokset nykyisessä perhekoossa (esim. lapset tai ero kumppanista, ei koske uuden perheen muodostamista)
Yli 2 v

Syyt, kuten:

  • Työpaikan sijainnin vaihtuminen
  • Kasvanut tilantarve
  • Muutto lemmikille sopivaan asuntoon

 

Muutto saman asuntoryhmän sisällä

Mikäli haet asuntoa samasta asuntoryhmästä*, jossa jo asut, hakemustasi priorisoidaan asukasvalinnassa automaattisesti. Asuntoa tarjotaan kuitenkin ensin kiireellisemmässä asunnontarpeessa oleville, joten mikäli asunnonvaihdolle on erityisiä syitä, muista lisätä ne hakemuksesi liitteiksi. Kaikkien vuokrasopimuksella olevien henkilöiden täytyy muuttaa yhdessä, jotta siirtoa saman asuntoryhmän asuntoon voi hakea. Jos esimerkiksi asut kaverisi kanssa, voitte hakea sisäistä siirtoa vain yhdessä.

*AYY:n asunnot on ryhmitelty asuntoryhmiin, jotka muodostuvat asuntotyypin (esim. yksiö) ja sijainnin (esim. Jätkäsaari) perusteella.

Keys in a door lock.

Nykyisen asunnon irtisanominen

Sinun ei tarvitse huolehtia irtisanomisajan täyttymisestä, jos AYY tarjoaa sinulle uutta asuntoa. Joskus uutta asuntoa voidaan tarjota alle kuukauden varoitusajalla, mutta AYY ei peri sinulta tuplavuokraa tässä tilanteessa. Nykyinen vuokrasopimuksesi sanotaan automaattisesi irti uuden sopimuksen alkamisajankohtaan. Mikäli tarvitset jostain syystä kumpaakin asuntoa seuraavan kuukauden aikana, ole yhteydessä asumisen palveluihin. Tällöin molemmista asunnoista tulee maksaa vuokraa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu