Muutokset asumisen aikana

Asunnon vaihtaminen

AYY:n asukkaana voit hakea siirtoa toiseen asuntoon. Tältä sivulta löydät lisätietoa asunnon vaihtamisesta.

Tarve toisenlaiselle asunnolle 

Joskus elämäntilanne voi muuttua niin, että tarvitaankin toisenlainen asunto. Voit hakea vaihtoa esimerkiksi eri paikassa sijaitsevaan asuntoon, kuten Leppävaaran soluasunnosta toiseen soluasuntoon Teekkarikylään – tai ehkäpä soluasunto tarvitsisi vaihtaa yksiöksi tai yksiö lapsiperheelle sopivaksi kaksioksi tai kolmioksi.

Vaihtoa toisenlaiseen asuntoon haetaan tekemällä normaaliin tapaan asuntohakemus Domossa, ja hakemus pisteytetään AYY:n pisteytysohjeen mukaisesti. Haettaessa toisen asuntoryhmän asuntoja hakemukselle ei myönnetä sisäisen siirron lisäpisteitä. 

Mikäli asunnon vaihtamisen tarpeen taustalla on jokin terveydellinen syy, voit hakea lisäpisteitä hakemuksellesi AYY:n asuntotoimikunnalta.

Karenssiaika siirrossa on kaksi kuukautta, eli jos olet vasta saanut uuden asunnon AYY:lta, voit saada aikaisintaan kahden kuukauden jälkeen uuden tarjouksen toisen asuntoryhmän asunnosta. 

AYY:n tarjotessa sinulle uutta asuntoa sinun ei tarvitse huolehtia irtisanomisajan täyttymisestä. Joskus uutta asuntoa voidaan tarjota alle kuukauden varoitusajalla, mutta AYY ei peri asukkailtaan tuplavuokria. Nykyinen vuokrasopimuksesi irtisanoutuu automaattisesti Domossa hyväksyessäsi uuden

Sisäinen siirto 

Sisäinen siirto tarkoittaa, että hakija hakee uutta asuntoa samasta asuntoryhmästä, jossa hän tällä hetkellä asuu. Voit hakea sisäistä siirtoa esimerkiksi Teekkarikylän soluasunnosta toiseen soluasuntoon Teekkarikylässä. Muihin asuntoryhmiin ei voi saada sisäisen siirron pisteitä! Asuntoryhmä on sijainti + asuntotyyppi. Poikkeuksena Otaniemen (Miestentien) ja Teekkarikylän yksiöt, jotka ovat eri asuntoryhmiä.

Sisäisen siirron hakemukset pisteytetään automaattisesti viidellä lisäpisteellä. Sisäisen siirron hakemukset menevät siis jonon kärkeen, mutta jonotusajat vaihtelevat, sillä sopivan asunnon vapautumisessa voi kestää.

Sisäisessä siirrossa tulee kaikkien vuokrasopimuksessa olevien henkilöiden siirtyä. Jos esimerkiksi asut kaverisi kanssa, voitte hakea sisäistä siirtoa vain yhdessä.

Karenssiaika sisäisessä siirrossa on kuusi kuukautta. Jos siis olet vasta saanut uuden asunnon AYY:lta, voit saada aikaisintaan kuuden kuukauden päästä tarjouksen saman asuntoryhmän asunnosta. AYY:n asuntotoimikunta voi kuitenkin myöntää poikkeuksen karenssiaikaan, jos siirto uuteen asuntoon tarvitaan painavista syistä jo aiemmin.

Nykyinen vuokrasopimuksesi irtisanoutuu automaattisesti Domossa hyväksyessäsi uuden asuntotarjouksen, eli sinun ei tarvitse tehdä irtisanomisilmoitusta.

Kaverin ehdottaminen soluun

AYY:n soluasunnossa asuvalla on oikeus ehdottaa omaan solukokonaisuuteensa vuokralaiseksi jo AYY:llä ensivuokralaisena asuvaa henkilöä. Tällöin kaveruksilla on paremmat mahdollisuudet päätyä asumaan samaan solukokonaisuuteen. Ehdotettava kaveri saa lisäpisteet asuntohakemukseensa, jotta hakemus on jonon kärjessä. Sisäisestä siirrosta kaveriehdotus eroaa siten, että ehdotettavan kaverin ei tarvitse asua samassa asuntoryhmässä (esimerkiksi Teekkarikylä solu) kuin ehdottaja, vaan hän voi asua myös esimerkiksi yksiössä tai kaksiossa. 

Kaverin ehdottamisesta voit lukea lisää täältä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu