Väl­kom­men nya studerande!

Hej nya aaltoit och välkommen att studera!

I Finland är alla universitetsstuderande automatiskt även studentkårsmedlemmar. Som studerande på Aalto är vi din studentkår- Aalto-universitetets studentkår, dvs. AUS! Vi kommer säkert att bli mycket bekanta för dig under årens lopp, men till att börja med  har vi samlat den viktigaste informationen som ska hjälpa dig att få ut det bästa möjliga av din studentkår och de tjänster och möjligheter som den erbjuder.

Manta2019_2

Vad är egentligen en studentkår? Citat ur universitetslagen:

”–Studentkårens syfte är att vara en förenande länk för sina medlemmar och att främja deras samhälleliga, sociala, intellektuella och studierelaterade ambitioner och strävanden i anknytning till studenternas roll i samhället. --" (Universitetslagen, 46§ Studentkår)

AUS representerar alla 14 000 studerande vid Aalto. Alla studentkårens stora beslut fattas genom den 45-manna delegationen som väljs demokratiskt. Det är lite som AUS riksdag. Dessutom tillsätter delegationen en styrelse bestående av tio personer, vars mandatperiod är ett kalenderår.

Hallitus ja pääsihteeri

Utöver delegationen och styrelsen görs världen bästa studentliv av över 40 anställda och 150 frivilliga på AUS. Inom AUS verkar även över 200 föreningar som  samlar studerande för en hobby, ett spel och för att få inspiration. Här kan du gå in och kolla listan på alla våra föreningar, du hittar säkert något intressant och oväntat! 

AUS erbjuder sina medlemmar mångahanda tjänster varav studentboendet är det mest betydande. Över 3500 människor har skapat sig ett hem av våra bostäder och givetvis bygger vi nya bostäder hela tiden. Andra tjänster som vi erbjuder är till exempel uthyrning av lokaler och en paketbil samt rådgivining i studietidens knepiga frågor. Se alla medlemstjänster här!

Atlantinkatu 7_4

En av studentkårens viktigaste uppgifter är påverkningsarbete. Vi gör Aaltostudenternas röst hörd såväl bland universitetets, stadens som hela Finlands beslutsfattare och på så sätt befrämjar vi världens bästa studentliv. Om du är intresserad av studentkårens påverkningsarbete, kan du läsa mera om det här!

Som du redan märker är aaltoiternas liv fullt av möjligheter. Det lönar sig att ha ögonen öppna och ett öppet hjärta för allt som händer omkring och helt enkelt ta ut allt av studieåren! Hoppas den här bloggen hjälpte er att få en liten bild av det som sker i din studentkår. Om du har frågor ska du inte tveka att ta kontakt!

Mantan lakitus, ihmnisia nosturissa, konfettia

Välkommen till Aalto-universitetet och studentkåren!

På den här sidan har vi samlat viktig information och tips för studiestarten.

Din studentkår

Det här är AUS

Aalto-universitetets studentkår AUS är en service- och intresseorganisation för Aalto-universitetets cirka 14 000 studerande. Studentkårens mål är att möjliggöra världens bästa studentliv genom att främja välbefinnandet och utveckla undervisningen vid Aalto-universitetet.

Studentaktiviteter

Alla studentkårens medlemmar kan delta i verksamheten inom AUS och studentkårens föreningar. I studentkåren kan du delta i evenemang, hobbyer och frivilliguppdrag och representera studenterna i universitetets förvaltning. På den här sidan finns också olika guider och information om bidrag.

Kuvapankki_Opiskelu_3

Intressebevakning och rådgivning

Har du blivit illa behandlad när det gäller dina studier, har du blivit trakasserad eller behöver du hjälp med att orka i studierna?

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kynttilät
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Studenternas mentalhälsokris väntar inte

Undersökningar talar återigen för sig- studenternas illamående håller på att glida ur händerna. Vi kräver att beslutsfattarna tar mentalhälsokrisen på allvar och tar tag i otillräckliga resurser snarast möjligt.
People standing in the hall
Ajankohtaista Publicerat:

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund för 2024

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund (FSF) för 2024. Korpua var AUS officiella kandidat till SYL:s styrelse. Förbundets förbundsmöte som hölls vid Tammerfors universitet den 17-18 november röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
vanhempi naisoletettu osoittaa keraamisia taideteoksia Opiskelijakulttuurimuseon vitriineissä
Ajankohtaista Publicerat:

Öppen ansökning till AUS konstsamling

Ansökning till Aalto-universitetets studentkårs konstsamling pågår 17–30.11.2023.