Likvärdigt bemötande av studenter bör tryggas

Olli Kesseli

I går publicerade Long Play en artikel om modedesigner Tuomas Laitinens undervisningsmetoder och tillvägagångssätt i ARTS utbildningsprogram i mode. Artikeln beskrev hur Laitinen under flera år favoriserat, förödmjukat och anklagat studerande inom utbildningsprogrammet i mode. Det är sorgligt att läsa texten, och ingen av Aaltos studenter borde behöva stå ut med ovannämnda bemötande.

Aalto bör inleda en grundlig och oberoende utredning om Laitinens agerande. På basis av utredningen är det skäl att utveckla tillvägagångssätt för att försäkra att motsvarande inte sker vid andra linjer och områden i fortsättningen. Till en god pedagogik hör att stöda och uppmuntra, inte att leda med skräck. Det är ett stort ansvar eftersom undervisningskulturen i sig även formar framtidens arbetsliv.

I offentligheten har man även förundrat sig över varför studenterna inte steg fram i offentligheten med sina egna namn och ansikten. Jag känner inte till enstaka studenters utgångslägen desto mer, men en orsak är säker: studenterna har en äkta rädsla om att man försvårar sin egen kommande karriär och stänger flera dörrar framför sig om man stiger fram i offentligheten. Ansvaret kan inte enbart vila på individernas axlar.

ARTS studentföreningar vid Högskolan för konst, design och arkitektur och en del andra studentaktiva inom mode har publicerat ett ställningstagande om det inträffade. AUS är eniga med branschens studenter om att problemet inte kan sopas under mattan.

Aalto-universitetet har tills vidare avbrutit nomineringen av Laitinen till arbetslivsprofessor och lovat  utreda saken. Till att börja med har det här varit de rätta stegen.

AUS fortsätter att ha täta diskussioner med Aalto, om hurdana åtgärder motsvarande situationer kan förebyggas med och hur man kan ingripa i tid. Om  informationen om situationen på utbildningsprogrammet för mode inte har nått de ansvariga så måste processen korrigeras. Om ansvariga har varit medvetna om situationen men inte har reagerat i tillräckligt stor skala  så återstår fortfarande mycket att göra.

Senast då, när utredningen blivit färdig är det viktigt att det finns konkreta lösningar för att säkra likvärdigt bemötande av studenter i fortsättningen. Studenterna bör inkluderas i arbetet ända tills att en hållbar lösning uppnås.

Ett toppuniversitet mobbar inte sina studerande. Ett toppuniversitet ger en trygg språngbräda därifrån alla kan svinga sig upp.

Tapio Hautamäki

Styrelseordförande

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Atlantinkatu 7_6
Blog Publicerat:

Boendeservicen vill skapa världens bästa studentliv

Boendet hör till AUS viktigaste medlemstjänster. I bloggen skriver servicechef Riitu Nuutinen om boendeservicens verksamhetsprinciper och mål och tar upp aktuella ärenden.
Kolme opiskelijaa ideoi yhdessä
Blog Publicerat:

Det ska finnas plats för kreativitet och innovation - läsårsavgifter är inte rätt lösning

I arbetslivsprofessor Vesa Vihriäläs arbetsgrupps ekonomiskpolitiska rapport föreslås läsårsavgifter för alla studenter för att klara av coronakrisen. Läsårsavgifterna tros sporra studenterna att utexamineras och övergå till arbetslivet snabbare.
Opiskelijat istumassa nurmikolla haalareissa
Blog Publicerat:

För att undantagstider inte skulle bli det nya normala

Nya problemlösningsmetoder och anpassning till det nya förutsätts för att lösa alla kriser. Jag skulle vilja leva en vardag där köpandet av saker inte längre skulle vara ett sätt att skapa social gemenskap.
A remote meeting screenshot image with Aalto SDG developers Emma Sairanen and Aino Saarelainen
Blog Publicerat:

Utmanare av den hållbara utvecklingen

“Det är fint att få motivera hela Aaltogemenskapen att göra hållbarare val” berättar Aino Saarelainen och Emma Sairanen som arbetar med applikationen AaltoSDG. Vad annat ingår i arbetet med AaltoSDG?