Opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu turvattava 

Huippuyliopisto ei simputa opiskelijoitaan. Huippuyliopisto tarjoaa turvallisen alustan, jolta kaikki voivat ponnistaa.
Olli Kesseli

LongPlay julkaisi eilen artikkelin koskien muotisuunnittelija Tuomas Laitisen opetus- ja toimintatapaa ARTSin muodin koulutusohjelmassa. Artikkeli kuvasi, miten Laitinen on vuosien ajan suosinut, nöyryyttänyt ja haukkunut muodin koulutusohjelman opiskelijoita. Teksti oli surullista luettavaa, eikä yhdenkään Aallon opiskelijan pitäisi joutua kestämään kuvatun mukaista kohtelua. 

Aallon on käynnistettävä perinpohjainen ja riippumaton selvitys Laitisen toiminnasta. Selvityksen pohjalta on syytä kehittää toimintatavat, joilla varmistetaan, ettei vastaavan kaltaista tapahdu vastaisuudessa muillakaan linjoilla tai aloilla. Hyvään pedagogiikkaan kuuluu tukeminen ja kannustaminen, ei pelolla johtaminen. Vastuu on suuri, sillä opetuskulttuuri omalta osaltaan muovaa myös tulevaisuuden työelämää. 

Julkisuudessa on myös ihmetelty, miksi opiskelijat eivät tulleet julki omilla nimillään ja kasvoillaan. En tiedä yksittäisten opiskelijoiden lähtökohtia tarkemmin, mutta yksi syy on ilmeinen: opiskelijoilla on varmasti aito pelko siitä, että pilliä puhaltamalla vaikeuttaa omaa tulevaa uraansa ja sulkee edestään monia ovia. Vastuu ei voi levätä yksilöiden harteilla. 

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Aalto ARTSin opiskelijajärjestöt sekä joukko muodin opiskelija-aktiiveja on julkaissut tapahtuneesta kannanoton. AYY on alan opiskelijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että ongelmaa ei voida lakaista maton alle. 

Aalto-yliopisto on toistaiseksi keskeyttänyt Laitisen nimityksen työelämäprofessoriksi ja luvannut asiaa selvitettävän. Nämä ovat olleet ensimmäisinä askelina oikeat. 

AYY jatkaa tiiviitä keskusteluja Aallon kanssa siitä, millä toimintatavoilla vastaavia tilanteita voidaan ennaltaehkäistä ja miten niihin voidaan puuttua ajoissa. Jos tieto muodin koulutusohjelman tilanteesta ei ole kulkenut vastuullisille, prosessia on korjattava. Jos vastuulliset ovat tienneet tilanteen, mutta eivät ole reagoineet siihen riittävällä laajuudella, silloinkin korjattavaa riittää.  

Viimeistään selvityksen valmistuttua on tärkeää olla konkreettisia ratkaisuja, joilla opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu turvataan jatkossa. Tässä työssä myös meidän opiskelijoiden tulee olla niin kauan mukana, että kestävä ratkaisu löytyy. 

Huippuyliopisto ei simputa opiskelijoitaan. Huippuyliopisto tarjoaa turvallisen alustan, jolta kaikki voivat ponnistaa. 

Tapio Hautamäki

Hallituksen puheenjohtaja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa

Tällä viikolla vietetään jälleen opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin hälyttävää mielenterveystilannetta sekä rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria korkeakouluyhteisöihin.
Asukastoiminta
Blogi Julkaistu:

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.