Opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu turvattava 

Olli Kesseli

LongPlay julkaisi eilen artikkelin koskien muotisuunnittelija Tuomas Laitisen opetus- ja toimintatapaa ARTSin muodin koulutusohjelmassa. Artikkeli kuvasi, miten Laitinen on vuosien ajan suosinut, nöyryyttänyt ja haukkunut muodin koulutusohjelman opiskelijoita. Teksti oli surullista luettavaa, eikä yhdenkään Aallon opiskelijan pitäisi joutua kestämään kuvatun mukaista kohtelua. 

Aallon on käynnistettävä perinpohjainen ja riippumaton selvitys Laitisen toiminnasta. Selvityksen pohjalta on syytä kehittää toimintatavat, joilla varmistetaan, ettei vastaavan kaltaista tapahdu vastaisuudessa muillakaan linjoilla tai aloilla. Hyvään pedagogiikkaan kuuluu tukeminen ja kannustaminen, ei pelolla johtaminen. Vastuu on suuri, sillä opetuskulttuuri omalta osaltaan muovaa myös tulevaisuuden työelämää. 

Julkisuudessa on myös ihmetelty, miksi opiskelijat eivät tulleet julki omilla nimillään ja kasvoillaan. En tiedä yksittäisten opiskelijoiden lähtökohtia tarkemmin, mutta yksi syy on ilmeinen: opiskelijoilla on varmasti aito pelko siitä, että pilliä puhaltamalla vaikeuttaa omaa tulevaa uraansa ja sulkee edestään monia ovia. Vastuu ei voi levätä yksilöiden harteilla. 

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Aalto ARTSin opiskelijajärjestöt sekä joukko muodin opiskelija-aktiiveja on julkaissut tapahtuneesta kannanoton. AYY on alan opiskelijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että ongelmaa ei voida lakaista maton alle. 

Aalto-yliopisto on toistaiseksi keskeyttänyt Laitisen nimityksen työelämäprofessoriksi ja luvannut asiaa selvitettävän. Nämä ovat olleet ensimmäisinä askelina oikeat. 

AYY jatkaa tiiviitä keskusteluja Aallon kanssa siitä, millä toimintatavoilla vastaavia tilanteita voidaan ennaltaehkäistä ja miten niihin voidaan puuttua ajoissa. Jos tieto muodin koulutusohjelman tilanteesta ei ole kulkenut vastuullisille, prosessia on korjattava. Jos vastuulliset ovat tienneet tilanteen, mutta eivät ole reagoineet siihen riittävällä laajuudella, silloinkin korjattavaa riittää.  

Viimeistään selvityksen valmistuttua on tärkeää olla konkreettisia ratkaisuja, joilla opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu turvataan jatkossa. Tässä työssä myös meidän opiskelijoiden tulee olla niin kauan mukana, että kestävä ratkaisu löytyy. 

Huippuyliopisto ei simputa opiskelijoitaan. Huippuyliopisto tarjoaa turvallisen alustan, jolta kaikki voivat ponnistaa. 

Tapio Hautamäki

Hallituksen puheenjohtaja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kuva design-kalenterin 2020-2021 kannesta
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Design-kalenteri 2020–2021 tarjoilee ala-astenostalgiaa

AYY:n ja TOKYO ry:n lukuvuosikalenteri vuosimallia 2020–2021 on täällä – valmiina ilahduttamaan ja selkeyttämään opiskelijan arkea. Kalenterigraafikko Mirka Larjomaa kertoo inspiraatiosta suunnittelun taustalla.
Atlantinkatu 7_6
Blogi Julkaistu:

Asumispalveluissa halutaan luoda maailman parasta opiskelijan elämää

Asuminen on AYY:n merkittävimpiä jäsenpalveluja. Blogissa palvelupäällikkö Riitu Nuutinen kirjoittaa AYY:n asumispalveluiden toimintaperiaatteista ja tavoitteista sekä avaa asumisen ajankohtaisia kuulumisia.
Kolme opiskelijaa ideoi yhdessä
Blogi Julkaistu:

Luovuudelle ja innovaatioille jätettävä tilaa – lukuvuosimaksut eivät ole oikea ratkaisu

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmän talouspoliittisessa raportissa esitetään lukuvuosimaksuja kaikille opiskelijoille yhtenä keinona koronakriisistä selviämiseen. Lukuvuosimaksujen uskotaan myös kannustavan opiskelijoita valmistumaan nopeammin ja siirtymään työelämään.
Opiskelijat istumassa nurmikolla haalareissa
Blogi Julkaistu:

Jottei poikkeusajoista tulisi uutta normaalia

Kaikkien kriisien ratkaisu edellyttää uusia ongelmanratkaisukeinoja ja sopeutumista uuteen. Haluaisin elää arkea, jossa tavaroiden ostaminen ei olisi enää tapa luoda sosiaalista yhteyttä.