Opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu turvattava 

Tapio Hautamäki

LongPlay julkaisi eilen artikkelin koskien muotisuunnittelija Tuomas Laitisen opetus- ja toimintatapaa ARTSin muodin koulutusohjelmassa. Artikkeli kuvasi, miten Laitinen on vuosien ajan suosinut, nöyryyttänyt ja haukkunut muodin koulutusohjelman opiskelijoita. Teksti oli surullista luettavaa, eikä yhdenkään Aallon opiskelijan pitäisi joutua kestämään kuvatun mukaista kohtelua. 

Aallon on käynnistettävä perinpohjainen ja riippumaton selvitys Laitisen toiminnasta. Selvityksen pohjalta on syytä kehittää toimintatavat, joilla varmistetaan, ettei vastaavan kaltaista tapahdu vastaisuudessa muillakaan linjoilla tai aloilla. Hyvään pedagogiikkaan kuuluu tukeminen ja kannustaminen, ei pelolla johtaminen. Vastuu on suuri, sillä opetuskulttuuri omalta osaltaan muovaa myös tulevaisuuden työelämää. 

Julkisuudessa on myös ihmetelty, miksi opiskelijat eivät tulleet julki omilla nimillään ja kasvoillaan. En tiedä yksittäisten opiskelijoiden lähtökohtia tarkemmin, mutta yksi syy on ilmeinen: opiskelijoilla on varmasti aito pelko siitä, että pilliä puhaltamalla vaikeuttaa omaa tulevaa uraansa ja sulkee edestään monia ovia. Vastuu ei voi levätä yksilöiden harteilla. 

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Aalto ARTSin opiskelijajärjestöt sekä joukko muodin opiskelija-aktiiveja on julkaissut tapahtuneesta kannanoton. AYY on alan opiskelijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että ongelmaa ei voida lakaista maton alle. 

Aalto-yliopisto on toistaiseksi keskeyttänyt Laitisen nimityksen työelämäprofessoriksi ja luvannut asiaa selvitettävän. Nämä ovat olleet ensimmäisinä askelina oikeat. 

AYY jatkaa tiiviitä keskusteluja Aallon kanssa siitä, millä toimintatavoilla vastaavia tilanteita voidaan ennaltaehkäistä ja miten niihin voidaan puuttua ajoissa. Jos tieto muodin koulutusohjelman tilanteesta ei ole kulkenut vastuullisille, prosessia on korjattava. Jos vastuulliset ovat tienneet tilanteen, mutta eivät ole reagoineet siihen riittävällä laajuudella, silloinkin korjattavaa riittää.  

Viimeistään selvityksen valmistuttua on tärkeää olla konkreettisia ratkaisuja, joilla opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu turvataan jatkossa. Tässä työssä myös meidän opiskelijoiden tulee olla niin kauan mukana, että kestävä ratkaisu löytyy. 

Huippuyliopisto ei simputa opiskelijoitaan. Huippuyliopisto tarjoaa turvallisen alustan, jolta kaikki voivat ponnistaa. 

Tapio Hautamäki

Hallituksen puheenjohtaja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Blogi Julkaistu:

”Miksi haet tätä tehtävää?” Ymmärrä motivaatiotekijäsi ja vaikuta

Ihmiset motivoituvat erilaisista asioista ja syistä. Yksi “ottaa nakin” auttaakseen apua pyytävää, toinen taas haluaa haastaa itsensä oppiessaan uutta. Minna Mäkitalo kirjoittaa blogissa motivaatiotekijöistä.
A sunny street view and one of the buildings of Cyprus University of Technology
Blogi Julkaistu:

From Cyprus to Finland: a one-week Erasmus+ staff exchange experience at AYY

The Coordinator of the Environmental Policy office of Cyprus University of Technology spent an Erasmus+ staff exchange week at AYY. What were the key learning points?
Syksyisiä lehtiä, henkilö käyttää kännykkää
Blogi Julkaistu:

Maailmaa pelastamassa, yksi annos kerrallaan

Ruokahävikki on valtava mutta tarpeeton maailmanlaajuinen ongelma. Jos ruokahävikki olisi maa, olisivat sen kasvihuonekaasupäästöt maailman kolmanneksi suurimmat heti Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.
Milla seisoo Amfiteatterin portaalla
Blogi Julkaistu:

Orientaatioviikko fyssafuksi Millan silmin

Miltä orientaatioviikko tuntui ja näytti fuksin silmin? Milla kertoo tunnelmansa yliopistoelämän ensimmäiseltä viikolta.