Kommunalval – spelar det någon roll om jag röstar?

Kommunalvalet närmar sig. AUS styrelsemedlem Tiina Pajukari och påverkansexpert Fon Krairiksh skrev en blogg om varför det lönar sig att rösta, var och när kan du rösta, och hurdana saker kan du påverka genom att rösta.
kuvassa ääni laitetaan vaaliuurnaan

Men kan din röst påverka? 

Finland är ett så pass litet land att kandidater kan slå igenom med mycket små röstantal. När kampanjarbetare i Finland säger att ”varje röst räknas”, är detta bokstavligen sant. I de föregående kommunalvalen räckte 457 röster till att få en Sannfinländsk kandidat invald i Helsingfors. I Åbo räckte 135 röster för att välja in en kandidat från Vänsterförbundet och i Villmanstrand räckte 132 röster för att få in en kandidat från Nationella Samlingspartiet. I Vasa blev en kandidat från Vänsterpartiet invald med endast 96 röster. Förutom att din egen röst har en påverkan, skulle vi kunna slå vad om att ifall du får dina vänner att rösta skulle ni kunna påverka mycket! (Och ifall du inte ännu har rösträtt kan du ändå inspirera någon som funderar på att rösta eller inte rösta, att rösta för din del.)

Blä, politik 

Det kan också vara bra att tänka på att fastän val ofta ser ut som en popularitetstävling mellan vridna politiker, eller beslutsfattande verkar som ogenomskinliga avtal vilka görs bakom stängda dörrar, är detta inte sant i synnerhet på den kommunala nivån. I ett litet land som Finland är politiker människor med helt vanliga yrken som motiveras av sina egna synpunkter på vad som behöver förändras i just deras grannskap. Dessa är saker man vanligtvis vill påverka: 

- Kollektivtrafik, cykelrutter och gångvägar 

- Offentlig hälso- och sjukvård (till exempel: visste du att Esbo stad erbjuder gratis preventivmedel för under 25-åringar?) 

- Placering av polikliniker 

- Bibliotekstjänster 

- Återvinningsstationer 

- Byggande av billiga bostäder

Dessa och många andra saker som påverkar kommuninvånare är på politikernas agenda. Du kanske inte bryr dig om politiska processerna eller politikerna, men de ärenden som behandlas är verkligen sådana som även påverkar ditt liv. 

Vems framtid handlar det egentligen om? 

Vi på AUS vill uppmuntra studenter och unga till att rösta och bekanta sig med saker som har en direkt påverkan på dem. I jämförelse med övriga åldersgrupper har röstningsprocenten bland unga varit mycket låg under de senaste åren – för varje ung person röstar 2–3 pensionärer.  

Vi vill hjälpa våra medlemmar att hitta en kandidat som är lämplig för dem, därför ordnar vi två valpaneler: 18.5 kl 16 och 17.30 Esbo- och Helsingfors-valpanelen tillsammans med World Student Capital och 26.5 kl 16 tillsammans med Moniheli en engelskspråkig panel som fokuserar på miljöfrågor. Man kan också hitta en lämplig kandidat med till exempel en valmaskin. Allians rf har sammanställt en valmaskin för unga och exempelvis Yle har en allmän valmaskin.

Nedanför hittar du nyttiga länkar och dokument.

Var kan jag rösta? 

Under förhandsröstningen 26.5–8.6 kan du rösta i vilken vallokal som helst, men under den egentliga valdagen 13.6 får du endast rösta i den vallokal som adresserats till dig. 

Din egentliga vallokal adresseras enligt vilken adress du varit skriven vid den 23.4.2021. 

Om du bor på en annan ort över sommaren, till exempel på grund av arbete, kan du i förhandsröstningen välja vilken vallokal som helst. Om du röstar på den egentliga valdagen så måste du åka till din studieort för att rösta. Vi rekommenderar att rösta på förhand eftersom det ger betydligt mer flexibilitet gällande både tidpunkt och vilken vallokal man röstar i. 

Otnäs vallokal finns på Teknikvägen, i de tillfälliga lokalerna för Gäddviks finskspråkiga gymnasium. Platsen där Esbo och Helsingfors vallokaler finns hittas åtminstone på kommunernas webbplatser.

Läs mer:

AUS kommunalvalsmål https://www.ayy.fi/sv/dont-dream-it-vote-for-it-aus-uppmuntrar-unga-esbobor-att-rosta-och-kandidater-att-forbinda-sig

https://vaalit.fi/sv/kommunalval 

https://www.suomi.fi/medborgare/parforhallande-och-familj/valkommen-till-vuxen-alder/guide/tillstand-att-paverka/rostning-vid-kommunalval 

Röstning på valdagen | espoo.fi (esbo.fi)

Hemkommun | Kommunförbundet (kommunforbundet.fi)

Nuorten vaalikone | Allianssi (även på svenska)

Fon Krairiksh, Påverkansexpert: internationalitet
Tiina Pajukari, Styrelsemedlem: socialpolitik, val, välbefinnande, hållbar utveckling

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Diversity December
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Diversity December

I kampanjen Diversity December diskuterar vi mångfalden i vår gemenskap och olika former av diskriminering. I denna blog ska vi uppdatera mer information om ämnet under kampanjen.
Kuvassa AYY:n hallitus vuodelle 2022
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS styrelse för år 2022 har valts

På sitt möte den 1 december 2021 godkände Aalto-universitetets studentkårs delegation styrelsebildare Otto Usvajärvis förslag till styrelsesammansättningen för år 2022. På mötet valdes även viceordförande för den nya delegationen.
A woman with a christmas tree hat giving advices on the desk to a toy elf
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Vanliga frågor och svar om medlemsservice under julen och årsskiftet 2021

Medlemsservicen och vår servicebyrå har semester 18.12.2021–2.1.2022 och under den tiden svarar vi inte på meddelanden. Servicebyrån är också stängd på självständighetsdagen den 6.12.2021 samt på fredagen den 7.1.2022 efter trettondagen. Vår telefontjänst är öppen 20.12–22.12 och 29.12–30.12 kl. 12–16 och 31.12 kl. 12–15.
Rebecca Adrianzen
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Kommuner måste möjliggöra coronapasset även för dem som har vaccinerats utanför EU

Social- och hälsovårdsministeriet har tillrått kommuner att skapa passet för dem som har fått de godkända vaccinerna utanför EU. Helsingfors, Esbo och Vanda har vägrat att följa rådet under hänvisning till att detta inte är tekniskt möjligt. Beslutet sätter vaccinerade människor i en ojämlik ställning med varandra.