Kuntavaalit – onko äänelläni merkitystä?

Kuntavaalit lähestyvät. AYY:n vaaleista vastaava hallituksen jäsen Tiina Pajukari ja kansainvälisyydestä vastaava vaikuttamisen asiantuntija Fon Krairiksh kirjoittivat blogin syistä, miksi juuri sinun kannattaa äänestää, missä ja milloin voit äänestää, ja mihin asioihin voit vaikuttaa äänestämällä.
kuvassa ääni laitetaan vaaliuurnaan

Voiko äänelläsi olla vaikutusta? 

Suomi on niin pieni maa, että ehdokkaat pääsevät läpi hyvinkin vähäisillä äänimäärillä. Kun kampanjoijat Suomessa sanovat, että Suomessa ”jokaisella äänellä on väliä”, tämä on kirjaimellisesti totta. Edellisissä kunnallisvaaleissa 457 ääntä riitti saamaan Perussuomalaisten ehdokkaan valituksi Helsingissä. Turussa 135 ääntä riitti Vasemmistoliiton ehdokkaan valintaan ja Lappeenrannassa 132 ääntä riitti saamaan Kansallisen Kokoomuksen ehdokkaan läpi. Vaasassa Vasemmistoliiton ehdokas meni läpi vain 96 äänellä. Sen lisäksi, että omalla äänelläsi on vaikutusta, voisimme lyödä vetoa, että mikäli saat ystäväsikin äänestämään, voisitte vaikuttaa paljonkin! (Ja jos sinulla ei vielä ole äänioikeutta, voit silti innostaa jonkun, joka pohtii äänestääkö vai ei, äänestämään puolestasi.)

Plääh, politiikkaa 

Kannattaa myös miettiä sitä, että vaikka vaalit usein näyttävätkin suosituimmuuskilpailulta kierojen poliitikkojen välillä, ja että päätösten teko on pelkkiä suljettujen ovien takana tehtäviä läpinäkymättömiä sopimuksia, tämä ei pidä paikkaansa varsinkaan kunnallistasolla. Suomen kaltaisessa pienessä maassa poliitikot ovat ihmisiä, joilla on ihan tavalliset ammatit, ja heitä motivoivat omat näkemykset siitä, mitä juuri heidän naapurustossaan pitäisi muuttaa. Yleensä muutettavat asiat ovat seuraavanlaisia: 

- Julkinen liikenne, pyöräilyreitit ja jalkakäytävät 

- Julkinen terveydenhuolto (esimerkiksi: tiesitkö, että Espoon kaupunki tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille?) 

- Poliklinikkojen sijainnit 

- Kirjastopalvelut 

- Kierrätyspisteet 

- Edullisten asuntojen rakentaminen 

Nämä ja monet muut kunnan asukkaisiin vaikuttavat asiat ovat poliitikkojen agendalla. Et ehkä välitä poliittisista prosesseista tai poliitikoista, mutta käsiteltävät asiat todella ovat sellaisia, jotka vaikuttavat sinunkin elämääsi.

Kenen tulevaisuudesta aidosti on kysymys? 

Me AYY:llä haluamme kannustaa opiskelijoita ja nuoria äänestämään ja tutustumaan heihin suoraan vaikuttaviin asioihin. Nuorten äänestysprosentti on ollut viime vuosina erittäin matala verrattuna muihin ikäryhmiin – jokaista nuorta kohden kun äänestää 2–3 eläkeläistä.  

Haluamme auttaa jäseniämme löytämään itselleen sopivan ehdokkaan, minkä vuoksi järjestämme kaksi vaalipaneelia: 18.5. klo 16 ja 17.30 Espoo- ja Helsinki-vaalipaneelit yhdessä World Student Capitalin kanssa ja 26.5. klo 16 ympäristöasioihin keskittyvän englanninkielisen vaalipaneelin. Sopivan ehdokkaan voi löytää myös esimerkiksi vaalikoneen avulla. Allianssi ry on koonnut nuorten vaalikoneen, ja geneerisiä vaalikoneita löytyy myös esimerkiksi Yleltä. 

Ohessa hyödyllisiä linkkejä ja dokumentteja. 

Missä voin äänestää? 

Ennakkoäänestyksessä 26.5.–8.6. voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, mutta varsinaisena äänestyspäivänä 13.6. saat äänestää vain sinulle osoitetussa äänestyspaikassa. 

Varsinainen äänestyspaikkasi osoitetaan sen mukaan, missä osoitteessa olet ollut kirjoilla 23.4.2021. 

Jos muutat kesän ajaksi toiselle paikkakunnalle esimerkiksi töiden takia voit valita äänestyspaikkasi vapaasti äänestäessäsi ennakkoon, mutta varsinaisena vaalipäivänä äänestäessä joutuisit palaamaan opiskelupaikkakunnallesi äänestämään. Suosittelemme ennakkoäänestystä, sillä se tuo huomattavasti enemmän joustoa sekä äänestämispaikan että -ajan suhteen. 

Otaniemen äänestyspaikka sijaitsee Haukilahden lukion väliaikaistiloissa Tekniikantiellä. Ainakin Espoon ja Helsingin äänestyspaikkojen sijainnit löytyvät kuntien nettisivuilta.

Lue lisää:

AYY:n tavoitteet kuntavaaleissa https://www.ayy.fi/fi/dont-dream-it-vote-for-it-ayy-kannustaa-espoolaisia-nuoria-aanestamaan-ja-ehdokkaita-sitoutumaan

https://vaalit.fi/kuntavaalit 

https://www.suomi.fi/kansalaiselle/parisuhde-ja-perhe/tervetuloa-taysi-ikaiseksi/opas/lupa-vaikuttaa/aanestaminen-kuntavaaleissa 

https://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Osallistu_ja_vaikuta/Vaalit/Vaalipaivan_aanestyspaikat  

https://www.kuntaliitto.fi/demokratia-ja-osallisuus/vaalit/kotikunta  

https://www.alli.fi/kategoriat/nuorten-vaalikone  

 

Fon Krairiksh, Vaikuttamisen asiantuntija: kansainvälisyys; varahäirintäyhdyshenkilö
Tiina Pajukari, Hallituksen jäsen: sosiaalipolitiikka, vaalit, hyvinvointi, kestävä kehitys

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Vihreäksi sävytetty kuva, jossa näkyy paljon ihmisiä museolla.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Uudistunut Opiskelijakulttuurimuseo tuo yhteen Aalto-yhteisön opiskelijakulttuurit

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ylläpitämä museo uudistuu, ja samalla museon nimi vaihtuu. Aiemmin Polyteekkarimuseona toiminut museo on jatkossa nimeltään Opiskelijakulttuurimuseo.
Kartalle sijoitettu Miestentie, Opiskelijakeskus ja Otakaari
Ajankohtaista Julkaistu:

Otaniemen uusia asuntohankkeita työstetään kiinteistösektorilla

Miestentiellä ja Otakaarella on eri vaiheissa eteneviä suunnitelmia opiskelija-asuntojen rakentamiseksi. Yhteensä Otaniemeen on suunnitteilla jopa tuhat uutta asuntoa. Kaavojen ja suunnitelmien etenemisestä riippuen kaikkien kohteiden valmistuminen on mahdollista 2020-luvun aikana.
Turkoosilla pohjalla valkoiset kysymysmerkit
Ajankohtaista Julkaistu:

Usein kysyttyä asumisesta ja jäsenpalveluista kesällä 2021

Täältä löydät vastauksen useimpiin kevään ja kesän aikana opiskelijoita mietityttäviin kysymyksiin koskien asunnonhakua, opiskelijakorttia ja jäsenmaksua.
Otaniemen kampuksella fukseja orientaatioviikolla.
Ajankohtaista Julkaistu:

Turvallisten tapahtumien järjestäminen - ohjeistus AYY:n järjestöille

Tämä ohjeistus sisältää AYY:n ohjeet ja suositukset järjestöille tapahtumien järjestämisestä koronavirusepidemian aikana.