Föreningsbrev vecka 17/2019

Om du vill ha AUS föreningsbrev till din e-post, beställ det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Det här är AUS föreningsbrev vecka 17/2019

Påskhälsningar från AUS kontor! Kom ihåg att vila under påskhelgen och äta lagom många chokladägg.

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer

20.4 Sitstävlingen (https://www.facebook.com/events/2295608497163781/)
23.4. Aalto Open Air (https://www.facebook.com/events/797711663931809/)
24.4. Ansökningstiden för AUS stipendier utgår (punkt 2, https://ayy.fi/jasenille/palvelut/stipendit/)
29.4. Tour de Walpuri (punkt 3, https://www.facebook.com/events/580838759088639/, anmälningstiden för kontrollhållare avslutas 22.4.)
30.4. Wappurieha-utlysningen, Havis Amandas mösspåläggning och Dipoliwappen (punkt 4, https://www.facebook.com/events/341190193176027/)
4.5. Bytalko (punkt 7)
6.5. Hamstringen (tilakähmyt) börjar (se noggrannare datum,  punkt 6)
13.5. Floradagen
18.5. AUS nionde årsfest: https://www.facebook.com/events/729771663774478

Se fler evenemang https://wappu.fi/ och AUS Valborg https://www.facebook.com/events/341190193176027/

Nyhetsbrevets innehåll

1. Delegationen har fattat beslut om riktningen för gemenskapsstrukturprojektet och valt AUS nya verksamhetsledare
2. Ansök om AUS stipendium före 24.4!
3. Kontrollhållare till Tour de Walpuri 29.4
4. AUS transport från Otnäs till Södra Järnvägsgatan under valborg
5. Allt för studentwappen från Clas Ohlson
6. Förhandsinformation om datumen för lokalhamstring
7. Save the Date-Bytalko 4.5
8. AUS guide för evenemangsarrangörer

1. Delegationen har fattat beslut om riktningen för gemenskapsstrukturprojektet och valt AUS nya verksamhetsledare

Delegationen har fattat beslut på sitt möte igår om planen för utvecklandet av gemenskapsstrukturerna. Planen har utvecklats som ett resultat för gemenskapsstrukturprojektet utgående från utredningsarbete, diskussioner och kommentarsrundor i gemenskapen samt delegationens remissdebatter.

Föreningskategoriseringen utvecklas i en riktning där föreningarna kategoriseras enligt verksamhet i till exempel ämnesföreningar, hobby- och kulturföreningar och övriga föreningar istället för en mer hierarisk struktur såsom tidigare. Det här möjliggör ett mångsidigt stöd och att  verksamhetsbidrag lättare kan delas ut enligt föreningarnas behov. Uppdateringarna av föreningsreglementet, verksamhetbidragsutdelningen och lokalutdelningen genomförs som egna projekt och föreningarna kommer att delaktiggöras i samband med uppdateringsprocessen.

För att besluta om teknologärenden har en modell med arbetsnamnet Gillesmötet planerats. Mötets syfte är att dra upp linjer för exempelvis mössanvändarrätten och andra större linjer gällande teknologverksamheten. För Gillesmötet upprättas ett reglemente som bereds i samarbete med teknologaktörerna.

En noggrannare tidtabell för åtgärdsförslagen gällande projektet planeras och disponibla resurser övervägs.  De flesta reformer träder inte i kraft ännu detta år. Till exempel utdelningsprocessen för verksamhetsbidrag har planerats att förnyas först under år 2020. Om konkreta planer informeras när de klarnar.

Tack till alla föreningsaktörer för  deltagande i och kommentarer om gemenskapsstrukturprojektet.

Du kan se gårdagens inspelade diskussioner här: ayy.fi/live
Mötesmaterialet hittar du här: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=45645825

Därtill utsåg Elina Nieminen till AUS nya verksamhetsledare. Hon arbetar för närvarande med AUS gemenskapsstrukturprojekt. Grattis!

2. Ansök om AUS stipendier före 24.4!

På våren delar AUS ut utbytesstipendier, samfundsstipendier och studiestipendier för att stödja studerandenas internationalisering och aktiva föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombination av studier och studieliv. Speciellt bland föreningsaktörerna kan det finnas medlemmar som aktivt utvecklar gemenskapen och som kan stödas med ett samfundsstipendium för sina meriter i föreningsverksamheten.

Stipendierna kan sökas fram till onsdsg 24.4. kl. 23:59.

Mer information och ansökningsformulär: http://ayy.fi/jasenille/palvelut/stipendit/

3. Kontrollhållare till Tour de Walpuri 29.4

Wapphälsningar även från kulturdirektörerna! I år ordnas Tour de Walpuri istället för det traditionella Hullu Jussi under Valborgsmässoaftonens aftonsnatt 29.4. Konceptet för evenemanget är ändå det samma, endast namnet har bytts ut till ett mer beskrivande.  Tanken är att deltagarna går runt i Otnäs och avlägger korta kontroller och samlar poäng i sina poängkort.   För att garantera ett lyckat evenemang behöver vi nu  kontrollhållare till evenemanget.  Anmäl alltså föreningen, kompisgänget eller er övriga sektor som kontrollhållare till Tour de Walpuri.

http://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/walpurin-kierros-2019/

Det lönar sig att satsa på kontrollen för den bästa kontrollen belönas med en fantastisk wappenkorg samt en gratis bastutur till AUS bastur för uthyrning som kan användas under resten av året.

Om du har frågor om att hålla kontroller eller evenemanget, ta kontakt med kulturdirektörerna

Roope Pääkkönen TG: @Rooipw Email: [email protected]
Samuli Vehkomäki TG: @Vehkomaki Email: [email protected]

4. AUS transport från Otnäs till Södra Järnvägsgatan under valborg

I år lägger AUS mössan på statyn Havis Amanda och bjuder som vanligt på transport från Otnäs ändhållplats till KY-huset där NESU-KY ordnar det traditionella Wapputerde.  Terde är en fantastisk plats för att höja stämningen inför AUS och KY:s gemensamma Amanda-festtåg som startar mot statyn från samma plats kl. 16.

Bussarna åker mot Wapputerde med jämna mellanrum mellan kl. 13.30 och 15.30.  Mer information publiceras på AUS Wapp-event på adressen https://www.facebook.com/events/341190193176027/

5. Allt för studentwappen från Clas Ohlson

Clas Ohlson ger inspiration med sina praktiska lösningar och förbättrar även studentens hem. I Otnäs Lab Store-butik finns allt som studenterna behöver till sitt hem under studietiden. Produktutbudet har planerats utgående från studenternas behov genom att bland annat utreda hurdana produkter och tjänster som studenterna behöver samt analysera deras inköpskorgar under några års tid. Produktutbudet bearbetas tillsammans med studenterna och byts ut enligt säsong och behov.

Clas Ohlsons hela produktutbud kan beställas gratis till butiken och största delen av produktutbudet kan levereras redan under samma dag. Genom att uppvisa ett giltigt studiekort får du 10 % rabatt på alla varor. För studentwappen erbjuder Clas Ohlson allt från picnic-utrustning till solcellsbeslysning. Mer vårinspiration hittar du på Clas Ohlsons webbplats och sociala medier:

Facebook: https://bit.ly/2YpRmOT
Instagram: https://bit.ly/2V1PYjr

6. Förhandsinformation om datumen för lokalhamstring

Förhandsbokningen av AUS evenemangslokaler – lokalhamstringen börjar för föreningarnas del måndagen den 6 maj.  I hamstringen används, som bekant, AUS eget bokningssystem TILA. TILA finns på adressen https://tila.ayy.fi/ och användarna måste logga in med Aalto-universitetets IT användarkonto. Det är lättast att komma igång genom att läsa instruktionerna under länken Ohje/Help i menybalken.

Du kan hamstra tider för perioden mån 12.8.2019–sön 5.1.2020.

Tiderna för att fylla i lokalbokningar i systemet är följande:

  1. AUS interna aktörer 15.4-3.5.2019
  2. Särställda föreningar
    Tiden för att fylla i börjar mån 6.5.2019 kl.12 och avslutas tis 14.5 kl. 12.
    Hamstring 1: tis 14.5.2019 från kl. 16.30 i Kandidatcentret (Otsvängen 1) sal R001/M232 M1.
  3. Övriga föreningar i första förteckningen
    Tiden för att fylla i börjar ons 15.5.2019 kl. 12 och avslutas ti 21.5 kl. 12.
    Hamstring 2: tis 21.5.2019 från kl. 16.30 i Kandidatcentret (Otsvängen 1) sal R001/M232 M1.

Noggrannare bokningsanvisningar informeras i föreningsbrevet senare samt i en separat e-post som skickas till föreningarna.

7. Save the Date- Bytalko 4.5

När vi återhämtat oss från valborgsyran är det dags att hjälpa vårt Campus med återhämtningsprocessen. Det här lyckas bäst på Teknologsbyns gemensamma städtalko som även kallas Bytalko.  Ringa alltså in lördag 4.5 i din kalender och ta på dig städhanskar när du kommer.  Uppmuntra även medlemmarna i din förening att delta. Traditionsenligt bjuds talkofolket på bastubad och annan trevlig samvaro.

8. AUS guide för evenemangsarrangörer

AUS guide för evenemangsarrangörer innehåller ett heltäckande infopaket om allt från arrangörens ansvar enligt lag till en säkerhetschecklista, likabehandlings- och miljöfrågor, kriskommunikation, första hjälpen och många andra anvisningar som är viktiga för evenemangsarrangörer.

Guiden finns i föreningsguidens materialbank: https://yhdistysopas.ayy.fi/wp-content/uploads/sites/20/2018/12/Tapahtumaj%C3%A4rjest%C3%A4j%C3%A4n-opas.pdf (på finska)

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen [email protected]. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Essi Puustinen ([email protected], tfn 050 520 9442).

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 23/2019

AUS styrelse har fattat beslut om bidragen som utdelas till föreningarna på sitt möte (punkt 1). Om föreningsanmälan förblev ogjord i mars är efteranmälningen nu öppen fram till 30.6 (punkt 2). Dessutom kan du kontrollera  föreningsprofilen på den nya webbplatsens beta-version och meddela oss om ändringar (punkt 3). Föreningsbrevet tar sommarpaus i och med detta infobrev. Ha en solig och avslappnande sommar!
Kuvapankki_Kukkia_1
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 22/2019

Denna gång innehåller föreningsbrevet tips inför sommaren. Kom ihåg att lämna in de bilagor som glömts från bidragsansökan (punkt 1), uppdatera protokoll och bokföring (punkt 2) och att ha en stund för arkivering (punkt 3). Kom även ihåg att vila och njuta av sommaren! Nästa vecka skickas vårens sista föreningsbrev vars material ska sändas in redan på tisdag senast kl. 10 på grund av Kristihimmelsfärdsdagen ([email protected]).
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 21/2019

När lokalhamstringen avslutas för er förenings del är det dags att meddela era evenemang till nästa års läsårskalender (punkt 1) Dessutom kan ni påverka föreningslagen fram till onsdag (punkt 3). Trevligt årsfestveckoslut!
Otarannan kerhotila2
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 20/2019

Lokalhamstringen är i gång. För en del hobbylokaler har gjorts små förändringar gällande bokningsarrangemangen. Se noggrannare anvisningar i punkt 1 och kom även ihåg AUS större evenemang när du gör upp höstens planer, punkt 2. Soligt veckoslut!