Föreningsbrev vecka 21/2019

När lokalhamstringen avslutas för er förenings del är det dags att meddela era evenemang till nästa års läsårskalender (punkt 1) Dessutom kan ni påverka föreningslagen fram till onsdag (punkt 3). Trevligt årsfestveckoslut!

Om du vill ha AUS föreningsbrev till din e-post, beställ det på adressenhttp://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Det här är AUS föreningsbrev vecka 21/2019

När lokalhamstringen avslutas för er förenings del är det dags att meddela era evenemang till nästa års läsårskalender (punkt 1) Dessutom kan ni påverka föreningslagen fram till onsdag (punkt 3). Trevligt årsfestveckoslut!

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer
18.5 AUS 9 år- årsfestparty (https://www.facebook.com/events/355197748424532/)
21.5. Lokalhamstringstillställning för övriga föreningar i första förteckningen och de som bokar hobbylokaler(punkt 2)
26.5 Rösta i EU-valet (ayy.fi/vaalit, förhandsröstning 15-21.5.)
26.5 Tiden för att meddela evenemang till läsårskalendern upphör (punkt 1, http://bit.ly/ayycalendar2019)
3.9. Save the date: Aalto Party

Nyhetsbrevets innehåll
1. Meddela ditt evenemang till AUS läsårskalender 2019–2020
2. Lokalhamstringen för föreningar i första förteckningen avslutas tisdag 21. maj
3. Påverka föreningslagen fram till 22.5
4. Några förråd till förfogande på Atlantgatan och Karlavägen
5. Internationaliserings- ABC-guiden som stöd för din förening
6. Med dessa tips får du föreningen i sommarskick!
7. Ta över AUS Instagram-story för en dag

1. Meddela ditt evenemang till AUS läsårskalender 2019–2020
Föreningar och aktörer inom AUS har möjlighet att meddela viktiga datum för sina evenemang till studentkårens läsårskalender. Du kan meddela evenemang med den bifogade tabellen fram till söndag 26.5.2019. Fyll i era evenemang under rätt månad i tidsordning.

Skriv texten ni vill ha i kalendern i kolumnen ”Event name/Text” (med gul bakgrund). Vänligen notera att det ryms högst 25 tecken på en rad, inklusive mellanslag. När du skriver, fundera på hur många rader du vill ”slösa” i din egen kalender. När du planerar texten, beakta att kalendern blir trespråkig.

Filen kan redigeras fram till 26.5.2019, och ni kan alltså göra ändringar i era evenemang fram till dess. Fyll i kolumnerna noggrant och dubbelkolla att uppgifterna stämmer. Kom ihåg att också fylla i informationen om vem som är arrangör.

Tabellen finns på adressen: http://bit.ly/ayycalendar2019

Frågor och kommentarer kan riktas till Henna Palonen, AUS sakkunnig för kommunikation ([email protected] eller 050 5209440).

2. Lokalhamstringen för föreningar i första förteckningen avslutas tisdag 21. maj
Förhandsbokningen av AUS evenemangslokaler – lokalhamstringen pågår för föreningarnas del.  I hamstringen används, som bekant, AUS eget bokningssystem TILA. TILA finns på adressen https://tila.ayy.fi/ och användarna måste logga in med Aalto-universitetets IT användarkonto. Det är lättast att komma igång genom att läsa instruktionerna under länken Ohje/Help i menybalken.

Du kan hamstra tider för perioden mån 12.8.2019–sön 5.1.2020.

Tiderna för att fylla i lokalbokningar i systemet är följande:

-Särställda föreningar
Tiden för att fylla i börjar mån 6.5.2019 kl.12 och avslutas tis 14.5 kl. 12.
Hamstring 1: tis 14.5.2019 från  kl. 16.30 i Kandidatcentret (Otsvängen 1) sal R001/M232 M1.

– Övriga föreningar i första förteckningen
Tiden för att fylla i börjar ons 15.5.2019 kl. 12 och avslutas ti 21.5 kl. 12.
Hamstring 2: tis 21.5.2019 från  kl. 16.30 i Kandidatcentret (Otsvängen 1) sal R001/M232 M1.

Obs viktigt! Till skillnad från föregående förhandsbokningsrunda har följande ändring gjorts: bokning av tre hobbylokaler (allaktivitetslokalen, tatamisalen, föreningslokalen) sker först under bokningsrundan som börjar 15.5 och föreningarna ska komma och försvara sina bokningar på den andra hamstringstillställningen ti 21.5. Det här gäller alla föreningar! Hobbylokalerna kan bokas först från och med onsdag 15 maj. Syftet med ändringen är att garantera jämlikare möjlighet för alla föreningar  att boka de här mycket efterfrågade avgiftsfria lokalerna.

Mer information och noggrannare bokningsanvisningar: https://ayy.fi/sv/blog/2019/05/06/forhandsbokningen-av-aus-evenemangslokaler-inleds-6-5-2019/

När lokalhamstringen avslutats 22.5 är det möjligt för föreningar i andra förteckningen och övriga aaltoiter att hamstra lokaler för hösten.

3. Påverka föreningslagen fram till 22.5
Känns föreningslagen som en främmande och besvärlig helhet? Har du någongång irriterat dig på bildandet av en förening eller dess förvaltning? Borde det vara enklare att registrera och avregistrera en förening och borde beslutsfattandet förenklas? Borde föreningen kunna få fungera på engelska också i offentliga sammanhang? Om du anser det, kom med och förenkla föreningslagen och civilsamhällets verksamhet!

Föreningslagen är under uppdatering och alla kan påverka de nya riktningarna. Justitieministeriets enkät är öppen fram till den 22.5. Med enkäten samlas information om och synpunkter på  behovet av att utveckla lagstiftning och principer.

Till enkäten: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/52fe27ec-24d9-476e-91d0-c1414f20ebe0?displayId=Fin1769443

Mer information: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410853/tule-mukaan-helpottamaan-yhdistyslakia-ja-yhteisollista-kansalaistoimintaa-?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_languageId=sv_SE

4. Några förråd till förfogande på Atlantgatan och Karlavägen
Fastighetsbolagen har en del lediga förrådsburar som kan hyras av föreningar som verkar inom AUS. Några förråd finns på Atlantgatan på Busholmen och några finns på Karlavägen i Otnäs.
Förråden är 1–2 m2 stora och hyran ligger kring 10–20€/mån beroende på hus. Förråden hyrs huvudsakligen inte ut till föreningar som redan har ett förrådsutrymme eller klubblokal via AUS. Intresserade föreningar kan ta kontakt med AUS bostadskontor [email protected].

5. Internationaliserings-ABC- guiden som stöd för din förening
Var femte aaltoit är internationell studerande. Beaktas de i föreningens verksamhet och evenemang? Behöver ni hjälp med internationalisering?

Det kan verka besvärligt att göra föreningens verksamhet mer internationell, men målet kan uppnås också med små steg. Den här guiden presenterar konkreta sätt att beakta det internationella perspektivet både i föreningens evenemang och verksamhetssätt. Guiden är indelad i tre avsnitt varav A innehåller enkla åtgärder som är lätta att genomföra, B lite större satsningar och C betydligt mer omfattande och genomträngande insatser. Målen är indelade i fyra delområden:

Intressebevakning: hur fungerar föreningen? Hur beaktas det internationella perspektivet?
Nya studerande: hur lockas utbytesstuderande och utländska examensstuderande
Evenemang: hurdana evenemang ordnar er förening?
Kommunikation: vem når ni med er kommunikation, och hur? Vilka språk används i föreningen?

Internationaliserings – ABC-guiden hittar du i föreningsguiden: https://yhdistysopas.ayy.fi/kansainvalistymisen-abc/?lang=sv

Vi hoppas att guiden är till nytta för just dig och din förening! Om ni behöver hjälp och vägledning gällande internationella studerande eller internationalisering kan ni ta kontakt med vår sakkunniga Rosa Väisänen och styrelsemedlem Taneli Myllykangas på adressen [email protected]. Kom även ihåg att gå med i Telegramkanalen Aalto International

6. Med dessa tips får du föreningen i sommarskick!
När sommaren närmar sig börjar föreningarnas verksamhet ta paus. Nu är det en god tid att sätta föreningens ärenden i sommarskick och se till att halvfärdiga uppgifter från våren inte avskuggar sommarloven.

Du ser väl till att din förenings ekonomiska ärenden för vårens del är i skick. Det här betyder åtminstone att alla vårens kontohändelser, ersättningar för utlägg och kvitton är uppdaterade. Du får hjälp i ärenden gällande skötseln av föreningens ekonomi och bokföring i Föreningsguiden: https://yhdistysopas.ayy.fi/ekonomi-och-bokforing/?lang=sv. Ta även hand om resten av de halvfärdiga arbetena såsom nödvändiga underskrifter och att skicka meddelanden. Om ni behöver råd, svarar man gärna från adressen jarjestoasiat(a)ayy.fi När vårens alla ärenden färdigbehandlats är det lättare att förbereda sig för och inleda nya uppgifter på hösten.

Det är bra att ha paus under sommaren från föreningsgrejer så att ivern bevaras under hela hösten. Vi ses senast på Aalto Party 3.9!

7. Ta över AUS Instagram-story för en dag
Vill du berätta om er verksamhet, visa upp er föreningslokal eller presentera hur ni ordnar ett evenemang? Din förening har möjligheten att berätta för AUS 2300 Instagramföljare vad just ni gör och hur. Genom era stories får följarna se vilket mångsidigt föreningsfält AUS har, och samtidigt når din förening nya människor.

Är du intresserad av att sköta AUS Instagram-story? Skicka meddelande till AUS informatör Henna Palonen (henna.palonen(a)ayy.fi) och kom överens om din dag. Speciellt under sommaren finns flera möjligheter att ta över storyn och marknadsföra er verksamhet även för nya studenter!

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen [email protected]. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Essi Puustinen ([email protected], tfn 050 520 9442).

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 23/2019

AUS styrelse har fattat beslut om bidragen som utdelas till föreningarna på sitt möte (punkt 1). Om föreningsanmälan förblev ogjord i mars är efteranmälningen nu öppen fram till 30.6 (punkt 2). Dessutom kan du kontrollera  föreningsprofilen på den nya webbplatsens beta-version och meddela oss om ändringar (punkt 3). Föreningsbrevet tar sommarpaus i och med detta infobrev. Ha en solig och avslappnande sommar!
Kuvapankki_Kukkia_1
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 22/2019

Denna gång innehåller föreningsbrevet tips inför sommaren. Kom ihåg att lämna in de bilagor som glömts från bidragsansökan (punkt 1), uppdatera protokoll och bokföring (punkt 2) och att ha en stund för arkivering (punkt 3). Kom även ihåg att vila och njuta av sommaren! Nästa vecka skickas vårens sista föreningsbrev vars material ska sändas in redan på tisdag senast kl. 10 på grund av Kristihimmelsfärdsdagen ([email protected]).
Otarannan kerhotila2
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 20/2019

Lokalhamstringen är i gång. För en del hobbylokaler har gjorts små förändringar gällande bokningsarrangemangen. Se noggrannare anvisningar i punkt 1 och kom även ihåg AUS större evenemang när du gör upp höstens planer, punkt 2. Soligt veckoslut!
Kuvapankki_Ryhmätyö_5
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 18/2019

Om du vill ha AUS föreningsbrev till din e-post, beställ det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset