Delegationen representerar dig – rösta i valet!

I denna blogg skriver delegationspensionär Ellen Heikkilä varför det är viktigt att rösta i delegationsvalet.
Delegationen representerar studentkåren vare sig man röstar eller ej. #AYYRepCo

Som studerande vid Aalto-universitetet är du medlem i studentkåren. Aalto-universitetets studentkår erbjuder sina medlemmar olika sorters tjänster. Endast koordinering av hallopedverksamhet är konkret lagstadgat, resten är något som studentkåren själv kan tolka.

”Studentkårens syfte är att vara en förenande länk för sina medlemmar och att främja deras samhälleliga, sociala, intellektuella och studierelaterade ambitioner och strävanden i anknytning till studenternas roll i samhället. Studentkåren har till uppgift att delta i universitetets fostringsuppgift, som det föreskrivs om i 2 §, genom att förbereda de studerande för ett aktivt, medvetet och kritiskt medborgarskap.” – Universitetslag 558/2009 §46

AUS har valt att stöda studerandes extrakurrikulära aktiviteter och intressen genom att stöda olika föreningar, erbjuda utrymmen för hobbyn, erbjuda billiga bostäder, ordna olika evenemang, och så vidare. Dessa är dock inte en självklarhet, utan kräver att det gjorts beslut om saken. Riktlinjer och stora beslut gällande dessa görs av delegationen. Dessa kan vara i form av investeringsbeslut om bostäder, strategiarbete, budgetarbete, eller aktiv påverkan gentemot AUS styrelse.  

AUS har ungefär 15 000 medlemmar. Alla kan inte personligen involveras och alla vill inte ens vara involverade i beslut om vad som studentkåren gör. Därför har vi en delegation, och därför lönar det sig att rösta. Det kan vara svårt som inaktiv medlem av studentkåren att ha en upplyst åsikt om olika saker – därför kan man i delegationsvalet rösta på någon som man litar på, eller som har liknande värderingar. Delegationen representerar medlemskåren vare sig man vill det eller ej, och vare sig man röstar eller ej. Det är kanske viktigaste orsaken varför jag själv röstar.

Undertecknad har själv varit som kandidat i alla delegationsval som ordnats under min studietid vid Aalto hittills. Nu kandiderar jag inte, vilket betyder att jag för första gången inte kan rösta på mig själv. Hoppas jag hittar en mig passlig kandidat att rösta på!

 

Ellen Heikkilä

Medlem av Centralvalnämnden, Delegationspensionär

 

Rösta i delegationsvalet 28.10-3.11 kl. 16: vaalit.ayy.fi

Denna bloggpost är den sista delen vår bloggserie om delegationsval. Två tidigare bloggar har publicerats på finska och på engelska.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

AYY:n punatiilinen Miestentien-rakennus ja kylmä bensa-asema. Etualalla maantie ja tienviitat kehä 1:lle, leppävaaraan, keilaniemeen ja munkkiniemeen.
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS har beslutat sälja bostadsobjekt i Helsingfors - samtidigt planläggs mer studentboende i Otnäs

AUS har beslutat sälja bostadsobjekt i Helsingfors. Samtidigt planläggs mer studentboende i Otnäs.
Suvi Vendelin
Ajankohtaista Publicerat:

Studerandens röst hörs i Aaltos styrelseutnämningskommitté

Arkitekturstudent Suvi Vendelin har som första student fått tillträde till Aalto-universitetets styrelseutnämningskommitté (eng. BNC Board Nomination Committee) som studentmedlem. Hon deltog på sitt första möte i maj 2021 och får fortsätta i kommittén i ett år till.
Historiallisessa kuvassa kaksi henkilöä eduskuntatalon portailla pitävät kylttejä, joissa lukee "kehotamme homoseksuaalisuuteen" ja "olen hintti 25 tuntia vuorokaudessa".
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför firas Pride fortfarande?

Till äran av Pridemånaden belyser regnbågsstudentförening GAYY:s styrelse pride-rörelsens historia i denna blogg. Befrämjandet av könsminoriteters och sexuella minoriteters rättigheter och jämlikhet har hittills gått fram längs en en lång och stenig stig. Genom att förstå historien får vi en bättre bild av nuläget och vilka saker som förändrats och vad som ännu behöver förändras. Lyckligtvis blir samhället till en bättre plats men förändringen sker inte av sig själv.
Asukkaan UKK
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AYYkamoista asumista - nytt nyhetsbrev för AUS invånare

Invånarnas nyhetsbrev svarar på önskan, att informera om aktuella boendeärenden per epost, som uppkom i invånarenkäten. Nyhetsbrevet utkommer ungefär fem gånger per år.