Delegationen representerar dig – rösta i valet!

I denna blogg skriver delegationspensionär Ellen Heikkilä varför det är viktigt att rösta i delegationsvalet.
Delegationen representerar studentkåren vare sig man röstar eller ej. #AYYRepCo

Som studerande vid Aalto-universitetet är du medlem i studentkåren. Aalto-universitetets studentkår erbjuder sina medlemmar olika sorters tjänster. Endast koordinering av hallopedverksamhet är konkret lagstadgat, resten är något som studentkåren själv kan tolka.

”Studentkårens syfte är att vara en förenande länk för sina medlemmar och att främja deras samhälleliga, sociala, intellektuella och studierelaterade ambitioner och strävanden i anknytning till studenternas roll i samhället. Studentkåren har till uppgift att delta i universitetets fostringsuppgift, som det föreskrivs om i 2 §, genom att förbereda de studerande för ett aktivt, medvetet och kritiskt medborgarskap.” – Universitetslag 558/2009 §46

AUS har valt att stöda studerandes extrakurrikulära aktiviteter och intressen genom att stöda olika föreningar, erbjuda utrymmen för hobbyn, erbjuda billiga bostäder, ordna olika evenemang, och så vidare. Dessa är dock inte en självklarhet, utan kräver att det gjorts beslut om saken. Riktlinjer och stora beslut gällande dessa görs av delegationen. Dessa kan vara i form av investeringsbeslut om bostäder, strategiarbete, budgetarbete, eller aktiv påverkan gentemot AUS styrelse.  

AUS har ungefär 15 000 medlemmar. Alla kan inte personligen involveras och alla vill inte ens vara involverade i beslut om vad som studentkåren gör. Därför har vi en delegation, och därför lönar det sig att rösta. Det kan vara svårt som inaktiv medlem av studentkåren att ha en upplyst åsikt om olika saker – därför kan man i delegationsvalet rösta på någon som man litar på, eller som har liknande värderingar. Delegationen representerar medlemskåren vare sig man vill det eller ej, och vare sig man röstar eller ej. Det är kanske viktigaste orsaken varför jag själv röstar.

Undertecknad har själv varit som kandidat i alla delegationsval som ordnats under min studietid vid Aalto hittills. Nu kandiderar jag inte, vilket betyder att jag för första gången inte kan rösta på mig själv. Hoppas jag hittar en mig passlig kandidat att rösta på!

Ellen Heikkilä

Medlem av Centralvalnämnden, Delegationspensionär

Rösta i delegationsvalet 28.10-3.11 kl. 16: vaalit.ayy.fi

Denna bloggpost är den sista delen vår bloggserie om delegationsval. Två tidigare bloggar har publicerats på finska och på engelska.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.