Brister i grundfinansieringen kan inte lappas med läsårsavgifter

Riksdagsvalet närmar sig, finansministeriet föreslår läsårsavgifter som julklapp och även högskolornas rektorer har gått med. Vad händer nu igen?

Finansministeriet publicerade förra veckan ett tjänstemannaanförande som strävar att rubba den avgiftsfria utbildningen genom att föreslå läsårsavgifter för alla studerande. I YLE:s intervju 13.12 gick även en del av högskolornas rektorer med på att begrunda ministeriets förslag om en modell vars genomförande skulle ge kalla handen för studerandena.

Grundläggande frågor i skick med grundfinansiering

Enligt finansministeriets promemoria och rektorer som YLE intervjuat skulle avgifterna som samlas in av studerande användas till grundläggande frågor såsom förbättrandet av undervisningskvaliteten och utvecklandet av alternativa undervisningsformer. Enligt promemorian kunde de ökade resurserna användas till att utveckla forskning.

Även studerandena hoppas att undervisnings- och forskningskvaliteten bibehålls. För att finansiera grundläggande ärenden finns ändå undervisnings- och kulturministeriets (OKM) grundfinansiering med vilken merparten av universitetens verksamhet finansieras och bör finansieras även i fortsättningen. Resurser till grundläggande frågor ska inte grävas ur studerandenas sinande börsar. Om Finland har råd med något så kommande experter och framtidslösningar och innovationer.

Undervisning och utbildning hör inte till finansministeriet

Det är överhuvudtaget problematiskt att finansministeriet kommenterar frågor gällande undervisningsarrangemang, studerandeurval och utbildningstillgängligheten i sin bakgrundspromemoria. I Finland hör frågor som gäller ordnande av högskoleutbildning till undervisnings- och kulturministeriet. Läsårsavgifter löser inte de utmaningar som  OKM, högskolor och mången annan på högskolefältet kämpar med dagligen.

Håll fast vid avgiftsfri utbildning

En avgiftsfri utbildning är en grundpelare i det finländska samhället och studentrörelsen står bakom den. Även detta år har AUS varit tvungen att försvara avgiftsfrihet flera gånger. Tyvärr ökar takten då riksdagsvalet närmar sig och diskussionen riktas på till synes enkla lösningar såsom läsårsavgifter då man inte vill öka grundfinansieringen. Det skulle löna sig att vilja för så tryggas både framtiden och universitetsgemenskapen.

Tilläggsinformation:
 

Veera Ollikainen, AUS styrelsemedlem

[email protected]
 

Teemu Palkki, AUS påverkansexpert utbildningspolitik

0505209438

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Utmärkelser beviljats på AUS14-årsfest

Utmärkelser delades ut till meriterade medlemmar i Aaltogemenskapen på AUS 14. årsfest den 18. maj 2024.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Tempaus ökar uppskattningen av frivilligarbete i Finland

Den Bisterskäggige ingenjören, Sheryl Tokyos och Kunniamursus Tempausbefallning lästes upp på Aalto Open Air och utlysningen av Wappen.
sininen tausta ja musta teksti
Ajankohtaista Publicerat:

AUS EU-valsevenemang är på kommande!

Europa är ditt hem-turnén kommer till Otnäs den 14 maj.
Fanni Matsson Ullanlinnanmäellä 1.5.2024
Ajankohtaista Publicerat:

Fannis första maj tal

Aalto-universitetets studentkårs styrelseordförande Fanni Mattsson höll AUS valborgstal på Ulrikasborgbacken den 1.5.2024.