Brister i grundfinansieringen kan inte lappas med läsårsavgifter

Riksdagsvalet närmar sig, finansministeriet föreslår läsårsavgifter som julklapp och även högskolornas rektorer har gått med. Vad händer nu igen?

Finansministeriet publicerade förra veckan ett tjänstemannaanförande som strävar att rubba den avgiftsfria utbildningen genom att föreslå läsårsavgifter för alla studerande. I YLE:s intervju 13.12 gick även en del av högskolornas rektorer med på att begrunda ministeriets förslag om en modell vars genomförande skulle ge kalla handen för studerandena.

Grundläggande frågor i skick med grundfinansiering

 

Enligt finansministeriets promemoria och rektorer som YLE intervjuat skulle avgifterna som samlas in av studerande användas till grundläggande frågor såsom förbättrandet av undervisningskvaliteten och utvecklandet av alternativa undervisningsformer. Enligt promemorian kunde de ökade resurserna användas till att utveckla forskning.

Även studerandena hoppas att undervisnings- och forskningskvaliteten bibehålls. För att finansiera grundläggande ärenden finns ändå undervisnings- och kulturministeriets (OKM) grundfinansiering med vilken merparten av universitetens verksamhet finansieras och bör finansieras även i fortsättningen. Resurser till grundläggande frågor ska inte grävas ur studerandenas sinande börsar. Om Finland har råd med något så kommande experter och framtidslösningar och innovationer.

Undervisning och utbildning hör inte till finansministeriet

Det är överhuvudtaget problematiskt att finansministeriet kommenterar frågor gällande undervisningsarrangemang, studerandeurval och utbildningstillgängligheten i sin bakgrundspromemoria. I Finland hör frågor som gäller ordnande av högskoleutbildning till undervisnings- och kulturministeriet. Läsårsavgifter löser inte de utmaningar som  OKM, högskolor och mången annan på högskolefältet kämpar med dagligen.

Håll fast vid avgiftsfri utbildning

En avgiftsfri utbildning är en grundpelare i det finländska samhället och studentrörelsen står bakom den. Även detta år har AUS varit tvungen att försvara avgiftsfrihet flera gånger. Tyvärr ökar takten då riksdagsvalet närmar sig och diskussionen riktas på till synes enkla lösningar såsom läsårsavgifter då man inte vill öka grundfinansieringen. Det skulle löna sig att vilja för så tryggas både framtiden och universitetsgemenskapen.

 

Tilläggsinformation:
 

Veera Ollikainen, AUS styrelsemedlem

[email protected]
 

Teemu Palkki, AUS påverkansexpert utbildningspolitik

0505209438

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Publicerat:

Förhandsbokning av lokaler för hösten 2023

Föreningarna som verkar inom AUS har rätt att boka bastu-, fest- och möteslokaler som hyrs ut på förhand. Under den här bokningsrundan kan lokalerna bokas för tiden 7.8.2023 - 7.1.2024.
Riksdagsvalet 2023
Ajankohtaista Publicerat:

Riksdagsvalet 2023

Riksdagsvalet ordnas återigen denna vår. Se nedan datumen för de viktigaste valevenemangen.
kuvassa kaksi taulua museon seinällä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS konstsamlingar har kompletterats - verken utställda på Museet för studerandekultur

Aalto-universitetets studentkårs konstsamling kompletterades med sju konstverk. Konstverken finns till påseende i Museet för studerandekultur som studentkåren upprätthåller och har öppet på söndagar kl.14-16.
An open laptop on the table next to a coffee cup.
Ajankohtaista Publicerat:

Kan jag få större bostadsbidrag om hyran höjs?

I och med de ökade kostnaderna har flera studentbostadsaktörer varit tvungna att höja hyrorna. Du kan söka mer stöd för boendet om boendekostnaderna stiger.