Lukuvuosimaksuilla ei voida paikata puutteita perusrahoituksessa

Eduskuntavaalit lähestyvät, valtiovarainministeriö ehdottelee joululahjaksi lukuvuosimaksuja ja jopa korkeakoulujen rehtorit lähtevät mukaan. Mitä nyt taas?

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla virkamiespuheenvuoron, joka pyrkii horjuttamaan maksutonta koulutusta ehdottamalla lukuvuosimaksuja kaikille opiskelijoille. Ylen haastattelussa 13.12. myös osa korkeakoulujen rehtoreista lähti ministeriön kelkkaan harkitsemaan mallia, jonka toteuttaminen tietäisi kylmää kyytiä opiskelijoille.

Perusasiat kuntoon perusrahoituksella

Valtiovarainministeriön muistion ja Ylen haastattelemien rehtorien mukaan opiskelijoilta kerättävät maksut käytettäisiin perusasioihin, kuten opetuksen laadun parantamiseen ja vaihtoehtoisten opetusmuotojen kehittämiseen. Muistion mukaan lisääntyviä resursseja voisi käyttää myös tutkimuksen kehittämiseen.

Myös opiskelijat toivovat, että opetuksen ja tutkimuksen laatu säilyy. Perusasioiden rahoitukseen on kuitenkin olemassa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) perusrahoitus, jolla valtaosa yliopistojen toiminnasta rahoitetaan ja tulee jatkossakin rahoittaa. Resursseja perusasioihin ei tule kaivaa opiskelijoiden hupenevista kukkaroista. Jos Suomella on johonkin varaa, niin tuleviin osaajiin sekä tulevaisuuden ratkaisuihin ja innovaatioihin.

Opetus ja koulutus eivät kuulu valtiovarainministeriölle

Ylipäänsä on ongelmallista, että valtiovarainministeriö kommentoi taustamuistiossaan opetuksen järjestämiseen, opiskelijavalintaan ja koulutuksen saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä. Suomessa korkeakoulutuksen järjestämiseen liittyvät kysymykset kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Lukuvuosimaksut eivät ratkaise niitä haasteita, joiden kanssa niin OKM, korkeakoulut kuin moni muu korkeakoulutuksen kentällä tekee päivittäin töitä.

Pidetään kiinni koulutuksen maksuttomuudesta

Maksuton koulutus on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari, jonka takana opiskelijaliike seisoo. Tänäkin vuonna AYY on joutunut puolustamaan maksuttomuutta jo useasti. Valitettavasti eduskuntavaalien lähestyessä vauhti vain kiihtyy ja keskustelua suunnataan lukuvuosimaksujen kaltaisiin näennäisesti helppoihin ratkaisuihin, kun perusrahoitusta ei haluta lisätä. Kannattaisi haluta, sillä siten turvataan sekä tulevaisuus että yliopistoyhteisö.

 

Lisätiedot:

Veera Ollikainen, AYY:n hallituksen jäsen

[email protected]

Teemu Palkki, AYY:n vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

0505209438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

A student home with a table, bed and a couch.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Kevään asukaskysely – sijainti ja ystävällinen henkilökunta saivat kiitosta, siisteydessä kehitettävää

Toteutimme keväällä 2023 asukaskyselyn tarkoituksenamme selvittää, kuinka hyvin olemme onnistuneet palvelemaan jäseniämme vuokranantajina.
AYY, TREY & OYY: "Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen!"
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston viime vuonna aloittamat tekniikan polkuopinnot ovat laajenemassa Oulun yliopistoon.
A big tree in front of metro station in the summer. A student walking by.
Ajankohtaista Julkaistu:

Usein kysyttyä asumisesta ja jäsenpalveluista

Täältä löydät vastauksen useimpiin opiskelijoita mietityttäviin kysymyksiin koskien asunnonhakua, opiskelijakorttia ja jäsenmaksua.

Palvelutoimisto ja puhelinpalvelu ovat suljettuna kesällä 5.-26.7. Vastaamme kuitenkin sähköposteihin.
Kuva asunnosta
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelija-asumista ei saa jättää erityisryhmien investointiavustuksen ulkopuolelle

Valtiovarainministeriön julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa (6.3.2023) ehdotettu opiskelijoiden poistaminen erityisryhmien investointiavustuksen piiristä on aivan väärillä perusteilla. Opiskelija-asuntorakentamista ja peruskorjaamista tuetaan valtion asuntorahasta maksettavalla erityisryhmien investointiavustuksella.