Lukuvuosimaksuilla ei voida paikata puutteita perusrahoituksessa

Eduskuntavaalit lähestyvät, valtiovarainministeriö ehdottelee joululahjaksi lukuvuosimaksuja ja jopa korkeakoulujen rehtorit lähtevät mukaan. Mitä nyt taas?

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla virkamiespuheenvuoron, joka pyrkii horjuttamaan maksutonta koulutusta ehdottamalla lukuvuosimaksuja kaikille opiskelijoille. Ylen haastattelussa 13.12. myös osa korkeakoulujen rehtoreista lähti ministeriön kelkkaan harkitsemaan mallia, jonka toteuttaminen tietäisi kylmää kyytiä opiskelijoille.

Perusasiat kuntoon perusrahoituksella

Valtiovarainministeriön muistion ja Ylen haastattelemien rehtorien mukaan opiskelijoilta kerättävät maksut käytettäisiin perusasioihin, kuten opetuksen laadun parantamiseen ja vaihtoehtoisten opetusmuotojen kehittämiseen. Muistion mukaan lisääntyviä resursseja voisi käyttää myös tutkimuksen kehittämiseen.

Myös opiskelijat toivovat, että opetuksen ja tutkimuksen laatu säilyy. Perusasioiden rahoitukseen on kuitenkin olemassa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) perusrahoitus, jolla valtaosa yliopistojen toiminnasta rahoitetaan ja tulee jatkossakin rahoittaa. Resursseja perusasioihin ei tule kaivaa opiskelijoiden hupenevista kukkaroista. Jos Suomella on johonkin varaa, niin tuleviin osaajiin sekä tulevaisuuden ratkaisuihin ja innovaatioihin.

Opetus ja koulutus eivät kuulu valtiovarainministeriölle

Ylipäänsä on ongelmallista, että valtiovarainministeriö kommentoi taustamuistiossaan opetuksen järjestämiseen, opiskelijavalintaan ja koulutuksen saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä. Suomessa korkeakoulutuksen järjestämiseen liittyvät kysymykset kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Lukuvuosimaksut eivät ratkaise niitä haasteita, joiden kanssa niin OKM, korkeakoulut kuin moni muu korkeakoulutuksen kentällä tekee päivittäin töitä.

Pidetään kiinni koulutuksen maksuttomuudesta

Maksuton koulutus on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari, jonka takana opiskelijaliike seisoo. Tänäkin vuonna AYY on joutunut puolustamaan maksuttomuutta jo useasti. Valitettavasti eduskuntavaalien lähestyessä vauhti vain kiihtyy ja keskustelua suunnataan lukuvuosimaksujen kaltaisiin näennäisesti helppoihin ratkaisuihin, kun perusrahoitusta ei haluta lisätä. Kannattaisi haluta, sillä siten turvataan sekä tulevaisuus että yliopistoyhteisö.

Lisätiedot:

Veera Ollikainen, AYY:n hallituksen jäsen

[email protected]

Teemu Palkki, AYY:n vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

0505209438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Students in the lobby of Väre
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Tiedote Julkaistu:

Tuemme opiskelijoiden järjestämää valtausta Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tukee opiskelijoiden järjestämää mielenilmausta Aalto-yliopiston tiloissa. Mielenosoitus ottaa kantaa Orpon hallituksen opiskelijoihin kohdistamiin leikkauksiin ja maahanmuuttopolitiikkaan.
Hae edariin
Ajankohtaista Julkaistu:

Älä tyydy huuteluun, hae edustajistoon

Syksyn edustajistovaaleissa voi ilmoittautua ehdolle 2.10. klo 16 saakka.
Hae vapaaehtoiseksi
Ajankohtaista Julkaistu:

Hae vapaaehtoiseksi

Tämä on mahdollisuutesi päästä vaikuttamaan ja tekemään maailman parasta opiskelijan elämää.
Mies hymyilee värikkäässä paidassa
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY esittää Totti Korpuaa SYLin hallituksen jäseneksi 2024

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta esittää Totti Korpuaa Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Hallitus valitaan liittokokouksessa 17.-18.11.2023 Tampereella.