Lukuvuosimaksuilla ei voida paikata puutteita perusrahoituksessa

Eduskuntavaalit lähestyvät, valtiovarainministeriö ehdottelee joululahjaksi lukuvuosimaksuja ja jopa korkeakoulujen rehtorit lähtevät mukaan. Mitä nyt taas?

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla virkamiespuheenvuoron, joka pyrkii horjuttamaan maksutonta koulutusta ehdottamalla lukuvuosimaksuja kaikille opiskelijoille. Ylen haastattelussa 13.12. myös osa korkeakoulujen rehtoreista lähti ministeriön kelkkaan harkitsemaan mallia, jonka toteuttaminen tietäisi kylmää kyytiä opiskelijoille.

Perusasiat kuntoon perusrahoituksella

Valtiovarainministeriön muistion ja Ylen haastattelemien rehtorien mukaan opiskelijoilta kerättävät maksut käytettäisiin perusasioihin, kuten opetuksen laadun parantamiseen ja vaihtoehtoisten opetusmuotojen kehittämiseen. Muistion mukaan lisääntyviä resursseja voisi käyttää myös tutkimuksen kehittämiseen.

Myös opiskelijat toivovat, että opetuksen ja tutkimuksen laatu säilyy. Perusasioiden rahoitukseen on kuitenkin olemassa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) perusrahoitus, jolla valtaosa yliopistojen toiminnasta rahoitetaan ja tulee jatkossakin rahoittaa. Resursseja perusasioihin ei tule kaivaa opiskelijoiden hupenevista kukkaroista. Jos Suomella on johonkin varaa, niin tuleviin osaajiin sekä tulevaisuuden ratkaisuihin ja innovaatioihin.

Opetus ja koulutus eivät kuulu valtiovarainministeriölle

Ylipäänsä on ongelmallista, että valtiovarainministeriö kommentoi taustamuistiossaan opetuksen järjestämiseen, opiskelijavalintaan ja koulutuksen saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä. Suomessa korkeakoulutuksen järjestämiseen liittyvät kysymykset kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Lukuvuosimaksut eivät ratkaise niitä haasteita, joiden kanssa niin OKM, korkeakoulut kuin moni muu korkeakoulutuksen kentällä tekee päivittäin töitä.

Pidetään kiinni koulutuksen maksuttomuudesta

Maksuton koulutus on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari, jonka takana opiskelijaliike seisoo. Tänäkin vuonna AYY on joutunut puolustamaan maksuttomuutta jo useasti. Valitettavasti eduskuntavaalien lähestyessä vauhti vain kiihtyy ja keskustelua suunnataan lukuvuosimaksujen kaltaisiin näennäisesti helppoihin ratkaisuihin, kun perusrahoitusta ei haluta lisätä. Kannattaisi haluta, sillä siten turvataan sekä tulevaisuus että yliopistoyhteisö.

 

Lisätiedot:

Veera Ollikainen, AYY:n hallituksen jäsen

[email protected]

Teemu Palkki, AYY:n vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

0505209438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kuvassa ihmiset pitävät äänestyslappuja
Ajankohtaista, Rekrytointi Julkaistu:

Edustajistovaalit syksyllä 2023: hae keskusvaalilautakuntaan!

2023 syksynä valitaan jälleen AYY:n ylin päättävä elin, eli 45-henkinen edustajisto. Edustajistovaalien järjestäminen ei kuitenkaan käy itsestään, joten tekijöitä tarvitaan. Tahtoisitko juuri sinä tehdä AYY:n seuraavista edustajistovaaleista vuonna 2023 aiempaa näkyvämmät, puhuttelevammat ja osallistavammat?
Rantasauna and hot tub covered in snow in winter sun.
Ajankohtaista Julkaistu:

Saunomismahdollisuus jälleen Rantasaunalla 16.1.2023 alkaen

Edustajiston toiveen mukaisesti Rantasaunaa voi varata taas saunomiskäyttöön 16.1.2023 alkaen. Kustannusten nousun vuoksi saunan vuokrahintoja on korotettu. Aiemmin tehdyn varauksen voi perua veloituksetta.
Kuvassa ihmiset pitävät äänestyslappuja
Ajankohtaista Julkaistu:

Hae AYY:n eduskuntavaalityöryhmään!

Eduskuntavaalit tulevat, oletko valmis? Ensi vuoden huhtikuussa äänestetään opiskelijoiden tulevaisuuden suunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Tule mukaan järjestämään ensi keväälle tempauksia, joissa haastetaan tulevia päättäjiä, tuodaan vaalit lähemmäksi opiskelijaa ja tehdään Aallon opiskelijoiden ääni kuulluksi!
A huge snowy tree in the cold winter snow.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY torjuu energiakriisiä - saunoja suljetaan talvikaudeksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan asukassaunavuorot ja kertavuokrattavien tilojen saunat suljetaan 1.1.-31.3.2023 energiansäästösyistä. AYY säästää energiaa myös esimerkiksi laskemalla rappukäytävien ja varastojen lämpötilaa.