Bli studentrepresentant – det lönar sig!

Uppdraget som studentrepresentant i förvaltningen är ett sätt att förändra Aaltogemenskapen.
Keskellä henkilö ja teksti Hae hallopediksi

Studenten är den bästa experten på sin egen vardag. Det låter som en självklarhet, men är en sanning som behöver betonas. Ingen annan kan studenternas ärenden lika bra, och ingen annan talar heller för studenterna. Så är det också i universitetets förvaltning. Studentrepresentanternas uppgift är att göra Aalto-universitetet till en bättre plats för studerande.

Som studentrepresentant får du ta tag i missförhållanden som du lagt märke till vid universitetet i de ansvariga beslutandeorganen. Till studentrepresentantens praktiska uppgifter hör att bekanta sig med mötesdokument före månatliga möten, träffar med andra studentrepresentanter och AUS intressebevakningssektor samt kommunikation till den egna gemenskapen om beslut som berör studenterna. Endast himlen är gräns när det gäller att påverka intressebevakningen så tid och energi kan användas fritt så mycket man vill.

Orsaker till att bli studentrepresentant:

  • Det har länge funnits problem i examensstrukturen och examensarrangemangen. Jag skulle vilja diskutera det i min högskola.
  • Aalto-universitetets professorer har varit trevliga personer, jag skulle gärna arbeta mera tillsammans med dem.
  • Jag skulle vilja lära mig att prata mer inflytelserikt och eventuellt få mer möteserfarenhet så att jag inte alltid skulle vara så nervös.
  • Jag skulle gärna delta i frivilligverksamheten men vid sidan av andra sysslor skulle det räcka med några mindre ansvarsuppdrag i månaden.
  • Jag är intresserad att lära känna studenter inom övriga branscher och samarbeta med dem.
  • Jag är intresserad av universitetets beslutsfattandeprocess och skulle vilja ha praktisk erfarenhet av det.

För universitetet och livet

Som studentrepresentant lär du dig förstå hur en stor organisation fungerar både ur förvaltnings- och ekonomiperspektiv. År 2020 var Aalto-universitetets budget över 358 miljoner euro. Universitetet påverkar såväl i Esbo, Finland som internationellt. Att delta i utvecklandet av en stor och mångsidig organisation är en utmärkt utvecklingsmöjlighet och en betydande merit ännu efter utexamineringen.

Alla studerande kommer att arbeta i branscher där det hålls möten. Det lönar sig att redan nu lära sig hur man påverkar på ett möte – det är en konkret arbetslivsfärdighet som är lättare att lära sig som studentrepresentant än på en föreläsning.

Som studentrepresentant blir du också en mer integrerad del av det akademiska samfundet. Du får lära känna universitetets interna verksamhet i dialog med personalen som en jämställd medlem bland professorer och övriga. Du träffar människor från olika branscher och kan få kontakter som hjälper dig i arbetslivet. I en mångvetenskaplig miljö stärker och skärper du din egen yrkesidentitet.

Gemenskap bland studentrepresentanterna

Bilden av studentrepresentantskapet som ett ensamt arbete har förpassats till historiens sophög. Studentrepresentanterna får stöd av varandra och bedriver allt mer intressebevakning tillsammans. Ingen blir lämnad ensam. Inte ens en ersättare behöver rulla tummarna, utan får frimodigt delta i studentrepresentanternas gemensamma träffar.  AUS satsar särskilt på att alla högskolornas studentrepresentanter ska kunna diskutera och lära sig av varandra.

Uppdraget som studentrepresentant i förvaltningen är ett sätt att förändra Aaltogemenskapen, men lärdomarna och erfarenheterna består långt efter att du tagit examen.

Ansökningen för studentrepresentanter är nu öppen. Noggrannare ansökningsanvisningar finns i utlysningen.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Publicerat:

EU i ett nötskal

De viktigaste sakerna om Europeiska unionen (EU) som varje student borde veta.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Tempaus ökar uppskattningen av frivilligarbete i Finland

Den Bisterskäggige ingenjören, Sheryl Tokyos och Kunniamursus Tempausbefallning lästes upp på Aalto Open Air och utlysningen av Wappen.