Hae hallopediksi - se kannattaa!

Hallinnon opiskelijaedustajana toimiminen on tilaisuus muuttaa Aalto-yhteisöä jo opiskeluaikana.
Keskellä henkilö ja teksti Hae hallopediksi

Opiskelija on itse oman arkensa paras asiantuntija. Tätä itsestäänselvyydeltä kuulostavaa totuutta täytyy välillä korostaa, etenkin yliopistohallinnossa. Kukaan muu ei tunne opiskelijoiden asioita yhtä hyvin, eikä myöskään puhu opiskelijoiden puolesta. Opiskelijaedustajan tehtävänä onkin vaikuttaa päätöksentekoon ja näin tehdä Aalto-yliopistosta parempi paikka opiskelijoille.

Opiskelijaedustajana pääset tarttumaan kiinni yliopistossa havaitsemiisi epäkohtiin niistä vastaavissa päätöksentekoelimissä. Käytännön tasolla opiskelijaedustajien tehtäviin kuuluu kokousasiakirjoihin tutustumista ennen noin kuukausittaisia kokouksia, tapaamisia muiden hallopedien ja AYY:n edunvalvontasektorin kanssa, sekä viestimistä opiskelijoita koskettavista päätöksistä omille yhteisöilleen. Edunvalvonnallisessa vaikuttamisessa kuitenkin vain taivas on rajana, joten aikaa ja energiaa voi opiskelijaedustajana vapaasti käyttää niin paljon kuin vain haluaa.

Syitä lähteä hallopediksi:

  • Tutkintoni rakenteissa ja järjestelyissä on pitkään ollut ongelmia. Haluaisin päästä keskustelemaan tästä korkeakoulussani.
  • Aalto-yliopiston professorit ovat olleet mukavia henkilöitä, tekisin mielellään heidän kanssaan enemmänkin töitä yhdessä.
  • Haluaisin oppia enemmän vaikuttavampaa puhumista, ja ehkä saada enemmän kokemusta kokouksista, ettei aina jännittäisi niin paljoa.
  • Voisin mielelläni osallistua vapaaehtoistoimintaan, mutta muiden toimien ohella riittäisi vain muutama rennompi vastuu kuukaudessa.
  • Olen kiinnostunut tutustumaan muidenkin alojen opiskelijoihin, ja tekemään heidän kanssaan yhteistyötä.
  • Olen kiinnostunut yliopiston päätöksentekoprosesseista ja haluaisin käytännön kokemusta niiden toiminnasta.

Sekä yliopistoa että elämää varten

Hallopedina opit ymmärtämään suuren organisaation toimintaa hallinnon ja talouden näkökulmasta. Vuonna 2020 Aalto-yliopiston budjetti oli 358 miljoonaa euroa. Yliopisto vaikuttaa eri tasoilla niin Espoossa, Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tällaisen laajan ja monipuolisen organisaation kehittämiseen osallistuminen on erinomainen kehittymistilaisuus ja merkittävä ansio vielä valmistumisen jälkeenkin.

Opiskelualasta riippumatta jokainen opiskelija tulee työurallaan viettämään aikaansa kokouksissa. Kannattaakin jo nyt opetella ottamaan niistä mahdollisimman paljon irti ja harjoitella niissä vaikuttamista. Konkreettisina työelämätaitoina kokouskäytännöt ja vaikuttavan argumentoinnin oppii helpommin hallopedina kuin luennolla.

Hallopedina pääset myös läheisemmin osaksi akateemista yhteisöä. Vuoropuhelussa henkilökunnan kanssa pääset katsomaan yliopiston toimintaa sisältäpäin, tasavertaisena jäsenenä professorien ja muiden joukossa. Tapaat monipuolisesti eri alojen ihmisiä ja voit tätä kautta saada arvokkaita kontakteja työelämää silmällä pitäen. Toisaalta monitieteisessä ympäristössä oma ammatti-identiteetti vahvistuu ja selkeytyy.

Halloped-yhteisö

Halloped-toiminnasta elävä uskomus yksin puurtamisesta joutaa historian romukoppaan. Hallopedit saavat tukea toisistaan, ja vaikuttamista tehdään yhä enemmän yhdessä. Ketään ei jätetä yksin vastuutehtävän kanssa. Varajäsenkin voi toimettomuuden sijaan tehdä yhteistyötä varsinaisen jäsenen kanssa, sekä osallistua rohkeasti hallopedien yhteisiin tapaamisiin. AYY panostaa siihen, että kaikkien korkeakoulujen hallopedit voivat yhdessä keskustellen oppia toisiltaan ja jakaa hyväksi todettuja käytänteitä.

Hallinnon opiskelijaedustajana toimiminen on tilaisuus muuttaa Aalto-yhteisöä jo opiskeluaikana. Siitä saadut opit ja kokemukset pysyvät kuitenkin mukana vielä pitkään valmistumisen jälkeen.

Haku opiskelijaedustajaksi on nyt auki. Tarkemmat ohjeet hakemisesta löydät hakukuulutuksesta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Julkaistu:

EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.