Vi räddar världen, en portion åt gången

Matsvinnet är ett enormt men onödigt globalt problem. Om matsvinnet skulle vara ett land skulle dess växthusutsläpp vara det tredje största i världen näst efter Kina och USA.
Syksyisiä lehtiä, henkilö käyttää kännykkää
ResQ-sovelluksen avulla vähennetään ruokahävikkiä.

Visste du att 1,3 miljarder ton mat årligen går till spillo på jordklotet? Mängden är ofattbar. I Finland går 400–500 miljoner kilo mat årligen till spillo och i finländska hushåll uppstår årligen över 20 kilo matsvinn per invånare. När man adderar allt svinn i finländska hem får matsvinnet ett pris på 500 miljoner euro per år. 

När man betraktar ovanstående tal har det varit glädjande att märka att svinnet varit på tapeten oftare än förut. Enbart i Helsingfors har man under de senaste åren grundat både matsvinnsrestaurangen Loop och butiken We Food som säljer matsvinn, och dessutom har flera applikationer och nätbutiker hjälpt konsumenter att rädda matsvinn. Vi, alltså ResQ Club, är en av aktörerna.

Idén med ResQ är enkel. Restauranger, caféer och matbutiker som är medlemmar i tjänsten anmäler sin överblivna mat, till exempel överblivna lunchportioner. Kunden ser närområdets erbjudanden i appen därifrån hen kan köpa den portion som hen vill, när hen hittar ett lämpligt erbjudande. Maten avhämtas på plats inom utsatt  tidpunkt när det bäst passar, till exempel på väg hem från jobbet eller skolan.

Jag tycker att ResQ bäst beskrivs med termen win-win-win. ResQ- erbjudarna hamnar inte kasta bort  tillagad mat utan får extra inkomster. Dessutom ger tjänsten synlighet för ResQ-partners bland nya kunder, och  förstärker samtidigt den ansvarsfulla varumärkesimagen. För användarna erbjuder tjänsten ett enkelt, ansvarsfullt och förmånligt sätt för att pröva på nya restauranger och caféer. Enligt våra uträkningar har produktionen av räddade portioner hittills motsvarat  CO2-kilometerutsläppen för 39 miljoner bilar. Det är förtröstansvärt att tänka att utsläppen inte uppstått i onödan.

ResQ Club har sedan lanseringen år 2016 vuxit och utvecklats i snabb takt och den helsingforsiska gräsrots-startupen har blivit ett företag som verkar i flera länder.  Nuförtiden kan mat  räddas  i tiotals städer och det finns redan ungefär en halv miljon registrerade användare, och 2 miljoners gränsen för antalet räddade portioner väntas nås vid textens publiceringstidpunkt. Tjänsten fortsätter att växa och det är spännande att se vart framtidens stigar leder oss.

Låt oss påminna om att den nationella Svinnveckan firas denna vecka. Jag uppmuntrar er alla att begrunda era egna matvanor allt noggrannare under denna vecka och att vid hunger kolla dagens ResQ-utbud.

Meri-Helene Mikkola, Customer Experience Manager, ResQ Club

Texten är en del av en bloggserie, som fördjupar klimattip från designkalendern.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Kuvassa blogitekstin kirjoittaja Tua Videman.
Blog Publicerat:

Låt bli kryssningar och bevara framtiden

Påverkning innebär inte slutet på allt härligt studieliv-frivillighetskulturen, sjungande tillsammans vid borden i Smökki, Unisports seriespel, valborg - alla bra och viktiga saker, vi bevarar dem.
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Blog Publicerat:

”Varför söker du uppgiften?” Förstå dina motivationsfaktorer och påverka

Människor motiveras av olika saker och av olika orsaker. En ”tar chansen” för att hjälpa någon som ber om hjälp, en annan vill utmana sig att lära sig något nytt. Minna Mäkitalo skriver om motivationsfaktorer.
A sunny street view and one of the buildings of Cyprus University of Technology
Blog Publicerat:

From Cyprus to Finland: a one-week Erasmus+ staff exchange experience at AYY

The Coordinator of the Environmental Policy office of Cyprus University of Technology spent an Erasmus+ staff exchange week at AYY. What were the key learning points?
Tapio Hautamäki
Blog Publicerat:

Likvärdigt bemötande av studenter bör tryggas

Ett toppuniversitet mobbar inte sina studerande. Ett toppuniversitet ger en trygg språngbräda därifrån alla kan svinga sig upp.