Maailmaa pelastamassa, yksi annos kerrallaan

Ruokahävikki on valtava mutta tarpeeton maailmanlaajuinen ongelma. Jos ruokahävikki olisi maa, olisivat sen kasvihuonekaasupäästöt maailman kolmanneksi suurimmat heti Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.
Syksyisiä lehtiä, henkilö käyttää kännykkää
ResQ-sovelluksen avulla vähennetään ruokahävikkiä.

Tiesitkö, että maapallolla menee ruokaa hukkaan vuosittain 1,3 miljardia tonnia? Määrä on lähes käsittämätön. Suomessa hävikkiin päätyy vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa, ja suomalaisissa kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy vuodessa yli 20 kiloa asukasta kohden. Kaikkien Suomen kotien hävikit summatessa saadaan ruokahävikille vuosittain 500 miljoonan euron hintalappu. 

Yllä olevia lukuja katsellessa on ollut ilo huomata, että viime aikoina hävikki on noussut aiempaa enemmän tapetille. Pelkästään Helsinkiin on perustettu viime vuosina sekä hävikkiruoka-ravintola Loop että hävikkiruokaa myyvä kauppa We Food, ja lisäksi useat sovellukset ja nettikaupat auttavat kuluttajia pelastamaan hävikkiruokaa. Me, eli ResQ Club, olemme yksi näistä toimijoista.

ResQ:n idea on varsin yksinkertainen. Palvelussa mukana olevat ravintolat, kahvilat ja ruokakaupat ilmoittavat ylijäämäruokansa, kuten esimerkiksi lounaalta ylijääneet annokset palveluun. Asiakas näkee lähialueensa tarjoukset sovelluksessa, josta hän voi sopivan tarjouksen löytäessään ostaa haluamansa annoksen. Ruuat noudetaan paikan päältä sovelluksessa ilmoitettuun hakuaikaan mennessä itselle sopivaan aikaan, kuten vaikkapa töistä tai koulusta lähtiessä.

Mielestäni ResQ:ta parhaiten kuvaava termi on win-win-win. ResQ-tarjoajat eivät joudu heittämään roskiin jo valmistamaansa ruokaa, vaan saavat siitä lisätuloja. Lisäksi palvelu tuo ResQ-kumppaneille näkyvyyttä uusien asiakkaiden keskuudessa, samalla vastuullista brändi-imagoa vahvistaen. Sovelluksen käyttäjille taas palvelu tarjoaa helpon, vastuullisen ja edullisen tavan kokeilla uusia ravintoloita ja kahviloita. Laskelmiemme mukaan tähän mennessä pelastettujen annosten tuottaminen on vastannut 39 miljoonan autolla ajetun kilometrin CO2-päästöjä. On lohdullista ajatella, että nämä päästöt eivät ole syntyneet turhaan.

ResQ Club on vuoden 2016 lanseerauksen jälkeen kasvanut ja kehittynyt hurjaa vauhtia, ja helsinkiläislähtöinen ruohonjuuritason startup on muotoutunut useammassa maassa toimivaksi yritykseksi. Ruokaa voi pelastaa nykyään jo kymmenissä eri kaupungeissa, palveluun rekisteröityneitä käyttäjiä löytyy yli puoli miljoonaa, ja 2 miljoonan pelastetun annoksen rajan odotetaan menevän rikki tämän tekstin julkaisun paikkeilla. Palvelu jatkaa edelleen kasvamistaan, ja on jännittävää nähdä, mihin polkumme meidät tulevaisuudessa vie.

Muistutettakoon vielä tähän loppuun, että tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Kannustankin kaikkia miettimään tämän viikon aikana normaalia tarkemmin omia ruokailutottumuksiaan, ja nälän iskiessä tsekkaamaan myös päivän ResQ-tarjonnan!

Meri-Helene Mikkola, Customer Experience Manager, ResQ Club

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa käsitellään syvemmin design-kalenterin kuukausittaista ilmastovinkkiä. 

  • Päivitetty:
  • Julkaistu:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Marcell Berta leaning to a wall
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi maksuton koulutus hyödyttää jokaista?

Tänään on maksuttoman koulutuksen päivä. Joka vuosi on tärkeää muistaa, että nykyinen järjestelmä ei ole itsestäänselvyys. Meidän tulee myös ymmärtää maksuttoman koulutuksen merkitys ja sen säilyttämisen tärkeys. Tässä blogikirjoituksessa AYY:n hallituksen jäsen Marcell Berta jakaa ajatuksiaan aiheesta.
Jenni Toivonen standing
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Ilmastokokous lähestyy – kuuluuko opiskelijan ääni päätöksenteossa?

Aalto-yliopisto lähettää neljä tutkijaa Brasilian Belémissä järjestettävään konferenssiin vahvistamaan neuvottelujen tieteellistä perustaa. Ennen lähtöään Belémiin tutkijat haluavat kuitenkin kuulla, millaisia terveisiä opiskelijat haluavat välittää kokoukseen. Hallituksen jäsen Jenni Toivonen tuo esiin omia ajatuksiaan.
Three people smiling in front of an autumn background.
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Kuinka kauan Otaniemessä on ollut homoja?

Lauantaina 11.10. vietetään kansainvälistä Kaapista ulos -päivää ja tämän kunniaksi GAYY:n vierasblogissa perehdytään sateenkaariopiskelijayhdistysten historiaan Otaniemessä. Aalto-yliopiston sateenkaariopiskelijajärjestö GAYY on varmasti monelle nykyiselle opiskelijalle tuttu yhdistys, mutta kuinka moni tietää, ettei se ole suinkaan ensimmäinen sateenkaareva yhdistys Otaniemessä? Aavistuksia historiasta löytyi, mutta tämä kysymys oli hieman vieras myös GAYY:n hallituslaisille. Otaniemessä on varmasti ollut homoja alusta asti, mutta ensimmäinen kolmesta sateenkaariopiskelijayhdistyksestä perustettiin 1996. Tervetuloa mukaan matkalle Otaniemen sateenkaariyhdistysten historiaan!
Teemu Palkki seisoo Väreen edessä
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

3+3 keinoa kurittaa koulutusta ja kulttuuria

Ukkoskuurot ja valtion budjettineuvottelut, kaksi varmaa loppukesän merkkiä. Valtiovarainministeriö (VM) julkaisi Riikka Purran (ps.) johdolla ensimmäisen budjettiehdotuksen elokuun alun kunniaksi – eikä se nyt taas hyvältä näytä. AYY:n koulutuspoliittinen asiantuntija Teemu Palkki kirjoitti blogiin aiheesta.