”Varför söker du uppgiften?” Förstå dina motivationsfaktorer och påverka

Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Människor motiveras av olika saker och av olika orsaker. En ”tar chansen” för att hjälpa någon som ber om hjälp, en annan vill utmana sig att lära sig något nytt. Det finns en orsak som hjälper att få saker och ting gjorda även när envishet krävs. Jag tror inte att man kan mäta motivationsmängden för en uppgift, utan det är fråga om att den sökta uppgiften och den sökandes intressen & behov möts.

Det svåraste för mig när jag söker olika uppdrag är att svara kort och tydligt på frågan ”varför söker du uppgiften”. Det känns svårt att sätta ord på sina egna motiv gentemot platsen man sökt även om tankarna i huvudet skulle vara klara.

En del motiv kan kännas finare att komma fram med än andra, men i slutändan är det viktigaste ändå att förstå sitt eget motiv och låta bli att värdera andras. Den som pratar om sitt intresse för den sökta uppgiften med den högsta rösten är inte automatiskt den mest motiverade. Därför är det viktigt att ge alla sökanden en jämlik möjlighet att berätta om sig.

Jag började en gång i tiden att påverka som studentrepresentant i förvaltningen för jag ville få till stånd en förändring i mitt utbildningsprogram. Jag sökte inte för att jag ville vara studentrepresentant utan för att saker och ting skulle bli bättre. Med andra ord hade jag ett starkt behov av att påverka och få till stånd förändringar. Med tiden har även gemenskaperna och att höra till dem blivit en annan viktig sak. I mitt arbete på studentkåren är det speciellt betydelsefullt att få hjälpa andra i att förändra universitetet och samhället.

Hösten är en gyllene tid för olika aktörsansökningar då man kan fundera på sina egna motivationsfaktorer och öppna upp dem gång efter gång. Skulle du vilja verka som studentrepresentant nästa år? Som valkriterier för Aalto-universitetets studentrepresentanter  används sökandes intresse och engagemang, synen på påverkansarbetet i organet samt kopplingen till studerande exempelvis genom föreningar eller övrig aktivitet. Ansökningstiden börjar den 1 november. Mer information finns här.

Ett motivationsfyllt slut på året för alla. Minna Mäkitalo, Sakkunnig, AUS

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Kuvassa blogitekstin kirjoittaja Tua Videman.
Blog Publicerat:

Låt bli kryssningar och bevara framtiden

Påverkning innebär inte slutet på allt härligt studieliv-frivillighetskulturen, sjungande tillsammans vid borden i Smökki, Unisports seriespel, valborg - alla bra och viktiga saker, vi bevarar dem.
A sunny street view and one of the buildings of Cyprus University of Technology
Blog Publicerat:

From Cyprus to Finland: a one-week Erasmus+ staff exchange experience at AYY

The Coordinator of the Environmental Policy office of Cyprus University of Technology spent an Erasmus+ staff exchange week at AYY. What were the key learning points?
Tapio Hautamäki
Blog Publicerat:

Likvärdigt bemötande av studenter bör tryggas

Ett toppuniversitet mobbar inte sina studerande. Ett toppuniversitet ger en trygg språngbräda därifrån alla kan svinga sig upp.
Syksyisiä lehtiä, henkilö käyttää kännykkää
Blog Publicerat:

Vi räddar världen, en portion åt gången

Matsvinnet är ett enormt men onödigt globalt problem. Om matsvinnet skulle vara ett land skulle dess växthusutsläpp vara det tredje största i världen näst efter Kina och USA.