”Miksi haet tätä tehtävää?” Ymmärrä motivaatiotekijäsi ja vaikuta

Ihmiset motivoituvat erilaisista asioista ja syistä. Yksi “ottaa nakin” auttaakseen apua pyytävää, toinen taas haluaa haastaa itsensä oppiessaan uutta. Minna Mäkitalo kirjoittaa blogissa motivaatiotekijöistä.
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Ihmiset motivoituvat erilaisista asioista ja syistä. Yksi “ottaa nakin” auttaakseen apua pyytävää, toinen taas haluaa haastaa itsensä oppiessaan uutta. Jokin syy auttaa saamaan asiat aikaan silloinkin, kun sinnikkyyttä vaaditaan. En usko, että motivaation määrää tehtävää kohtaan voi mitata, vaan kyse on haetun tehtävän ja hakijan halujen & tarpeiden kohtaamisesta.

Minulle vaikeinta erilaisiin tehtäviin hakiessa on vastata selkeästi ja ytimekkäästi kysymykseen “miksi haet tätä tehtävää”. Tuntuu vaikealta sanoittaa omia motiiveja haettavaa paikkaa kohtaan, vaikka omassa päässä ajatukset ovat selkeitä.

Toiset motiivit voivat tuntua hienommilta tuoda esille kuin toiset, mutta loppupeleissä tärkeintä on ymmärtää omansa ja olla arvottamatta toisten. Kovimpaan ääneen kiinnostuksestaan tehtävää kohtaan puhuva ei automaattisesti ole se motivoitunein. Siksi on tärkeää antaa jokaiselle hakijalle yhdenvertainen mahdollisuus kertoa itsestään.

Lähdin aikanaan vaikuttamaan hallinnon opiskelijaedustajana, koska halusin muutosta omaan koulutusohjelmaani. En hakenut siksi, että halusin olla opiskelijaedustaja, vaan koska asiat piti saada paremmalle tolalle. Toisin sanoen minulla oli vahva tarve vaikuttaa ja saada aikaan muutoksia. Ajan myötä myös yhteisöistä ja niihin kuulumisesta tuli toinen tärkeä asia. Työssäni ylioppilaskunnalla erityisen merkityksellistä on muiden auttaminen yliopiston ja yhteiskunnan muuttamisessa.

Syksy on erilaisten toimijahakujen kulta-aikaa, jolloin omia motivaatiotekijöitä pääsee miettimään ja avaamaan kerta toisensa jälkeen. Haluaisitko ensi vuonna olla esimerkiksi opiskelijaedustaja? Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajien valintakriteereinä käytetään hakijan kiinnostusta ja sitoutumista tehtävään, osoitettua näkemystä toimielimessä vaikuttamisesta sekä yhteyksiä opiskelijoihin esimerkiksi järjestöjen tai muun aktiivisuuden kautta. Lisätietoja löydät täältä. 

Motivaationtäyteistä loppuvuotta kaikille.
Minna Mäkitalo, AYY:n asiantuntija

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa

Tällä viikolla vietetään jälleen opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin hälyttävää mielenterveystilannetta sekä rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria korkeakouluyhteisöihin.
Asukastoiminta
Blogi Julkaistu:

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.