”Miksi haet tätä tehtävää?” Ymmärrä motivaatiotekijäsi ja vaikuta

Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Ihmiset motivoituvat erilaisista asioista ja syistä. Yksi “ottaa nakin” auttaakseen apua pyytävää, toinen taas haluaa haastaa itsensä oppiessaan uutta. Jokin syy auttaa saamaan asiat aikaan silloinkin, kun sinnikkyyttä vaaditaan. En usko, että motivaation määrää tehtävää kohtaan voi mitata, vaan kyse on haetun tehtävän ja hakijan halujen & tarpeiden kohtaamisesta.

Minulle vaikeinta erilaisiin tehtäviin hakiessa on vastata selkeästi ja ytimekkäästi kysymykseen “miksi haet tätä tehtävää”. Tuntuu vaikealta sanoittaa omia motiiveja haettavaa paikkaa kohtaan, vaikka omassa päässä ajatukset ovat selkeitä.

Toiset motiivit voivat tuntua hienommilta tuoda esille kuin toiset, mutta loppupeleissä tärkeintä on ymmärtää omansa ja olla arvottamatta toisten. Kovimpaan ääneen kiinnostuksestaan tehtävää kohtaan puhuva ei automaattisesti ole se motivoitunein. Siksi on tärkeää antaa jokaiselle hakijalle yhdenvertainen mahdollisuus kertoa itsestään.

Lähdin aikanaan vaikuttamaan hallinnon opiskelijaedustajana, koska halusin muutosta omaan koulutusohjelmaani. En hakenut siksi, että halusin olla opiskelijaedustaja, vaan koska asiat piti saada paremmalle tolalle. Toisin sanoen minulla oli vahva tarve vaikuttaa ja saada aikaan muutoksia. Ajan myötä myös yhteisöistä ja niihin kuulumisesta tuli toinen tärkeä asia. Työssäni ylioppilaskunnalla erityisen merkityksellistä on muiden auttaminen yliopiston ja yhteiskunnan muuttamisessa.

Syksy on erilaisten toimijahakujen kulta-aikaa, jolloin omia motivaatiotekijöitä pääsee miettimään ja avaamaan kerta toisensa jälkeen. Haluaisitko ensi vuonna olla esimerkiksi opiskelijaedustaja? Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajien valintakriteereinä käytetään hakijan kiinnostusta ja sitoutumista tehtävään, osoitettua näkemystä toimielimessä vaikuttamisesta sekä yhteyksiä opiskelijoihin esimerkiksi järjestöjen tai muun aktiivisuuden kautta. Haku aukeaa 1.11. Lisätietoja löydät täältä. 

Motivaationtäyteistä loppuvuotta kaikille.
Minna Mäkitalo, AYY:n asiantuntija

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kuvassa blogitekstin kirjoittaja Tua Videman.
Blogi Julkaistu:

Jätetään risteilyt ja pidetään tulevaisuus 

Vaikuttaminen ei tarkoita kaiken ihanan opiskelijaelämän loppumista.  Vapaaehtoiskulttuuri, yhdessä laulaminen  Smökin pöytien ääressä, Unisportin sarjapelit ja mahdollinen wappu ovat kaikki hyviä ja tärkeitä asioita –pidetään ne. 
Kuvassa blogipostauksen kirjoittaja Niina Nousjärvi.
Blogi Julkaistu:

Oletko sinä ilmastonmuutoksen ratkaisija?

Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki ja hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme mukaan koko Espoon ja espoolaiset, jotta saamme vietyä Espoota, Suomea ja laajemmin kansainvälistä yhteistyötä kohti kestävää tulevaisuutta.
Kuvassa blogitekstin kirjoittaja Eero Suhonen.
Blogi Julkaistu:

Kesätyö Avain Yhtiöillä

Kone- ja rakennustekniikan opiskelija Eero Suhonen vietti kesän Avain Yhtiöillä. Blogitekstissään hän kertoo, mitä kesä työmaavalvojan apulaisena opetti.
A sunny street view and one of the buildings of Cyprus University of Technology
Blogi Julkaistu:

From Cyprus to Finland: a one-week Erasmus+ staff exchange experience at AYY

The Coordinator of the Environmental Policy office of Cyprus University of Technology spent an Erasmus+ staff exchange week at AYY. What were the key learning points?