”Miksi haet tätä tehtävää?” Ymmärrä motivaatiotekijäsi ja vaikuta

Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Ihmiset motivoituvat erilaisista asioista ja syistä. Yksi “ottaa nakin” auttaakseen apua pyytävää, toinen taas haluaa haastaa itsensä oppiessaan uutta. Jokin syy auttaa saamaan asiat aikaan silloinkin, kun sinnikkyyttä vaaditaan. En usko, että motivaation määrää tehtävää kohtaan voi mitata, vaan kyse on haetun tehtävän ja hakijan halujen & tarpeiden kohtaamisesta.

Minulle vaikeinta erilaisiin tehtäviin hakiessa on vastata selkeästi ja ytimekkäästi kysymykseen “miksi haet tätä tehtävää”. Tuntuu vaikealta sanoittaa omia motiiveja haettavaa paikkaa kohtaan, vaikka omassa päässä ajatukset ovat selkeitä.

Toiset motiivit voivat tuntua hienommilta tuoda esille kuin toiset, mutta loppupeleissä tärkeintä on ymmärtää omansa ja olla arvottamatta toisten. Kovimpaan ääneen kiinnostuksestaan tehtävää kohtaan puhuva ei automaattisesti ole se motivoitunein. Siksi on tärkeää antaa jokaiselle hakijalle yhdenvertainen mahdollisuus kertoa itsestään.

Lähdin aikanaan vaikuttamaan hallinnon opiskelijaedustajana, koska halusin muutosta omaan koulutusohjelmaani. En hakenut siksi, että halusin olla opiskelijaedustaja, vaan koska asiat piti saada paremmalle tolalle. Toisin sanoen minulla oli vahva tarve vaikuttaa ja saada aikaan muutoksia. Ajan myötä myös yhteisöistä ja niihin kuulumisesta tuli toinen tärkeä asia. Työssäni ylioppilaskunnalla erityisen merkityksellistä on muiden auttaminen yliopiston ja yhteiskunnan muuttamisessa.

Syksy on erilaisten toimijahakujen kulta-aikaa, jolloin omia motivaatiotekijöitä pääsee miettimään ja avaamaan kerta toisensa jälkeen. Haluaisitko ensi vuonna olla esimerkiksi opiskelijaedustaja? Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajien valintakriteereinä käytetään hakijan kiinnostusta ja sitoutumista tehtävään, osoitettua näkemystä toimielimessä vaikuttamisesta sekä yhteyksiä opiskelijoihin esimerkiksi järjestöjen tai muun aktiivisuuden kautta. Haku aukeaa 1.11. Lisätietoja löydät täältä. 

Motivaationtäyteistä loppuvuotta kaikille.
Minna Mäkitalo, AYY:n asiantuntija

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kolme opiskelijaa ideoi yhdessä
Blogi Julkaistu:

Luovuudelle ja innovaatioille jätettävä tilaa – lukuvuosimaksut eivät ole oikea ratkaisu

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmän talouspoliittisessa raportissa esitetään lukuvuosimaksuja kaikille opiskelijoille yhtenä keinona koronakriisistä selviämiseen. Lukuvuosimaksujen uskotaan myös kannustavan opiskelijoita valmistumaan nopeammin ja siirtymään työelämään.
Opiskelijat istumassa nurmikolla haalareissa
Blogi Julkaistu:

Jottei poikkeusajoista tulisi uutta normaalia

Kaikkien kriisien ratkaisu edellyttää uusia ongelmanratkaisukeinoja ja sopeutumista uuteen. Haluaisin elää arkea, jossa tavaroiden ostaminen ei olisi enää tapa luoda sosiaalista yhteyttä.
A remote meeting screenshot image with Aalto SDG developers Emma Sairanen and Aino Saarelainen
Blogi Julkaistu:

Kestävän kehityksen kirittäjät

“On hienoa päästä motivoimaan koko Aalto-yhteisöä tekemään kestävämpiä valintoja”, kertovat AaltoSDG-sovelluksen parissa työskentelevät Aino Saarelainen ja Emma Sairanen. Mitä muuta AaltoSDG-työhön kuuluu?
Kuvassa blogitekstin kirjoittaja Tua Videman.
Blogi Julkaistu:

Jätetään risteilyt ja pidetään tulevaisuus 

Vaikuttaminen ei tarkoita kaiken ihanan opiskelijaelämän loppumista.  Vapaaehtoiskulttuuri, yhdessä laulaminen  Smökin pöytien ääressä, Unisportin sarjapelit ja mahdollinen wappu ovat kaikki hyviä ja tärkeitä asioita –pidetään ne.