Utmanare av den hållbara utvecklingen

“Det är fint att få motivera hela Aaltogemenskapen att göra hållbarare val” berättar Aino Saarelainen och Emma Sairanen som arbetar med applikationen AaltoSDG. Vad annat ingår i arbetet med AaltoSDG?
A remote meeting screenshot image with Aalto SDG developers Emma Sairanen and Aino Saarelainen
Emma Sairanen och Aino Saarelainen som arbetar med AaltoSDG-applikationen.

Du har kanske lagt märke till de klargula reklamerna och  färgglada pop-up väggarna runtom  i Otnäs. De marknadsför mobilapplikationen AaltoSDG som AUS, Aalto Sustainability Hub, Aalto IT och ACRE utarbetat tillsammans från och med hösten 2019. Men vad är AaltoSDG egentligen? Vem står bakom applikationsinnehållet? De här frågorna besvaras av Aalto Sustainability Hubs praktikanter Aino  Saarelainen från magisterprogrammet Creative Sustainability vid Handelshögskolan och Emma Sairanen från magisterprogrammet i bioteknologi vid Högskolan för kemiteknik.

Arbetet med mobilapplikationen

Emma inledde sin praktikperiod på Aalto Sustainability Hub i augusti 2019. Vid sidan av övrigt arbete har Emma utarbetat applikationsinnehållet och deltagit i utvecklingsarbetet. ”Det har varit toppen att få lära sig om innehållsproduktion! Jag har lärt mig enormt mycket när jag plöjt igenom källor för innehåll och har givetvis även fått utnyttja mina erfarenhetsexpertkunskaper för livsstilsförändringar”, säger Emma glödandes.

Aino inledde sin AaltoSDG-praktikperiod genast efter att applikationen lanserades i februari 2020. ”Jag hade letat efter arbeten inom kommunikation och marknadsföring där jag konkret skulle få arbeta med hållbar utveckling. Praktikplatsen kändes som gjord för mig, när jag bongade det på Creative Sustainability-studenternas epostlista”, berättar Aino.

Innehållsproduktion, marknadsföring av AaltoSDG samt utmaningsidéerna går bra  att utföra vid sidan av den övriga vardagen. ”Jag har så att säga radarn på hela tiden”, skämtar Aino. ”Jag utför ständigt anteckningar om intressanta ämnen som jag hör om på föreläsningar, i diskussionerna med mina vänner och när jag surfar på nätet. Jag funderar på hur jag skulle kunna utnyttja idéerna och ämnena som utmaningar i AaltoSDG-appen.

“Monthly themes, weekly actions, sustainable future!”

Syftet med AaltoSDG-applikationen är att göra FN:s mål för hållbar utveckling (SDG) kända och berätta om Aaltogemenskapens SDG-arbete samt motivera alla till hållbar utveckling. AaltoSDG byggs upp kring månatliga teman och veckovisa actions dvs. utmaningar.

”Målet att inrymma alla 17 SDG:s på 12 månader så de månatliga temana byggs alltid upp kring en eller två SDG”, förklarar Emma. Som klimataktivist var Emma särskilt intresserad av temat för februari som inleddes med Greta Thunbergs inspirerande citat; ”Climate action now!”.

”Jag är särskilt intresserad av konsumtionsbeteende, så  överkonsumtionstemat som planerats för december fascinerar mig”, berättar Aino. ”Det är spännande att se hur människorna tar emot diskussionen om överkonsumtion vid tiden för julens överflöd”.

Mångsidiga utmaningar för hela Aaltogemenskapen

”Jag motiveras av de mångsidiga utmaningarna i applikationen- särskilt för att jag kunnat inbädda utmaningar som intresserar mig i applikationen”, skrattar Emma.

Aino däremot är intresserad av människornas beteendeförändring. ”Jag tycker det är fint att få motivera hela Aaltogemenskapen att göra hållbarare val. Det mest givande är att kunna förankra människor som inte varit så hemskt intresserade av hållbar utveckling tidigare med  AaltoSDG-applikationen”, säger Aino entusiastiskt. Utöver delaktigande av gemenskapen ger siffror energi. ”Jag är rätt så tävlingsinriktad så konkreta mål om användarantal och mottagna utmaningar motiverar mig att utveckla appens marknadsföring och innehåll”.

AaltoSDG-appen utvecklas som bäst. I uppdateringen som publiceras under våren läggs till innehåll samt förbättras applikationens sociala aspekter.

Distansarbete under corona och Aalto SDG:s tips för en isolerad vardag

När coronaviruspandemin stängde Aalto-universitetets campus övergick Emma och Aino till distansarbete. Livet på hemkontoret har förlöpt elegant. Kort pausgymnastik som även tipsades om i AaltoSDG, har stött Emmas orkande.  ”Mitt orkande har ibland trutit på grund av den rådande situationen”, begrundar Emma. ”Ibland har beaktandet av den hållbara utvecklingen som vanligen är starkt närvarande i vardagen, fallit i glömska. Därför har det varit särskilt viktigt att AaltoSDG varje vecka påminner om hur man även under karantänen kan göra val som stöder miljön och välbefinnandet”.

”Jag håller verkligen med Emma”, fortsätter Aino. ”När människorna tillbringar allt mer tid hemma tror jag att många lägger märke till små förbättringsmål.  Just nu kan många ha tid att med små steg utveckla vardagen i en hållbarare riktning, till exempel genom att förnya avfallshanteringen i hemmet. På sociala medier har jag fäst uppmärksamhet vid människornas plötsligt uppväckta städ- och inredningsinspiration. När stöket och möbler som ska ordnas tar slut kan överloppsenergin användas för att till exempel begrunda sitt kolavtryck.”

Under  undantagssituationen koncentrerar sig AaltoSDG-utmaningarna på hållbar utveckling-utmaningar som kan göras hemma. Läs mer och bekanta dig med AaltoSDG nedan!

AaltoSDG logo text on yellow background

Bygg ett hållbarare Aalto med hjälp av mobilapplikationen Aalto SDG

Med hjälp av mobilapplikationen Aalto SDG som utvecklats av Aalto-universitetet, AUS och ACRE, utmanas att uppnå Aaltos mål för hållbar utveckling ur aaltoiternas vardagsperspektiv samt undervisnings-, forskning-, konstperspektivet.

Bygg ett hållbarare Aalto med hjälp av mobilapplikationen Aalto SDG
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Mentalhälsoveckan firas i skuggan av studerandenas mentalvårdskris

Den här veckan firas återigen studerandenas mentalhälsovecka vars syfte är att lyfta fram den alarmerande situationen för mental hälsa samt bygga en mentalhälsovänligare studerandekultur i högskolegemenskaperna.
Asukastoiminta
Blog Publicerat:

Sofia Tynkkynen, ordförande för ASY, bostadsrättsföreningen, berättar om sitt år i hyresgästdemokratin.

Sofia Tynkkynen, ordförande för ASY, bostadsrättsföreningen, berättar om sitt år i hyresgästdemokratin.
asukaskokous en
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Engagera dig i medborgaraktion!

De årliga boendemötena närmar sig igen och det innebär en möjlighet att engagera sig och påverka ditt eget boende.
A person smiling for the camera
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Håll fast vid avgiftsfri utbildning

Den avgiftsfria utbildningens dag firas idag. I ljuset av den nuvarande politiken är dagens betydelse allt större. Man ska inte pruta på den avgiftsfria utbildningen.