Insignier som bärs av studenterna vid Aalto

Så binder du kårbandet till en rosett

På den här sidan finns anvisningar steg för steg om hur du binder AUS kårband till en rosett.
Kuntanauha1

1. Ta cirka en halv meter av bandet och vecka det i lager så att två öglor bildas på vardera sidan. Det här är enkelt eftersom AUS band är identiskt på båda sidorna. Om du har ett band med en sida som tydligt är matt och en sida som är blank måste du forma öglorna i två lager och uppgiften blir lite svårare. Fäst en nål i mitten och klipp av bandet – med lämna lite spelrum. För det sista skedet behöver du ändå en bit band som är cirka 10 centimeter lång.

Kuntanauha2

2. Kontrollera att rosetten är symmetrisk till exempel genom att vika de motsatta öglorna mot varandra. Fäst rosettens mitt genom att sy eller häfta, för säkerhets skull både fram och bak. Det här fästet är osynligt och behöver inte se vackert ut, huvudsaken är att det sitter stadigt eftersom rosetten då håller formen. Trimma bort det extra bandet där det passar.

Kuntanauha3

3. Fäst rosettens mittband bakpå i mitten med en nål. Var noggrann och omsorgsfull för att garantera ett vackert resultat. Sy fast ändan av bandet stadigt på rätt ställe på rosetten.

Kuntanauha4

4. Kontrollera på framsidan att bandet sitter i mitten och säkra med en nål.

Kuntanauha5

5. För tillbaka bandet till baksidan av rosetten och klipp till lämplig längd.

Kuntanauha6

6. Sy fast änden av bandet nära fästet för början av bandet, gärna överlappande. Det lönar sig att vara noggrann och sy många små stygn också utanför bandets kanter för att garantera att det håller.

Kuntanauha7

7. Sy en bra nål på stället där bandet är fäst, hellre en smyckesnål från en pysselaffär än en vanlig säkerhetsnål. Det går också med en säkerhetsnål, men smyckesnålen håller rosetten närmare plagget och ger stadga.

Kuntanauha8

8. När du syr rosetten ska du tänka på att den kan hamna upp och ner! Eftersom AUS band bärs från högra axeln och rosetten likaså på höger sida ska silverranden ligga nere och på utsidan. Om rosetten görs av ett band som damerna bär på höger sida gäller samma regel, dvs. ”ner och ut”. Bandets rätta plats på dräkten är ett område stort som en handflata mellan axeln, halsen och bröstet. Liksom bandet får inte heller rosetten vidröra bar hud.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat