Föreningsbrev vecka 7/2019

Om du vill få AUS föreningsbrev till din e-post kan du beställa det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Det här är AUS föreningsbrev vecka 7/2019

Visste du att det är AUS tur att lägga studentmössan på Havis Amanda i år? Föreslå för oss hur det ska gå till (punkt 2).

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer

12.2.Anmälan till ordningsvaktkursen börjar (punkt 4)
28.2. AUS:s delegationsmöte 2/2019 (http://ayy.fi/live)
5.3 Fastlagsjippot och Gravitaatio

Nyhetsbrevets innehåll

1. Förhandsinfo om nyheter i utdelningen av verksamhetsbidrag
2. AUS lägger mössan på Havis Amanda i vår-påverka!
3. AUS evenemangsdatum för kännedom
4. Utbilda dig till ordningsvakt, AUS står för kostnaderna
5. Tips för verksamhetsgranskare och de som gör bokslut
6. Mindfulness för stresshantering
7. Inkubio vill utmana er förening att gå med i Ilmastoveivi2019
8. Biljetterna för Teknologspexet har släppts – föreningar får se 30-årsföreställningen till nedsatt pris!
9.  Hyr bild, ljud och ljus från OUBS
10. Läget i strukturprojektet presenterades för delegationen

1. Förhandsinfo om nyheter i utdelningen av verksamhetsbidrag

I mars delar AUS ut verksamhetsbidrag till föreningarna i den första förteckningen. Poängsättningsanvisningen har uppdaterats med några smärre ändringar och ansökningsblanketten förenklats.

Verksamhetsbidragen delas ut enligt poängsättningsanvisningen. Den tidigare poängsättningsanvisningen är från 2014 och AUS föreningsfält har utvecklats sedan dess. I slutet av 2018 uppdaterades anvisningen genom att teman som blivit mer aktuella gavs större vikt. Nya avsnitt behandlar till exempel likabehandling och hållbar utveckling. Avsnittet om föreningens unika karaktär ströks helt och hållet. En del förändringar för modellen och för bidragens utdelningsgrunder kan förekomma efter att strukturprojektet avslutats, men de påverkar först följande bidragsrunda våren 2020.

Den lätt uppdaterade poängsättningsmodellen finns här: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842&preview=/12615842/40468725/Pisteytysmalli%20toiminta-avustusten%20jakoon%202018_SV.pdf

Utifrån den uppdaterade poängsättningsmodellen har också ansökningsblanketten för verksamhetsbidrag förenklats. Nu krävs färre öppna svar och långa redogörelser eftersom de ersatts med flervalsfrågor. I de öppna fälten kan man ändå berätta om hur verksamheten utvecklats och om evenemang som inte nämns som alternativ.

Ansökningstiden för verksamhetsbidrag börjar i mars. Enklast med tanke på bidragsansökningarna skulle det vara om ni lyckades ordna föreningens vårmöte före slutet av mars, eftersom handlingar som godkänns på vårmötet (t.ex. bokslut, verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, budget) behövs som bilagor till ansökan. Om er verksamhetsperiod inte är bunden till kalenderåret behöver ni förstås inte klämma in några extra möten ifall ni har de dokument som behövs från den senaste verksamhetsperioden.

Om ni har frågor om ansökningen redan i det här skedet kan ni kontakta jarjestoasiat(a)ayy.fi. Närmare anvisningar och datum publiceras i föreningsbrevet före ansökningstiden inleds.

2. AUS lägger mössan på Havis Amanda i vår-påverka!

I år har AUS igen äran att få lägga mössan på Havis Amanda och vi vill ha alla Aaltostudenters förslag på de bästa och vackraste idéerna.

Har du en idé om hur Amandas mössa kan fås på plats? Hur kan vi under paraden fira världens bästa studieliv? Hur firas den unika händelsen på Aaltovis?

Skicka in din idé till oss nu! När AUS lade mössan på Amanda senast 2015 föreslog att flyga in mössan med en drone och det förverkligades!

https://lomake.ayy.fi/culture/manta2019-en/

3. AUS evenemangsdatum för kännedom

De frivilliga i Aalto-universitetets studentkår ordnar stora evenemang för alla universitetets studenter och nedan har vi sammanställt de datum som redan står fast för att ni bättre ska kunna planera andra evenemang.

International sitsit 22.2
Fastlagsjippot och Gravitaatio 5.3
ISO-kursernas efterfest 29.3
Tutorutbildningar 17–18.4 och 6–7.5
Sitstävlingar 20.4
Aalto Open Air 23.4.
Wappurieha-utlysningen30.4
Mössceremonin vid Havis Amanda 30.4
Dipolivappen 30.4.
Bytalko 4.5
Floradagen 13.5
AUS nionde årsfest 18.5

Övriga datum slås fast senare och läggs till på listan med viktiga datum. Om ni har frågor om evenemangen kan ni kontakta kultursektorn på kulttuuri(a)ayy.fi eller när det gäller tutorutbildningen AUS styrelsemedlem med ansvar för nya studerande, Anna Halsas på anna.halsas(a)ayy.fi.

4. Utbilda dig till ordningsvakt, AUS står för kostnaderna

AUS ordnar en ordningsvaktkurs i början av mars. Kursen pågår 1-3.3 och 8-10.3.2019. Kursen är gratis om du förbinder dig att ställa upp som ordningsvakt på fyra (4) av AUS:s evenemang fram till slutet av år 2020. Om det ännu finns plats på repetitionskursen för ordningsvakter erbjuder vi den möjligheten 9 – 10.3.

15 deltagare ryms på kursen och den hålls i Otnäs.

Anmälan börjar 12.2 kl. 12.00 och avslutas 19.2 kl. 23.59 eller när den är fullsatt

Kursen är på finska. Mer information och anmälan: https://lomake.ayy.fi/vapaaehtoiset/kouluttaudu-jarjestyksenvalvojaksi/

5. Tips för verksamhetsgranskare och de som gör bokslut

Verksamhetsåret tog slut vid årsskiftet för många föreningar och senast nu är det dags att börja göra bokslutet. Efter det är verksamhetsgranskarna tur att jobba. Se AUS:s aktuella tips för både bokslut och verksamhetsgranskning i föreningsguidenhttps://yhdistysopas.ayy.fi/bokslut-och-verksamhetsgranskning/?lang=sv

Dessutom finns det bra material på exempelvis på Opintokeskus webbplats (på finska) https://www.tjs-opintokeskus.fi/julkaisut-ja-aineistot/verkkoaineistot/toiminnantarkastus/toiminnantarkastuskertomus

För verksamhetsbidragens del skulle det vara bra om ni fick boksluten och verksamhetsgranskningen färdiga så att de kan godkännas på föreningens vårmöte före utgången av mars. På mötet godkända dokument (t.ex. bokslut, verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, budget) behövs som bilagor till verksamhetsbidragsansökan, eller så måste man be om tilläggstid för inlämnandet av dem. Noggrannare information under punkt 1.

6. Mindfulness för stresshantering

Saknar du redskap för att minska stress, ångest eller spänning? På den 6 gånger långa workshopen Mindfulness för stresshantering (Mindfulness stressinhallinnassa) lär vi oss en godkännande och empatisk inställning till oss själva samt sätt för att bemöta svårigheter. Regelbundna mindfulnessövningar minskar bevisligt stress och ångest. Minfulnessövningen är ett sätt att öka självkännedomen, förbättra koncentrationsförmågan och känslokontrollen.

Workshopen pågår måndagar kl. 10.00-12.00, 25.2-1.4.2019, klassrum Majakka (M140), Otsvängen 1. Workshopen är finskspråkig. Mer information https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=328008

7. Inkubio vill utmana er förening att gå med i Ilmastoveivi2019

Klimatförändringen påverkar vårt allas dagliga liv. Alla klimatåtgärder är steg mot det bättre, men de största verkningarna får vi till stånd tillsammans. Vi upplever att vår studiegemenskap har mycket potential i att påverka klimatärenden och vill därför sporra alla att delta.

Ilmastoveivi2019 är en kampanj vars syfte är att uppmuntra Finlands ledning att få ut allt av Finlands ordförandeperiod i Europeiska unionens råd från juli till december. Som ordförandeland kan Finland kraftigt påverka klimatpolitiken i EU. Mer information om kampanjen på adressen: https://www.ilmastoveivi2019.fi/sv.html

Vi uppmanar er att sprida kampanjen för era föreningsmedlemmar samt att utmana övriga aktörer om ni så önskar. Så får vi en så stor effekt som möjligt. Dessutom utmanar vi er att hitta på och genomföra åtminstone en konkret klimatåtgärd.

I år kommer vi att satsa på återvinning, t.ex. genom att sortera gillesrummets och evenemangens avfall rätt. Vi började genom att skaffa ett bioavfallskärl till gillesrummet! Vad skulle kunna vara en lämplig klimatåtgärd för just er? Er framgång kan ni dela med hashtagen  #univeivi ja #ilmastoveivi2019.

Hälsningar
Inkubios styrelse

8. Biljetterna till teknologspexet har släppts – föreningar får se 30-årsföreställningen till nedsatt pris!

Snart har det 30:e teknologspexet, Keinolla Millä Hyvänsä, premiär! Vår musikal utspelar sig i förbudstidens New Orleans och har premiär på Peacockteatern den 19 mars. Vi vill erbjuda föreningarna en möjlighet att se föreställningen till nedsatt pris eftersom premiären samtidigt är vår 30-årsjubileumsföreställning.

Grupper på över 10 personer får 10 % rabatt på biljetterna till jubileumsföreställningen, så samla ihop gänget och påverka voodoodoktorns planer med era omstartsrop! Gruppbiljetter kan du behändigt beställa per e-post på adressen [email protected] och betala med en enda faktura. Biljettpriser och mer info om årets spextema och de övriga föreställningarna finns på adressen teekkarispeksi.fi/keinolla-milla-hyvansa/

De övriga föreställningarna äger rum på Alexandersteatern och även om ni kan beställa gruppbiljetter erbjuder vi inga sådana till nedsatt pris.

Det här måste du se – på ett eller annat sätt.

9. Hyr bild, ljud och ljus från OUBS

Vid sidan av sin övriga verksamhet hyr OUBS rf ut sin utrustning till andra föreningar och AUS medlemmar. Vi har till exempel nyss skaffat två stycken Yamaha DXR12-högtalare som garanterar högklassig ljudåtergivning i de flesta situationer. Annan utrustning som kan hyras är till exempel ledljus och mikrofoner.

Här finns all utrustning vi hyr ut: https://oubs.fi/laitevuokraus/. Skicka in din hyresförfrågan i tid. Vi försöker också hjälpa till i videorelaterade frågor även om vi inte lagt ut all sådan utrustning på uthyrningslistan.

10. Läget i strukturprojektet presenterades för delegationen

På hösten besvarade föreningarna enkäterna om gemenskapsstrukturprojektet och kommenterade de preliminära lösningsförslagen. I torsdags presenterades resultaten från kommentaromgången på delegationens möte 1/2019. Ett sammandrag av resultaten finns här: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=40468685&preview=/40468685/40468717/2019_yhteis%C3%B6rakenneprojekti_edustajiston_kokous_24012019.pdf(endast på finska)

Om du inte känner till projektet lönar det sig att se inspelningen från mötet här: http://ayy.fi/live(presentationen börjar vid 32:30)

I följande projektfas sammanställer projektsamordnaren ett lösningsförslag som presenteras på nästa delegationsmöte den 28 februari. Närmare information om projektets mål finns i den här introduktionsartikeln om projektarbetaren Elina Nieminen (https://ayy.fi/blog/2018/08/23/uusi-projektikoordinaattori-auttaa-aalto-yhteisoa-kehittymaan/) och redogörelser för de tidigare projektfaserna finns i mötesmaterialet från höstens delegationsmöten: https://inside.ayy.fi/display/ED/2018

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet (a) ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Essi Puustinen (essi.puustinen (a) ayy.fi, tfn 050 520 9442).

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 23/2019

AUS styrelse har fattat beslut om bidragen som utdelas till föreningarna på sitt möte (punkt 1). Om föreningsanmälan förblev ogjord i mars är efteranmälningen nu öppen fram till 30.6 (punkt 2). Dessutom kan du kontrollera  föreningsprofilen på den nya webbplatsens beta-version och meddela oss om ändringar (punkt 3). Föreningsbrevet tar sommarpaus i och med detta infobrev. Ha en solig och avslappnande sommar!
Kuvapankki_Kukkia_1
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 22/2019

Denna gång innehåller föreningsbrevet tips inför sommaren. Kom ihåg att lämna in de bilagor som glömts från bidragsansökan (punkt 1), uppdatera protokoll och bokföring (punkt 2) och att ha en stund för arkivering (punkt 3). Kom även ihåg att vila och njuta av sommaren! Nästa vecka skickas vårens sista föreningsbrev vars material ska sändas in redan på tisdag senast kl. 10 på grund av Kristihimmelsfärdsdagen ([email protected]).
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 21/2019

När lokalhamstringen avslutas för er förenings del är det dags att meddela era evenemang till nästa års läsårskalender (punkt 1) Dessutom kan ni påverka föreningslagen fram till onsdag (punkt 3). Trevligt årsfestveckoslut!
Otarannan kerhotila2
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 20/2019

Lokalhamstringen är i gång. För en del hobbylokaler har gjorts små förändringar gällande bokningsarrangemangen. Se noggrannare anvisningar i punkt 1 och kom även ihåg AUS större evenemang när du gör upp höstens planer, punkt 2. Soligt veckoslut!