Förändringar under boendet

När en hyresgäst flyttar ut ur en familje- eller kompisbostad

Ska en av hyresgästerna i din bostad flytta ut? På den här sidan finns anvisningar om vad ni ska göra när en av hyresgästerna i en familje- eller kompisbostad flyttar ut.

Uppsägning av ett gemensamt hyresavtal

En hyresgäst som bestämmer sig för att flytta ut ur en delad bostad ska först säga upp sitt eget hyresavtal. Domo skickar då ett e-postmeddelande till bostadens andra hyresgäst om den uppsägningen. Den andra hyresgästen kan välja att antingen godkänna eller förkasta uppsägningen för sin egen del.

När uppsägningen godkänns innebär det att också den andra hyresgästen flyttar ut samtidigt som den hyresgäst som skapat uppsägningsanmälan. När uppsägningen förkastas innebär det att hyresgästen bor kvar.

En hyresgäst som förkastar en uppsägningsanmälan kan bo kvar ensam för uppsägningstiden då hyresgäst kan ha poäng för brådskande behov till AUS studentrum, eller göra ett kompisbyte.  

Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Att förkasta en uppsägningsanmälan

Om du förkastar en uppsägningsanmälan som din rumskompis gjort skapar Domo automatiskt ett eget hyresavtal för dig. Eftersom AUS tvåor och större bostäder enligt reglementet för boende inte hyrs ut till en ensam huvudhyresgäst säger AUS upp ditt avtal med antingen tre eller sex månaders uppsägningstid.

Uppsägningstiderna bestäms enligt lagen om hyra av bostadslägenhet. Om ert gemensamma hyresavtal har varat i mindre än ett år är uppsägningstiden tre månader och om avtalet varat i mer än ett år är uppsägningstiden sex månader. En hyresgäst som vill flytta ut tidigare har dock fortfarande rätt att säga upp sitt avtal med en kalendermånads uppsägningstid.

När ditt eget hyresavtal träder i kraft efter att rumskompisen flyttat ut ansvarar du själv för hela bostaden och hyran.

Om du känner en kompis som redan bor i en AUS-bostad och som vill flytta in med dig kan ni göra ett kompisbyte. Om du har en kompis som inte bor i en AUS-bostad med som vill flytta in med dig ska ni ansöka om din bostad och andra bostäder i samma bostadsgrupp i Domo. Ofta kan man också få en bostad genom att köa normalt om inte villkoren för ett kompisbyte uppfylls.

 

Kompisbyte

Vid ett kompisbyte måste två villkor uppfyllas:

  1. Du kan endast göra ett kompisbyte om du bott i bostaden med din tidigare rumskompis i minst två månader.
  2. Endast personer som redan bor i en AUS-bostad som huvudhyresgäst kan flytta in genom kompisbyte.

Kompisbyte är alltså inte ett sätt att ta sig förbi kön till en AUS-bostad.

För kompisbytet ska du göra en bostadsansökan till din nuvarande bostad tillsammans med din nya rumskompis och meddela boendeservicen om era avsikter.

Vid kompisbyten är uppsägningstiden en månad. Om du alltså vill att det nya hyresavtalet med din nya rumskompis ska träda i kraft i mars, måste ni göra er ansökan och anmälan om kompisbyte till AUS Boende före januari, eftersom AUS Boende erbjuder lägenheter 2 månader i förväg i kön för de första sökandena. Observera att om du planerar att göra kompisbyte, bekräfta inte meddelandet om uppsägning av lägenheten i Domo, så att din lägenhet inte visas bland erbjudandena i Domo. Vänligen notera, att du ska ha påminnelsemeddelande från Domo varje dag för att bekräfta meddelandet om uppsägning av lägenheten, men du kan ignorera det i den här situationen. Ibland kan det betyda att du måste bo ensam i en familje- eller kompisbostad i en månad innan kompisbytet kan genomföras i praktiken.

 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat