Muutokset asumisen aikana

Asukkaan lähtö perhe- tai kaveriasunnosta

Onko yksi asuntosi asukkaista muuttamassa pois? Tältä sivulta löydät ohjeita siihen, kuinka toimia, kun yksi perhe- tai kaveriasunnon asukkaista muuttaa pois.
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Asuntoon jääminen

Jos vahvistat kaverisi irtisanomisilmoituksen ja ilmoitat haluavasi jäädä asuntoon, sinulle muodostetaan vuokranantajan irtisanomisajan mittainen sopimus. Irtisanomisaika on kolme kuukautta, jos sopimuksenne on kestänyt alle vuoden, ja kuusi kuukautta, jos se on kestänyt yli vuoden. Sinulla on kuitenkin edelleen oikeus irtisanoa sopimus kalenterikuukauden irtisanomisajan puitteissa, mikäli päätätkin muuttaa asunnosta aiemmin pois.

Mikäli haluaisit jäädä asuntoon vuokranantajan irtisanomisaikaa pidemmäksi ajaksi, älä hyväksy irtisanomisilmoitusta, vaan ilmoita toiveestasi jäädä asuntoon sähköpostitse: [email protected]. Emme voi luvata, että voit jäädä asuntoon, sillä AYY:n kaksiot ja isommat asunnot ovat pääsääntöisesti tarkoitettu useammalle henkilölle. Joihinkin vähemmän kysyttyihin kaksioihin voi kuitenkin olla mahdollista jäädä myös yksin. Tämä on kuitenkin enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Mikäli ilmoitat haluavasi jäädä asuntoon, olet kaverin muutettua pois vastuussa koko asunnosta ja sen vuokrasta.

Voit myös jäädä asuntoon hankkimalla uuden kämppiksen, eli tekemällä kaverinvaihdon.
 

Kaverinvaihto

Jos nykyinen kaverisi tai kumppanisi on muuttamassa asunnosta pois ja haluat jäädä asumaan kaveri- tai perheasuntoon, johon ei ole mahdollista jäädä yksin, voit etsiä toisen kaverin asumaan kanssasi. Tällöin voit tehdä asuntoon kaverinvaihdon. Jos suunnittelet kaverinvaihtoa, älä vahvista henkilökohtaisen sopimuksen irtisanomisilmoitusta, jotta asuntoasi ei tarjota eteenpäin. Saat Domosta päivittäin muistutuksen irtisanomisilmoituksen vahvistamisesta, mutta jätä se tässä tilanteessa huomioimatta.

Voit tehdä kaverinvaihdon, jos:

  1. Olet asunut asunnossa edellisen kanssa-asujasi kanssa vähintään kaksi kuukautta.
  2. Uusi asukas on tutkinto-opiskelija, AYY:n jäsen ja hänellä on asumisoikeusaikaa jäljellä.

Täytä kaverinvaihtoa varten asuntohakemus nykyiseen asuntoosi uuden kaverisi kanssa ja ilmoita kaverinvaihtoaikeista asumisen palveluihin sähköpostitse: housing(at)ayy.fi. Kaverinvaihto voidaan evätä perustelluista syistä (esim. maksamattomien vuokrien vuoksi), vaikka yllä olevat ehdot täyttyisivät.

Mikäli teet kaverinvaihdon nykyisen AYY:n asukkaan kanssa, hänellä on yhden kalenterikuukauden irtisanomisaika nykyisessä asunnossaan. Tämä voi tarkoittaa, että sinun on jäätävä asuntoon asumaan yksin yhdeksi kuukaudeksi, ennen kuin kaverisi pääsee muuttamaan asuntoon. Voit kuitenkin esimerkiksi alivuokrata asuntoa tänä aikana.

Asunnon vaihtaminen pienempään

Mikäli toinen asukas on muuttamassa pois, ja haluaisit muuttaa toiseen pienempään asuntoon, voit hakea asunnon vaihtoa, mikäli olet asunut nykyisessä asunnossasi yli puoli vuotta. Tässä tapauksessa et kuitenkaan voi valita asuntoa, vaan AYY tarjoaa sinulle jotakin vapaana olevaa asuntoa. Tarjoukset riippuvat täysin siitä, onko asuntoja vapaana. Siksi suosittelemme, että jäät asumaan nykyiseen asuntoosi siihen saakka, kun sinulle tarjotaan uutta asuntoa.

Lue lisää asunnon vaihtamisesta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu