Muutokset asumisen aikana

Asukkaan lähtö perhe- tai kaveriasunnosta

Onko yksi asuntosi asukkaista muuttamassa pois? Tältä sivulta löydät ohjeita siihen, kuinka toimia, kun yksi perhe- tai kaveriasunnon asukkaista muuttaa pois.

Yhteisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Jos asukas päättää muuttaa pois kimppakämpästä, täytyy hänen ensin irtisanoa omalta osaltaan vuokrasopimus. Domo lähettää asunnon toiselle asukkaalle sähköpostin luodusta irtisanomisilmoituksesta. Toinen asukas voi joko valita hyväksyvänsä tai hylkäävänsä omasta puolestaan irtisanomisilmoituksen. 

Irtisanomisen hyväksyminen tarkoittaa, että myös toinen asukas on muuttamassa asunnosta samaan aikaan kuin irtisanomisilmoituksen luonut asukas. Irtisanomisen hylkääminen puolestaan merkitsee, että asukas jää asumaan asuntoon.

Irtisanomisilmoituksen hylkäävä asukas voi jäädä asumaan asuntoon yksin irtisanomisajaksi tai tehdä kaverinvaihdon. Mikäli asukas jää asuntoon irtisanomisajaksi, on hänellä mahdollisuus saada kiireellisyyspisteet soluasuntoihin vuokranantajan irtisanoman sopimuksen johdosta.

Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Irtisanomisilmoituksen hylkääminen

Jos hylkäät kanssa-asujasi luoman irtisanomisilmoituksen, Domo luo sinulle automaattisesti oman vuokrasopimuksen asuntoon. Koska AYY:n kaksioita ja isompia asuntoja ei asumisen ohjesäännön mukaan vuokrata ainoastaan yhdelle päävuokralaiselle, AYY irtisanoo sopimuksesi joko kolmen tai kuuden kuukauden irtisanomisajalla. 

Irtisanomisajat määrittyvät asuinhuoneen vuokralain eli AHVL:n mukaan. Mikäli yhteinen vuokrasopimuksenne on kestänyt alle vuoden, on irtisanomisaika kolme kuukautta ja yli vuoden kestäneillä sopimuksilla kuusi kuukautta. Asukkaalla on kuitenkin edelleen oikeus irtisanoa sopimuksensa kalenterikuukauden irtisanomisajan puitteissa, mikäli hän päättääkin muuttaa asunnosta aiemmin pois.

Kun oma vuokrasopimuksesi asuntoon alkaa kanssa-asujasi muutettua pois, vastaat itse koko asunnosta ja sen vuokrasta. 

Mikäli sinulla on tiedossa jo AYY:lla asuva kaveri, joka haluaisi muuttaa asuntoon kanssasi, voitte tehdä kaverinvaihdon. Jos sinulla on kaveri, joka ei asu AYY:lla, mutta haluaisi muuttaa asuntoon kanssasi, tehkää asuntoosi ja muihin saman asuntoryhmän asuntoihin kohdistuva hakemus Domossa. Usein asunnon voi myös saada tavallisen jonottamisen kautta, jos kaverinvaihdon ehdot eivät täyty. 

 

Kaverinvaihto 

Kaverinvaihdossa pitää täyttyä kaksi ehtoa:

  1. Kaverinvaihdon voi tehdä vain, jos olet asunut asunnossa edellisen kanssa-asujasi kanssa vähintään kaksi kuukautta.  

  2. Kaverinvaihdolla uudeksi asukkaaksi voi tulla vain henkilö, joka jo valmiiksi asuu AYY:n asunnossa päävuokralaisena.  
     

Kaverinvaihto ei siis ole väylä päästä jonon ohitse asukkaaksi AYY:n asuntoon. 

Tee kaverinvaihtoa varten asuntohakemus nykyiseen asuntoosi uuden kaverisi kanssa ja ilmoita kaverinvaihtoaikeista asumisen palveluihin.  

Kaverinvaihtoja tehdessä noudatetaan kuukauden irtisanomisaikaa. Jos siis haluat uuden vuokrasopimuksen uuden kaverisi kanssa alkavan esimerkiksi maaliskuussa, tulisi hakemus ja ilmoitus kaverinvaihdosta tehdä jo ennen tammikuuta, sillä AYY asuminen tarjoaa asuntoja aina 2 kuukautta etukäteen jonossa 1. hakijoille. Huomioithan, että mikäli olet suunnittelemassa kaverinvaihtoa, niin älä vahvista asunnon irtisanomisilmoitusta johon kaverinvaihto on tarkoitus tehdä,  jotta asuntosi ei näy tarjottavien asuntojen joukossa. Sinulle tulee Domosta joka päivä muistutus irtisanomisilmoituksen vahvistamisesta tässä tapauksessa, mutta voit jättää sen tässä tilanteessa huomioimatta. Tämä voi joskus tarkoittaa, että perhe- tai kaveriasuntoon on jäätävä asumaan yksin yhdeksi kuukaudeksi ennen kuin kaverinvaihto tapahtuu käytännössä.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu