Flyttning

Ändringar i bostaden och möbler

Anpassa din bostad till din smak! På den här sidan finns anvisningar för att måla bostaden och skaffa möbler.

Måla en bostad

AUS erbjuder invånarna möjlighet att måla en effektvägg i lägenheten. När du bor hos AUS är målning en engångsfördel, vilket innebär att du har möjlighet att måla väggarna i din bostad en gång, även om du bor i fler än en bostad.

Det finns vissa begränsningar för att måla i bostaden:

 • Golvet och taket får inte målas.
 • Värmeelement, eluttag och golvlister får inte målas.
 • Man ska använda färger som är avsedda för målning av bostäder.
 • Dörrar och fönsterkarmar får inte målas, eftersom dörrarna kan förstöras för gott om fel typ av färg används. Fastighetssektorn kan ge anvisningar och tillstånd för exceptionella målningsarbeten. Kontakta AUS fastighetssektor med denna elektroniska blankett.
 • I nybyggda och nyrenoverade byggnader får väggar inte målas före utgången av den tvååriga garantitiden om entreprenören har reparerat väggytorna. För närvarande omfattas ingen AUS fastighet av garantin. 

Målarfärger och tillbehör kan hämtas från Stark i Olars eller Hertonäs. En mer detaljerad lista över tillbehören i målarsetet finns i åtagandeblanketten. Ta bara de produkter du behöver. Om det till exempel inte finns några hål i väggen behöver du inget spackel och ingen spatel.

Läs anvisningarna för målning av innerväggarna noggrant för att säkerställa ett högklassigt resultat. Instruktioner för att måla en effektvägg finns på internet.

Måla studentrummens gemensamma utrymmen

Även en effektvägg i gemensamma utrymmen i studentrumsbostäder får målas så länge alla hyresgäster är överens.

Om ni vill måla ett gemensamt utrymme ska ni kontakta AUS boendeservice så får ni ett köpåtagande för färgerna.

Om gemensamma utrymmen i studentrumsbostäder har renoverats eller renoverats av AYY kan effektväggen inte målas.

Miljövänliga målarfärgsval

Du prioriterar väl målarfärger med miljömärke eller -certifikat såsom EU-blomman eller Svanenmärket. Personalen i målarfärgsbutiken berättar gärna om målarfärgsalternativ som belastar miljön så lite som möjligt. Till ett ansvarsfullt målararbete hör även att ansvara för avfallen korrekt. Det lönar sig att  fundera på hur mycket målarfärg som behövs på förhand, för ju mindre färg det blir över desto mindre belastas miljön av att målarfärgsavfallet behandlas.

Återvinn målarfärgsavfallet med följande miljösparande tips:

 • Skulle din granne eller en bekant ha användning för den överblivna färgen?
 • En noggrant tömd metallburk sorteras som metallavfall och en plastburk som energiavfall.
 • En målarfärgsburk som innehåller flytande färg är farligt avfall. Farligt avfall ska föras till en insamlingsplats för farligt avfall, t.ex. den kommunala avfallsservicen eller Sortti-stationen.
 • Flytande målarfärgsavfall får inte sköljas i avloppet, hällas ut i naturen eller i sättas avfallskärlet. Farligt avfall som förstörts på fel sätt skadar miljön. HRM:s avfallsguide är till hjälp vid sorteringsproblem och i den finns information om närmaste återvinningsplats: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/Sivut/default.aspx
 • Torrt målarfärgsavfall kan sorteras som blandavfall. Små mängder flytande målarfärg kan avdunstas genom att lämna locket på glänt.
Få köptaganden för målarfärger

Tavlor och hyllor

Spikhål och tavelkrokar ingår i hyresbostadens normala slitage, så det är tillåtet att hänga upp lätta föremål på väggarna i AUS bostäder inom rimliga gränser.

Om större operationer utförs i bostaden, till exempel om ett tv-fäste borras fast i väggen, ska ändringsarbetena återställas och väggarna snyggas upp vid utflyttningen.

Golvarbeten

Alla golvarbeten i bostäderna hör till fastighetsväsendets ansvar. Hyresgästerna får tyvärr inte själva montera till exempel nya laminatgolv i bostäderna.

Om golvet är i exceptionellt dåligt skick ska du kontakta AUS fastighetsväsende.

Inredning

Alla AUS bostäder är omöblerade. Det här betyder att bostäderna saknar säng, bord och taklampor. Bostäderna har ändå fast inredning i badrum och kök (tvättställ, kylskåp, spis osv.).

Möbler kan fås billigt eller gratis från återvinningscentraler (Kierrätyskeskus), eller till exempel från @aaltomarketplace Telegram-grupp eller Teknologbyns marknad Facebook-grupp.

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat