Flyttning

Ändringar i bostaden och möbler

Anpassa din bostad till din smak! AUS beviljar köpåtaganden som du kan använda för att skaffa målarfärger och tillbehör på studentkårens bekostnad. På den här sidan finns anvisningar för att måla bostaden och skaffa möbler.

Måla en bostad

Hyresgästerna får måla om alla AUS bostäder som de vill.

Om du vill måla om din bostad får du ett köpåtagande från AUS boendeservice som du kan använda för att skaffa målarfärger och tillbehör.

Det finns vissa begränsningar för vad du kan måla i bostaden.

 • Du får inte måla tak och golv.
 • Du får inte måla värmeelement, eluttag och golvlister.
 • Du måste använda färger avsedda för målning av bostäder.
 • Du får inte måla dörr- och förnsterkarmar eftersom dörrarna kan förstöras för gott om fel typ av färg används. Om du ändå vill måla till exempel en skåpdörr i dåligt skick och vet vad du sysslar med ska du kontakta AUS fastighetsväsende som kan ge anvisningar och tillstånd för specialarbeten.

Även om du får fria händer när det gäller målandet ber vi att du undviker att orsaka obehagliga överraskningar för följande hyresgäst.  Vid behov låter AUS måla om bostäder professionellt.

 

Måla studentrummens gemensamma utrymmen

Även gemensamma utrymmen i studentrumsbostäder får målas så länge alla hyresgäster är överens.

Om ni vill måla ett gemensamt utrymme ska ni kontakta AUS boendeservice så får ni ett köpåtagande för färgerna.

 

Miljövänliga målarfärgsval

Du prioriterar väl målarfärger med miljömärke eller -certifikat såsom EU-blomman eller Svanenmärket. Personalen i målarfärgsbutiken berättar gärna om målarfärgsalternativ som belastar miljön så lite som möjligt. Till ett ansvarsfullt målararbete hör även att ansvara för avfallen korrekt. Det lönar sig att  fundera på hur mycket målarfärg som behövs på förhand, för ju mindre färg det blir över desto mindre belastas miljön av att målarfärgsavfallet behandlas.

Återvinn målarfärgsavfallet med följande miljösparande tips:

 • Skulle din granne eller en bekant ha användning för den överblivna färgen?
 • En noggrant tömd metallburk sorteras som metallavfall och en plastburk som energiavfall.
 • En målarfärgsburk som innehåller flytande färg är farligt avfall. Farligt avfall ska föras till en insamlingsplats för farligt avfall, t.ex. den kommunala avfallsservicen eller Sortti-stationen.
 • Flytande målarfärgsavfall får inte sköljas i avloppet, hällas ut i naturen eller i sättas avfallskärlet. Farligt avfall som förstörts på fel sätt skadar miljön. HRM:s avfallsguide är till hjälp vid sorteringsproblem och i den finns information om närmaste återvinningsplats: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/Sivut/default.aspx
 • Torrt målarfärgsavfall kan sorteras som blandavfall. Små mängder flytande målarfärg kan avdunstas genom att lämna locket på glänt.
Få köptaganden för målarfärger

Tavlor och hyllor

Spikhål och tavelkrokar ingår i hyresbostadens normala slitage, så det är tillåtet att hänga upp lätta föremål på väggarna i AUS bostäder inom rimliga gränser.

Om större operationer utförs i bostaden, till exempel om ett tv-fäste borras fast i väggen, ska ändringsarbetena återställas och väggarna snyggas upp vid utflyttningen.

 

Golvarbeten

Alla golvarbeten i bostäderna hör till fastighetsväsendets ansvar. Hyresgästerna får tyvärr inte själva montera till exempel nya laminatgolv i bostäderna.

Om golvet är i exceptionellt dåligt skick ska du kontakta AUS fastighetsväsende.

 

Inredning

Alla AUS bostäder är omöblerade. Det här betyder att bostäderna saknar säng, bord och taklampor. Bostäderna har ändå fast inredning i badrum och kök (tvättställ, kylskåp, spis osv.).

Möbler kan köpas billigt till exempel på återvinningscentralerna. Till exempel i Otnäs finns en återvinningscentral som drivs av frivilliga.

Möbler för tillfälligt behov kan också hyras. Furent är ett företag specialiserat på möblerade bostäder. Om du vill beställa ett möbelpaket eller ställa frågor om tjänsten är adressen [email protected]. Bestick, kökstillbehör och hemtextilier kan du beställa i förmånliga paket från Viako.

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat