Muuttajalle

Asunnon ehostaminen ja kalusteet

Tee kodistasi itsesi näköinen! AYY tukee asuntojen ehostamista maksusitoumuksella, jolla voit ostaa maaleja ja maalaustarvikkeita ylioppilaskunnan kustantamana. Tältä sivulta löydät ohjeita asunnon maalaamiseen ja kalusteiden hankintaan.

Asuntojen maalaaminen

Asukkaat saavat maalata kaikkia AYY:n asuntoja haluamallaan tavalla.

Jos haluat maalata asuntoasi, voit pyytää AYY:n asumisen palveluista maksusitoumuslomakkeen, jolla voit ostaa AYY:n kustantamana maaleja ja maalaustarvikkeita.

Asunnon maalaamiselle on muutamia rajoituksia:

 • Lattiaa ja kattoa ei saa maalata.
 • Pattereita, pistorasioita ja lattialistoja ei saa maalata.
 • Maalaamisessa on käytettävä asuntojen maalaamiseen tarkoitettuja maaleja.
 • Ovia ja ikkunankarmeja ei saa maalata, sillä ovet voivat mennä peruuttamattomasti pilalle, jos niihin käytetään vääräntyyppistä maalia. Jos kuitenkin haluat maalata esimerkiksi jonkun huonossa kunnossa olevan kaapinoven ja tiedät mitä olet tekemässä, ota yhteyttä AYY:n kiinteistötoimeen tällä sähköisellä lomakkeella. Kiinteistötoimi voi ohjeistaa ja antaa luvan poikkeuksellisten maalaustöiden tekemiseen.

Vaikka maalaamisen suhteen annetaan vapaat kädet, ole ystävällinen ja vältä järjestämästä ikävää yllätystä seuraavalle asukkaalle. AYY maalauttaa asuntoja ammattilaisilla uudestaan tarpeen vaatiessa.

 

Solujen yhteistilojen maalaaminen

Myös solujen yhteistiloja saa maalata mieleisekseen, kunhan kaikki solun asukkaat ovat maalaamisen suhteen yhteisymmärryksessä.

Jos haluatte maalata solunne yhteistilaa, ottakaa yhteyttä AYY:n asumisen palveluihin, niin saatte maksusitoumuslomakkeen maalien ostamista varten.

 

Ympäristöystävällisiä maalivalintoja

Suosithan maaleja, joilla on ympäristömerkki tai -sertifikaatti kuten EU-kukka tai Joutsenmerkki. Maaliliikkeen henkilökunta kertoo mielellään ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavista maalivaihtoehdoista. Vastuulliseen maalaustyöhön kuuluu myös asianmukainen jätteistä huolehtiminen. Kannattaa etukäteen pohtia kuinka paljon maalia tarvitset, sillä mitä vähemmän ylijäämämaalia jää, sitä vähemmän sen hävittäminen kuormittaa ympäristöä.

Kierrätä ja hävitä ylijäämämaalisi ympäristöä säästäen seuraavilla vinkeillä:

 • Olisiko ylijäämämaalille käyttöä esimerkiksi naapurilla tai tuttavalla?
 • Huolellisesti tyhjennetty metallipurkki menee metallikeräykseen ja muovipurkki energiajätteeseen.
 • Nestemäistä maalia sisältävä maalipurkki on vaarallinen jäte. Vaarallinen jäte tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, esimerkiksi kunnallisen jätehuollon pisteelle tai Sortti-asemalle.
 • Nestemäistä maalijätettä ei saa huuhtoa viemäriin, kaataa luontoon tai laittaa jäteastiaan. Väärin tavoin hävitetty vaarallinen jäte vahingoittaa ympäristöä. Lajittelupulmissa HSY:n jäteopas ohjeistaa ja neuvoo lähimmän kierrätyspisteen: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/Sivut/default.aspx
 • Kuivan maalijätteen voi hävittää sekajätteen mukana. Pienet määrät nestemäistä maalia voi haihduttaa kuivaksi jättämällä kannen raolleen.
Hae maksusitoumusta maaleihin

Taulujen ja hyllyjen ripustaminen

Naulanreiät ja taulukoukut kuuluvat vuokra-asunnon normaaliin kulumiseen, joten AYY:n asuntojen seinille saa ripustaa kevyitä esineitä kohtuullisuuden rajoissa.

Jos asunnossa tehdään suurempia operaatioita, esimerkiksi pultataan seinään järeämpiä pidikkeitä hyllyjä tai televisiota varten, tulee nämä muutostyöt palauttaa entiselleen ja seinät siistiä asunnosta lähtiessä.

 

Lattiatyöt

Kaikki asuntojen lattiatyöt kuuluvat AYY:n kiinteistötoimen vastuulle. Asukkaat eivät siis valitettavasti saa itse asentaa esimerkiksi uusia laminaatteja asuntoihin.

Jos lattia on erityisen huonossa kunnossa, ota yhteyttä AYY:n kiinteistötoimeen tällä sähköisellä lomakkeella.

 

Kalusteet

Kaikki AYY:n asunnot ovat kalustamattomia. Tämä tarkoittaa sitä, että asunnossa ei ole sänkyä, pöytää tai lamppua katossa. Asunnoissa on kuitenkin kaikki kiinteät kalusteet kylpyhuoneessa ja keittiössä (pesuallas, jääkaappi, hella jne.).

Kalusteita voi saada halvalla tai ilmaiseksi kierrätyskeskuksista. Esimerkiksi Otaniemessä toimii kierrätyskeskus, joka pyörii vapaaehtoisvoimin.

Väliaikaiseen kalustetarpeeseen kalusteet voi myös vuokrata. Furent on kalustettuihin asuntoihin liittyviin palveluihin erikoistunut yritys. Jos haluat tilata kalustepaketin tai sinulla on kysymyksiä palveluun liittyen, ota yhteyttä osoitteeseen [email protected]. Ruokailuvälineitä, keittiötarvikkeita ja kodintekstiilejä puolestaan saa edullisina paketteina Viakolta.

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu