Muuttajalle

Asunnon ehostaminen ja kalusteet

Tee kodistasi itsesi näköinen! AYY tukee asuntojen ehostamista maksusitoumuksella, jolla voit ostaa maaleja ja maalaustarvikkeita ylioppilaskunnan kustantamana. Tältä sivulta löydät ohjeita asunnon maalaamiseen ja kalusteiden hankintaan.

Asuntojen maalaaminen

AYY tarjoaa asukkaille mahdollisuuden yhden tehosteseinän maalaamiseen. AYY:llä asuessa maalaaminen on kertaluontoinen etu, vaikka asuisit useammassa asunnossa.

Seinän maalaamisessa huomioitavaa:

 • Lattiaa ja kattoa ei saa maalata.
 • Pattereita, pistorasioita ja lattialistoja ei saa maalata.
 • Maalaamisessa saa käyttää vain maalimaksusitoumuksen pakettiin kuuluvaa maalia.
 • Ovia ja ikkunankarmeja ei saa maalata.
 • Jos asunnossasi on vikoja, jätä vikailmoitus huoltoyhtiöön sähköisellä lomakkeella.
 • Uudiskohteissa ja juuri peruskorjatuissa ja remontoiduissa kohteissa ei seiniä saa maalata ennen kahden vuoden takuuajan päättymistä. Tällä hetkellä mikään AYY:n kiinteistö ei ole takuuajan piirissä.

Maalit ja maalit tarvikkeet voit hakea Olarin tai Herttoniemen Starkista. Tarkempi listaus maalauspaketin tarvikkeista löytyy maksusitoumuslomakkeelta. Ota paketin mukana vain ne tuotteet, mitä tarvitset. Esimerkiksi jos tehosteseinässä ei ole reikiä, et tarvitse tasoitetta ja lastaa.

Perehdy sisäseinien maalauksen ohjeisiin varmistaaksesi laadukkaan lopputuloksen. Ohjeita tehosteseinän maalaamiseen löydät netistä.

Solujen yhteistilojen maalaaminen

Myös solujen yhteistiloihin saa maalata yhden tehosteseinän, kunhan kaikki solun asukkaat ovat maalaamisen suhteen yhteisymmärryksessä.

Jos haluatte maalata solunne yhteistilaa, ottakaa yhteyttä AYY:n asumisen palveluihin, niin saatte maksusitoumuslomakkeen maalien ostamista varten.

Jos soluasunnon yhteistilat on AYY:n toimesta peruskorjattu tai remontoitu, tehosteseinän maalausta ei voi tehdä.

Ympäristöystävällisiä maalivalintoja

Suosithan maaleja, joilla on ympäristömerkki tai -sertifikaatti kuten EU-kukka tai Joutsenmerkki. Maaliliikkeen henkilökunta kertoo mielellään ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavista maalivaihtoehdoista. Vastuulliseen maalaustyöhön kuuluu myös asianmukainen jätteistä huolehtiminen. Kannattaa etukäteen pohtia kuinka paljon maalia tarvitset, sillä mitä vähemmän ylijäämämaalia jää, sitä vähemmän sen hävittäminen kuormittaa ympäristöä.

Kierrätä ja hävitä ylijäämämaalisi ympäristöä säästäen seuraavilla vinkeillä:

 • Olisiko ylijäämämaalille käyttöä esimerkiksi naapurilla tai tuttavalla?
 • Huolellisesti tyhjennetty metallipurkki menee metallikeräykseen ja muovipurkki energiajätteeseen.
 • Nestemäistä maalia sisältävä maalipurkki on vaarallinen jäte. Vaarallinen jäte tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, esimerkiksi kunnallisen jätehuollon pisteelle tai Sortti-asemalle.
 • Nestemäistä maalijätettä ei saa huuhtoa viemäriin, kaataa luontoon tai laittaa jäteastiaan. Väärin tavoin hävitetty vaarallinen jäte vahingoittaa ympäristöä. Lajittelupulmissa HSY:n jäteopas ohjeistaa ja neuvoo lähimmän kierrätyspisteen: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/Sivut/default.aspx
 • Kuivan maalijätteen voi hävittää sekajätteen mukana. Pienet määrät nestemäistä maalia voi haihduttaa kuivaksi jättämällä kannen raolleen.
Hae maksusitoumusta maaleihin

Taulujen ja hyllyjen ripustaminen

Naulanreiät ja taulukoukut kuuluvat vuokra-asunnon normaaliin kulumiseen, joten AYY:n asuntojen seinille saa ripustaa kevyitä esineitä kohtuullisuuden rajoissa.

Jos asunnossa tehdään suurempia operaatioita, esimerkiksi pultataan seinään järeämpiä pidikkeitä hyllyjä tai televisiota varten, tulee nämä muutostyöt palauttaa entiselleen ja seinät siistiä asunnosta lähtiessä.

Lattiatyöt

Kaikki asuntojen lattiatyöt kuuluvat AYY:n kiinteistötoimen vastuulle. Asukkaat eivät siis valitettavasti saa itse asentaa esimerkiksi uusia laminaatteja asuntoihin.

Jos lattia on erityisen huonossa kunnossa, ota yhteyttä AYY:n kiinteistötoimeen tällä sähköisellä lomakkeella.

Kalusteet

Kaikki AYY:n asunnot ovat kalustamattomia. Tämä tarkoittaa sitä, että asunnossa ei ole sänkyä, pöytää tai lamppua katossa. Asunnoissa on kuitenkin kaikki kiinteät kalusteet kylpyhuoneessa ja keittiössä (pesuallas, jääkaappi, hella jne.).

Kalusteita voi saada halvalla tai ilmaiseksi kierrätyskeskuksista, tai esimerkiksi @aaltomarketplace -Telegram-ryhmästä tai Teekkarikylän markkinat -Facebook-ryhmästä.

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu