Muuttajalle

Uudelle asukkaalle

Oletko muuttamassa AYY:n asuntoon? Tälle sivulle on koottu muuttajille tärkeää tietoa mm. avaimiin, asunnon kuntoon ja ehostamiseen sekä sähkösopimuksiin liittyen.

Varmista ensin perusasiat!

  • Tee muuttoilmoitus postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon.
  • Tee sähkösopimus, jos sähkö ei kuulu vuokraasi. Voit tarkistaa, kuuluuko sähkö oman asuintalosi vuokraan kohdesivun taulukosta.
  • Täytä sisäänmuuttotarkistuslomake viikon sisällä muutosta ja ota erikseen yhteyttä AYY:n kiinteistötoimeen, mikäli asuntosi kaipaa korjausta tai siivousta asunnon kunto -lomakkeella.
  • Tilaa asukkaan uutiskirje, niin pysyt kartalla asumisen ajankohtaisista uutisista. 

Asunnon avaimet

Avainten nouto AYY:n toimistolta

Huom! Maapadontien asukkaat noutavat avaimet poikkeuksellisesti suoraan huoltoyhtiöltä. Näiden asuntojen avaimia ei saa AYY:n toimistolta.

Muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä, paitsi jos vuokrasopimuksen alkamispäivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle. Siinä tapauksessa muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivää seuraava ensimmäinen arkipäivä. Esimerkiksi: jos sopimuksesi alkaa perjantaina, voit muuttaa asuntoon perjantaina. Jos sopimuksesi taas alkaa lauantaina, voit muuttaa asuntoon vasta viikonlopun jälkeen maanantaina.

Jos et pääse itse noutamaan avaimia, voit valtuuttaa valtakirjalla toisen henkilön hakemaan avaimet puolestasi. Avainta noutavalla henkilöllä tulee olla mukana tulostettu valtakirja. Mikäli tulostus ei onnistu, lähetä valtakirja sähköpostitse sekä avainta hakevalle että osoitteeseen [email protected] ennen muuttopäivää.

Avaimia ei voi saada palvelutoimistolta ennen virallista muuttopäivää, vaikka asunto olisi tyhjä, tai edellinen asukas olisi palauttanut avaimet.

Avaintenvaihto poismuuttavan asukkaan kanssa

Poismuuttava ja uusi asukas voivat sopia keskenään asunnon ja asunnon avaimien luovuttamisesta tällä avaintenvaihtosopimuksella. Tutustu sopimukseen huolella ennen allekirjoittamista.

Avaintenvaihtosopimuksen allekirjoittamalla uusi asukas ottaa asunnon vastaan siinä kunnossa, missä se sopimuksen allekirjoitushetkellä on. Tämän jälkeen vastuu siivouksesta ja asunnon kunnosta siirtyy kokonaisuudessaan uudelle asukkaalle. Suosittelemme sopimaan asunnon tarkastamisesta poismuuttavan asukkaan kanssa vielä ennen avaintenvaihtosopimuksen allekirjoittamista.

Jos asunto ei ole uuden asukkaan mielestä tyydyttävässä kunnossa asuntoa tarkastettaessa, avaimia asuntoon ei tule ottaa vastaan eikä sopimusta allekirjoittaa. Tällöin poismuuttava asukas palauttaa avaimet AYY:n toimistolle ja asunnon siivouksesta tai korjaustöistä sovitaan uuden asukkaan hakiessa avaimet toimistolta.

Jos avaintenvaihtosopimus on allekirjoitettu ja palautettu AYY:n toimistolle, vakuus palautetaan vanhalle asukkaalle ja asunto on sopimuksen allekirjoitushetkestä uuden asukkaan vastuulla ja hallinnassa. On poismuuttavan asukkaan vastuulla palauttaa kyseinen sopimus AYY:lle viimeistään muuttopäivän aikana. Sopimuksen voi lähettää myös sähköpostitse ([email protected]).

Asunnon kunnon tarkistaminen

Uuden asukkaan tulee täyttää viikon sisällä avainten vastaanottamisesta sisäänmuuttotarkastuslomake. Asukas siis tarkastaa asunnon kunnon, ja mikäli lomakkeessa ei ilmene ongelmia asunnon kunnossa, palautetaan poismuuttaneen asukkaan vakuus normaalisti.

Jos asunto vaatii siivousta tai korjaustoimenpiteitä, ota heti yhteys AYY:n kiinteistötoimeen tällä sähköisellä lomakkeella. Kiinteistötoimi tilaa tarvittavat toimenpiteet asuntoon mahdollisimman pian.

Jos sinun on päästävä muuttamaan heti, etkä halua odottaa siivousta, voit myös siivota asunnon itse. Sovi tällöin asiasta etukäteen kiinteistötoimen kanssa, niin AYY voi tositteita vastaan (valokuvat siivouksen puutteista, kuitit tehdyistä hankinnoista) korvata siivousvälineitä sinulle maksimissaan 50 euroon asti.

Jos olet saanut avaimet suoraan poismuuttavalta asukkaalta, olet samalla ottanut asunnon vastaan siinä kunnossa, jossa se avaintenvaihtosopimuksen allekirjoittamisen aikaan on ollut. Tässä tapauksessa edellinen asukas ja AYY eivät enää ole vastuussa asunnon siisteydestä.

Huoltoyhtiöön ilmoitetaan kaikki pienemmät korjattavat viat, kuten jääkaapin kahvan rikkoutuminen tai kaappien hyllylevyjen puuttuminen. Huoltoyhtiö korjaa nämä ilmaiseksi. Oman huoltoyhtiösi yhteystiedot löydät täältä.

Huom! Maapadontien asukkaat ovat asunnon kuntoon liittyvissä asioissa yhteydessä isännöitsijään Ralph Krogiukseen.

Palovaroittimet ja lamput

Pääsääntöisesti asuntojen palovaroittimet ja valaisimet lamppuineen ovat asukkaan vastuulla. Jos asunnossa ei ole muuttaessasi valaisimia tai palovaroitinta, sinun täytyy hankkia ne itse.

AYY vastaa soluasuntojen yhteisten tilojen palovaroittimista ja valaisimista lamppuineen. Mikäli yhteisten tilojen palovaroittimen paristo on lopussa tai valaisimesta palaa lamppu, ota suoraan yhteys huoltoyhtiöön. Soluhuoneiden palovaroittimista ja valaisimista lamppuineen asukas vastaa itse. Joissakin soluasunnoissa on kattovalaisin valmiina, mutta lampun hankkiminen on asukkaan vastuulla.

Osassa uusimmista kohteistamme palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon. Jos sähköverkkoon kytketyssä palovaroittimessa on vikaa tai se on otettu katosta irti, ota yhteys omaan huoltoyhtiöösi.

Kotivakuutus

Vuokranantaja suosittelee sinulle kotivakuutuksen ottamista. Lain mukaan vuokralainen vastaa sekä huoneistonsa irtaimistosta että huoneistolle omalla toiminnallaan aiheuttamasta vahingosta. Kotivakuutuksen olemassaolo on tärkeää, koska muutoin edellä mainitun kaltaiset vahingot jäävät sinun maksettaviksesi.

Nimi oveen

Ota yhteyttä kiinteistösi huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiösi yhteystiedot löytyvät huollon sivulta.

Muuttoilmoitus

Osassa kiinteistöistä asukkaan on tehtävä huoltoyhtiölle muuttoilmoitus, jotta huoltoyhtiö tietää vaihtaa nimen asunnon oveen. Muuttoilmoituksen voi tehdä sähköisellä lomakkeella.
 

Ohjeita AYY:n muuttaville asukkaille
Asukkaan palvelut
Kierrätys ja jätehuolto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu