Koronakevät ei saa määrittää tulevaisuuden opiskelijavalintoja

Two hands pictured writing in notebooks.

Koronakevät on laittanut korkeakoulujen opiskelijavalinnat uusiksi. Diplomi-insinööri -koulutuksen hakukohteissa on päädytty nostamaan ylioppilastutkinnon perusteella valittavien osuutta 80 %:iin yhteishaussa olevista aloituspaikoista. Kauppatieteellisellä alalla ylioppilastutkinnolla valittavien osuus nousi 85 %:iin. Jäljelle jäävät osuudet valitaan valintakokeiden perusteella. Aalto-yliopisto ei päätä yksinään näiden alojen opiskelijavalinnoista, vaan tekee tiivistä yhteistyötä muiden yliopistojen kanssa.

Hakijoiden kannalta muutokset ovat rankkoja: jo suoritettuihin ylioppilaskirjoituksiin ei voi enää vaikuttaa ja roimasti pienentynyt mahdollisuus tulla valituksi pääsykokeen perusteella tulee varmasti aiheuttamaan lisää stressiä pääsykokeeseen valmistautujille.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toivoo, ettei kevään 2020 opiskelijavalintoja käytetä lähtökohtana vuoden 2021 valinnoille. Tämä kevät on monella tavalla poikkeuksellinen, ja korkeakoulut ovat olleet kovilla sopeutuessaan uuteen tilanteeseen. Tärkeintä on pitää kiinni koulutuksen saavutettavuudesta: opiskeluvalinnat tai menestys ylioppilaskirjoituksissa eivät saa määrittää mahdollisuutta päästä yliopistoon.

Vuoden 2021 opiskelijavalintoja suunniteltaessa on tarkasteltava rauhassa uudelleen todistuspistevalinnan kokoa ja ensikertalaiskiintiöitä. Tekniikan aloilla hyvin arvosanoin kirjoittaneetkin menevät valintakokeeseen todistusvalinnan sijaan, jos hakukohteiden kynnysehdot eivät täyty. Kauppatieteissä ei-ensikertalaishakijat olivat valmistautuneet kokeeseen, mutta iso osa paikoista päätettiin täyttää todistusvalinnalla. Näyttäytyykö Aaltoon hakeminen mahdollisena vaihtoehtona ja kuinka paljon voimme lisätä paineita nuorille?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on kuitenkin tyytyväinen siihen, että yliopistot ovat löytäneet keinot toteuttaa opiskelijavalinnat tämän kevään vaikeista olosuhteista huolimatta. On myös hyvä, että Aallossa valintakokeet toteutetaan niin, ettei hakijoiden valmistautuminen mene hukkaan. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta haluaakin kehottaa hakijoita jatkamaan valmistautumista valintakokeisiin ja toivottaa onnea koitokseen!

 

Lisätietoa:

Tarmo Kivioja, hallituksen jäsen, puh. 040 610 5744

Minna Mäkitalo, vaikuttamisen asiantuntija, puh. 050 520 9438

 

 

 

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kuvapankki_Opiskelu_2
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Ratkaisuja kansainvälisten opiskelijoiden kohtaamiin haasteisiin ja integrointiin tarvitaan nyt

Osa Suomessa asuvista kansainvälisistä opiskelijoista on joutunut erityisen hankalaan asemaan: kansainväliset opiskelijat eivät lähtökohtaisesti kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, ja työtulojen loppuminen on voinut jättää opiskelijat yksin myös muiden sosiaalisten turvaverkkojen uupuessa.
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Demokratian ja rauhan toteuduttava Hongkongissa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, Svenska Handelshögskolans Studentkår ja Suomen ylioppilaskuntien liitto haluavat osoittaa tukensa ja solidaarisuutensa hongkongilaisille opiskelijoille, joista osa on vielä jumissa yliopistokampuksilla.
Pride-kulkue 2018
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Ei tyhjiä lupauksia – opintorahaan tasokorotus!

Opintoraha tulee palauttaa leikkauksia edeltäneelle tasolle, sillä se olisi yhdenvertainen ja nopea keino parantaa opiskelijoiden toimeentuloa.
Kuvapankki_Iloisia_Opiskelijoita_3
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Tiedote Julkaistu:

Vastaus Otaniemi 1.5 adressiin

Otaniemen ilmastolakkojen yhteydessä kerätty Otaniemi 1,5 -adressi kannustaa Aalto-yhteisöä sitoutumaan sellaisiin tekoihin, jotka vähentävät radikaalisti vaikutustamme ilmaston lämpenemiseen.