Koronakevät ei saa määrittää tulevaisuuden opiskelijavalintoja

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toivoo, ettei kevään 2020 opiskelijavalintoja käytetä lähtökohtana vuoden 2021 valinnoille.
Two hands pictured writing in notebooks.

Koronakevät on laittanut korkeakoulujen opiskelijavalinnat uusiksi. Diplomi-insinööri -koulutuksen hakukohteissa on päädytty nostamaan ylioppilastutkinnon perusteella valittavien osuutta 80 %:iin yhteishaussa olevista aloituspaikoista. Kauppatieteellisellä alalla ylioppilastutkinnolla valittavien osuus nousi 85 %:iin. Jäljelle jäävät osuudet valitaan valintakokeiden perusteella. Aalto-yliopisto ei päätä yksinään näiden alojen opiskelijavalinnoista, vaan tekee tiivistä yhteistyötä muiden yliopistojen kanssa.

Hakijoiden kannalta muutokset ovat rankkoja: jo suoritettuihin ylioppilaskirjoituksiin ei voi enää vaikuttaa ja roimasti pienentynyt mahdollisuus tulla valituksi pääsykokeen perusteella tulee varmasti aiheuttamaan lisää stressiä pääsykokeeseen valmistautujille.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toivoo, ettei kevään 2020 opiskelijavalintoja käytetä lähtökohtana vuoden 2021 valinnoille. Tämä kevät on monella tavalla poikkeuksellinen, ja korkeakoulut ovat olleet kovilla sopeutuessaan uuteen tilanteeseen. Tärkeintä on pitää kiinni koulutuksen saavutettavuudesta: opiskeluvalinnat tai menestys ylioppilaskirjoituksissa eivät saa määrittää mahdollisuutta päästä yliopistoon.

Vuoden 2021 opiskelijavalintoja suunniteltaessa on tarkasteltava rauhassa uudelleen todistuspistevalinnan kokoa ja ensikertalaiskiintiöitä. Tekniikan aloilla hyvin arvosanoin kirjoittaneetkin menevät valintakokeeseen todistusvalinnan sijaan, jos hakukohteiden kynnysehdot eivät täyty. Kauppatieteissä ei-ensikertalaishakijat olivat valmistautuneet kokeeseen, mutta iso osa paikoista päätettiin täyttää todistusvalinnalla. Näyttäytyykö Aaltoon hakeminen mahdollisena vaihtoehtona ja kuinka paljon voimme lisätä paineita nuorille?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on kuitenkin tyytyväinen siihen, että yliopistot ovat löytäneet keinot toteuttaa opiskelijavalinnat tämän kevään vaikeista olosuhteista huolimatta. On myös hyvä, että Aallossa valintakokeet toteutetaan niin, ettei hakijoiden valmistautuminen mene hukkaan. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta haluaakin kehottaa hakijoita jatkamaan valmistautumista valintakokeisiin ja toivottaa onnea koitokseen!

Lisätietoa:

Tarmo Kivioja, hallituksen jäsen, puh. 040 610 5744

Minna Mäkitalo, vaikuttamisen asiantuntija, puh. 050 520 9438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Julkaistu:

EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.
Kuvassa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä sekä AYY:n ja Kampusjaoston edustajat pitävät kädessään Kukanpäivän viestiä Kauppatorilla
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu: