Veckobrev 12/2019

Riksdagsvalet ordnas på söndag 14.4. I Finland kan man förhandsrösta 3- 9.4.2019. Nästa vecka har studenterna möjlighet att utfråga kandidater på AUS och Aalto-universitetets valpanel på Lärcentret. Kom med! https://www.facebook.com/events/2082530545380588/

Vecka 12

Vecka 13

AUS INFORMERAR

1. AUS 9:e årsfest är här!

AUS 9:e årsfest firas på lördag 18.5.2019. Alla AUS medlemmar är välkomna på denna suveräna fest!

Festen börjar med en cocktailtillställning kl. 15.00 varefter gästerna transporteras till huvudfesten. Festen hålls på det förnyade och vackra Brunnshuset där alla kan flossa fram till soluppgången. Efter årsfesten fortsätter kvällen på brunnshuset med en öppen efterfest. Busstransport ordnas från Otnäs även till efterfesten så att alla ska ha lätt att ta sig dit.

Årsfesten kostar 85 € för studenter och 100€ för övriga. Inbjudna gäster kan anmäla sig från och med 29 mars, alumner från 5 april och övriga gäster från och med 12 april.

Evenemanget på Facebook: https://www.facebook.com/events/236007250677458/

2. Aalto strategy @AYY: Afterwork 19.3.

Aaltos strategiarbete är på gång. Telegramdiskussionen om universitetets strategi hölls förra veckan och den här veckan samlas vi för en Afterwork med strategitema. Hurdan borde Aaltos nya strategi vara för att studentens liv skulle vara världens bästa? Vilka syften och utvecklingsmål tycker du att man borde satsa på under de kommande åren?

Afterworken hålls på Reiluus på AUS kontor (Otsvängen 11). Vi bjuder på lite dryck och tilltugg. Anmäl dig på förhand så vi kan reservera rätt serveringsmängd: https://lomake.ayy.fi/vaikuttaminen/aalto-strategy-ayy-afterwork/

3. Riksdagsvalpanel 26.3. kl. 16-18: Livslångt lärande 2.0

Utan kunskap uppstår inte välbefinnande, forskning eller ekonomisk tillväxt. Hur ska vi göra det möjligt att få arbetserfarenhet inom den egna branschen redan under studietiden? Eller hur ska vi garantera att kunskap är relevant under en tiotals år lång arbetskarriär?

Aalto-universitetet och Aalto-universitetets studentkår ordnar en riksdagsvalpanel vars kärna utgörs av att kombinera arbete och studier samt livslångt lärande.

Talare är:

 • Saara Hyrkkö, Gröna
 • Henrik Vuornos, Samlingspartiet
 • Joona Räsänen, SDP
 • Tiina Ahava, Blå framtid
 • Simo Grönroos, Sannfinländarna
 • Martin Stenberg, Kristdemokraterna
 • Henrik Wickström, SFP
 • Tero Turunen, Liike Nyt
 • KANDIDATEN OFFENTLIGGÖRS SENARE, centern
 • KANDIDATEN OFFENTLIGGÖRS SENARE, Vänsterförbundet

Panelledare är studentkårens styrelsemedlem Leila Kettunen. Panelen ordnas i lokalen Markerspace i källarvåningen i lärcentret Harald Herlin. Lokalen är tillgänglighetsanpassad. Det finns 80 sittplatser så var på plats i god tid!

Lätta snacks serveras vid evenemanget. Evenemangsläget är tillgängligt Diskussionen kommer att hållas på finska.

https://www.facebook.com/events/2082530545380588/

4. Futuretalks movie night: Vice

Till äran av det annalkande riksdagsvalet (14.4) bjuder AUS sina medlemmar på möjligheten att få se samhällskomedin Backseat Vice movie (2018). Vice handlar om USA:s vicepresident Dick Cheneys liv och karriär samt om följderna av att makten koncentrerar sig på allt från folket till kabinett.

Kunde det samma hända här i Finland?

Innan filmen börjar håller ordfärdiga Sini Korpinen och Juha Töyrylä från Politbyroo-podcast ett inledande föredrag om ämnet.

Filmen visas på TOKYO ry:s biograf Kino Sheryl. Lokalen är tillgänglig. Diskussionen kommer att hållas på finska.

Det finns 80 biljetter till föreställningen. Bindande förhandsanmälan från länken nedan:

https://lomake.ayy.fi/vaikuttaminen/vice/

5. Klimatförändringen – Finland på klimatarenan -workshop 28.3.

Har du funderat på varför det kryllar av #NytOnPakko på sociala medier? Funderar du över Finlands klimatmål? Nu har du möjlighet att kollektivt begrunda klimatförändringen, höra kort om IPCC:s rapport, granska hur Finland klarar sig på den internationella klimatarenan samt bedöma olika partiers klimatmål och fundera på hur du själv kan delta i klimattalkot.

Det här behandlas på en 1,5 timmar lång workshop 28.3 kl. 16.30-18:00 i Väre, rum F101 (huvudentrén, till höger om ingången). Alla är välkomna, såväl klimatexperter och vanliga medmänniskor, som klimataktivister och de som förhåller sig kritiskt.

I början av workshopen får vi lyssna på klimatexperten Hanna Aho från ledningsgruppen för #Korvaamaton-kampanjen. Den egentliga workshopen leds av Emma Sailanen, kampanjfrivillig och magisterstuderande vid Aalto-universietetet. Emma fick inspiration för workshopen på Power Shift-evenemanget för unga, där experternas inspirerande anföranden väckte en vilja att få dela med sig av informationen.

Workshopen hålls på finska. Lokalen är tillgänglig.

https://www.facebook.com/events/406816716747351/

6. Föreslå vem som ska nomineras i Aaltogemenskapen

Så som i fjol nominerar Aalto-universitetets samfundssektion Aava föreningar inom Aaltogemenskapen. I år samlar vi in förslag under hela året så att exempelvis gärningar nu under våren hålls i minnet när förslagen görs. Du kan nominera föreningar eller andra grupper som arbetat förtjänstfullt under året till pristagare. Kategorierna är arbete för studenternas välbefinnande, mottagande av nya studenter, integrering av internationella studerande samt tvärvetenskapliga möten. Dessutom kan du nominera pristagare utanför dessa kategorier!

Formulär: https://lomake.ayy.fi/aava/ehdota/

7. Besvara AUS sektioners brandförfrågan

AUS sektioner kartlägger uppfattningar om sektionsbranden i vår gemenskap Om du vill vara med och påverka sektionernas brandutvecklingsarbete, så dela med dig av dina tankar med den bifogade enkäten.  Dina svar är mycket betydelsefulla, för på basis av dem kan sektionbranden utvecklas och bli ännu bättre Förfrågan avslutas söndag 24.3.

Bland alla som svarat utlottas VIP-och dryckeskuponger till Dipoli Wappen eller Aalto Afterparty.

Här kommer du till enkäten:
FI: http://bit.ly/Jbrandikysely

SV: http://bit.ly/Sbrandforfragan

EN: http://bit.ly/Sbrandquestionnaire

KULTUR:

8. Aaltos Ukuleleklubb samlas i Väre på fredagar

Aaltos Ukuleleklubb (AUC) samlas i Lärcentret i  sal Johanna (rum 113) varje fredag kl. 16-18. Varannan fredag är även samfundsmusikern Katja Kangas och Aaltoprästen Anu med. VI bjuder på kaffe och te. Kom som du är- nyöbörjare eller längre hunnen spelare.
Du får låna ett instrument på plats. Välkommen med låg tröskel!

Mer info: [email protected](AUC) / [email protected]

9. Bli programproducent för den smidigaste Wappradion dvs. Radiodioden är nu öppen!

Navigera dig till adressen https://radiodiodi.fi/ilmo och anmäl dig själv eller din kompis att pigga upp valborgstidens stämning genom att göra ett personligt radioprogram  på Radiodiodis studio.

Vilket Radiodiodi? Radiodiodi är ett årligt wapprojekt där studenterna får göra ett personligt radioprogram i Otnäs. Verksamheten är gratis för studenterna och förutsätter inte tidigare erfarenhet. Radiosändningen avlyssnas på nätet och på FM-radion under sändningsperioden. Läs mer: https://radiodiodi.fi!

Gå med i Radiodiodis kanal på Telegram: https://t.me/radiodiodichat (Diskussion) och https://t.me/radiodiodi (Information).

 1. Utöver programrpoducenter söker Radiodiodi ständigt inspirerade visionärer för programredaktionen och bakgrundsteamet! Sätt ett meddelande på adressen [email protected]eller på Telegram.

EVENEMANG

10. Junction Open Meeting 20.3.

Välkommen till Junction Open Meeting för alla intresserade av Junction och teamet! Junction ordnar evenemang året om i Finland och utomlands. Året huvudevenemang Junction 2019 ordnas återigen i slutet av året: hackathon samlar över tusen deltagare under ett veckoslut för att koda och skapa projekt för företagens utmaningar samt för att tävla om priserna.

Junctions evenemang ordnas med frivilligkrafter och i teamet finns uppgifter från a till ö, t.ex. gällande partnerskap, produktion och marknadsföring.

Välkommen på Open Meeting 20.3 kl. 18-21 @Startup Sauna (Betongblandargränden 3, Esbo) för att höra mera om teamet och Junctions evenemang!

Evenemanget på Facebook: https://www.facebook.com/events/331251487498044/

11. Ungdomarna fattar framtidens beslut! -tillställning 21.3.

Affärsmannen Hjallis Harkimo berättar på om företagande och ungas påverkningsmöjligheter på Aalto.

VAD: Föreläsning
VAR: Otsvängen 1, Sal U1
NÄR: 21.3 kl. 14-15
Läs mer: https://www.facebook.com/events/2271803176424886/

Aalto-universitetets studentkår marknadsför likvärdigt alla samhälleliga tillställningar som riktar sig till alla medlemmar.

12. Delta på OUBS spelningar under våren-uppvärmningsbastu 25.3 19.00 på Avain Sauna

Är du intresserad av att få genomföra och uppbevara vårens coolaste studentevenemang? Skulle du vilja se bakom kulisserna på en stor tv-produktion? Delta på OUBS spelningar under våren! På programmet står såväl videoinspelning, ljudarbeten som att producera direktsändning. På spelningarna får du bli en del av ett kunnande team- ingen panik fastän du inte skulle kunna något. Vi vägleder dig.

Du hittar mer information på vår Telegram-kanal: http://oubs.fi/tg

Du är välkommen på måndag 25.3 kl. 19.00 att höra mera och bekanta dig med oss till Avain Sauna i bastubadets och maten tecken. https://www.facebook.com/events/585271048608544/

MOTION OCH UTELIV

13. Save the date: Vårens Humans vs Zombies 5.-7.4. och VM-tävlingen i Quidditch för Akademiker 11.5.

Människor mot Zombier är ett modererat rollspel där zombiespelarna försöker sprida infektionen genom att fånga människor. Människorna kan försvara sig genom att gömma sig, fly eller kämpa mot zombierna med t.ex. strumpor eller skumgummivapen (Nerf o.d.). Olika uppgifter ingår också för att göra spelet mera intressant. HvZ är ett lagspel, så du lär också känna nya människor! HvZ är ett lagspel som ursprungligen tagits fram för campus i stil med Otnäs, så vi får spela på det bästa stället i Finland! Vårens HvZ ordnas 57.4. Facebook-evenemanget och anmälan publiceras senare.

Ett annat viktigt datum i din kalender är VM-tävlingen för Quidditch för Akademiker 11.5. Facebook-evenemanget och anmälan publiceras senare, men skriv redan nu upp dagarna och börja samla ihop laget.

VÄLBEFINNANDE

14. SHVS-dagen på ditt campus på onsdag 20 mars

Största delen av oss vet hur man borde äta hälsosamt. Enligt högskolestudenternas hälsoundersökning (KOTT 2016) äter dock endast 40 % av studenterna hälsosamt. Kosten påverkar din studieförmåga, ditt orkande och sinnesstämning. Behöver du stöd för att följa en hälsosam kost? Eller blir du snurrig i djungeln av olika dieter och kostrekommendationer? Törstar du efter mer information om kost?

På SHVS-dagen onsdag 20.3 strandsätter sig SHVS på universitetscampus runt om i Finland och vill stöda dig i att följa en hälsosam kost. Kom och få tips om näringens effekter på välbefinnandet och studieförmågan på SHVS-dagen. SHVS bjuder på gratis morgongröt på universitetscampusen. Gröten serveras på restaurang Alvar (Otsvängen 1) kl. 8-9. Ta med dig ditt studiekort. SHVS punkt finns framför restaurangen i kandidatcentrets huvudentré kl. 8-11. Vi ses på frukosten!

ÖVRIGA

15. Enkät om Intos användarupplevelser

Into är en viktig kunskapskälla för Aaltos studenter. Studieservicen skulle nu vilja tillsammans med Aalto-universitetes kommunikation höra om studenternas åsikter och upplevelser om användningen av Into. Det tar ungefär 5 minuter att besvara enkäten och den finns tillgänglig på finska, engelska och svenska. Svarstiden är en vecka och enkäten stängs måndag 25.3.

Länk till enkäten: https://link.webropolsurveys.com/S/A5871B3723EFDDA8

16. Adressen Otnäs 1,5

Som del av Otnäs klimatstrejk publicerades adressen Otnäs 1,5 där det krävs av både Aalto-universitetet och AUS att de förbinder sig till konkreta åtgärder för att stoppa klimatuppvärmningen till 1,5 grader. Underteckna adressen här: https://www.adressit.com/otaniemi_15#form

17. Be your own mobile operator for 48 hours! COMNET 5G IoThon on May. Apply now!

Innovate with Europe’s top university-based 5G testing and experimental network at the 48 hour hackathon taking place on May 3-5 at Aalto University, Finland. The COMNET 5G IoThon is targeted to Master and Doctoral students as well as developers. Corporate partners include Ericsson, Nokia, Siemens and Telia, each posing a specific challenge. There will be a prize for each challenge and one COMNET prize worth of 5000 Euros.

Aalto COMNET offers the participants an uniquely open platform to access the internals of the Otaniemi campus 5G mobile network, including NB-IoT support. The participants will be provided with SIM cards and some NB-IoT sensors, together with the access to Virtual Machines where they can implement applications for processing the data received from the sensors through the mobile infrastructure. The participants can then implement own services based on the data from the sensors.

IoThon 2019 is organised by the department of Communications and Networking (COMNET) at the School of Electrical Engineering, Aalto University, Finland. You are warmly welcome to attend the hackathon! Apply now at https://iothon.io

18. Inbjudan till undersökningen Flera studierätter

Forskningsstiftelsen för studier och utbildning Otus sr och FSF är intresserade av att höra om de flertaliga orsakerna och faktorerna till att en människa skaffar sig två eller flera studierätter till lägre och högre högskolestudier i Finland.

Om alltså du, en närvarande universitetsstuderande, någon gång i ditt liv haft fler än en studierätt till lägre eller högre högskolestudier i Finland ber vi dig att besvara vår enkät. Din andra studierätt (eller dina andra studierätter) behöver inte längre vara i kraft och behöver inte ha lett till en avlagd examen.

Det tar cirka 10–15 minuter att fylla i enkäten, och den kan besvaras ända fram till den 24 mars. Vi lottar ut 32 biobiljetter till Finnkino bland deltagarna. Kontaktuppgifterna du anger för utlottningen kommer inte att kopplas till dina svar.

Du kommer till enkäten via länken nedan. Om länken inte öppnas då du klickar på den kan du kopiera den till webbläsarens adressfält med hjälp av musens högra knapp.

Till Flera studierätter-enkäten https://link.webropolsurveys.com/S/BFF89FE9D6816C42

19. Develop your leadership skills abroad

Are you looking for a career-launching leadership experience? An opportunity to live and work abroad? AIESEC offers young people (ages 18-30) the opportunity to take on one of our many projects, which happen on a global scale. Each of the projects are aligned with the 17 UN Sustainable Development Goals, including Climate Change, Gender Equality and Zero Hunger. Doing an AIESEC project will help you develop skills essential for working life and challenge the way you see yourself. Join AIESEC to truly make a difference to the global community and develop yourself.

Find out more about our projects on our website: http://bit.ly/aiesec_helsinki

You can access the survey from the below link. If the link does not open when you click it, you can right click to copy and paste it in the address bar of your browser.

To Multiple rights to study survey https://link.webropolsurveys.com/S/BFF89FE9D6816C42

Det här är veckobrevet från Aalto-universitetets studentkår vecka 12/2019.  I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill ha din egen text i veckovishetsbrevet, skicka det till adressen   [email protected]   senast kl. 10 på torsdag föregående vecka.  Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Veckobrevet finns också på AUS webbplats på adressen www.ayy.fi/sv/medlemmar/veckobrev/

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen http://ayy.fi/yhdistystiedote

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/ayy-info-fi

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 23/2019

Det här är vårens sista veckobrev. Vi önskar er alla en solig sommar! Veckobrevet återkommer från sin sommarpaus i slutet av augusti. Som sommarnöje kan du bekanta dig med AUS nya webbplats på adressen beta.ayy.fi. Ge oss respons och utvecklingsidéer så kan vi göra webbplatsen ännu bättre!
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 21/2019

På söndag röstar vi i Europarlamentsvalet. I Finland kan du förhandsrösta ännu i morgon 21.5. Du kan rösta på vilket förhandsröstningsställe som helst, till exempel på Harald Herlin-lärcentret i Otnäs och du behöver endast ta med dig ett personbevis med fotografi. På valdagen, söndag 26.5, kan du endast rösta på det röstningsställe du anvisats.
Veckobrevet utkommer för sista gången måndag 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas in senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 22/2019

Veckobrevet utkommer för sista gången på måndag nästa vecka 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 20/2019

AUS årsfestvecka är här. Delta i de mest fantastiska evenemangen under veckan. Du hittar veckans evenemang listade på adressen https://ayy.fi/blog/2019/05/09/ayyn-vuosijuhlaviikko-on-taalla/