Tapio Hautamäkis tal i Teknologliv 2.9.

Tapio Hautamäki

Talet hölls på mottagningstillställningen för teknologphuxarna den 2 september 2019

Det är glädjande att få hälsa på er alla på Aalto-universitetets studentkårs eller mer bekant AUS, vägnar. Välkommen att vara en del av Aaltogemenskapen.

Jag pratar nu som en teknolog till en teknolog om vad denna gemenskap har gett mig. Jag pratar även om vad ni alla kan få av den.

Min väg i denna gemenskap började lite på samma sätt som er. Under introduktionsveckan hälldes en stor skopa med information, över mitt huvud, om vad allt gemenskapen skulle kunna erbjuda mig. Kvällarna tillbringades på evenemang och stiftandes bekantskap med nya människor. Jag minns hur lättad jag var på  introduktionsveckans söndag när jag äntligen hade tid för mina egna tankar. Den dagen ordnade jag i mitt hem i Teknologbyn, och allt det material som tryckts i min hand under veckan.

Början är ganska lika för alla men efter denna vecka börjar varje aaltoits väg utformas individuellt. Jag hade bestämt mig för att helhjärtat delta i studentverksamheten. Det förargade mig  att jag först under det sista studieåret på gymnasiet förstod hur roliga saker studerandekårens styrelse gjorde. Jag hade bestämt mig för att inte begå samma misstag på universitetet.

Den första hösten gick långt i iakttagandets tecken. Jag ville veta allt om denna gemenskap. Jag deltog på många olika evenemang, bekantade mig med volontärgrupper, studerade och pratade med äldre studenter. På våren började jag själv ordna. Jag minns hur förargad jag var över att min kompis redan på hösten gått med i frivilligverksamheten. Jag visste inte att man hade kunnat söka till ämnesföreningens styrelse. Lyckligtvis kom studentkåren till hjälp när de marknadsförde årsfestkommittén i februari. Resten är historia.

Jag har lockat skolorna att delta i projektet Tempaus2016 där det finländska grundskolesystemet firades och utvecklades. Jag har rekryterat företag till att bli studentkårens partners, frivilliga för olika uppdrag. Jag har lett kommittéer, styrelser och team; jag har varit medlem i nämnden, delegationen och i ledningsgruppen samt arbetat som städare, forskningsassistent och data-analytiker. Studerat i Otnäs och i Singapore.

Genom dessa upplevelser har jag vuxit och lärt mig mycket om mig själv. Jag har fått självsäkerhet  och blivit nådig mot mig själv. Jag har utvecklats som uppträdare, ledare och arbetskamrat. Det bästa, i allt det här, har varit de människor som jag har träffat under resan. De har gjort mig till det jag är nu.

Sådan är min historia, min beskrivning, om de möjligheter i gemenskapen som jag själv har nappat på. Ingen kan hinna med allt, det lönar sig inte ens att försöka. Gör det som du på riktigt är intresserad av- vare sig det är Mechatronics-kursen, ett frivilliguppdrag, ett start-up företag eller en medborgarorganisation. Så här under Aaltos och studentkårens 10-års jubileumsår finns det möjligheter så det räcker.

Det finns inga färdiga vägar, endast den väg som du själv skapar.

Tapio Hautamäki

Styrelseordförande

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Kuvassa blogitekstin kirjoittaja Tua Videman.
Blog Publicerat:

Låt bli kryssningar och bevara framtiden

Påverkning innebär inte slutet på allt härligt studieliv-frivillighetskulturen, sjungande tillsammans vid borden i Smökki, Unisports seriespel, valborg - alla bra och viktiga saker, vi bevarar dem.
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Blog Publicerat:

”Varför söker du uppgiften?” Förstå dina motivationsfaktorer och påverka

Människor motiveras av olika saker och av olika orsaker. En ”tar chansen” för att hjälpa någon som ber om hjälp, en annan vill utmana sig att lära sig något nytt. Minna Mäkitalo skriver om motivationsfaktorer.
A sunny street view and one of the buildings of Cyprus University of Technology
Blog Publicerat:

From Cyprus to Finland: a one-week Erasmus+ staff exchange experience at AYY

The Coordinator of the Environmental Policy office of Cyprus University of Technology spent an Erasmus+ staff exchange week at AYY. What were the key learning points?
Tapio Hautamäki
Blog Publicerat:

Likvärdigt bemötande av studenter bör tryggas

Ett toppuniversitet mobbar inte sina studerande. Ett toppuniversitet ger en trygg språngbräda därifrån alla kan svinga sig upp.