Studenternas fackeltåg på självständighetsdagen ordnas inte fysiskt i år – videohälsning i stället

Studenternas fackeltåg som traditionellt infallit på självständighetsdagen ordnas inte i år på grund av coronaviruset. I stället sänder huvudstadsregionens student- och studerandekårer en gemensam videohälsning, som publiceras på självständighetsdagen 6.12.
Kuvassa videon kuvauspäivältä AYY:n airue

Studenternas fackeltåg på självständighetsdagen ordnas inte som ett fysiskt evenemang i år. Huvudstadsregionens studentkårer AUS, HUS, KonSt och SHS samt studerandekårerna METKA, Helga och Kadettitoverikunta har tillsammans beslutat att det inte är ansvarsfullt att ordna ett evenemang som samlar tusentals studerande och medborgare i det nuvarande pandemiläget. 

I stället för tåget ses i år en högtidlig videohälsning som arrangörerna publicerar via sina kanaler på sociala medier på Finlands självständighetsdag 6.12 efter kl. 18. I videon som spelats in på förhand ses självständighetsdagshälsningar från huvudstadsregionens student- och studerandekårer, Helsingfors borgmästare och Republikens president. 

Trots det exceptionella läget vill huvudstadsregionens student- och studerandekårer värna om den fina traditionen och fira självständighetsdagen utan att samlas fysiskt.

 ”Vi beslutade om detta exceptionella arrangemang i samråd med de övriga student- och studerandekårerna i huvudstadsregionen. Låt oss fira de högtidliga traditionerna och ett 103-årigt Finland på distans i år. Självständighetsdagen ger oss en utmärkt möjlighet att stanna upp, vara närvarande och uppskatta det vi har omkring oss, som den finländska naturen. Jag vill önska alla en trevlig självständighetsdag!” säger Olli Kesseli, ordförande för Aalto-universitetets studentkårs styrelse.

Mer information: 

Olli Kesseli, styrelseordförande, Aalto-universitetets studentkår / tfn +358 40 688 7711  

Christian Segercrantz, gemenskapsansvarig i styrelsen, Aalto-universitetets studentkår  / tfn +358 400 566 668 

Aalto-universitetets studentkår AUS är en service- och intresseorganisation för cirka 14 000 teknik-, ekonomi- och konststuderande vid Aalto-universitetet. AUS bevakar sina medlemmars intressen speciellt i högskolepolitiska och studiesociala frågor. 

Studenternas fackeltåg på självständighetsdagen är ett högtidligt evenemang som ordnats sedan 1951, där studenter marscherar iklädda sina student- eller teknologmössor med en fackla i handen. I Helsingfors har studenternas traditioner omfattat kransnedläggning på hjältegravarna på Sandudds begravningsplats och förflyttning i tåg till Senatstorget för att lyssna på festtal och körsång. 

Kuva: Arttu Lehtinen, HYY

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Many people standing and smiling for a group picture
Ajankohtaista Publicerat:

Sök till FSF:s förbundsmötesdelegation eller kandidera för FSF:s styrelse!

Finlands studentkårers förbund (FSF) representerar universitetsstuderande i det nationella beslutsfattandet. Verksamhetsplanen och policydokumentet som styr FSF:s påverkansarbete godkänns av förbundsmötet, som också väljer förbundsstyrelsen. Förbundsmötet 2024 ordnas den 15-16 november 2024. I den här nyheten hittar du anvisningar om hur du anmäler dig till AUS delegation till förbundsmötet och hur du ställer upp som kandidat till FSF styrelse.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.