Studenternas fackeltåg på självständighetsdagen ordnas inte fysiskt i år – videohälsning i stället

Studenternas fackeltåg som traditionellt infallit på självständighetsdagen ordnas inte i år på grund av coronaviruset. I stället sänder huvudstadsregionens student- och studerandekårer en gemensam videohälsning, som publiceras på självständighetsdagen 6.12.
Kuvassa videon kuvauspäivältä AYY:n airue

Studenternas fackeltåg på självständighetsdagen ordnas inte som ett fysiskt evenemang i år. Huvudstadsregionens studentkårer AUS, HUS, KonSt och SHS samt studerandekårerna METKA, Helga och Kadettitoverikunta har tillsammans beslutat att det inte är ansvarsfullt att ordna ett evenemang som samlar tusentals studerande och medborgare i det nuvarande pandemiläget. 

I stället för tåget ses i år en högtidlig videohälsning som arrangörerna publicerar via sina kanaler på sociala medier på Finlands självständighetsdag 6.12 efter kl. 18. I videon som spelats in på förhand ses självständighetsdagshälsningar från huvudstadsregionens student- och studerandekårer, Helsingfors borgmästare och Republikens president. 

Trots det exceptionella läget vill huvudstadsregionens student- och studerandekårer värna om den fina traditionen och fira självständighetsdagen utan att samlas fysiskt.

 ”Vi beslutade om detta exceptionella arrangemang i samråd med de övriga student- och studerandekårerna i huvudstadsregionen. Låt oss fira de högtidliga traditionerna och ett 103-årigt Finland på distans i år. Självständighetsdagen ger oss en utmärkt möjlighet att stanna upp, vara närvarande och uppskatta det vi har omkring oss, som den finländska naturen. Jag vill önska alla en trevlig självständighetsdag!” säger Olli Kesseli, ordförande för Aalto-universitetets studentkårs styrelse.

 

Mer information: 

Olli Kesseli, styrelseordförande, Aalto-universitetets studentkår / tfn +358 40 688 7711  

Christian Segercrantz, gemenskapsansvarig i styrelsen, Aalto-universitetets studentkår  / tfn +358 400 566 668 

 

Aalto-universitetets studentkår AUS är en service- och intresseorganisation för cirka 14 000 teknik-, ekonomi- och konststuderande vid Aalto-universitetet. AUS bevakar sina medlemmars intressen speciellt i högskolepolitiska och studiesociala frågor. 

Studenternas fackeltåg på självständighetsdagen är ett högtidligt evenemang som ordnats sedan 1951, där studenter marscherar iklädda sina student- eller teknologmössor med en fackla i handen. I Helsingfors har studenternas traditioner omfattat kransnedläggning på hjältegravarna på Sandudds begravningsplats och förflyttning i tåg till Senatstorget för att lyssna på festtal och körsång. 

 

Kuva: Arttu Lehtinen, HYY

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Diversity December
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Diversity December

I kampanjen Diversity December diskuterar vi mångfalden i vår gemenskap och olika former av diskriminering. I denna blog ska vi uppdatera mer information om ämnet under kampanjen.
Kuvassa AYY:n hallitus vuodelle 2022
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS styrelse för år 2022 har valts

På sitt möte den 1 december 2021 godkände Aalto-universitetets studentkårs delegation styrelsebildare Otto Usvajärvis förslag till styrelsesammansättningen för år 2022. På mötet valdes även viceordförande för den nya delegationen.
A woman with a christmas tree hat giving advices on the desk to a toy elf
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Vanliga frågor och svar om medlemsservice under julen och årsskiftet 2021

Medlemsservicen och vår servicebyrå har semester 18.12.2021–2.1.2022 och under den tiden svarar vi inte på meddelanden. Servicebyrån är också stängd på självständighetsdagen den 6.12.2021 samt på fredagen den 7.1.2022 efter trettondagen. Vår telefontjänst är öppen 20.12–22.12 och 29.12–30.12 kl. 12–16 och 31.12 kl. 12–15.
Rebecca Adrianzen
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Kommuner måste möjliggöra coronapasset även för dem som har vaccinerats utanför EU

Social- och hälsovårdsministeriet har tillrått kommuner att skapa passet för dem som har fått de godkända vaccinerna utanför EU. Helsingfors, Esbo och Vanda har vägrat att följa rådet under hänvisning till att detta inte är tekniskt möjligt. Beslutet sätter vaccinerade människor i en ojämlik ställning med varandra.