Föreningsbrev vecka 8/2019

Om du vill få AUS föreningsbrev till din e-post kan du beställa det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Det här är AUS föreningsbrev för vecka 8/2019

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer

26.2.  Konst, kaffe och action  (punkt 9)
26.2. Idéworkshop:  30.000€ euro för teknologskap (punkt  7 och tilläggsinformation https://www.facebook.com/events/2328775227133195/)
28.2. Insamling av frågor om ekologisk hållbarhet avslutas (punkt 2)
28.2. AUS:s delegationsmöte 2/2019 (http://ayy.fi/live)
1.3. Ansökan om verksamhetsbidrag börjar (punkt 1, poängsättningsmodell:  https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842 )
1.3. Inlämning av föreningsanmälningar börjar
5.3. Fastlagsjippot och Gravitaatio (https://www.facebook.com/events/2296143920450164/)

Nyhetsbrevets innehåll

1.Förhandsförberedelser inför att ansöka om verksamhetsbidrag
2. Ekologisk hållbarhet sätter sig i föreningsguiden och i verksamhetsbidragen!
3. Inkubio vill utmana er förening att gå med i Ilmastoveivi2019
4. AUS lägger mössan på Havis Amanda i vår-påverka!
5. AUS:s postningsmaskin tas ur bruk
6. Teknologskapens 1h intensivkurs
7. Idéworkshop: 30 000 euro för teknologskap
8. Bli motionstutor 2019
9. AUS: Konst, kaffe och action ti 26.2 kl. 17
10. Utbilda dig till ordningsvakt, AUS står för kostnaderna
11.Tips för verksamhetsgranskare och de som gör bokslut
12.Mindfulness för stresshantering

1.  Förhandsförberedelser inför att ansöka om verksamhetsbidrag

I mars delar AUS ut verksamhetsbidrag för den första förteckningens föreningar. Poängsättningsmodellen har uppdaterats lätt och ansökningsformuläret har förnyats för att ansökningen ska vara lättare för föreningarna.

En del saker lönar det sig att göra i förväg redan innan ansökningstiden börjar:

  1. Se till att dokumenten från föregående verksamhetsår (bokslut, verksamhetsberättelse) och för detta år (verksamhetsplan, budget) är i skick. Dessa samt gällande stadgar behövs som bilaga till ansökningsblanketten
  2. Om möjligt håll föreningens vårmöte före slutet av mars så att ni får de dokument som nämndes i punkt 1 godkända. Om något annat gäller enligt era stadgar så följer ni dem i första hand.
  3. Uppdatera ert medlemsregister. Utred hur många av era medlemmar som är AUS medlemmar exempelvis med en medlemsförfrågan

Allt som nämnts ovan är endast vägledande, men i praktiken små steg som det lönar sig att beakta. Ovannämnda dokument (utom ekonomidokumenten) gäller även sådana föreningar som enbart gör en föreningsanmälan. Därutöver beaktas även en del nyare saker i poängsättningen:

  1. Föreningen har dataskyddsbeskrivningar i enlighet med GDPR. Om er förening vill ha sådana finns AUS anvisningspaket här: https://inside.ayy.fi/display/TIET/Allman+Dataskyddsforordning (för inloggning krävs Aalto-användarkoder)
  2. Föreningsfunktionärerna har bekantat sig med AUS guide för evenemangsarrangörer(https://yhdistysopas.ayy.fi/wp- content/uploads/sites/20/2018/12/Tapahtumaj%C3%A4rjest%C3%A4j%C3%A4n-opas.pdf (endast på finska)
  3. I föreningen har likabehandlingspraxis diskuterats och eventuellt har även skriftliga anvisningar gjorts för dessa. Om ni behöver tips lönar det sig att bekanta sig med temat i föreningsguiden: https://yhdistysopas.ayy.fi/yhdenvertaisuus/?lang=sv
  4. Föreningen fäster uppmärksamhet vid ekologisk hållbarhet (t.ex. återvinning, förnuftiga införskaffningar). Läs mer under punkt 2 och se även Ilmastoveivi-utmaningen under punkt 3.

Punkterna 4-7 är förändringar som den lätt uppdaterade poängsättningen fört med sig. Befrämjandet är frivilligt för föreningarna. Verksamhetsbidragen delas ut enligt poängsättningsanvisningen, som finns här: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842&preview=/12615842/40468724/Pisteytysmalli%20toiminta-avustusten%20jakoon%202018.pdf

Om du redan nu har frågor om ansökningsronden ska du inte tveka att ta kontakt jarjestoasiat(a)ayy.fi. Noggrannare anvisningar och datum meddelas givetvis i föreningsbrevet innan ansökningstiden börjar.

2. Ekologisk hållbarhet sätter sig i föreningsguiden och i verksamhetsbidragen!

I den nya verksamhetsbidragsronden kan man från och med nu få poäng för befrämjandet av ekologisk hållbarhet exempelvis genom återvinning, införskaffningar och servering. Hurdan information behöver ni för att förändra verksamheten? Hur kan AUS stöda och hjälpa föreningar för en ekologiskt hållbar verksamhet? Vi sammanställer de bästa frågorna med svar för påsyn av alla i föreningsguiden! Frågorna kan skickas fram till 28.2 på adressen [email protected]

3. Inkubio vill utmana er förening att gå med i Ilmastoveivi2019

Klimatförändringen påverkar vårt allas dagliga liv. Alla klimatåtgärder är steg mot det bättre, men de största verkningarna får vi till stånd tillsammans. Vi upplever att vår studiegemenskap har mycket potential i att påverka klimatärenden och vill därför sporra alla att delta.

Ilmastoveivi2019 är en kampanj vars syfte är att uppmuntra Finlands ledning att få ut allt av Finlands ordförandeperiod i Europeiska unionens råd från juli till december. Som ordförandeland kan Finland kraftigt påverka klimatpolitiken i EU. Mer information om kampanjen på adressen: https://www.ilmastoveivi2019.fi/sv.html

Vi uppmanar er att sprida kampanjen för era föreningsmedlemmar samt att utmana övriga aktörer om ni så önskar. Så får vi en så stor effekt som möjligt. Dessutom utmanar vi er att hitta på och genomföra åtminstone en konkret klimatåtgärd.

I år kommer vi att satsa på återvinning, t.ex. genom att sortera gillesrummets och evenemangens avfall rätt. Vi började genom att skaffa ett bioavfallskärl till gillesrummet! Vad skulle kunna vara en lämplig klimatåtgärd för just er? Er framgång kan ni dela med hashtagen  #univeivi ja #ilmastoveivi2019.

Hälsningar
Inkubios styrelse

4. AUS lägger mössan på Havis Amanda i vår-påverka!

I år har AUS igen äran att få lägga mössan på Havis Amanda och vi vill ha alla Aaltostudenters förslag på de bästa och vackraste idéerna.

Har du en idé om hur Amandas mössa kan fås på plats? Hur kan vi fira världens bästa studieliv under paraden? Hur firas den unika händelsen på Aaltovis?

Skicka in din idé till oss nu! När AUS lade mössan på Amanda senast 2015 föreslogs att flyga in mössan med en drone och det förverkligades!

https://lomake.ayy.fi/culture/manta2019-en/

5. AUS:s postningsmaskin tas ur bruk

Postens frankeringsmaskin som funnits på AUS:s centralbyrå och som även ibland använts av föreningarna tas ur bruk i slutet av juni 2019 (30.6.2019). Att skicka föreningens brev sker i fortsättningen som normalt med posten. Frimärken kan köpas från butiker i A Bloc och närmaste postkontor ligger i Hagalund (adr. Västanvindsvägen 4, https://www.posti.fi/privatkunder/hjalp-och-stod/servicestallen.html ).

6. Teknologskapens 1h intensivkurs

Teknologer? Vad är det för filurer och vad har de för traditioner? Museets utrymmen grundrenoveras i skrivande stund och därför har musesektionen, guiderna och OUBS filmat en tråkig och saklig filmsnutt. Filmen tar en timme och sammanfattar Otnäs och teknologskapens historia, kryddat även med lite nyare grejer.

Filmen kan ses gratis varje söndag kl. 12 i Kinopoli, Otsvängen 20 A. De 18 första ryms med på visningen. Frågor? Kontakta [email protected]

7. Idéworkshop: 30 000 euro för teknologskap

Kom och ge idéer för hur stipendiet för befrämjandet av teknologkulturen som Tekniikan Akateemiset donerat kunde användas. I början av evenemanget presenteras kort resultaten för studerandeförfrågan om teknologkulturens och gillesverksamhetens nutid. Alla teknologstudenter och frivilliga inom gillena eller AUS, samt övriga intresserade av teknologkulturen är välkomna att komma med sina idéer om användningsområden för summan. De bästa idéerna når många människor och lever vidare under de kommande åren.

Idéworkshopen hålls tisdag 26.2 kl.15-17 på Kandidatcentret, i rum Y115, som är direkt till vänster när du kommer in från Alvarsplatsen. Presentationerna är på finska, men alla är välkomna att ge idéer på sitt språk. Lokalen är tillgänglig, mer information ger [email protected].

Dela information om evenemanget för dina föreningsmedlemmar: https://www.facebook.com/events/2328775227133195/

Mer information om TEK:s donation: https://lehti.tek.fi/index.php/opiskelijat/tek-lahjoitti-teekkarikulttuurille-100-000-euroa

8. Bli motionstutor 2019

Motionstutorns uppgift är att få nya studenter att bli intresserade av motion. Motionstutorn behöver inte vara ISO/tutor och inte heller toppidrottare utan vem som helst oberoende av årskurs kan söka! Det viktigaste är intresset för motion och viljan att samarbeta med nya studenter.

Ett nytt motionskoncept lanseras för första gången nästa höst där olika idrotts-/motionsföreningar ordnar möjlighet att prova på nya idrotts/motionsgrenar varje vecka och tanken är att motionstutorerna skulle fungera som stöd för konceptet. Tanken är att de ska hjälpa idrotts-/motionsföreningarna med att ordna provning av idrotts-/motionsgrenar och locka studenter till dessa tillfällen.

Fördelar:

  • Du får vara med och organisera mångsidig motionsverksamhet för nya studenter.
    • 4 månaders gratis medlemskap till Unisport
    • Ett till Unisport-medlemskap på 4 månader om du är aktiv under hela hösten
    • Idrottstutor-overallmärke
    • Ett tvärvetenskapligt tutorgäng

Ansökan och mer information: https://lomake.ayy.fi/aava/liikuntatutorhakemus-2019/

9. AUS: Konst, kaffe och action ti 26.2 kl. 17

Tänk om Otnäs skulle få ett konstverk föreställande Arabias skorsten? Eller om metrostationen kunde användas för att presentera studentarbeten? Borde AUS:s t-shirts omdesignas? Hur skulle Otnäsnatten kunna se ut i år?

Vad tycker du att studentkåren skulle kunna ha för konstverksamhet?  Kom med idéer, drick en kopp kaffe och diskutera. De bästa idéerna kan bli projekt som genomförs, och du kan delta enligt eget intresse och tidtabell.  Alla Aalto-studenter är välkomna på tillställningen som hålls tisdag 26.2. kl. 17-> i Väre i Working Cafeet, mittemot Aalto University Shop mellan blocken M och L. Välkommen!

10. Utbilda dig till ordningsvakt, AUS står för kostnaderna

AUS ordnar en ordningsvaktkurs i början av mars. Kursen pågår 1-3.3 och 8-10.3.2019. Kursen är gratis om du förbinder dig att ställa upp som ordningsvakt på fyra (4) av AUS:s evenemang fram till slutet av år 2020. Om det ännu finns plats på repetitionskursen för ordningsvakter erbjuder vi den möjligheten 9 – 10.3.

15 deltagare ryms på kursen och den hålls i Otnäs. Anmälan börjar 12.2 kl. 12.00 och avslutas 19.2 kl. 23.59 eller när den är fullsatt

Kursen är på finska. Mer information och anmälan: https://lomake.ayy.fi/vapaaehtoiset/kouluttaudu-jarjestyksenvalvojaksi/

11. Tips för verksamhetsgranskare och de som gör bokslut

Verksamhetsåret tog slut vid årsskiftet för många föreningar och senast nu är det dags att börja göra bokslutet. Efter det är verksamhetsgranskarna tur att jobba. Se AUS:s aktuella tips för både bokslut och verksamhetsgranskning i föreningsguidenhttps://yhdistysopas.ayy.fi/bokslut-och-verksamhetsgranskning/?lang=sv

Dessutom finns det bra material på exempelvis på Opintokeskus webbplats (på finska) https://www.tjs-opintokeskus.fi/julkaisut-ja-aineistot/verkkoaineistot/toiminnantarkastus/toiminnantarkastuskertomus

För verksamhetsbidragens del skulle det vara bra om ni fick boksluten och verksamhetsgranskningen färdiga så att de kan godkännas på föreningens vårmöte före utgången av mars. På mötet godkända dokument (t.ex. bokslut, verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, budget) behövs som bilagor till verksamhetsbidragsansökan, eller så måste man be om tilläggstid för inlämnandet av dem. Noggrannare information under punkt 1.

12. Mindfulness för stresshantering

Saknar du redskap för att minska stress, ångest eller spänning? På den 6 gånger långa workshopen Mindfulness för stresshantering (Mindfulness stressinhallinnassa) lär vi oss en godkännande och empatisk inställning till oss själva samt sätt för att bemöta svårigheter. Regelbundna mindfulnessövningar minskar bevisligt stress och ångest. Minfulnessövningen är ett sätt att öka självkännedomen, förbättra koncentrationsförmågan och känslokontrollen.

Workshopen pågår måndagar kl. 10.00-12.00, 25.2-1.4.2019, klassrum Majakka (M140), Otsvängen 1. Workshopen är finskspråkig. Mer information https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=328008

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet (a) ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Essi Puustinen (essi.puustinen (a) ayy.fi, tfn 050 520 9442).

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 23/2019

AUS styrelse har fattat beslut om bidragen som utdelas till föreningarna på sitt möte (punkt 1). Om föreningsanmälan förblev ogjord i mars är efteranmälningen nu öppen fram till 30.6 (punkt 2). Dessutom kan du kontrollera  föreningsprofilen på den nya webbplatsens beta-version och meddela oss om ändringar (punkt 3). Föreningsbrevet tar sommarpaus i och med detta infobrev. Ha en solig och avslappnande sommar!
Kuvapankki_Kukkia_1
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 22/2019

Denna gång innehåller föreningsbrevet tips inför sommaren. Kom ihåg att lämna in de bilagor som glömts från bidragsansökan (punkt 1), uppdatera protokoll och bokföring (punkt 2) och att ha en stund för arkivering (punkt 3). Kom även ihåg att vila och njuta av sommaren! Nästa vecka skickas vårens sista föreningsbrev vars material ska sändas in redan på tisdag senast kl. 10 på grund av Kristihimmelsfärdsdagen ([email protected]).
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 21/2019

När lokalhamstringen avslutas för er förenings del är det dags att meddela era evenemang till nästa års läsårskalender (punkt 1) Dessutom kan ni påverka föreningslagen fram till onsdag (punkt 3). Trevligt årsfestveckoslut!
Otarannan kerhotila2
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 20/2019

Lokalhamstringen är i gång. För en del hobbylokaler har gjorts små förändringar gällande bokningsarrangemangen. Se noggrannare anvisningar i punkt 1 och kom även ihåg AUS större evenemang när du gör upp höstens planer, punkt 2. Soligt veckoslut!