Föreningsbrev vecka 18/2019

Om du vill ha AUS föreningsbrev till din e-post, beställ det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Det här är AUS föreningsbrev vecka 18/2019

Wappen är här, njut av världens bästa studentliv! www.wappu.fi
Efter wappen kan man delta i Bytalko (punkt 4), fundera på hösten lokalbokningar (punkt 4) och utbyta tankar och nyheter med andra föreningsfuntionärer på afterwork (punkt 2).

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer

29.4 Tour de Walpuri (https://www.facebook.com/events/580838759088639/)
30.4. Wappurieha-utlysningen, Havis Amandas mösspåläggning och Wappen i Dipoli (punkt 1, https://www.facebook.com/events/341190193176027/)
4.5 Bytalko (punkt 3)
6.5 Lokalhamstingen börjar (se noggrannare datum under punkt 4)
8.5. Save the date: Föreningarnas afterwork (punkt  2, https://www.facebook.com/events/274946466724132/)
13.5 Floradagen
14.5 Lokalhamsting för särställda föreningar (punkt 4)
18.5 AUS nionde årsfest (https://www.facebook.com/events/236007250677458/)
21.5 Lokalhamsting för övriga föreningar i första förteckningen (punkt 4)

Se fler evenemang https://wappu.fi/ och AUS Wappen https://www.facebook.com/events/341190193176027/

Nyhetsbrevets innehåll

1. AUS transport från Otnäs till Södra Järnvägsgatan under valborg
2. Föreningarnas afterwork onsd. 8.5
3. Save the Date-Bytalko 4.5
4. Förhandsinformation om datumen för lokalhamstring
5. För kännedom; AUS större händelser under hösten 2019
6. Kom ihåg välbefinnandet i föreningsverksamheten
7. AUS guide för evenemangsarrangörer 
8. Delegationen har fattat beslut om riktningen för gemenskapsstrukturprojektet och valt AUS nya verksamhetsledare
9. Volunteer as a group leader or partnership coordinator at Dare to Learn

1. AUS transport från Otnäs till Södra Järnvägsgatan under valborg

I år lägger AUS mössan på statyn Havis Amanda och bjuder som vanligt på transport från Otnäs ändhållplats till KY-huset där NESU-KY ordnar det traditionella Wapputerde.  Terde är en fantastisk plats för att höja stämningen inför AUS och KY:s gemensamma Amanda-kortege som startar mot statyn från samma plats kl. 16.

Bussarna åker mot Wapputerde med jämna mellanrum mellan kl. 13.30 och 15.30.  Mer information publiceras på AUS Wapp-event på adressen https://www.facebook.com/events/341190193176027/

Har du redan hört om Phuxkommitténs insamling Wappupotti som har samlat in  redan  över 16 000 euro  för mentalvårdstjänster? Syftet med insamlingen är att väcka diskussion och bryta tabut kring mentalvårdsproblem- och givetvis att stöda Föreningen för Mental Hälsa i Finlands viktiga verksamhet. Delta i insamlingen på adressen www.wappu.fi/mielelle! Målet är att potten som samlats in i Aaltogemenskapen fördubblas på valborgsmässoafton vid Havis Amanda.

2. Föreningarnas afterwork

Då sommaren nalkas är det dags att samla styrelsemedlemmar, funktionärer och aktiva från föreningarna inom AUS för att utbyta aktualiteter i en avslappnad atmosfär på en afterwork på Fat Lizard i Otnäs. Vi kan prata om just de aktuella ärendena som din förening funderar på och samtidigt träffa funktionärer från andra föreningar. Essi och Anna från AUS föreningssektor är också på plats och du kan ställa frågor till dem om sådant du funderar över.

Anmäl om du är på väg så att vi kan reservera ett tillräckligt stort bord: https://lomake.ayy.fi/yhdistykset/associations-afterwork/

Vad: Föreningarnas afterwork
Var: Fat Lizard, Datavägen 1
När: onsd. 8.5 från kl. 16.30
Varför: Kamratstöd och nätverkande för föreningsaktörer
FB: https://www.facebook.com/events/274946466724132/

3. Save the Date- Bytalko 4.5

När vi återhämtat oss från valborgsyran är det dags att hjälpa vårt Campus med återhämtningsprocessen. Det här lyckas bäst på Teknologsbyns gemensamma städtalko som även kallas  Bytalko.  Ringa alltså in lördag 4.5 i din kalender och ta på dig städhanskar när du kommer.  Uppmuntra även medlemmarna i din förening att delta. Traditionsenligt bjuds talkofolket på bastubad och annan trevlig samvaro.

4. Förhandsinformation om datumen för lokalhamstring

Förhandsbokningen av AUS evenemangslokaler – lokalhamstringen börjar för föreningarnas del måndagen den 6 maj.  I hamstringen används, som bekant, AUS eget bokningssystem TILA. TILA finns på adressen https://tila.ayy.fi/ och användarna måste logga in med Aalto-universitetets IT användarkonto. Det är lättast att komma igång genom att läsa instruktionerna under länken Ohje/Help i menybalken.

Du kan hamstra tider för perioden mån 12.8.2019–sön 5.1.2020.

Tiderna för att fylla i lokalbokningar i systemet är följande:

 1. AUS interna aktörer 15.4-3.5.2019
 2. Särställda föreningar
  Tiden för att fylla i börjar mån 6.5.2019 kl.12 och avslutas tis 14.5 kl. 12.
  Hamstring 1: tis 14.5.2019 från kl. 16.30 i Kandidatcentret (Otsvängen 1) sal R001/M232 M1.
 3. Övriga föreningar i första förteckningen
  Tiden för att fylla i börjar ons 15.5.2019 kl. 12 och avslutas ti 21.5 kl. 12.
  Hamstring 2: tis 21.5.2019 från kl. 16.30 i Kandidatcentret (Otsvängen 1) sal R001/M232 M1.

Noggrannare bokningsanvisningar informeras i föreningsbrevet senare samt i en separat e-post som skickas till föreningarna.

5. För kännedom; AUS största evenemang hösten 2019

De frivilliga i Aalto-universitetets studentkår ordnar stora evenemang för alla universitetets studenter och nedan har vi sammanställt datum för er kännedom, och som stöd för planering av övriga evenemang, speciellt om ni vill vara medvetna om dem när ni gör kommande lokalbokningar. Välkommen med!

3.9. Aalto Party
21.9. Otnäs natt
30.9 Mössnedläggningen
31.10. Aalto Talent Expo
2-9.11 Teknologtraditionsveckan
8.11. Teknologtraditionsfest
2-4.12. Föreningsutbildningar (preliminär)

6. Kom ihåg välbefinnande i föreningsverksamheten

I föreningsverksamheten gäller det att ta hänsyn till medlemmarnas och de aktivas krafter och välbefinnande. Till exempel i styrelsearbetet är det viktigt att arbetsfördelningen är rättvis och beaktar styrelsemedlemmarnas resurser. Det är också viktigt att tacka och visa uppskattning för det arbete som andra utför. Rekreation kan också vara ett bra sätt att belöna funktionärerna och upprätthålla deras arbetshälsa.

Läs mer i föreningsguiden: https://yhdistysopas.ayy.fi/hyvinvointi-yhdistystoiminnassa/?lang=sv

7. AUS guide för evenemangsarrangörer

AUS guide för evenemangsarrangörer innehåller ett heltäckande infopaket om allt från arrangörens ansvar enligt lag till en säkerhetschecklista, likabehandlings- och miljöfrågor, kriskommunikation, första hjälpen och många andra anvisningar som är viktiga för evenemangsarrangörer.

Guiden finns i föreningsguidens materialbank: https://yhdistysopas.ayy.fi/wp-content/uploads/sites/20/2018/12/Tapahtumaj%C3%A4rjest%C3%A4j%C3%A4n-opas.pdf (på finska)

Se även tipsen för hur man kan ingripa i osakligt bemötande: https://yhdistysopas.ayy.fi/hairinta-ja-epaasiallinen-kohtelu/?lang=sv

8. Delegationen har fattat beslut om riktningen för gemenskapsstrukturprojektet och valt AUS nya verksamhetsledare

Delegationen har fattat beslut om planen för utvecklandet av gemenskapsstrukturerna på sitt möte förra veckan. Planen har utvecklats som ett resultat för gemenskapsstrukturprojektet utgående från utredningsarbete, diskussioner och kommentarsrundor i gemenskapen samt delegationens remissdebatter.

Föreningskategoriseringen utvecklas i en riktning där föreningarna kategoriseras enligt verksamhet i till exempel ämnesföreningar, hobby- och kulturföreningar och övriga föreningar istället för en mer hierarisk struktur såsom tidigare. Det här möjliggör ett mångsidigt stöd och att  verksamhetsbidrag lättare kan delas ut enligt föreningarnas behov. Uppdateringarna av föreningsreglementet, verksamhetbidragsutdelningen och lokalutdelningen genomförs som egna projekt och föreningarna kommer att delaktiggöras i samband med uppdateringsprocessen.

För att besluta om teknologärenden har en modell med arbetsnamnet Gillesmötet planerats. Mötets syfte är att dra upp linjer för exempelvis mössanvändarrätten och andra större linjer gällande teknologverksamheten. För Gillesmötet upprättas ett reglemente som bereds i samarbete med teknologaktörerna.

En noggrannare tidtabell för åtgärdsförslagen gällande projektet planeras och disponibla resurser övervägs.  De flesta reformer träder inte i kraft ännu detta år. Till exempel utdelningsprocessen för verksamhetsbidrag har planerats att förnyas först under år 2020. Om konkreta planer informeras när de klarnar.

Tack till alla föreningsaktörer för  deltagande i och kommentarer om gemenskapsstrukturprojektet.

Du kan se de inspelade diskussionerna här: ayy.fi/live

Mötesmaterialet hittar du här: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=45645825

Därtill valdes Elina Nieminen till AUS nya verksamhetsledare. Hon arbetar för närvarande med AUS gemenskapsstrukturprojekt.

9. Volunteer as a group leader or partnership coordinator at Dare to Learn

Dare to Learn is the biggest event for learning and education in Northern Europe, gathering 4000 participants from 50+ countries. The vision is to make quality learning accessible to all, learning a strategic priority and Helsinki the Global Learning Capital. Dare to Learn, rising from the student community, has been called the Slush for learning and is mainly built by enthusiastic volunteers. We welcome you into our interdisciplinary learning community!

http://www.daretolearn.fi/blog/recruitment-for-group-leaders-partnerships-coordinators-open

HALUATKO OMAN UUTISESI TÄHÄN TIEDOTTEESEEN?

Lähetä lyhyt tekstisi keskiviikkoon klo 10.00 mennessä osoitteeseen tiedotteet (a) ayy.fi. Uutiset menevät käännettäväksi, joten voit toimittaa tekstisi yksikielisenä.

Tiedotteen sisällön toimittaa viime kädessä AYY:n järjestö- ja viestintäasiantuntija Essi Puustinen (essi.puustinen (a) ayy.fi, puh: 050 520 9442).

Haluatko poistua yhdistystiedotelistalta? Kilkkaa seuraavaa linkkiä ja seuraa ohjeita sivun alalaidassa: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 23/2019

AUS styrelse har fattat beslut om bidragen som utdelas till föreningarna på sitt möte (punkt 1). Om föreningsanmälan förblev ogjord i mars är efteranmälningen nu öppen fram till 30.6 (punkt 2). Dessutom kan du kontrollera  föreningsprofilen på den nya webbplatsens beta-version och meddela oss om ändringar (punkt 3). Föreningsbrevet tar sommarpaus i och med detta infobrev. Ha en solig och avslappnande sommar!
Kuvapankki_Kukkia_1
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 22/2019

Denna gång innehåller föreningsbrevet tips inför sommaren. Kom ihåg att lämna in de bilagor som glömts från bidragsansökan (punkt 1), uppdatera protokoll och bokföring (punkt 2) och att ha en stund för arkivering (punkt 3). Kom även ihåg att vila och njuta av sommaren! Nästa vecka skickas vårens sista föreningsbrev vars material ska sändas in redan på tisdag senast kl. 10 på grund av Kristihimmelsfärdsdagen ([email protected]).
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 21/2019

När lokalhamstringen avslutas för er förenings del är det dags att meddela era evenemang till nästa års läsårskalender (punkt 1) Dessutom kan ni påverka föreningslagen fram till onsdag (punkt 3). Trevligt årsfestveckoslut!
Otarannan kerhotila2
Föreningsbrev Publicerat:

Föreningsbrev vecka 20/2019

Lokalhamstringen är i gång. För en del hobbylokaler har gjorts små förändringar gällande bokningsarrangemangen. Se noggrannare anvisningar i punkt 1 och kom även ihåg AUS större evenemang när du gör upp höstens planer, punkt 2. Soligt veckoslut!