Energispartips för studentbostad, del 3

Är du redan bekant med energibesparing? Kanske skulle du vilja göra något mer? Läs energispartipsen på konunganivå från den tredje delen av tipsserien!
Desk in front of a window with laptop, screen, water bottles, pencils, papers and a plant on it.

Energispartips för studentbostad, del 3

Små gärningar har en stor effekt då vi utför dem tillsammans. Denna vinter berörs alla av energipriset-och tillgången. Även om du inte skulle betala el eller värme själv är din förbrukning en del av totallasten. Energiräkningen består till största delen av uppvärmning, användning av varmt vatten och el. När förbrukningen av värme och el minskar, minskar utöver räkningen även klimatlasten samt sannolikheten för elavbrott.

Vi samlade en del konkreta energispartips. Kontrollera först att åtminstone grundsakerna är i skick (sparnivå 1), gå sedan över till att göra andra små men betydelsefulla gärningar (sparnivå 2). Efter det kan du pröva på hur du lyckas med konunganivåns sparåtgärder.

Sparnivå 3: Energisparande på konunganivån

 • Sänk rumstemperaturen
  • I AUS bostäder är rumstemperaturen reglerad till 21-22 grader. Om du klarar dig i svalare kan du justera elementet.
  • I sovrummet är en svalare temperatur rekommenderad för det anses förbättra sömnkvaliteten. Den eftersträvansvärda temperaturen är 18-20 grader.
 • Ta svalare och kortare duschar
 • Förläng mellanrummet mellan hårtvättar för att minska förbrukningen av varmt vatten
 • Basta med grannen
  • Föreslå gemensam bastutur med grannen, då kan flera personer tvätta sig på en bastutur.
 • Förena tvätten med rumskompisen
  • Maskinerna blir fullare när ni förenar er tvätt. Till exempel fintvätt samlas mindre men när ni förenar er tvätt får ni en full maskin.
 • Följ din elförbrukning
  • Om du har ett eget elavtal följ din förbrukning i energibolagets uppföljningstjänst. Med hjälp av det förstår du vart och när energi förbrukas och kan reglera din energiförbrukning att bli allt förnuftigare.
 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Rantasauna and hot tub covered in snow in winter sun.
Ajankohtaista Publicerat:

Bastubadsmöjlighet i Strandbastun från och med 16.1.2023

Strandbastun kan bokas för bastubad från och med 16.1.2023 i enlighet med delegationens önskan. Bastuns hyrespriser har höjts på grund av stigande kostnader. Tidigare gjorda bokningar kan annulleras utan avgift.
Kuvassa ihmiset pitävät äänestyslappuja
Ajankohtaista Publicerat:

Sök till AUS riksdagsvalsarbetsgrupp!

Riksdagsvalet närmar sig, är du redo? I april nästa år röstas om studenternas framtidsriktning för de fyra följande åren. Skulle du vara intresserad av att få vara med och ordna jippon nästa vår där vi utmanar kommande beslutsfattare, gör valet närmare studenterna och gör Aaltostudenternas röst hörd?
A huge snowy tree in the cold winter snow.
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS avvärjer energikrisen - bastur stängs för vinterperioden

Aalto-universitetets studentkårs invånarbasturer och evenemangslokalernas bastur stängs 1.1.-31.3.2023 på grund av energisparorsaker. AUS sparar energi också genom att tillexempel sänka temperaturen i trappuppgångar och förråd.
Person walking in the snow in Otaniemi.
Ajankohtaista Publicerat:

AUS som fastighetsägare i nationella energispartalkot

AYY sparar energi genom att följa energi- och vattenförbrukningen i sina bostadsfastigheter, samt genom att minska invånarbastuturer. Privata bastuturer är ur bruk 1.1.-31.3.2023 men invånarna kan bada bastu under länkbastuturerna.