Boende

Bostadstyper

AUS har olika bostäder för olika livssituationer. Ofta börjar nya studenter bo i ett studentrum i en delad bostad eller i en kompisbostad. Ettor och kollektivettor kan sökas ensam eller tillsammans med en medsökande. Tvåor, treor och fyror är riktade främst till barnfamiljer eller till kompisbostäders.

Studentrum

Ett studentrum är ett rum för en person i en delad bostad. En bostad kan ha 2–12 studentrum och gemensamma utrymmen som inkluderar kök och eventuellt vardagsrum, toalett och/eller badrum. Alla hyresgäster ansvarar för städningen av de gemensamma utrymmena. De största studentrumsbostäderna har egna badrum/toaletter och kylskåp i rummen. Dörrarna till de enskilda rummen har lås som endast kan öppnas med hyresgästens egen nyckel. I de gemensamma utrymmena fungerar alla nycklar till den aktuella bostaden.

Studentrum är helt omöblerade. Till bostaden hör kylskåp och frys antingen i själva studentrummet eller i köket. Dessutom finns också ugn och spis i köket. Förvaringsutrymme finns i köket och i det enskilda studentrummet. I de gemensamma utrymmena finns oftast ett matbord med stolar. Här hittar du tips om möbelanskaffningen.

Studentrummet är hyresgästens personliga rum. Hyresgästerna kan inte byta rum sinsemellan och det är förbjudet att hålla sällskapsdjur eller erbjuda inkvartering. Studentrum kan endast sökas individuellt, inte till exempel tillsammans med en partner eller vän.

AUS har studentrum i Esbo i Alberga och Teknologbyn . Teknologbyns studentrum finns på Bistervägen, Otsvängen och Otstranden.

Vem kan söka: AUS medlemmar med boenderätt, endast en sökande. Nya studerande och sökande med brådskande bostadsbehov prioriteras. Inga barn.

Sällskapsdjur: Inte tillåtna

Bostadsyta: Cirka 10–25 m2

Hyra: Cirka 170–400 €, genomsnittlig hyra 300 € (april 2017). Närmare uppgifter i Domo.

Läge: Teknologbyn, och Alberga

Bostädernas planritningar finns i Domo.

Ettor och kollektivettor

En etta är en privat bostad som omfattar ett rum. Till ettan hör alltså inga delade gemensamma utrymmen. Ettan inkluderar kök/kokvrå/öppet kök och badrum. Köket är utrustat med kylskåp, frys, spis och ugn. Bostaden har inbyggda skåp. I till exempel Alberga och Otstranden i Teknologbyn har AUS också några större ettor som också har en sovalkov eller ett litet sovrum.

Ettor kan sökas ensam eller tillsammans med en medsökande. En större etta kan till exempel lämpa sig för ett par. Ettorna delas ut enligt köprincipen. Man kan alltså inte få poäng för brådskande behov när man ansöker om en etta (se också poängsättningsgrafiken).

Vem kan söka: AUS medlemmar med boenderätt. De sökande kan vara en eller flera, till exempel ett par.

Sällskapsdjur: Tillåtna

Bostadsyta: Cirka 16–45 m2

Hyra: Cirka 180–670 €, genomsnittlig hyra 410 € (april 2017). Närmare uppgifter i Domo.

Läge: Busholmen, Främre Tölö, Bakre Tölö, Berghäll/Åshöjden, Arabiastranden, Hertonäs, Kasberget, Botby gård, Sockenbacka, Alberga och Otnäs.

Bostädernas planritningar finns i Domo.

Kollektivettor är en mellanform som kombinerar kollektivt boende med avskildheten i en bostad som påminner om en etta. Varje hyresgäst har ett eget individuellt rum med eget badrum/wc och en kokvrå. Kokvrån är utrustad med kylskåp, frys, spis och ugn. De hyresgäster som delar bostadens gemensamma utrymmen eller korridor är gemensamt ansvariga för städningen där.

AUS första bostäder av den här typen färdigställs vid Bistervägen i Teknologbyn i samband med renoveringsprojekten (2017-2019).

Sällskapsdjur: Tillåtna

Bostädernas planritningar finns i Domo.

Tvåor och större bostäder

Tvåor och särskilt större bostäder är riktade främst till barnfamiljer. Bostäderna lämpar sig också för par och som kollektivbostäder. AUS har inga bostäder som är riktade separat till familjer eller kompisgäng, men de sökande kan själva i ansökningsskedet bestämma hurdana bostäder som passar deras livssituation.

OBS!

Tvåor och större bostäder är alltid omöblerade. Köket är utrustat med kylskåp, frys, spis och ugn. Dessutom finns minst ett badrum/wc i bostaden. Bostäderna har också inbyggda skåp. 

Antalet sovrum (sr) i bostaden beror på bostadstypen. Tvåor (2 x sr) har två sovrum medan tvåor (vr + sr) har ett sovrum och ett vardagsrum. Treor har två sovrum och ett vardagsrum, fyror har tre sovrum och ett vardagsrum.

Vem kan söka: I familjebostäderna ska åtminstone en sökande vara AUS-medlem med boenderätt, och i kompisbostäderna måste alla sökande vara AUS-medlem med boenderätt.

En gemensam hyresavtal görs för vän- och familjelägenheter. Det är inte möjligt att ha separata avtal eftersom detta skulle göra lägenheten till ett studentrumkollektiv. Detta påverkar bostadsbidraget från FPA. Ett alternativ är att ansöka en studentrum och föreslå en vän till kollektivet.

Sällskapsdjur: Tillåtna

Bostadsyta: Tvåor cirka 35–60 m2, treor cirka 53–84 m2, fyror cirka 70–96 m2

Hyra:

  • Tvåor: Cirka 400–800 €, genomsnittlig hyra 530 € (april 2017). Närmare uppgifter i Domo.
  • Treor: Cirka 560–900 €, genomsnittlig hyra 770 € (april 2017).
  • Fyror: Cirka 780–1210 €, genomsnittlig hyra 1030 € (april 2017).

Läge:

  • Tvåor: Otnäs, Alberga, Busholmen, Berghäll/Åshöjden, Arabiastranden, Hertonäs, Kasberget, Botby gård, Dammen
  • Treor: Teknologbyn, Hertonäs, Kasberget, Dammen,  Malm
  • Fyror: Teknologbyn, Kasberget

Bostädernas planritningar finns i Domo.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat