Avgiftsbelagda ledstudier används inte som urvalsled vid Aalto universitetet

Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden förkastade förslaget om att använda avgiftsbelagda ledstudier som grund för Aaltos studerandeval på sitt extramöte den 20 juni.
Picture of a person standing in front of a tree, smiling slightly with crossed arms.
AYY:n hallituksen jäsen ja Aallon akateemisten asiain komitean opiskelijajäsen Veera Ollikainen.

Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden (AAK)  förkastade förslaget om att använda avgiftsbelagda ledstudier som grund för Aaltos studerandeval på sitt extramöte den 20 juni. Förslaget föll med rösterna 10-6 i omröstningen . Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Tammerfors universitetets studentkår (TREY) publicerade ett kritiskt ställningstagande om ledstudierna tidigare på våren.

”På mötet motsattes ledstudierna från olika synpunkter. Studentrepresentanterna framhöll speciellt bekymret med urvalsledens höga pris”, beskriver kommitténs studentmedlem och AUS styrelsemedlem Veera Ollikainen. ”Vi önskar att AAK:s beslut skulle fungera som en broms för utvecklingen där man utvecklar avgiftsbelagda urvalsleder till universitetet. Man bör hitta hållbarare metoder för att locka till sig internationella studenter”:

Aalto och Tammerfors universitet har under den här våren förberett så kallade ledstudier som del av statens Talent Boost-projekt. Syftet med Talent Boost är att locka till sig mer internationella experter till Finland.

AUS och TREY har motsatt sig ledstudierna då de försvagar principen om avgiftsfria studier. I det planerade genomförandet av ledstudierna blandas en dyr kompletteringsutbildning som ordnas på företagsekonomiska grunder med ansökning till högskolan.

Vid Tammerfors universitet har användandet av ledstudierna som avgiftsbelagd urvalsled godkänts. Situationen är speciell. Aalto alltså deltar i genomförandet av ledstudierna men med dem kunde man endast få studieplats vid Tammerfors universitet.

”Aalto är med i en pilot som inte upplevs som god i universitetsgemenskapen. Av förberedelsearbetet kan man lära sig hur gemensamma projekt befrämjas så att sådana här konflikter inte uppstår i framtiden”, säger Ollikainen.  

 

Tilläggsinformation: 

Teemu Palkki, påverkansexpert: utbildningspolitik

+358 50 520 9438, teemu.palkki(at)ayy.fi

Veera Ollikainen, styrelsemedlem: utbildningspolitik

veera.ollikainen(at)ayy.fi

 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Asukkaan UKK
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AYYkamoista asumista - nytt nyhetsbrev för AUS invånare

Invånarnas nyhetsbrev svarar på önskan, att informera om aktuella boendeärenden per epost, som uppkom i invånarenkäten. Nyhetsbrevet utkommer ungefär fem gånger per år.
Antti Ilmavirta
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Antti Ilmavirta vald till Aalto-universitetets studentkårs verksamhetsledare

AUS delegation valde Antti Ilmavirta till AUS verksamhetsledare på sitt möte 20.4.2022. Ilmavirta inleder sin uppgift 3 maj.
Kuvassa opiskelijat maalaavat lakanaan tekstiä "Iloista wappumieltä"
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Phuxkommittén och internationella kommittén organiserar en Wappumieli-insamling

Phuxkommittén och internationella kommittén tillsammans med Mieli ry organiserar en Wappumieli-insamling för att uppmärksamma ungdomarnas och studerandenas psykiska hälsa under en långvarig pandemi och världssituationen som kriget påverkar.
rauhankyyhky ja Ukrainan lippu
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Pressmeddelande Publicerat:

Om kriget i Ukraina

AUS är bekymrad över de senaste händelserna i Ukraina och fördömer Rysslands krigshandlingar.