Avgiftsbelagda ledstudier används inte som urvalsled vid Aalto universitetet

Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden förkastade förslaget om att använda avgiftsbelagda ledstudier som grund för Aaltos studerandeval på sitt extramöte den 20 juni.
Picture of a person standing in front of a tree, smiling slightly with crossed arms.
AYY:n hallituksen jäsen ja Aallon akateemisten asiain komitean opiskelijajäsen Veera Ollikainen.

Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden (AAK)  förkastade förslaget om att använda avgiftsbelagda ledstudier som grund för Aaltos studerandeval på sitt extramöte den 20 juni. Förslaget föll med rösterna 10-6 i omröstningen . Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Tammerfors universitetets studentkår (TREY) publicerade ett kritiskt ställningstagande om ledstudierna tidigare på våren.

”På mötet motsattes ledstudierna från olika synpunkter. Studentrepresentanterna framhöll speciellt bekymret med urvalsledens höga pris”, beskriver kommitténs studentmedlem och AUS styrelsemedlem Veera Ollikainen. ”Vi önskar att AAK:s beslut skulle fungera som en broms för utvecklingen där man utvecklar avgiftsbelagda urvalsleder till universitetet. Man bör hitta hållbarare metoder för att locka till sig internationella studenter”:

Aalto och Tammerfors universitet har under den här våren förberett så kallade ledstudier som del av statens Talent Boost-projekt. Syftet med Talent Boost är att locka till sig mer internationella experter till Finland.

AUS och TREY har motsatt sig ledstudierna då de försvagar principen om avgiftsfria studier. I det planerade genomförandet av ledstudierna blandas en dyr kompletteringsutbildning som ordnas på företagsekonomiska grunder med ansökning till högskolan.

Vid Tammerfors universitet har användandet av ledstudierna som avgiftsbelagd urvalsled godkänts. Situationen är speciell. Aalto alltså deltar i genomförandet av ledstudierna men med dem kunde man endast få studieplats vid Tammerfors universitet.

”Aalto är med i en pilot som inte upplevs som god i universitetsgemenskapen. Av förberedelsearbetet kan man lära sig hur gemensamma projekt befrämjas så att sådana här konflikter inte uppstår i framtiden”, säger Ollikainen.  

Tilläggsinformation: 

Teemu Palkki, påverkansexpert: utbildningspolitik

+358 50 520 9438, teemu.palkki(at)ayy.fi

Veera Ollikainen, styrelsemedlem: utbildningspolitik

veera.ollikainen(at)ayy.fi

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Utmärkelser beviljats på AUS14-årsfest

Utmärkelser delades ut till meriterade medlemmar i Aaltogemenskapen på AUS 14. årsfest den 18. maj 2024.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Tempaus ökar uppskattningen av frivilligarbete i Finland

Den Bisterskäggige ingenjören, Sheryl Tokyos och Kunniamursus Tempausbefallning lästes upp på Aalto Open Air och utlysningen av Wappen.
Hymyileviä nuoria
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Sök till FSF:s kommittéer

Aalto-universitetets studentkårsmedlemmar har nu möjlighet att söka till Finlands studentkårers förbunds FSF:s delegation för utvecklingssamarbete (KENKKU) och klimatnätverket. I kommittéerna får du lära dig och göra nationellt påverkansarbete om utvecklingssamarbete och klimatpolitik.