Avgiftsbelagda ledstudier används inte som urvalsled vid Aalto universitetet

Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden förkastade förslaget om att använda avgiftsbelagda ledstudier som grund för Aaltos studerandeval på sitt extramöte den 20 juni.
Picture of a person standing in front of a tree, smiling slightly with crossed arms.
AYY:n hallituksen jäsen ja Aallon akateemisten asiain komitean opiskelijajäsen Veera Ollikainen.

Aalto-universitetets kommitté för akademiska ärenden (AAK)  förkastade förslaget om att använda avgiftsbelagda ledstudier som grund för Aaltos studerandeval på sitt extramöte den 20 juni. Förslaget föll med rösterna 10-6 i omröstningen . Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Tammerfors universitetets studentkår (TREY) publicerade ett kritiskt ställningstagande om ledstudierna tidigare på våren.

”På mötet motsattes ledstudierna från olika synpunkter. Studentrepresentanterna framhöll speciellt bekymret med urvalsledens höga pris”, beskriver kommitténs studentmedlem och AUS styrelsemedlem Veera Ollikainen. ”Vi önskar att AAK:s beslut skulle fungera som en broms för utvecklingen där man utvecklar avgiftsbelagda urvalsleder till universitetet. Man bör hitta hållbarare metoder för att locka till sig internationella studenter”:

Aalto och Tammerfors universitet har under den här våren förberett så kallade ledstudier som del av statens Talent Boost-projekt. Syftet med Talent Boost är att locka till sig mer internationella experter till Finland.

AUS och TREY har motsatt sig ledstudierna då de försvagar principen om avgiftsfria studier. I det planerade genomförandet av ledstudierna blandas en dyr kompletteringsutbildning som ordnas på företagsekonomiska grunder med ansökning till högskolan.

Vid Tammerfors universitet har användandet av ledstudierna som avgiftsbelagd urvalsled godkänts. Situationen är speciell. Aalto alltså deltar i genomförandet av ledstudierna men med dem kunde man endast få studieplats vid Tammerfors universitet.

”Aalto är med i en pilot som inte upplevs som god i universitetsgemenskapen. Av förberedelsearbetet kan man lära sig hur gemensamma projekt befrämjas så att sådana här konflikter inte uppstår i framtiden”, säger Ollikainen.  

 

Tilläggsinformation: 

Teemu Palkki, påverkansexpert: utbildningspolitik

+358 50 520 9438, teemu.palkki(at)ayy.fi

Veera Ollikainen, styrelsemedlem: utbildningspolitik

veera.ollikainen(at)ayy.fi

 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Pictured AYY board members 2023 smiling and holding plants
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS styrelse för år 2023 har valts

På sitt möte den 24 november 2022 godkände Aalto-universitetets studentkårs delegation styrelsebildare Ida Parkkinens förslag till styrelsesammansättningen för år 2023. På mötet valdes även viceordförande för den nya delegationen.
kuvassa Antti Regelin nojaa seinään ja hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Antti Regelin vald till Finlands studentkårers förbunds styrelse år 2023

Antti Regelin har valts till Finlands studentkårers förbunds styrelse år 2023. Förbundsmötet som ordnades i Esbo i Korpilampi 18-19.11 röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
Nea Baarman hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Nea Baarman börjar som AUS chef för påverkan och kommunikation

Nea Baarman har blivit vald till Aalto-universitetets studentkårs nya chef för påverkan och kommunikation.
Sampo Sainio ja Henrik Vuornos
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS utnämner Henrik Vuornos till HOAS styrelse för en fortsatt period

AUS styrelse har på sitt möte 6.10 utnämnt Vuornos till stiftelsens styrelse för en ny tvåårsperiod för åren 2023 och 2024.