Maksullisia polkuopintoja ei käytetä valintaväylänä Aalto-yliopistoon

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea hylkäsi ylimääräisessä kokouksessaan 20. kesäkuuta esityksen käyttää maksullisia polkuopintoja opiskelijavalinnan perusteena Aaltoon.
Picture of a person standing in front of a tree, smiling slightly with crossed arms.
AYY:n hallituksen jäsen ja Aallon akateemisten asiain komitean opiskelijajäsen Veera Ollikainen.

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea (AAK) hylkäsi ylimääräisessä kokouksessaan 20. kesäkuuta esityksen käyttää maksullisia polkuopintoja opiskelijavalinnan perusteena Aaltoon. Esitys kaatui äänestyksessä äänin 10–6. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ja Tampereen ylioppilaskunta (TREY) julkaisivat polkuopinnoista kriittisen kannanoton aiemmin keväällä.

"Kokouksessa polkuopintoja vastustettiin useista eri näkökulmista. Opiskelijaedustajat pitivät esillä erityisesti huolta valintaväylän korkeasta hinnasta", kuvailee komitean opiskelijajäsen ja AYY:n hallituksen jäsen Veera Ollikainen. "Toivomme, että AAKin päätös toimisi jarruna kehitykselle, jossa yliopistoon kehitetään maksullisia hakuväyliä. Kansainvälisten opiskelijoiden houkutteluun tulee löytää kestävämpiä tapoja."

Aalto ja Tampereen yliopisto ovat tänä keväänä valmistelleet niin kutsuttuja polkuopintoja osana valtion Talent Boost -hanketta. Talent Boostin tarkoituksena on houkutella Suomeen lisää kansainvälisiä osaajia.

AYY ja TREY ovat vastustaneet polkuopintoja, sillä ne heikentävät koulutuksen maksuttomuuden periaatetta. Suunnitellussa polkuopintototeutuksessa sekoittuu kallis, liiketaloudellisin perustein tuotettava täydennyskoulutus ja korkeakouluun hakeminen.

Tampereen yliopistolla polkuopintojen käyttäminen maksullisena valintaväylänä on hyväksytty. Tilanne on erikoinen. Aalto siis osallistuu polkuopintojen toteuttamiseen, mutta niillä voi saada opiskelupaikan ainoastaan Tampereelta.

”Aalto on mukana pilotissa, jota yliopistoyhteisössä ei koeta hyväksi. Jo tehdystä valmistelutyöstä voidaan oppia, miten yhteisiä hankkeita edistetään siten, että tällaisia ristiriitoja ei tulevaisuudessa synny”, sanoo Ollikainen.  

Lisätietoja:

Teemu Palkki, vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

+358 50 520 9438, teemu.palkki(at)ayy.fi

Veera Ollikainen, hallituksen jäsen: koulutuspolitiikka

veera.ollikainen(at)ayy.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY14-vuosijuhlilla myönnetyt huomionosoitukset

AYY:n 14. vuosijuhlilla 18.5.2024 myönnettiin huomionosoituksia ansioituneille Aalto-yhteisön jäsenille.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.
Hymyileviä nuoria
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Hae SYLin toimikuntiin

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenillä on nyt mahdollisuus hakea ehdokkaaksi Suomen ylioppilaskuntien liitto SYLin kehitysyhteistyön neuvottelukuntaan (KENKKU) sekä ilmastoverkostoon. Toimikunnissa pääset oppimaan ja tekemään valtakunnallista vaikuttamistyötä kehitysyhteistyön ja ilmastopolitiikan saralla.