Maksullisia polkuopintoja ei käytetä valintaväylänä Aalto-yliopistoon

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea hylkäsi ylimääräisessä kokouksessaan 20. kesäkuuta esityksen käyttää maksullisia polkuopintoja opiskelijavalinnan perusteena Aaltoon.
Picture of a person standing in front of a tree, smiling slightly with crossed arms.
AYY:n hallituksen jäsen ja Aallon akateemisten asiain komitean opiskelijajäsen Veera Ollikainen.

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea (AAK) hylkäsi ylimääräisessä kokouksessaan 20. kesäkuuta esityksen käyttää maksullisia polkuopintoja opiskelijavalinnan perusteena Aaltoon. Esitys kaatui äänestyksessä äänin 10–6. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ja Tampereen ylioppilaskunta (TREY) julkaisivat polkuopinnoista kriittisen kannanoton aiemmin keväällä.

"Kokouksessa polkuopintoja vastustettiin useista eri näkökulmista. Opiskelijaedustajat pitivät esillä erityisesti huolta valintaväylän korkeasta hinnasta", kuvailee komitean opiskelijajäsen ja AYY:n hallituksen jäsen Veera Ollikainen. "Toivomme, että AAKin päätös toimisi jarruna kehitykselle, jossa yliopistoon kehitetään maksullisia hakuväyliä. Kansainvälisten opiskelijoiden houkutteluun tulee löytää kestävämpiä tapoja."

Aalto ja Tampereen yliopisto ovat tänä keväänä valmistelleet niin kutsuttuja polkuopintoja osana valtion Talent Boost -hanketta. Talent Boostin tarkoituksena on houkutella Suomeen lisää kansainvälisiä osaajia.

AYY ja TREY ovat vastustaneet polkuopintoja, sillä ne heikentävät koulutuksen maksuttomuuden periaatetta. Suunnitellussa polkuopintototeutuksessa sekoittuu kallis, liiketaloudellisin perustein tuotettava täydennyskoulutus ja korkeakouluun hakeminen.

Tampereen yliopistolla polkuopintojen käyttäminen maksullisena valintaväylänä on hyväksytty. Tilanne on erikoinen. Aalto siis osallistuu polkuopintojen toteuttamiseen, mutta niillä voi saada opiskelupaikan ainoastaan Tampereelta.

”Aalto on mukana pilotissa, jota yliopistoyhteisössä ei koeta hyväksi. Jo tehdystä valmistelutyöstä voidaan oppia, miten yhteisiä hankkeita edistetään siten, että tällaisia ristiriitoja ei tulevaisuudessa synny”, sanoo Ollikainen.  

 

Lisätietoja:

Teemu Palkki, vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

+358 50 520 9438, teemu.palkki(at)ayy.fi

Veera Ollikainen, hallituksen jäsen: koulutuspolitiikka

veera.ollikainen(at)ayy.fi

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kuvassa hymyileviä ihmisiä sopimuksen kanssa
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Otakaaren asuntohanke kytkee kampuksen Teekkarikylään – AYY solmi maakaupoista esisopimuksen yliopiston kanssa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto valtuutti hallituksen allekirjoittamaan Aalto-yliopiston kanssa esisopimuksen Otakaaren tontista. Alueelle rakennetaan yli 700 uutta opiskelija-asuntoa ympäristöä kunnioittaen.
Kuvassa kaksi hymyilevää henkilöä, jotka ovat Sainio ja Regelin.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY esittää Sampo Sainiota ja Antti Regeliniä SYL:n hallituksen jäseniksi 2023

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta esittää Sampo Sainiota ja Antti Regeliniä Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Hallitus valitaan liittokokouksessa 18.-19.11.2022.
People in a meeting looking at the camera, smiling.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Hae SYL:n liittokokoukseen AYY:n delegaatioon tai ehdokkaaksi SYL:n hallitukseen!

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL edustaa yliopisto-opiskelijoita valtakunnallisessa päätöksenteossa. SYL:n vaikuttamistyötä ohjaava toimintasuunnitelma ja linjapaperi hyväksytään liittokokouksessa, jossa valitaan myös liiton hallitus. Vuoden 2022 liittokokous pidetään 18.-19.11.2022 Korpilammella.
AYY:n punatiilinen Miestentien-rakennus ja kylmä bensa-asema. Etualalla maantie ja tienviitat kehä 1:lle, leppävaaraan, keilaniemeen ja munkkiniemeen.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY myy asuinkohteitaan Helsingissä - Otaniemeen lisää opiskelija-asumista

AYY on päättänyt myydä asuinkohteitaan Helsingissä. Samaan aikaan Otaniemeen kaavoitetaan lisää opiskelija-asumista.