Maksullisia polkuopintoja ei käytetä valintaväylänä Aalto-yliopistoon

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea hylkäsi ylimääräisessä kokouksessaan 20. kesäkuuta esityksen käyttää maksullisia polkuopintoja opiskelijavalinnan perusteena Aaltoon.
Picture of a person standing in front of a tree, smiling slightly with crossed arms.
AYY:n hallituksen jäsen ja Aallon akateemisten asiain komitean opiskelijajäsen Veera Ollikainen.

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea (AAK) hylkäsi ylimääräisessä kokouksessaan 20. kesäkuuta esityksen käyttää maksullisia polkuopintoja opiskelijavalinnan perusteena Aaltoon. Esitys kaatui äänestyksessä äänin 10–6. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ja Tampereen ylioppilaskunta (TREY) julkaisivat polkuopinnoista kriittisen kannanoton aiemmin keväällä.

"Kokouksessa polkuopintoja vastustettiin useista eri näkökulmista. Opiskelijaedustajat pitivät esillä erityisesti huolta valintaväylän korkeasta hinnasta", kuvailee komitean opiskelijajäsen ja AYY:n hallituksen jäsen Veera Ollikainen. "Toivomme, että AAKin päätös toimisi jarruna kehitykselle, jossa yliopistoon kehitetään maksullisia hakuväyliä. Kansainvälisten opiskelijoiden houkutteluun tulee löytää kestävämpiä tapoja."

Aalto ja Tampereen yliopisto ovat tänä keväänä valmistelleet niin kutsuttuja polkuopintoja osana valtion Talent Boost -hanketta. Talent Boostin tarkoituksena on houkutella Suomeen lisää kansainvälisiä osaajia.

AYY ja TREY ovat vastustaneet polkuopintoja, sillä ne heikentävät koulutuksen maksuttomuuden periaatetta. Suunnitellussa polkuopintototeutuksessa sekoittuu kallis, liiketaloudellisin perustein tuotettava täydennyskoulutus ja korkeakouluun hakeminen.

Tampereen yliopistolla polkuopintojen käyttäminen maksullisena valintaväylänä on hyväksytty. Tilanne on erikoinen. Aalto siis osallistuu polkuopintojen toteuttamiseen, mutta niillä voi saada opiskelupaikan ainoastaan Tampereelta.

”Aalto on mukana pilotissa, jota yliopistoyhteisössä ei koeta hyväksi. Jo tehdystä valmistelutyöstä voidaan oppia, miten yhteisiä hankkeita edistetään siten, että tällaisia ristiriitoja ei tulevaisuudessa synny”, sanoo Ollikainen.  

Lisätietoja:

Teemu Palkki, vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka

+358 50 520 9438, teemu.palkki(at)ayy.fi

Veera Ollikainen, hallituksen jäsen: koulutuspolitiikka

veera.ollikainen(at)ayy.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Seitsemän haalareihin ja vihreään liiviin pukeutunutta opiskelijaa Ullanlinnanmäellä vasaran muotoisen mäenlaskuvälineen edessä.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vuosi 2024 on Tempausvuosi

Kahdeksan vuoden odotus on päättynyt. Huhut pitävät paikkansa – vuosi 2024 on Tempausvuosi! Tempauksessa vaikutetaan maailman menoon pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tosissaan.
White cap with blue embroidered text with the word "immigrant". In the background a framed poster with a photo of the same kind of cap.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY:n taidekokoelmaa täydennettiin kuudella teoksella – teemana rauha

Vuoden 2023 lopulla Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan taidekokoelmaa täydennettiin kuudella taideteoksella. Jäsenistölle avoin teoshaku oli auki marraskuussa teemalla "Peace – rauha".
Housing
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Hae asumisoikeuden hyvitystä ajoissa!

Tarkista, onko sinulla asumisoikeusaikaa jäljellä.
Four students laying on top of white paper and reading
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalla on uusi linjapaperi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on edustajiston kokouksessaan 14.12. hyväksynyt uuden linjapaperin. Linjapaperille on tänä vuonna tehty kokonaisvaltainen uudistamisprojekti, joka on viimeksi toteutettu vuonna 2018. Uusien linjausten mukaan AYY on muun muassa feministinen ja antirastistinen ylioppilaskunta.