AUS upphör med föreningarnas webbplatstjänster

Med webbplatstjänster avses Otax-tjänsten, Otax WordPress-tjänsten och överföringen av domännamn och underdomäner.

Viktig information och datum

 • Otax-tjänsten stängs 1.12.2023.
 • AUS WordPress-tjänst stängs 1.12.2023
 • AUS registrerar inte längre nya domännamn för föreningar. Befintliga domäner kan fortfarande förnyas i år.
 • AUS e-postlistetjänst list.ayy.fi stängs senare år 2024.
 • Föreningarnas ayy.fi underdomäner kommer också att fasas ut som sådana. Underdomäner kommer att ersättas av en omdirigeringstjänst genom vilken föreningar kan omdirigera användare från den gamla adressen till den nya.
 • AUS har preliminärt kommit överens med webbplatstjänstleverantören Louhi om att studentföreningar som samarbetar med AUS kan köpa deras tjänster till rabatterat pris. Föreningar kan anmäla sitt intresse för Louhis tjänster via detta formulär: https://forms.office.com/e/tq9yLvyCiG
 • AUS utarbetar en IT-guide för föreningar, som innehåller mer detaljerad teknisk vägledning om överföring av webbplatser och i fortsättningen även allmänna anvisningar om hur man sköter föreningens IT-ärenden.

Uppdateringar

 • 7.11.2023 - Länk till föreningarnas IT-guide har lagts till
 • 15.8.2023 - Ett formulär med vilken föreningar kan anmäla sitt intresse för Louhis tjänster har lagts till
 • 22.6.2023 - Sida skapad

Guide för att flytta bort från AUS:s webbtjänster

https://itguide.ayy.fi

Byte till Louhis webbplatstjänster

AUS och Louhi har preliminärt kommit överens om att föreningar som verkar inom AUS kan övergå till att använda deras tjänster till ett reducerat pris. Priset på rabatten beror på hur många föreningar som deltar i erbjudandet, men fortfarande minst 10% av listpriserna. Föreningar kan anmäla sitt intresse för erbjudandet via detta formulär: https://forms.office.com/e/tq9yLvyCiG.

Om föreningen inte vill använda Louhis tjänster måste den hitta en egen lösning för hantering av webbplatser och adresser och flytta sin webbplats självständigt.

Uppsägning av webbtjänster

AUS har under 2022 strävat efter att förtydliga studentkårens IT-tjänster och IT:s roll i organisationen. AUS IT-resurser har varit desamma under årens lopp, men antalet IT-infrastrukturer och -tjänster som ska upprätthållas har ökat.

Detta har lett till en ohållbar situation där arbetet är svårt att prioritera, resurserna inte räcker till för att upprätthålla nuvarande servicenivå och säkerhetsriskerna ökar.

För att lösa situationen har AUS beslutat att upphöra med föreningarnas IT-tjänster under 2023 och 2024 och att koncentrera IT-resurserna på att utveckla digitaliseringen av AUS kärntjänster och uppgifter.

Därför måste föreningarna flytta sina webbplatser och adresser bort från AUS tjänster innan de upphör den 1 december 2023. Dessutom upphör list.ayy.fi e-postlistetjänsten senare under 2024.

Vi förstår att situationen är olycklig och utmanande för föreningar och vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta kan orsaka. AUS stöder föreningar i att flytta underhållet av sina webbplatser och ger anvisningar om hur de går till.

AUS har preliminärt avtalat med webbplatstjänstleverantören Louhi om att AUS studentföreningar   kan köpa tjänster av Louhi till rabatterat pris. Dessutom kommer övergången till Louhis tjänster att göras så enkel som möjligt. 

AUS utarbetar också noggrannare anvisningar om hur man överför data från webbplatstjänster och en allmän guide som stöd för föreningarnas IT-verksamhet.

Den mest aktuella informationen om upphörandet av tjänster finns på denna webbplats.

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kynttilät
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Studenternas mentalhälsokris väntar inte

Undersökningar talar återigen för sig- studenternas illamående håller på att glida ur händerna. Vi kräver att beslutsfattarna tar mentalhälsokrisen på allvar och tar tag i otillräckliga resurser snarast möjligt.
People standing in the hall
Ajankohtaista Publicerat:

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund för 2024

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund (FSF) för 2024. Korpua var AUS officiella kandidat till SYL:s styrelse. Förbundets förbundsmöte som hölls vid Tammerfors universitet den 17-18 november röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
vanhempi naisoletettu osoittaa keraamisia taideteoksia Opiskelijakulttuurimuseon vitriineissä
Ajankohtaista Publicerat:

Öppen ansökning till AUS konstsamling

Ansökning till Aalto-universitetets studentkårs konstsamling pågår 17–30.11.2023.