AUS lägger mössan på Havis Amanda på valborgsmässoafton – valborgsinsamling till förmån för mentalvårdsarbete pågår

I år på valborgsmässoafton är det Aalto-universitetets studentkår AUS tur att lägga mössan på statyn Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors. Tillställningen börjar med tvätt av statyn kl. 17 och Havis Amanda får sin vita mössa kl. 18:00.
Kuvapankki_Mantan_Lakitus_1

Själva Mössan har redan vaknat ur sin vinterdvala och påbörjat sin färd mot Havis Amanda. Mössan har till exempel fått åka pulka på studenternas fastlagsjippo på Ulrikasborgsbacken och firat världens bästa studentliv på Aaltogemenskapens evenemang.

År efter år är Wappen en glad och hurtig fest för studenterna. Tyvärr har undersökningar visat att psykiska problem ökat bland studenterna från år 2000 fram till idag. Enligt hälsoundersökningen för högskolestuderande (2016) lider över 30 procent av studenterna av psykiska symtom. De flesta problemen var upplevelse av ständig överansträngning, att känna sig olycklig och deprimerad, att vaka på grund av bekymmer och att mista sitt självförtroende. Förändringen i studenternas välbefinnande syns även i Aaltogemenskapen.

Förra veckan fick Mössan äran att vara med på första års studenternas Phuxfest där Phuxkommittén vid Aalto-universitetets studentkår startade insamlingen Wappupotti som samlar in medel för mentalvårdstjänster. Från första början var målet att få in 500 euro men när potten fylldes på ett par minuter höjdes målet till 10 000 euro.  Syftet med insamlingen är att väcka diskussion om och bryta det tabu som ligger kring mentala hälsoproblem- och givetvis att stöda Föreningen för Mental Hälsa i Finlands viktiga verksamhet. AUS vill även påminna om hur viktigt det är att ta hand om sig själv och andra i vimlet av den fartfyllda Wappen och fråga sin familj, sina vänner och sig själv hur det egentligen står till.

Före valborgsmässoafton hinner Havis Amandas mössa ännu på flera evenemang. Den kommer att träffa politiska beslutsfattare, påverkare och framstående personer samt Aalto-universietets alumner. Åtminstone mental hälsa, klimatet och givetvis Wappen diskuteras. Följ Mössans resa och besök på Instagram med ämnesbeteckningen #matkallamantalle.

Mer information:

Producent Niina Palm, [email protected], 050 520 9435

Henna Palonen, sakkunnig för kommunikation, [email protected], 050 520 9440

Wappinsamling: www.wappu.fi/mielelle

Hälsoundersökning för högskolestuderande 2016 (på finska): https://www.yths.fi/filebank/4260-Terveystutkimus_2016_uusin.pdf

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Many people standing and smiling for a group picture
Ajankohtaista Publicerat:

Sök till FSF:s förbundsmötesdelegation eller kandidera för FSF:s styrelse!

Finlands studentkårers förbund (FSF) representerar universitetsstuderande i det nationella beslutsfattandet. Verksamhetsplanen och policydokumentet som styr FSF:s påverkansarbete godkänns av förbundsmötet, som också väljer förbundsstyrelsen. Förbundsmötet 2024 ordnas den 15-16 november 2024. I den här nyheten hittar du anvisningar om hur du anmäler dig till AUS delegation till förbundsmötet och hur du ställer upp som kandidat till FSF styrelse.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.