Ratkaisuja kansainvälisten opiskelijoiden kohtaamiin haasteisiin ja integrointiin tarvitaan nyt

Koronaviruksen aiheuttamalla poikkeustilalla on ollut vakavia vaikutuksia monien opiskelijoiden arkeen: poikkeustilasta on seurannut esimerkiksi työttömyyttä, toimeentulo- ja pärjäämisvaikeuksia sekä opintojen hidastumista. Osa Suomessa asuvista kansainvälisistä opiskelijoista on joutunut erityisen hankalaan asemaan: kansainväliset opiskelijat eivät lähtökohtaisesti kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, ja työtulojen loppuminen on voinut jättää opiskelijat yksin myös muiden sosiaalisten turvaverkkojen uupuessa. Ainakin tekniikan alalla korkeakoulutaustaiset maahanmuuttajat ovat suomalaisia todennäköisemmin jääneet työttömiksi koronan aiheuttaman poikkeustilan takia (1).
Kuvapankki_Opiskelu_2

Suomessa opiskelua varten tarvitaan säännölliset tulot tai riittävästi varallisuutta. EU- ja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoita vaaditaan lukuvuosimaksujen lisäksi myös oleskeluluvassa vaadittavan toimeentuloedellytyksen täyttämistä (560 e/kk). Jos tulot ovat töiden menettämisen takia pudonneet, voi jatko-oleskeluluvan saaminen olla lähikuukausina vaarassa. Olisi kuitenkin sekä opiskelijan että koko yhteiskunnan etu, että Suomessa opintonsa aloittanut opiskelija saisi jäädä Suomeen suorittamaan opintonsa loppuun sekä tekemään töitä. Kansainväliset osaajat ovat edellytys sille, että Suomi pysyy koulutuksen ja osaamisen kärkimaana myös huoltosuhteen heikentyessä.

Osa konkreettisista ratkaisuista on jo selvityksen alla: Suomessa opiskelevien lupakäytäntöjä on luvattu uudistaa hallitusohjelmassa jo ennen tämän kevään poikkeustilaa, ja onkin hienoa, että AYY:n tavoite koko tutkinnon pituisista oleskeluluvista on myös Suomen hallituksen tavoitteena. Syksyllä aloittavien opiskelijoiden osalta helpotusta lienee myös luvassa, kun opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu säädösmuutos saadaan valmiiksi, ja opiskelijat voisivat säilyttää opiskelupaikkansa silloinkin, kun lukuvuotta ei pääsisi Suomessa aloittamaan. 

Lisääkin voisi tehdä. AYY:n oma edustajisto päättää seuraavassa kokouksessaan kesäkuussa, voiko se käyttää osan varoistaan erityisesti sosiaaliturvan ulkopuolella olevien opiskelijoiden asumisen tukemiseen poikkeustilassa. Pitkällä aikavälillä haluamme nähdä, että kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus keskittyä opintoihinsa, ja heidän toimeentulonsa ja oleskelunsa on turvattu koko opintojen ajan. Kutsummekin Aalto-yliopiston, Espoon kaupungin, ministeriöt, Maahanmuuttoviraston ja Kelan keksimään ja jakamaan ratkaisunsa kansainvälisten opiskelijoidemme pitovoiman varmistamiseksi erityisesti nyt, jotta tulevaisuus olisi kirkkaampi.

Lisätietoja: 

Imran Shamsul, hallituksen jäsen, puh. 041 7981581 

Rosa Väisänen, vaikuttamisen asiantuntija, puh. 050 5272401 

1 TEK: https://lehti.tek.fi/tyoelama/maahanmuuttaja-jaa-todennakoisemmin-tyottomaksi-koronan-takia

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Julkaistu:

EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.
Kuvassa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä sekä AYY:n ja Kampusjaoston edustajat pitävät kädessään Kukanpäivän viestiä Kauppatorilla
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu: