Ratkaisuja kansainvälisten opiskelijoiden kohtaamiin haasteisiin ja integrointiin tarvitaan nyt

Koronaviruksen aiheuttamalla poikkeustilalla on ollut vakavia vaikutuksia monien opiskelijoiden arkeen: poikkeustilasta on seurannut esimerkiksi työttömyyttä, toimeentulo- ja pärjäämisvaikeuksia sekä opintojen hidastumista. Osa Suomessa asuvista kansainvälisistä opiskelijoista on joutunut erityisen hankalaan asemaan: kansainväliset opiskelijat eivät lähtökohtaisesti kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, ja työtulojen loppuminen on voinut jättää opiskelijat yksin myös muiden sosiaalisten turvaverkkojen uupuessa. Ainakin tekniikan alalla korkeakoulutaustaiset maahanmuuttajat ovat suomalaisia todennäköisemmin jääneet työttömiksi koronan aiheuttaman poikkeustilan takia (1).
Kuvapankki_Opiskelu_2

 

Suomessa opiskelua varten tarvitaan säännölliset tulot tai riittävästi varallisuutta. EU- ja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoita vaaditaan lukuvuosimaksujen lisäksi myös oleskeluluvassa vaadittavan toimeentuloedellytyksen täyttämistä (560 e/kk). Jos tulot ovat töiden menettämisen takia pudonneet, voi jatko-oleskeluluvan saaminen olla lähikuukausina vaarassa. Olisi kuitenkin sekä opiskelijan että koko yhteiskunnan etu, että Suomessa opintonsa aloittanut opiskelija saisi jäädä Suomeen suorittamaan opintonsa loppuun sekä tekemään töitä. Kansainväliset osaajat ovat edellytys sille, että Suomi pysyy koulutuksen ja osaamisen kärkimaana myös huoltosuhteen heikentyessä.

Osa konkreettisista ratkaisuista on jo selvityksen alla: Suomessa opiskelevien lupakäytäntöjä on luvattu uudistaa hallitusohjelmassa jo ennen tämän kevään poikkeustilaa, ja onkin hienoa, että AYY:n tavoite koko tutkinnon pituisista oleskeluluvista on myös Suomen hallituksen tavoitteena. Syksyllä aloittavien opiskelijoiden osalta helpotusta lienee myös luvassa, kun opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu säädösmuutos saadaan valmiiksi, ja opiskelijat voisivat säilyttää opiskelupaikkansa silloinkin, kun lukuvuotta ei pääsisi Suomessa aloittamaan. 

Lisääkin voisi tehdä. AYY:n oma edustajisto päättää seuraavassa kokouksessaan kesäkuussa, voiko se käyttää osan varoistaan erityisesti sosiaaliturvan ulkopuolella olevien opiskelijoiden asumisen tukemiseen poikkeustilassa. Pitkällä aikavälillä haluamme nähdä, että kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus keskittyä opintoihinsa, ja heidän toimeentulonsa ja oleskelunsa on turvattu koko opintojen ajan. Kutsummekin Aalto-yliopiston, Espoon kaupungin, ministeriöt, Maahanmuuttoviraston ja Kelan keksimään ja jakamaan ratkaisunsa kansainvälisten opiskelijoidemme pitovoiman varmistamiseksi erityisesti nyt, jotta tulevaisuus olisi kirkkaampi.

 

Lisätietoja: 

Imran Shamsul, hallituksen jäsen, puh. 041 7981581 

Rosa Väisänen, vaikuttamisen asiantuntija, puh. 050 5272401 

1 TEK: https://lehti.tek.fi/tyoelama/maahanmuuttaja-jaa-todennakoisemmin-tyottomaksi-koronan-takia

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Accessible Entry
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelijoiden vaatimus: Funidatan on lisättävä resursseja Sisun saavutettavuustyöhön

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta vaatii yhdessä HYYn, JYYn, LTKY:n ja TREYn kanssa, että Funidata lisää resursseja opintotietojärjestelmä Sisun saavutettavuuspuutteiden korjaamiseksi. Vaadimme myös helposti opiskelijoiden saavutettavissa olevia tukipalveluita niille opiskelijoille, joita Sisun saavutettavuuspuutteet koskettavat.
Students with protest signs
Blogi, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Student associations: “Pandemic exit strategy must include the opinions of students”

For the last year CMT (Crisis Management Team) has made the important decisions regarding Aalto University's daily activities. Neuvosto, a committee of chairs of associations at Aalto, wrote a statement about taking students' perspectives and transparency back into decision making.
Two hands pictured writing in notebooks.
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Koronakevät ei saa määrittää tulevaisuuden opiskelijavalintoja

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toivoo, ettei kevään 2020 opiskelijavalintoja käytetä lähtökohtana vuoden 2021 valinnoille.
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Demokratian ja rauhan toteuduttava Hongkongissa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, Svenska Handelshögskolans Studentkår ja Suomen ylioppilaskuntien liitto haluavat osoittaa tukensa ja solidaarisuutensa hongkongilaisille opiskelijoille, joista osa on vielä jumissa yliopistokampuksilla.