Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen

”Kehitämme kansainvälisille opiskelijoille suunnatun yhteisen tekniikan alan polkuopintokoulutustoteutuksen”, lupasi Aalto-yliopisto opetus- ja kulttuuriministeriölle joulukuussa 2020 allekirjoitetussa tulossopimuksessa. Kuka olisi arvannut, että tästä pienestä lauseesta syntyy suuri maksullisen koulutuksen projekti?
AYY, TREY & OYY: "Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen!"

”Kehitämme kansainvälisille opiskelijoille suunnatun yhteisen tekniikan alan polkuopintokoulutustoteutuksen”, lupasi Aalto-yliopisto opetus- ja kulttuuriministeriölle joulukuussa 2020 allekirjoitetussa tulossopimuksessa. Kuka olisi arvannut, että tästä pienestä lauseesta syntyy suuri maksullisen koulutuksen projekti? 

Lauseen pohjalta syntyi pilottihanke, jonka tarkoituksena oli kehittää polkuopintoja sekä niiden suorittamisen käyttöä valintaperusteena Aallon sekä Tampereen yliopiston englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin. Syntyi etänä suoritettava 20 opintopisteen kokonaisuus, jonka suorittamisesta ja siten opiskelupaikasta suomalaisessa yliopistossa opiskelija maksaa lähes 5000 euroa. Pilotin valmistelun aikana todettiin, että polkuopintoja ei voida järjestää kuin kalliina täydennyskoulutuksena. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja Tampereen ylioppilaskunta vastustivat mallia jo keväällä 2022.

Nyt tätä ns. täydennyskoulutusta pyritään laajentamaan paitsi uusiin yliopistoihin – ensimmäisenä Ouluun, seuraavaksi ehkä Itä-Suomeen ja LUT-yliopistoon –, myös tekniikan alan ulkopuolelle Aallon kauppakorkeakouluun. Lauseesta on lähtenyt liikkeelle salakavala jatkumo: yliopistoissa tehdään päätöksiä yksittäisten ohjelmien valintaperusteista, eikä missään käydä laajaa periaatteellista keskustelua kalliista valintaväylistä.

Jopa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Atte Jääskeläinen ihmetteli maaliskuun lopulla, miten ministeriö saatiin suostumaan polkuopintojen toteuttamiseen täydennyskoulutuksena. Jääskeläisen ihmettely on perusteltua – toteutustapa on selvästi vastoin yliopistolakiinkin kirjattua maksuttoman opiskelijavalinnan henkeä. Lain mukaan tilauskoulutusta ei saa käyttää opiskelijavalinnan kiertämiseen, mutta täydennyskoulutuksen osalta ministeriökin on lain kirjaimen osalta siunannut viidentuhannen euron kokonaisuuden käytön osana valintaperusteita.

”On äärimmäisen kyseenalaista, että polkuopintojen käyttöä valintaperusteena laajennetaan ilman perusteellista keskustelua. Asiaa pidetään valintateknisenä, ja yhtäkkiä huomaamme järjestelyn olevan laajassa käytössä jo ennen pilottihankkeen loppumista”, sanoo Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Suvi-Anna Salminen. 

Ei voi olla niin, että polkuopintojen kohtuuttomasta hinnasta pitää käydä keskustelu aina vain uudestaan yksittäisissä koulutusohjelmissa. ”Maksullista koulutusta laajennetaan salakavalasti ilman keskustelua. Tämän kehityksen on loputtava ja opiskelijavalinnan maksuttomuudesta on pidettävä kiinni jatkossakin”, jyrähtää Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari.

Ida Parkkinen, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Anniina Honkasaari, Tampereen ylioppilaskunta
Suvi-Anna Salminen, Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Hallitusten puheenjohtajat


Lisätietoja:
Teemu Palkki, vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka, AYY
[email protected], 050 520 9438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kuva asunnosta
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelija-asumista ei saa jättää erityisryhmien investointiavustuksen ulkopuolelle

Valtiovarainministeriön julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa (6.3.2023) ehdotettu opiskelijoiden poistaminen erityisryhmien investointiavustuksen piiristä on aivan väärillä perusteilla. Opiskelija-asuntorakentamista ja peruskorjaamista tuetaan valtion asuntorahasta maksettavalla erityisryhmien investointiavustuksella.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Lukuvuosimaksuilla ei voida paikata puutteita perusrahoituksessa

Eduskuntavaalit lähestyvät, valtiovarainministeriö ehdottelee joululahjaksi lukuvuosimaksuja ja jopa korkeakoulujen rehtorit lähtevät mukaan. Mitä nyt taas?
Aalto-yliopiston metroasema
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Kannanotto: HSL:n kasvaneet kustannukset eivät saa kaatua opiskelijan maksettavaksi

HSL:n hallituksen kokouksen käsittelyssä 25.10. on matkalippujen hintojen korotukset, opiskelija-alennuksen pieneminen sekä alennuksen rajaaminen vain opintotukea saaviin opiskelijoihin. Nämä muutokset heikentäisivät opiskelijoiden mahdollisuutta käyttää joukkoliikennettä.
Sinisellä taustalla on AYY:n ja TREY:n logot ja teksti: "Pidämme erittäin huolestuttavana kehityskulkua, jossa normalisoidaan maksullisia reittejä korkeakoulutukseen."
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

AYY ja TREY: Tiukka EI uudelle maksulliselle valintaväylälle

Vaadimme opetus- ja kulttuuriministeriötä järjestämään rahoituksen haluamilleen pilottihankkeille, jotta yliopistojen ei tarvitse kehittää kiertoreittejä kustannusten kattamiseksi.