Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen

”Kehitämme kansainvälisille opiskelijoille suunnatun yhteisen tekniikan alan polkuopintokoulutustoteutuksen”, lupasi Aalto-yliopisto opetus- ja kulttuuriministeriölle joulukuussa 2020 allekirjoitetussa tulossopimuksessa. Kuka olisi arvannut, että tästä pienestä lauseesta syntyy suuri maksullisen koulutuksen projekti?
AYY, TREY & OYY: "Lopettakaa maksullisen koulutuksen salakavala laajentaminen!"

”Kehitämme kansainvälisille opiskelijoille suunnatun yhteisen tekniikan alan polkuopintokoulutustoteutuksen”, lupasi Aalto-yliopisto opetus- ja kulttuuriministeriölle joulukuussa 2020 allekirjoitetussa tulossopimuksessa. Kuka olisi arvannut, että tästä pienestä lauseesta syntyy suuri maksullisen koulutuksen projekti? 

Lauseen pohjalta syntyi pilottihanke, jonka tarkoituksena oli kehittää polkuopintoja sekä niiden suorittamisen käyttöä valintaperusteena Aallon sekä Tampereen yliopiston englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin. Syntyi etänä suoritettava 20 opintopisteen kokonaisuus, jonka suorittamisesta ja siten opiskelupaikasta suomalaisessa yliopistossa opiskelija maksaa lähes 5000 euroa. Pilotin valmistelun aikana todettiin, että polkuopintoja ei voida järjestää kuin kalliina täydennyskoulutuksena. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja Tampereen ylioppilaskunta vastustivat mallia jo keväällä 2022.

Nyt tätä ns. täydennyskoulutusta pyritään laajentamaan paitsi uusiin yliopistoihin – ensimmäisenä Ouluun, seuraavaksi ehkä Itä-Suomeen ja LUT-yliopistoon –, myös tekniikan alan ulkopuolelle Aallon kauppakorkeakouluun. Lauseesta on lähtenyt liikkeelle salakavala jatkumo: yliopistoissa tehdään päätöksiä yksittäisten ohjelmien valintaperusteista, eikä missään käydä laajaa periaatteellista keskustelua kalliista valintaväylistä.

Jopa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Atte Jääskeläinen ihmetteli maaliskuun lopulla, miten ministeriö saatiin suostumaan polkuopintojen toteuttamiseen täydennyskoulutuksena. Jääskeläisen ihmettely on perusteltua – toteutustapa on selvästi vastoin yliopistolakiinkin kirjattua maksuttoman opiskelijavalinnan henkeä. Lain mukaan tilauskoulutusta ei saa käyttää opiskelijavalinnan kiertämiseen, mutta täydennyskoulutuksen osalta ministeriökin on lain kirjaimen osalta siunannut viidentuhannen euron kokonaisuuden käytön osana valintaperusteita.

”On äärimmäisen kyseenalaista, että polkuopintojen käyttöä valintaperusteena laajennetaan ilman perusteellista keskustelua. Asiaa pidetään valintateknisenä, ja yhtäkkiä huomaamme järjestelyn olevan laajassa käytössä jo ennen pilottihankkeen loppumista”, sanoo Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Suvi-Anna Salminen. 

Ei voi olla niin, että polkuopintojen kohtuuttomasta hinnasta pitää käydä keskustelu aina vain uudestaan yksittäisissä koulutusohjelmissa. ”Maksullista koulutusta laajennetaan salakavalasti ilman keskustelua. Tämän kehityksen on loputtava ja opiskelijavalinnan maksuttomuudesta on pidettävä kiinni jatkossakin”, jyrähtää Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari.

Ida Parkkinen, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Anniina Honkasaari, Tampereen ylioppilaskunta
Suvi-Anna Salminen, Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Hallitusten puheenjohtajat


Lisätietoja:
Teemu Palkki, vaikuttamisen asiantuntija: koulutuspolitiikka, AYY
[email protected], 050 520 9438

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vaikuttamisrauha
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Vetoomus: Vaikuttamisrauha ja turvallinen tila taattava Aalto-yhteisössä

AYY:lle on tärkeää huolehtia, että Aalto-yhteisössä vaikuttaminen ja oman mielipiteen esille tuominen on mahdollista turvallisesti.
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelijoiden mielenterveyskriisi ei odota

Tutkimukset puhuvat taas puolestaan – opiskelijoiden pahoinvointi on riistäytymässä käsistä. Vaadimme, että päättäjät ottavat mielenterveyskriisin tosissaan ja puuttuvat riittämättömiin resursseihin pikimmiten.
Students in the lobby of Väre
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Tiedote Julkaistu:

Tuemme opiskelijoiden järjestämää valtausta Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tukee opiskelijoiden järjestämää mielenilmausta Aalto-yliopiston tiloissa. Mielenosoitus ottaa kantaa Orpon hallituksen opiskelijoihin kohdistamiin leikkauksiin ja maahanmuuttopolitiikkaan.
"Vaadimme päättäjiltä selkärankaa rasismin kitkemiseksi"
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Vaadimme päättäjiltä selkärankaa rasismin kitkemiseksi

Ylioppilaskunnat AYY, HYY, ISYY, JYY, SHS, TYY, TREY, VYY, ÅAS, OYY, LTKY ja TaiYo ovat tyrmistyneitä nykyisestä rasismikeskustelun tilasta yhteiskunnassa, ja vaativat rasismin kitkemiseksi konkreettisia toimia. Vaikutusvaltaisessa asemassa olevien ihmisten rasistiset ulostulot ovat osoittaneet, mikä rasismikeskustelussa on pielessä: rasismin kohteena olevia ihmisiä ei kuunnella, rasistisia kommentteja vähätellään tai kuitataan vitseinä ja keskustelua vieritetään ohi aiheen. Tarvitaan antirasistisia tekoja, ymmärrystä ja solidaarisuutta.