Halloped on kaunis sana, vaikkei se ole latinaa

Marraskuun edetessä joulukuuksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunta etsii jälleen uusia innokkaita hallinnon opiskelijaedustajia. Suvi Vendelin kertoo, mitä hallopedina voi oppia ja saada aikaan.
Suvi Vendelin

Kokouksia, opintopisteitä, tähtipinssi. Kolme asiaa, jotka voisivat nopeasti tulla mieleen sanasta halloped, jos et tiedä paremmasta. Ei siinä; eräs vanha Aalto-yliopiston vararehtori uskoi pitkään ”sivistyssanan halloped” tarkoittavan jotain kaunista latinaksi. Voisin mielelläni itsekin uskoa tähän, sillä kolme sanaa, joista kyseinen lyhenne muodostuu ovat aina niin seksikkäät hallinto, opiskelija ja edustaja.

Nyt marraskuun edetessä joulukuuksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunta etsii jälleen uusia innokkaita hallinnon opiskelijaedustajia Aallon moniin eri päätöksentekoelimiin ja valmisteluryhmiin tulevalle vuodelle. Ryhmien jäsenten kieliltä kaikuu aiheita hyvinvoinnista, rahoituksesta, kandiuudistuksista, hybridiluennoista, yhdenvertaisuudesta tai englanninkielisistä ohjelmista. Sisun voisi myös mainita.

Istun tällä hetkellä opiskelijaedustajana Aalto-yliopiston hallituksen nimityskomiteassa, jossa myös hyvin ymmärtää ainutlaatuisen yliopistomme vaikutusmahdollisuudet globaalisti, yhteiskuntaan ja opiskelijan arkeen. Se, mistä opiskelijat haluavat puhua yliopistolle, ei ole triviaalia.

Opiskelijaedustajalla on ainutlaatuinen paikka nähdä, miten vaikkapa Aallon strategian kohta yhteisöstä ja hyvinvoinnista on ollut vaikuttamassa tavoitteisiin kurssien kuormittavuuksien tarkkailussa ja kuinka siitä lopulta tulee konkretiaa kurssisuunnitelmiin eri alojen toimielinten kokouksissa. Useat keskustelunavaukset, esimerkiksi tarve opintopsykologeista, ovat tulleet juuri opiskelijoilta.

Hallopedinä oppii tärkeitä taitoja esimerkiksi siitä, miten tuoda omia ajatuksiaan esiin kokouksessa tai kuinka tärkeää on löytää rohkeutta välillä esittää kovia kysymyksiä. Kuitenkin isoin oppi jokaiselle opiskelijaedustajalle on tämä: vaikuttamista isoihin kokonaisuuksiin ei tehdä yksin. Samalla, kun yliopiston eri laitokset ja korkeakoulut saattavat olla tietämättömiä siitä, mitä toisessa korkeakoulussa on meneillään, hallopedit ovat niitä korvaamattomia voimavaroja, jotka jakavat keskenään yliopiston laajuista tietoa nopeasti.

Tämä on myös paras anti hallopedinä toimimisesta. Pääset näkemään laajemmin sen maailman ja yhteiskunnan, jossa opiskelet – ja, mikä motivoivinta, voit olla eturivin penkillä mukana rakentamassa Aalto-yhteisöä ja sen opinteitä yhä paremmaksi.

Jos halloped-lyhennettä kehitettäisiin tänä päivänä, haluaisin muodostaa sen näistä sanoista: opiskelijayhteisö, kahvihetket, mielenkiinto. Onneksi opiskelijamaailmassa uusia lyhenteitä on jo liikaa. 

Suvi Vendelin
halloped

Haku Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajaksi on auki 30.11. klo 23.59 asti. Katso hakukuulutus ja hae osoitteessa beta.halloped.fi!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Otarannan kattosauna kabinetti
Blogi Julkaistu:

Hyödynnä jäsenetusi käyttämällä AYY:n vuokratiloja

AYY tarjoaa jäsenilleen kertavuokrattavia tiloja maksutta tai kohtuullista korvausta vastaan. Lue palveluneuvoja Päivin teksti, ja valitse sopiva tila liikuntaan, askarteluun, kokkailuun ja illanviettoihin.
Historiallisessa kuvassa kaksi henkilöä eduskuntatalon portailla pitävät kylttejä, joissa lukee "kehotamme homoseksuaalisuuteen" ja "olen hintti 25 tuntia vuorokaudessa".
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi Prideä juhlitaan vielä?

Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaariopiskelijajärjestö GAYY:n hallitus avaa tässä blogissa pride-liikkeen historiaa. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen on ollut pitkä ja kivinen tie jo tähän asti. Ymmärtämällä historiaa saamme paremman kuvan nykytilanteesta ja siitä, mihin asioihin on saatu muutosta ja mihin vielä tarvitaan muutosta. Yhteiskunta onneksi muuttuu paremmaksi paikaksi, mutta muutos ei tapahdu itsestään.
Sampo Sainio
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Maailman kestävintä opiskelijan elämää?

AYY:n strategian mukaisesti ylioppilaskunta pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä, mutta riittääkö pelkkä hiilineutraaliuden tavoittelu? Toimintamme kestävyyttä ei voida arvioida vain yhdellä mittarilla.
Teemu Palkki blogikuva
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Artsilaisten viesti ei saa jäädä kuulematta

Tänä keväänä Väreessä ei ole voinut olla huomaamatta opiskelijoiden mielenilmauksia. Koulutuspoliittinen asiantuntija Teemu Palkki avaa ylioppilaskunnan näkökulmia taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tilanteeseen.