AYY kiinteistönomistajana valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa

AYY osallistuu energiansäästötalkoisiin panostamalla tehokkaaseen talotekniikkaan, ja sulkemalla asukkaiden omat saunavuorot 1.1.-31.3.2023 ajaksi. Asukkaat pääsevät kuitenkin löylyihin yhteisillä lenkkisaunavuoroilla.
Person walking in the snow in Otaniemi.

Energiakriisin vuoksi AYY on muiden kiinteistöomistajien tavoin pyrkinyt löytämään vaikuttavimpia energiansäästötoimenpiteitä, joita voitaisiin toteuttaa syksyn aikana ja lähitulevaisuudessa. AYY haluaa osaltaan auttaa torjumaan uhkaavaa energiakriisiä, jotta sähköä riittäisi kaikille yli talven, eikä kiertäviin sähkökatkoihin tarvitsisi turvautua.  Sähkön hintapiikkien on ennustettu olevan korkeimmillaan talven kylmimpinä kuukausina, ja pahimmillaan voidaan joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.

Valtio-omisteinen Motiva ja kantaverkkoyhtiö Fingrid ovat jakaneet syksyn kuluessa runsaasti konkreettista tietoa, jota AYY on hyödyntänyt suunnitellessaan kiinteistöjensä energiansäästötoimenpiteitä. AYY on hyödyntänyt materiaaleja myös jäsen- ja asukasviestinnässään, ja jakanut jäsenilleen ja asukkailleen tietoa teoista, joilla jokainen voi auttaa vähentämään sähkökatkojen mahdollisuutta ja energiakriisin taloudellisia vaikutuksia.

Energiankulutusta seurataan ja asukassaunat suljetaan tammi-maaliskuun ajaksi

AYY seuraa asuinkiinteistöjensä energian- ja vedenkulutusta, jolloin esimerkiksi vuotavat vesikalusteet huomataan nopeasti. AYY on käynyt rakennusautomaatiota läpi syksyn mittaan, ja pyrkii erilaisilla toimenpiteillä laskemaan keskilämpötilaa ja välttämään siten turhaa energiahukkaa asumisolosuhteista tinkimättä. Esimerkiksi lämpimän käyttöveden asetukset on säädetty niin, että kiertovesijärjestelmän energianhukka on mahdollisimman pieni. Ilmanvaihtokoneiden lämmitysasetuksia on yhdenmukaistettu, lämmön talteenottojärjestelmien toiminta varmistettu ja lämmityksen säätökäyrät asetettu tasaisemmiksi. AYY seuraa myös toissijaisten tilojen, kuten varastojen ja porraskäytävien lämpötilatasoja, ja pyrkii säätämään ne hieman asuinlämpötilaa alemmas, n. 18 asteeseen. 

Kylmimpinä kuukausina AYY säästää sähköä myös vähentämällä asukassaunavuoroja. Henkilökohtaiset saunavuorot ovat poissa käytöstä 1.1.-31.3.2023 ajan, mutta asukkaat pääsevät löylyihin lenkkisaunavuoroilla. Asukkaiden toiveita yhteisten lenkkisaunavuorojen jaosta ja ajankohdista on kuultu asukaskokouksissa.

Sauna

Asuntojen lämpötilat pysyvät entisellään

Säästötoimenpiteitä ei tehdä asukasviihtyvyyden kustannuksella, vaan AYY huolehtii siitä, että asuinkohteet ovat turvallisia ja terveellisiä. AYY pyrkii pitämään huonelämpötilat 21-22 celsiusasteessa, ja asukkaat voivat itse halutessaan säätää lämpötilaa myös alemmas. AYY:n tavoitteena on löytää automaatiojärjestelmän ylilämpö- ja epätasapainotilanteet, ja korjata ne. Ilmoitathan siis huoltoon, jos asunnossasi on liian kuuma tai kylmä.

Vuonna 2023 energiantehokkuutta tehostetaan edelleen tarkastamalla rakennusautomaatiojärjestelmät säännöllisesti. Näin voidaan optimoida asetukset, löytää mahdolliset kehityskohdat ja tarvittaessa korjata viat. Lisäksi vuoden 2023 aikana kiinteistöissä tehdään tarvittaessa energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi valaistuksen ohjausten parantaminen ja valonlähteiden vaihtaminen energiatehokkaimmiksi, poistopuhaltimien vaihtaminen energiatehokkaampiin, ikkunoiden tiivistäminen tai lämpölasien asentaminen lämpövuotojen vähentämiseksi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

A student home with a table, bed and a couch.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Kevään asukaskysely – sijainti ja ystävällinen henkilökunta saivat kiitosta, siisteydessä kehitettävää

Toteutimme keväällä 2023 asukaskyselyn tarkoituksenamme selvittää, kuinka hyvin olemme onnistuneet palvelemaan jäseniämme vuokranantajina.
A big tree in front of metro station in the summer. A student walking by.
Ajankohtaista Julkaistu:

Usein kysyttyä asumisesta ja jäsenpalveluista

Täältä löydät vastauksen useimpiin opiskelijoita mietityttäviin kysymyksiin koskien asunnonhakua, opiskelijakorttia ja jäsenmaksua.

Palvelutoimisto ja puhelinpalvelu ovat suljettuna kesällä 5.-26.7. Vastaamme kuitenkin sähköposteihin.
Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Julkaistu:

Tilojen ennakkovarauskierros syksylle 2023

AYY:n piirissä olevilla yhdistyksillä on ennakkovarausoikeus kertavuokrattaviin sauna-, juhla- ja kokoustiloihin. Tällä varauskierroksella voi varata tiloja aikavälille ma 7.8.2023 - su 7.1.2024.
Eduskuntavaalit 2023
Ajankohtaista Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit järjestetään taas tänä keväänä. Katso alta vaalien tärkeät tapahtumat ja päivämäärät.