AYY kiinteistönomistajana valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa

AYY osallistuu energiansäästötalkoisiin panostamalla tehokkaaseen talotekniikkaan, ja sulkemalla asukkaiden omat saunavuorot 1.1.-31.3.2023 ajaksi. Asukkaat pääsevät kuitenkin löylyihin yhteisillä lenkkisaunavuoroilla.
Person walking in the snow in Otaniemi.

Energiakriisin vuoksi AYY on muiden kiinteistöomistajien tavoin pyrkinyt löytämään vaikuttavimpia energiansäästötoimenpiteitä, joita voitaisiin toteuttaa syksyn aikana ja lähitulevaisuudessa. AYY haluaa osaltaan auttaa torjumaan uhkaavaa energiakriisiä, jotta sähköä riittäisi kaikille yli talven, eikä kiertäviin sähkökatkoihin tarvitsisi turvautua.  Sähkön hintapiikkien on ennustettu olevan korkeimmillaan talven kylmimpinä kuukausina, ja pahimmillaan voidaan joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.

Valtio-omisteinen Motiva ja kantaverkkoyhtiö Fingrid ovat jakaneet syksyn kuluessa runsaasti konkreettista tietoa, jota AYY on hyödyntänyt suunnitellessaan kiinteistöjensä energiansäästötoimenpiteitä. AYY on hyödyntänyt materiaaleja myös jäsen- ja asukasviestinnässään, ja jakanut jäsenilleen ja asukkailleen tietoa teoista, joilla jokainen voi auttaa vähentämään sähkökatkojen mahdollisuutta ja energiakriisin taloudellisia vaikutuksia.

Energiankulutusta seurataan ja asukassaunat suljetaan tammi-maaliskuun ajaksi

AYY seuraa asuinkiinteistöjensä energian- ja vedenkulutusta, jolloin esimerkiksi vuotavat vesikalusteet huomataan nopeasti. AYY on käynyt rakennusautomaatiota läpi syksyn mittaan, ja pyrkii erilaisilla toimenpiteillä laskemaan keskilämpötilaa ja välttämään siten turhaa energiahukkaa asumisolosuhteista tinkimättä. Esimerkiksi lämpimän käyttöveden asetukset on säädetty niin, että kiertovesijärjestelmän energianhukka on mahdollisimman pieni. Ilmanvaihtokoneiden lämmitysasetuksia on yhdenmukaistettu, lämmön talteenottojärjestelmien toiminta varmistettu ja lämmityksen säätökäyrät asetettu tasaisemmiksi. AYY seuraa myös toissijaisten tilojen, kuten varastojen ja porraskäytävien lämpötilatasoja, ja pyrkii säätämään ne hieman asuinlämpötilaa alemmas, n. 18 asteeseen. 

Kylmimpinä kuukausina AYY säästää sähköä myös vähentämällä asukassaunavuoroja. Henkilökohtaiset saunavuorot ovat poissa käytöstä 1.1.-31.3.2023 ajan, mutta asukkaat pääsevät löylyihin lenkkisaunavuoroilla. Asukkaiden toiveita yhteisten lenkkisaunavuorojen jaosta ja ajankohdista on kuultu asukaskokouksissa.

Sauna

Asuntojen lämpötilat pysyvät entisellään

Säästötoimenpiteitä ei tehdä asukasviihtyvyyden kustannuksella, vaan AYY huolehtii siitä, että asuinkohteet ovat turvallisia ja terveellisiä. AYY pyrkii pitämään huonelämpötilat 21-22 celsiusasteessa, ja asukkaat voivat itse halutessaan säätää lämpötilaa myös alemmas. AYY:n tavoitteena on löytää automaatiojärjestelmän ylilämpö- ja epätasapainotilanteet, ja korjata ne. Ilmoitathan siis huoltoon, jos asunnossasi on liian kuuma tai kylmä.

Vuonna 2023 energiantehokkuutta tehostetaan edelleen tarkastamalla rakennusautomaatiojärjestelmät säännöllisesti. Näin voidaan optimoida asetukset, löytää mahdolliset kehityskohdat ja tarvittaessa korjata viat. Lisäksi vuoden 2023 aikana kiinteistöissä tehdään tarvittaessa energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi valaistuksen ohjausten parantaminen ja valonlähteiden vaihtaminen energiatehokkaimmiksi, poistopuhaltimien vaihtaminen energiatehokkaampiin, ikkunoiden tiivistäminen tai lämpölasien asentaminen lämpövuotojen vähentämiseksi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kuvassa ihmiset pitävät äänestyslappuja
Ajankohtaista, Rekrytointi Julkaistu:

Edustajistovaalit syksyllä 2023: hae keskusvaalilautakuntaan!

2023 syksynä valitaan jälleen AYY:n ylin päättävä elin, eli 45-henkinen edustajisto. Edustajistovaalien järjestäminen ei kuitenkaan käy itsestään, joten tekijöitä tarvitaan. Tahtoisitko juuri sinä tehdä AYY:n seuraavista edustajistovaaleista vuonna 2023 aiempaa näkyvämmät, puhuttelevammat ja osallistavammat?
Rantasauna and hot tub covered in snow in winter sun.
Ajankohtaista Julkaistu:

Saunomismahdollisuus jälleen Rantasaunalla 16.1.2023 alkaen

Edustajiston toiveen mukaisesti Rantasaunaa voi varata taas saunomiskäyttöön 16.1.2023 alkaen. Kustannusten nousun vuoksi saunan vuokrahintoja on korotettu. Aiemmin tehdyn varauksen voi perua veloituksetta.
Kuvassa ihmiset pitävät äänestyslappuja
Ajankohtaista Julkaistu:

Hae AYY:n eduskuntavaalityöryhmään!

Eduskuntavaalit tulevat, oletko valmis? Ensi vuoden huhtikuussa äänestetään opiskelijoiden tulevaisuuden suunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Tule mukaan järjestämään ensi keväälle tempauksia, joissa haastetaan tulevia päättäjiä, tuodaan vaalit lähemmäksi opiskelijaa ja tehdään Aallon opiskelijoiden ääni kuulluksi!
A huge snowy tree in the cold winter snow.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY torjuu energiakriisiä - saunoja suljetaan talvikaudeksi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan asukassaunavuorot ja kertavuokrattavien tilojen saunat suljetaan 1.1.-31.3.2023 energiansäästösyistä. AYY säästää energiaa myös esimerkiksi laskemalla rappukäytävien ja varastojen lämpötilaa.